Siirry pääsisältöön

Täyttä höyryä

Höyrypesuri on tarkoitettu kodin kovien pintojen puhdistamiseen. Se oli syy, miksi ostimme Kärcherin meille. Keittiön kaapinovissa on pinttymiä, joita en saa enää irti, vaikka olen kokeilut kaikki mahdolliset keinot mitä tiedän. Ne näkyvät etenkin nyt kun valon määrä on lisääntynyt. Yläovissa on pomput ja siksi niihin tulee koskettua jatkuvasti. Päätimme siis kokeilla viimeistä keinoa.


Höyrypuhdistus tapahtuu höyryn avulla hygieenisesti, joten kemiallisia pesuaineita ei tarvita. Siksi se on myös ympäristöystävällinen valinta. Kärcher lupaa, että jopa 99,99 % tavanomaisista bakteereista poistuu höyrypesulla. Onhan tämä hyvä tulos perinteiseen moppaamiseen verrattuna. Kuuma hienojakoinen höyrysuihku ja paine poistaa rasvan sekä pinttyneen lian kovista pintamateriaaleista. Höyrypesuri ei kuitenkaan sovellu lakattuun puupintaan tai nahkaan, ne saattavat haalistua höyrystä. Kiiltävät muovipinnat, vahatut lattiat, akryylipinnat voivat myös kärsiä höyrypesusta.

Paineen riittävyys on tärkeää. Paineen puute on usein syy siihen, että höyrypesu ei tuota haluttua lopputulosta.  Jos on malttia, kannattaa lukea käyttöohjeet ennen siivouksen aloittamista, eikä ilman vaivannäköä höyrypesurillakaan selviä siivouksesta. Höyrypuhdistimen monipuolisen käytön kannalta kahvaan voidaan kiinnittää erilaisia mukana tulleita välineitä: lastoja ja harjoja.

Olimme aiemmin vuokranneet tekstiilipesuria siivousliikkeestä, jonka käyttökokemukset olivat hyviä. Pesurilla on pesty mattoja, huonekaluja ja auton istuimia. Aluksi mietimme höyrypesurin vuokraamista, mutta kun aikamme tutkimme vuokrattavia ja myytäviä pesureita, päätimme ostaa koneen, koska arvelimme sillä olevan käyttöä jatkossakin, kun kotona on isot kylpytilat, useampi vessa ja keittiössäkin paljon puhdistettavaa. Kodin kosteissa tiloissa bakteerit viihtyvät hyvin ja höyrypesurilla näistä pöpöpesäkkeistä pääsee eroon tehokkaasti. Mitä enemmän puhdistettavaa pintaa on, sitä tehokkaampi ja laadukkaampi kone kannattaa hankkia.

Kärcherin höyrypuhdistin on kevyt ja näppärä. Kaikki laitteen mukana tulleet osat loksahtavat helposti paikoilleen ja jopa minä osasin koota laitteen ilman ohjetta. Onneksi laite on myös valkoinen, koska kirkkaan keltaisesta Kärcheristä en olisi välittänyt. Kesällä keltainen menee puutarhassa, mutta ei kiitos sisälle. Pesuri mahtui hyvin siivouskomeroon, kun hieman järjesteltiin purkkeja ja hyllyjä.  Osat paikoilleen, säiliöön vettä ja töpseli seinään. Sitten odoteltiin alkulämmitysaika (toimintavalmis), niin että valo muuttuu vihreäksi. Laitteen käytössä kannattaa olla huolellinen, ettei tulikuuma höyry polta käsiä. Lapset ja lemmikkieläimet kannattaa pitää kauempana siivouksen ajan.


Keittiö

Keittiö likaantuu helposti ruuanlaitossa, mutta myös ruoan säilyttäminen on bakteereille altista. Höyrypuhdistus sopiikin hyvin esimerkiksi jääkaapin seinien puhdistukseen, sillä siellä pesii miljoonittain näkymättömiä bakteereja. Valmistaja lupaa, että ”pinttynyt ja kuivunut lika joutuu antautumaan suoran höyrytyksen ja tarmokkaan hankaamisen edessä.” Ehkä olin liian luottavainen ja pettymys oli pienoinen, kun kellastuneet kaapin reunat eivät lähteneetkään heti puhtaiksi pelkällä höyryllä. Toisaalta en uskaltanut käsitellä kaappeja kovin kovakouraisesti, ettei maalipinta vaurioidu. Liekö ollut tekniikassa vika vai laitteessa kun toivottua tulosta en saanut aikaiseksi.

Siirryin siis lattialle. Keittiön mustiin laattoihin jää helposti raitoja märällä pyyhittäessä ja koska höyrypesuriin ei laiteta pesuainetta ei se myöskään jätä ikäviä pesuaineraitoja eikä kalkkijäämiä, sillä veden mineraalit häviävät höyryssä. Lattian siivoustulos oli siis erinomainen. Laattalattioiden puhdistamisessa käytetään lattiasuutinta sekä laitteen mukana tulevaa puhdistusliinaa. Jos lattia on poikkeuksellisen likainen, se voidaan höyryttää ensin pelkällä lattiasuuttimella, jolloin suuttimen harjakset irrottavat lian lattian pinnasta. Lattiat pestään suihkuttamalla höyryä ja samalla liikutetaan lattiasuutinta edestakaisin lattialla, samalla tavalla kuin mopatessa lattiaa. Meidän lattia oli peruslikainen (pesen niitä usein), joten mitään erityiskäsittelyjä en tehnyt.

Kodin pahimpia bakteeripesäkkeitä keittiön lattian lisäksi ovat pesusienet ja -rätit, jääkaappi ja keittiön ahtaat nurkkaukset, joita on vaikea puhdistaa. Höyrypesimellä nämäkin kohdat puhdistuivat kätevästi hankaamatta. Etenkin jääkaapin lokerot ja takaseinän puhdistus oli kätevää ja hanan ympärystä. Rosterinen liesituuletin on myös yksi keittiön rasvakerrostumien ja pölyn kerääjä. Se lähti myös helposti kirkkaaksi pehmeällä froteesuojalla ja pienemmällä pesimen suuttimella.

Keraaminen liesitaso on yleensä erityisen hankala pitää puhtaana ja kirkkaana, vaikka pyyhkäisen sen jokaisen ruuanlaiton jälkeen. Ruokaa laittaessa siihen tulee väistämättä tahroja. Kärcherin mukaan keittotason reunat puhdistuvat pienellä kohdesuuttimella. Kun hankaussieni kiinnitetään pyörivään harjaan, niin keittotaso puhdistuu helposti. Naarmuista ei tarvitse huolehtia, sillä höyry muodostaa liukastavan kerroksen siivottavan pinnan ja harjan väliin. Meidän liesitason reunassa ei ole reunusta, joten lasin alle menee pieniä murusia, jotka on vaikea saada muuten pois. Puhdistus toimi kohdesuuttimella hyvin. Liesitason kanssa olen erityisen varovainen, sillä olen halkaissut sen kahteen kertaan puolen vuoden sisällä.Kylpyhuone

Kylpyhuoneen pesu on kuulunut miehen projekteihin. Kylpyhuoneessa pöpöt lisääntyvät, jos kosteuden poisto ei toimi hyvin. Meillä tehostetaan ilmanvaihtoa aina suihkun ja saunomisen jälkeen kodinhoitohuoneen nappulasta, jotta kosteat tilat kuivuvat nopeasti. Lisäksi seinissä ja lattiassa on jonkin sortin kosteusanturit. Sauna- ja kylpytilojen puhtaus ja raikkaus on meille tärkeää. Kylpyhuoneessa on tummat laatat lattiassa ja suihkuseinän takana. Niihin jää helposti pesuaine- ja kalkkikertymää. Koska käytän talvella lähes yksinomaan öljypitoista pesunestettä, siitä jää kerrostumia lattiaan, jonka poistaminen on työlästä.

Höyrypesuria testattiin seuraavaksi kylppärin lattiaan. Kaikkia pesuainejäämiä ei saatu pois pelkällä höyrypesulla suihkun alta lattiasta. Seuraavassa perusteellisessa saunan pesussa koitetaan öljykalvo poistaa hankaamalla pesurin käsisuuttimella ohjeiden mukaisesti. Sen sijaan hanoista, seinälaatoista ja pesualtaista pinttymät sai puhdistettua helposti. Kaakelin saumoista puhdistimme likaa kohdesuuttimella sekä vessojen valkoisilta laatoilta, että kylpyhuoneesta. Saumat puhdistuivat, mutta eivät yhtä hyvin kuin juuriharjalla hangaten. Tosin työn määräkin oli vain pieni osa siitä, jos lattialla konttaa juuriharjan kanssa, huuhtelee ja kuivaa. Silikonisaumoja käsiteltäessä höyryä on käytettävä säästeliäästi, jottei materiaali vahingoitu.

Liinat pesuun puhdistuksen jälkeen

Puhdistaminen höyrypesurilla käy kädenkäänteessä ja lika kertyy puhdistusliinaan, siksi puhdistusliinoja kannattaa vaihtaa riittävän usein. Laitteen mukana tuli kaksi lattian pesuun tarkoitettua isoa liinaa ja pienempi liina pienemmälle suulakkeelle. Liinat ovat pesunkestäviä ja meillä ne on heitetty pyykkiin jokaisen siivouskerran jälkeen.

Lapsiperheissä, joissa lapset leikkivät lattialla, höyrypesuri on hyvä apu. Bakteerit kuolevat eikä tule altistusta pesuaineille. Allergiaperheessä laite on myös varmasti käytännöllinen. Vesisäiliö riittää melko laajan lattiapinnan pesemiseen ja säiliön voi täyttää siivouksen aikana, kunhan alkulämmittää veden uudelleen.

Laminaatti ja parkettilattioiden puhdistamisessa tulee höyryä käyttää vähemmän (koneessa on kaksi höyrysäätöä) ja samalla suutin on pidettävä koko ajan liikkeessä, ettei lattia kastu ja vahingoitu. Muille kovilla pinnoilla höyrypesuri toimii kohtuullisen hyvin ja siitä on apua siivouksessa. Erityisen tyytyväinen olen keittiön ja eteisen lattian puhdistukseen, kun niitä pesuaineraitoja ei enää tule. Samoin keittiö puhdistuksessa höyrypesuri on hyvä. Seuraavaksi kokeilen pesuria ikkunan ja pelien pesuun. Tosin siinä tarvitaan todennäköisesti laitteen kannatteluapua, koska laitteen letku on niin lyhyt, ettei se yllä isojen ikkunoiden yläosaan asti.

Onko sinulla höyrypesuri ja mihin käytät sitä?
Mari

Kommentit

 1. Kiitos tästä jutusta, sai hyvän kuvan höyrypesurin käytöstä. Olen pitkään harkinnut sellaisen hankkimista. Meillä tosin siivouksen suurimpana esteenä ei ole välineiden vaan ajan puute ;) Mukavaa viikonloppua ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Virpi. Viikonloppuna "höyryttelin" vähän lisää. Kokeilin uudelleen keittiön kaapinovien kulmien puhdistusta vähän rankemmalla käsittelyllä. Ajattelin, että jos menevät pilalle, niin ne täytyy joka tapauksessa uusia jollain muulla tavalla. Käsittely oli tosiaan liian rankka ja pinta irtosi. Pesin myös keittiön ikkunan höyryllä. Se toimi tosi hyvin ja nopeasti. Ikkunoista tuli tosi kirkkaat. Ihanaa viikkoa sinulle!

   Poista
 2. Olipa hyvä ja seikkaperäinen sisäänajo höyrypesurin maailmaan! Meillä ei ole pesuria, mutta olen kyllä joskus harkinnut sellaista sohvien pesuun.
  Tämä on toinen asia, mutta olen ihan koukussa Kärcherin ikkunapesuriin. Se on kätevä ja nopea ja tekee erinomaista jälkeä. Vielä kun lisää etikkaa pesuveteen, ei jää yhtään raitoja.
  Aurinkoista sunnuntaita! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikkunanpesuri oli minulla joskus, mutta jonnekin se katosi vuosien saatossa. Taisin antaa sen pois. Onneksi mies on hoitanut ikkunan pesut vuosia, hän on siinä hyvä. Minä en nimittäin saa millään ikkunoista kirkkaita. Viikonloppuna pesin keittiön ikkunan pesurilla ja se toimi erinomaisesti - kirkasta tuli. Ed. vastauksesta voit lukea, miten kävi keittiön kaapin kulmille. Nyt pitää saada kiireesti uudet ovat. Mukavaa viikkoa sinulle!

   Poista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri