Siirry pääsisältöön

Vähemmän muovia

Ilmasto-ongelmat ja kierrätys ovat nousseet ajankohtaisimmiksi keskustelunaiheiksi lähes kaikissa foorumeissa. Tänään opiskelijat marssivat ilmastonmuutoksen puolesta, että me aikuiset heräisimme huomaamaan, mitä ympärillämme tapahtuu. On erittäin hyvä, että asiasta keskustellaan ja herätellään ihmisiä pitämään huolta ympäristöstä ja ohjataan kestävämpään elämäntapaan. Onhan kyseessä tämä meidän yhteinen maapallo.


Muistan kun esikoinen tuli eräänä päivänä 90-luvulla koulusta kotiin ja pisti meidän keittiön kierrätyksen uusiksi. Koulussa oli käsitelty kierrätystä ja sieltä tuotiin heti opit kotiin. Eko-Erkki vieraili tuolloin ahkerasti meidän perheen keittiössä, tarkistamassa oliko roskat lajiteltu oikein. Kompostoria käytiin vähän väliä kurkkimassa, nousiko sieltä höyryä. Mullaksi maatuneet ruuantähteet siirrettiin kasvimaalle mansikoiden ja porkkanoiden kasvuvoimaksi.

Muoviton maaliskuu on erinomainen tapa herättää asiasta keskustelua ja miettiä omia kulutustottumuksia ja kierrätystä. Kuten kaikessa muussakin, niin en ole tässäkään asiassa ääripääihminen. Järki kädessä ostan tuotteita ja hoidan kierrätyksen. Tällaiset tempaukset saavat ainakin minut tsemppaamaan ja miettimään ostotottumuksiani taas kerran. Heti alkuun täytyy ihmetellä, miksi kaikki täytyy pakata niin moninkertaisiin pakkauksiin, vähempi riittäisi.

Mikä on kampanjan idea? Muoviton maaliskuu -kampanja kannustaa kuluttajia ja yrityksiä kertakäyttömuovin karsimiseen sekä löytämään helppoja tapoja joilla kulutusta voisi vähentää. Kampanjan taustavaikuttajana on europarlamentaarikko Heidi Hautala sekä monet yritykset. Valtamerien muovipusseihin sotkeutuneet linnut ovat varmasti jokaisen mielikuvissa vieläkin, vaikka niiden uutisoinnista on vierähtänyt jo hetki aikaa. Syytä herättelyyn siis on, sillä muovin kulutus on vain kasvanut eli se on tuplaantunut viimeisten 20 vuoden aikana. Toivotaan, että huippu on nyt saavutettu ja tästä lähdetään jyrkkään kulutuksen laskuun.


Kierrätys kuntoon

Muovin ei pitäisi päätyä luontoon, siitä jokainen on varmasti samaa mieltä. Olen huomannut, että moni ystävä ja tuttava on siirtynyt lajittelemaan ja kierrättämään roskia laajemmin kuin ennen. Rinki Oy kerää pääkaupunkiseudulla lajittelujätteen ja lupaa nettisivuillaan käyttää ”pakkausjätemateriaalin raaka-aineena uusien tuotteiden valmistamiseen. Kierrätys on tärkeä osa kiertotaloutta – sen avulla minimoidaan materiaalihukka ja jätteen syntyminen sekä säästetään energiaa ja luonnonvaroja." Lisää voit lukea täältä.


Kaupassa käydessä huomaan, että yhä useammalla oma kauppakassi on jo itsestäänselvyys. Kassalla myös kysytään, haluanko muovikassin – se on minusta hyvä asia. Kevyt kangaskassi laukussa ei paina paljoa ja se kulkee helposti mukana. Meillä syödään paljon hedelmiä ja turhia hedelmäpusseja tulisi tolkuttoman paljon, jos hedelmät pakkaa kaikki omiin pusseihin. Monet hedelmät eivät tarvitse erillistä pussia lainkaan, esimerkiksi banaanit voi kantaa kotiin ilman pussia. Syksyllä ostin kestohedelmäpussin, joten aika monta turhaa muovipussia jää ottamatta kaupan pussirullasta. Hintalaput saa kestopussiin sitä varten tarkoitettuun kohtaan. Jos olet käsityöihminen, niin kestohedelmäpussin virkkaa tai ompelee nopeasti jämäkankaasta.

Kosmetiikka on pääosin pakattu muovipulloihin. Helpoin tapa vähentää pullojen määrää on ostaa täyttöpakkauksia ja siirtää neste kauniiseen käytettyyn pulloon tai siirtymällä käyttämään palasaippuaa. Palasaippuat ovat ihania, ne tuoksuvat kylpyhuoneessa ja ovat yhtä hygieenisiä kuin muovipullo, vaikka toisin usein ajatellaan. Itse olen heikkona palasaippuoihin ja tuon hyvältä tuoksuvia saippuapaloja matkoilta kotiin, etenkin Kreikan oliivisaippuat ovat ihan huippuhyviä. Valitsemalla luomukosmetiikkaa vähennät mikromuovien joutumista vesistöihin pesuveden mukana, mutta tämä on niin yksilöllinen asia, etten puutu siihen tämän enempää. Kokemuksesta tiedän kosmetiikkatuotteiden valinnanvaikeuden, kun itselläni on herkkä atooppinen iho. Kaikki ei vaan sovi.

Koti puhtaaksi

Samoin kuin kosmetiikassa myös kodin puhdistusaineissa on paljon mikromuovia. Joitain vinkkejä löydät edellisistä kirjoituksistani täältä ja täältä. Oletko törmännyt kestäviin ja pestäviin Bee’s Wrap mehiläisvahakelmuihin? Tämä eettisesti ja ekologisesti valmistettu tuote on minulle melko uusi, mutta tervetullut uutuus. Suojaan jääkaappiin menevät tuotteet tarkasti ja mehiläisvahakelmun avulla jää monta elmukelmupalaa käyttämättä. Näistä lisää ihan kohta.

Vaatteissa on muovia

Siirtymällä käyttämään luonnonkuituvaatteita ja asusteita, voi vähentää mikromuovia. Etenkin fleecet ja tekniset urheiluvaatteet sisältävät mikromuovia, ja se irtoaa tiheiden pesujen yhteydessä pesuveteen ja siitä hiukkasina vesistöön. Monissa tekokuiduissa (mm. polyesteri ja elastaani) muovi on yhtenä pääraaka-aineena. Muita yleisesti käytettyjä muoviperäisiä kuituja ovat akryyli ja polyamidi.


Pienillä muutoksilla

Tosiasia on se, ettei muovin käyttöä voida lopettaa kertaheitolla, tai ei ehkä koskaan. Valinnoilla voi kuitenkin vaikuttaa muovin joutumista luontoon tai omaan kehoomme. Usein kuulee, että ei me täällä pohjolan kolkassa voida vaikuttaa koko maailman ympäristöongelmaan, jossa isot maat saastuttavat paljon enemmän kuin me. Ei voidakaan, mutta jos jokainen ajattelee niin, ei mitään muutosta tapahdu. Minä haluan kantaa omalta osaltani vastuun siitä, millaisen maailman jätän lapsilleni ja lapsenlapsilleni.

Maailma on muuttunut omista lapsuusajoista paljon, samoin pakkaaminen. Lapsuudessa ostettiin leivät leipäkaupasta ja ne kietaistiin silkkipaperiin, maito ostettiin tonkasta suoraan kannuun tai se haettiin maitotilalta ja leikkeleet, juustot ja lihatuotteet käärittiin paperiin ja niitä sai ostaa juuri niin monta viipaletta kuin halusi. Lähes kaikki tuotteet oli ostettavissa irtotavarana. Kuinka moni olisi valmis ostamaan elintarvikkeet kaupasta ilman hygieenisiä muovipakkauksia? Nykyisin muovi mahdollistaa monenlaisia asioita, koska se on materiaalina erittäin monikäyttöinen. Jos hieman katselee ympärilleen, niin huomaa, että muovia on joka paikassa.


Miten itse yritän vähentää muovia? Sen lisäksi, että pyrin kuluttamaan vähemmän, kierrätän ja teen valintoja ostoksissani, niin alla olevat asiat ovat minulle tärkeitä. Mistään ei tarvitse luopa, ainoastaan muuttaa tottumuksiaan.

1. Kestoastiat aina kun se on mahdollista – yleensä aina on. Meillä ei käytetä kertakäyttöastioita eikä muovipillejä. Vanhoja muoviastioita ei kuitenkaan kannata heittää pois, vaan ekologisempaa on käyttää ne loppuun esim. eväs- tai pakasterasioina.

2. Kestohedelmäpussit. Kulkevat aina laukussa mukana. Olen ostanut useampia kangaskasseja, jotka mahtuvat hyvin jokaiseen käyttämääni laukkuun. Näin varmistan, että kassi on aina mukana, jos poikkean kauppaan.

3. Täyttöpussit ja palasaippuat. Monia tuotteita saa täyttöpusseissa ja klassisessa palasaippuassa on nostalgiaa.

4. Ekologiset puhdistusaineet siivouksessa sekä höyrypesuri.

5. Luonnonkuitua vaatteissa ja kodin tekstiileissä.

6. Luonnonkosmetiikkaa, jos sopiva tuote löytyy atooppiselle iholleni.


Haluan vielä muistuttaa kierrätyksestä. Kun muovit kerää eri astiaan, niin ei mene viikkoakaan, kun huomaa miten paljon kotitaloudessa tulee pakkausmuovia. Se viimeistään herättää miettimään lajittelun ja kierrätyksen merkityksen.

Onko sinun maaliskuu muoviton?

Mari

Kommentit

  1. Thank you for your informative post!!!
    Village Talkies a top-quality professional corporate video production company in Bangalore and also best explainer video company in Bangalore & animation video makers in Bangalore, Chennai, India & Maryland, Baltimore, USA provides Corporate & Brand films, Promotional, Marketing videos & Training videos, Product demo videos, Employee videos, Product video explainers, eLearning videos, 2d Animation, 3d Animation, Motion Graphics, Whiteboard Explainer videos Client Testimonial Videos, Video Presentation and more for all start-ups, industries, and corporate companies. From scripting to corporate video production services, explainer & 3d, 2d animation video production , our solutions are customized to your budget, timeline, and to meet the company goals and objectives.
    As a best video production company in Bangalore, we produce quality and creative videos to our clients.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri