Uusi ilme verhoilullaHyvin säilynyt huonekalun runko on hyvä lähtökohta kalusteen uudelleen verhoilulle. Vaikka huonekalu olisi  huonokuntoinenkin, mutta se miellyttää silmää, ei sitä kannata heti heittää pois, usein se voidaan herättää henkiin ammattilaisen käsissä. Isoäidin vanhan nojatuolin uusi elämä voi alkaa kun se saa uuden kankaan ja siten vanhasta kuluneesta huonekalusta voi tulla kodin kaunotar, joka henkii muistoja menneisyydestä.Vaikeinta vanhan huonekalun verhoilun valinnassa on väri. Siihen kannattaakin käyttää aikaa, jotta väri miellyttää pitkään, varsinkin jos kyseessä on sohva, koska huoneen muilla kalusteväreillä on halvempi leikitellä. Kun kankaan värisävy on selvillä, niin seuraavaksi valinnassa on hyvä huomioida hankauksenkesto (martindale) ja nyppyyntyminen (pillinki). Näistä voit lukea lisää täältä. Mikäli huonekalu on valoisassa paikassa, niin tarkista vielä kankaan valonkestävyys. Kirkas ja tumma luonnonkuitu haalistuu suorassa auringonvalossa lähes aina. Osaava kangasliikkeen myyjä tai verhoilija osaa kertoa sisustuskankaiden laadun ja suositella sinulle sopivaa tuotetta.

Mistä löydän hyvän verhoilijan?

Vaativat verhoilutyöt on paras viedä osaavalle verhoilijalle. Jos mahdollista kysy tuttavilta suosituksia tai tutustu etukäteen verhoilijan työnäytteisiin ja referensseihin samantapaisista verhoilutöistä. Netti on tässäkin hyvä apu. Suinpäin ei kannata valita ensimmäistä vastaantulevaa verhoilijaa, ellei hän ole jo ennestään tuttu tai työn jälki tiedossa.

Verhoilun hintahaitari saattaa olla suuri. Työn osuus on vain pieni osa verhoilun hinnasta, sillä laadukkaat sisustuskankaat maksavat 50 eurosta ylöspäin ja sitä voi mennä sohvaan yli 10 metriä, jopa 20 metriä. Siksi kannattaa pyytää useammalta verhoilijalta tarjous ennen lopullista valintaa. Hintatiedustelussa on hyvä eritellä työn ja materiaalin osuus erikseen, jotta tarjouksia on helpompi verrata.
Kankaan valinta

Verhoilukankaan valintaan vaikuttaa myös oleellisesti kalusteen muoto ja tyyli sekä se, missä huoneessa kaluste on ja kuinka paljon se on käytössä. Moderniin huonekaluun sopii mielestäni paremmin hillitty tasainen kangas, kun taas tyylihuonekaluihin valitaan usein tyylisuunnan mukainen kuviollinen kangas, jopa näyttävän kukallinen. Valinta on kuitenkin aina käyttäjän, valitse se mikä itseä miellyttää.Nykyisin lähes kaikki sohvat valmistetaan irtopäällisillä, joten monesti riittää, että vain kuluneet tyynyt päällystetään uudelleen. Ellei samaa kangasta ole enää saatavilla, törmää lähes poikkeuksetta siihen, miten saa kankaat sopimaan yhteen. Valitaanko lähellä vanhaa kangasta oleva verhoilukangas vai valitaanko tyynyihin rungosta poikkeava kangas. Oli sitten valinta kumpi tahansa, niin aina on suositeltavaa viedä kotiin kangastilkku verhoilukankaasta tai useammasta vaihtoehdosta ja katsoa, miltä värisävy näyttää oikeassa ympäristössä ja valossa.

Jos perheessä on lapsia tai lemmikkejä paras valinta on mahdollisimman likaahylkivä, helposti puhdistettava kangas sekä sellainen väri, ettei siinä näy heti jokainen tahra. Hyvä, trendikäs valinta on kivipesty napakka yksivärinen kangas, jos rento fiilis sopii muuhun sisustukseen. Vuoden takaisella sohvaostoksilla mietimme väriä ja kankaan laatua hyvin pitkään. Halusin, että kangas on luonnonkuitua. Päädyimme kivipestyyn pellava-puuvillakankaaseen ja olen ollut erityisen tyytyväinen valintaan. Väriä ja vaihtelua sohvalle saa koristetyynyillä ja torkkupeitoilla.

Vanha iso kulmasohvamme elää uutta elämää lapsi- ja koiraperheessä. Puurunko on edelleen kunnossa reilun 10 vuoden käytön jälkeen, mutta sohvan untuvatäytteiset tyynyt saivat juuri uuden verhoilun ympärilleen. Jännityksellä odotan, että näen millainen sohvasta tuli.

Uskallanko ryhtyä verhoiluhommiin?


Käsistään näppärä osaa tehdä itse pienempiä verhoilutöitä. Esimerkiksi keittiön puutuolien uudelleen päällystäminen ei ole vaikeaa. Vanhasta päällisen kankaasta saa kaavan, jonka mukaan uudet päälliset voi leikata. Uusi kangas käännetään reunoista reilusti pohjalle ja kiinnitetään nitoen tuolin istuinlevyn pohjaan. Välttämätöntä ei ole poistaa vanhaa ehjää kangasta välistä lainkaan, vaan uusi kangas voidaan kiinnittää vanhan päälle, jolloin työ helpottuu huomattavasti. Istuimiin sopii tiivis, paksuhko puuvilla- tai sekoitekangas. Jos tuolit ovat huonokuntoiset on hyvä tarkistaa kaikki puuosat kuntoon ja lisätä tarvittaessa vanukerros istuinosaan. Lapsiperheissä kuluneen tai suojattavan verhoilun päälle voi kiinnittää vaihtopäällisen nauhoilla tai kuminauhareunuksella. Tyylikalusteissa pehmusteena käytetään jousia ja meriheinää, joten niiden päällystäminen vaatii jo hieman enemmän osaamista. Samoin istuintyynyn kangas on vaikeampi vaihtaa.


Nojatuoli on jo hieman haasteellisempi päällystettävä, mutta ei mahdoton sekään. Riippuu tietysti paljon nojatuolin muodosta. Irtopäällinen on aina helpompi ommella mallin mukaan kuin kiinteä päällinen. Jos jousitukset kaipaavat kunnostusta, niin silloin veisin tuolin ammattilaiselle entisöitäväksi. Vanhat nojatuolit tuovat kotiin persoonallista tunnelmaa, joten ehdottomasti verhoilu kannattaa uusia vanhaan kauniin muotoiseen tuoliin.


Monessa kodissa on raheja, joiden kankaassa on ahkeran käytön jälkiä. Siihen on helppo ommella uusi päällinen, joko irrotettava tai kiinteä. Vanhasta irtopäällisestä saat kaavat uuteen päälliseen. Jos päällinen on kiinteä, suosittelen tekemään ensin kaavat vaikka vanhasta lakanasta. Jos rahissa on tereet, niiden ompelu vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta, mutta onnistuu kotikonstein taitavalta ompelijalta. Sisustuslehdissä näkyy nyt paljon samettia raheissa ja sen ompelu kotikoneella onnistuu hyvin. Uusi kangas muuttaa rahin ja koko huoneen ilmeen.


Meidän olohuoneen vaalea rahi kaipaa uutta päällistä (siinä on nyt kiinteä kangas), mutta vielä en ole varma lähdenkö itse ompelemaan siihen irtopäällisen vai vienkö verhoilijalle päällystettäväksi. Se on nyt luonnonvalkoinen ja en osaa päättää, mikä olisi rahin uusi väri. Toisaalta pirteä väri voisi olla kiva ja taas toisaalta pelkään, että kyllästyn väriin. Onko sinulla ehdotuksia?

Huonekalujen uudelleen verhoilulla säästät rahaa ja luontoa. Se on tärkeä ekologinen valinta. Vanhoista huonekaluista saa varsin käyttökelpoisia uudelleen verhoilemalla. Laadukas, hyvin tehty huonekalu kestää vuosikymmeniä ja uusi päällinen tuo sille useita lisävuosia lisää.

Millaisia kokemuksia sinulla on kalusteiden entisöinnistä?
Mari

Kommentit

  1. Hyviä kokemuksia! Meillä on kankainen sohva päällystetty nahalla ja siitä todellakin tuli tosi hyvä ja upea ammattilaisen käsissä. Lisäksi yksi divaani ja Pentikin Henrietta tuoli uudistuivat ammattilaisen käsissä ja molemmista tuli paremmat kuin uudet. Ikuisia huonekaluja kaikki kolme, koska ovat rungoltaan laadukkaita. Sellaisia kannattaa todellakin verhoilla uudestaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Celia, teillä onkin verhoiltu paljon. Olen samaa mieltä, että kannattaa käyttää ammattilaista, jos omat taidot eivät riitä, että tulee siistiä jälkeä. Olen kahden vaiheilla tuon rahin kanssa. Ehkä vien sen ammattilaiselle, kun se on kuitenkin koko ajan silmien alla ja omia virheitä katsoo suurennuslasin kanssa. Kiva kun kävit kommentoimassa. <3

      Poista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Suositut tekstit