28.1.2018

Helppo pataleipä
Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä. 

Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta.

Pataleipä
Ainekset
5 dl vehnäjauhoja
2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele jauhoja ja siemeniä)
1tl kuivahiivaa
1 rkl merisuolaa (suolaa voit lisätä tai vähentää oman maun mukaan)
3 ½ dl vettä tai mehua (noin 42 asteista)
Valmistus
  1. Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Kaada joukkoon neste ja sekoita haarukalla aineet nopeasti sekaisin. Älä vaivaa! Taikina saa jäädä melko löysäksi. Mikäli se tuntuu liian paksulta, lisää vettä.
  2. Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan 12-24 tunniksi (mitä pidempään taikina kohoaa, sitä enemmän leipään syntyy makua).
  3. Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja muotoile siitä pyöreä leipä. Älä vaivaa!
  4. Peitä leivinliinalla ja anna vielä kohota noin ½ tuntia.
  5. Pane kannellinen uunipata kylmään uuniin ja aseta lämpö 225 asteeseen.
  6. Ota pata ulos uunista, nosta löysä taikina kuumaan pataan ja tee pinnalle muutama koristeviilto ja ripsaus jauhoja.
  7. Laita kansi päälle ja paista uunissa puoli tuntia.
  8. Ota kansi pois puolentunnin paistamisen jälkeen ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia niin, että pinta ruskistuu.
  9. Kumoa valmis leipä padasta, se irtoaa helposti. Älä peitä leipää, jotta rapeus säilyy.Hillitse itsesi ja anna jäähtyä hetki ennen leikkaamista. Meillä leipä meni melkein suoraan uunista pöytään. Päälle sipaisu voita ja Nam!

Mari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti