Siirry pääsisältöön

Sohvan valinta - millainen sohva meille?



Vepsäläinen: Adea Baron*
Sohvan hankinta on iso asia ja sen valinnassa täytyy ottaa huomioon monta eri seikkaa. Oikean sohvan löytäminen ei siis ole ihan helppoa. Törmäsin uutta sohvaa etsiessäni monen moiseen muotoon ja arvoon, jotka on otettava huomioon sohvaa hankkiessa. Tein sen perusteella tämän yhteenvedon ja toivon, että tästä on apua sinulle joka olet saman ongelman edessä.

Isku: HTCollection Air*

Mitä kannattaa ottaa huomioon sohvan valinnassa?

Sohvan valinnassa ihan ensimmäiseksi kannattaa miettiä, millaiseen tarkoitukseen sohva hankitaan? Onko sohva perheen löhöilypaikka, ehkä silloin valinta on iso kulmasohva, istutaanko sohvalla vieraiden kanssa ja osa vieraista nojatuoleissa, onko tila käytössä edustamiseen tarkoitetussa tilassa vai ainoastaan yövieraiden majoituksessa sekä tarvitaanko vuodemekanismia vai ei. Tämän lisäksi on mietittävä sohvan koko (pituus ja leveys), sillä sohvan tulee sopia mittasuhteiltaan sille varattuun tilaan sekä kodin muihin huonekaluihin, tyyliin ja sisustukseen.

Sohvan rakenteen on oltava luja ja yleisesti voi sanoa, että hyvä sohva painaa paljon, silloin rakenne on täysipuuta, vaneria ja metallia. Sohvan jousitus on myös tärkeä, koska se vaikuttaa ratkaisevasti sohvan käyttöikään, useimmin käytetty jousitus on spiraalisti vaakatasossa kulkevaa jousitus.

 
Istuin- ja selkätyynyjen täytteenä käytetään joko höyhen-/untuvatäytettä tai vanua. Laadukkaat istuintyynyt muodostuvat useammasta eri vahvuisesta superlonista ja vanusta. Huokean sohvan erottaa ensimmäiseksi vaahtomuovipatjan näköisistä kantikkaista istuimista sekä tyynyistä ja näitä toden totta markkinoilla on paljon. Jos muhkea, upottava sohva houkuttelee puoleensa ja jaksat pöyhiä tyynyjä viikoittain, niin höyhentyynyt ovat sinua varten. Vanu on taas sinulle, joka pidät ryhdikkäämmästä vaihtoehdosta, mutta muista tarkistaa silloin, että vanu on lokeroitu selkätyynyissä useampaan kerrokseen, jotta tyynyt eivät menetä heti muotoaan.

 
Sohva on olohuoneen näyttävin kaluste ja siksi ei ole ihan sama, miltä sohva näyttää. Uuden sohvan hankinta on yksi kodin tärkeimmistä ja pitkäaikaisemmista huonekaluhankinnoista, siksi valintaan on syytä varata aikaa riittävästi sekä selvittää omat ja perheen toiveet ja faktat tarkasti. Trendit vaikuttavat myös sohvissa ja isojen massiivisten sohvien jälkeen sohvan linjat ovat viime aikoina keventyneet, jalat ovat tulleet sirommiksi ja korkeammiksi, rungot ovat kepeämpiä ja käsinojat ovat kaventuneet huomattavasti.
 
Sohvalla vietetään paljon aikaa, joten laadukkuuden lisäksi sohvan tulee myös tuntua hyvältä. Sohvia on jokaiseen makuun: isoja löhösohvia, rentoja ryppyisen oloisia ”loose-fit” -sohvia, istumiseen napakampia sohvia, kevytrakenteisia sohvia ja tyylikalusteiden sohvia. Useista sohvamalleista saa monia kokoja, sekä suoria että kulmasohvia. Kun sohva on valittu, lähdetään etsimään sopivaa kangasvaihtoehtoa sohvaan, eikä sekään ole ihan helppoa.
 

Isku: Pohjanmaan Kaluste, Loft*

 
Miten valitsen laadukkaan kankaan sohvaan?
 
Sohvakankaan valintaan vaikuttavat pääasiassa käyttötarkoitus ja ominaisuudet: käytetäänkö sohvaa päivittäin, tarvitaanko vesi-/konepesua, tahrojen poistoa, onko kankaaseen saatavissa likaa hylkivää suojauskäsittelyä, mikä on kankaan haalistuvuus, hankautuvuus sekä materiaalin tuntu, näkö ja väri. Kankaan valintaan kannattaa siis käyttää tarpeeksi aikaa ja harkintaa, sillä laadukas sohvakangas kestää aikaa, valoa ja kulutusta. Kankaan hinta ja laatu kulkevat käsikädessä eli halvalla ei saa erikoisominaisuuksia. Sohvan verhoiluun menee kangasta jopa yli 10 metriä, joten kankaan valinta vaikuttaa myös merkittävästi sohvan hintaan. Halvan ja kalliin kankaan hintaero voi olla huomattava. Täydellisen kankaan valinnassa kannattaakin kääntyä ammattilaisen puoleen ja kysyä reilusti apua myyjältä, mikä kangas soveltuu parhaiten omaan sohvaan.
 
Kovaan kulutukseen tulevassa ja etenkin lapsi- ja koiraperheissä kannattaa ehkä suosia keinomateriaaleja, koska niiden likaahylkivyys on parempi kuin luonnonmateriaalien. Keinokuitukankaissa on kuitenkin otettava huomioon kankaan nukkaantuminen eli pillinki, jonka toki saa poistettua nukanpoistajalla, mutta se vaatii säännöllistä hoitoa sohvan siistinä pysymiseksi. Yleensä hyvä kangas on sekoitus luonnonmateriaaleja ja keinokuituja. Pellava on nyt suosittu sisustuskangas ja se on luonnostaan likaahylkivä ja kestävä materiaali. Pellavan huonoina puolina on sen rypistyvyys, tosin jos tämä ei haittaa, pellava antaa sisustukseen tiettyä rosoisuutta ja fiilistä. Puuvilla on taas kankaana napakampaa kuin pellava ja sillä saadaan kankaaseen mukavaa pehmeyttä.
 
Irtoverhoilu on kätevä vaihtoehto, jos nähtävissä on, että sohvaa joudutaan pesemään kotona ahkerasti tai sohvan väriä halutaan muuttaa esimerkiksi vuodenaikojen mukaan. Istuimet ja tyynyt, joissa verhoilukangas on molemmilla puolilla, on myös kätevä, niin tarvittaessa istuimet voi kääntää. Tämä lisää myös käyttöikää. Kankaan neulos ja pintarakenne vaikuttavat myös sohvan verhoilun kestävyyteen sekä yleisilmeeseen. Kohokuvioinen ja pitkillä langanjuoksutuksilla kudottu kangas likaantuu ja kuluu helpommin, kuin sileäpintainen kangas.
 

Isku: HTCollection, Como*
Kankaan kestävyyttä kuvataan Martindale lukuna, joka kertoo kankaan kulutuskestävyyden. Yli 20 000 – 25 000 Martindale-luvulla (kierrosmäärä, jolloin kaksi kankaan lankaa katkeaa) varustettu kangas on sopiva kotikäyttöön. Käytännössä lähes kaikki sohvan verhoiluun suunnittelut kankaat täyttävät tämän kriteerin, tämä on myös oma havaintoni tutustuessani kankaisiin. Monen kankaan arvo oli 35 000, ja jopa yli. Yhteen lukuun tuijottaminen voi kuitenkin olla harhaanjohtavaa, sillä Martindale kertoo vain puhkikulumisen, se ei kerro kankaan venymistä, nyppyyntymistä tai pestävyyttä, mutta se on hyvä ohjearvo kangasvalinnassa.
  • 15 000 kierrosta vähäiseen kulutukseen
  • 15 000–20 000 kierrosta kevyeen käyttöön
  • 20 000–25 000 normaaliin kotikäyttöön
  • Yli 25 000 kierrosta kovaan käyttöön
  • Yli 50 000 kierrosta julkisen tilan kalusteeseen 
Vepsäläinen: Adea Adamia*
Kankaan pinnan nyppyyntymisherkkyyttä osoitetaan kolmella eri tasolla asteikolla 1-5 eli tasot 1-2/runsasta pillinkiä, 3/vähäistä pillinkiä ja 4-5/ei nyppyynny lainkaan. Tämä on myös tärkeä arvo, sillä jos taso on pieni, niin nypynpoistalla on töitä jatkuvasti.
 
Valon-/värinkestävyyttä arvostellaan asteikolla 1-8, jossa alle 4 arvoilla oleva kangas haalistuu lähes takuuvarmasti valossa. Taso 4 tarkoittaa hyvää valonkestoa ja 5 tai sitä suuremmat luvut erittäin hyvää valonkestävyyttä. Testissä määritellään, kuinka paljon väri muuttuu valon vaikutuksesta ja aurinkoisen huoneen sohvaan kannattaa valita kangas, joka täyttää tason 6-8 vaatimukset, ellei kyse ole valkoisesta tai hyvin vaaleasta kankaasta.
  • 4 perusvaatimus, hyvä valon kesto
  • 5–6 erittäin hyvä valonkesto
  • 6–8 erittäin hyvä valonkesto, joka soveltuu julkisiin tiloihin ja ulkokäyttöön
Kankaan kutistuvuus on myös syytä tarkistaa. Alle 3 % kutistuvuutta ei yleensä ilmoiteta kankaissa, mutta 5 % kutistuvuus on jo melko yleinen arvo kankaissa. Se ei kuitenkaan kutista kangasta vielä pilalle, mutta näkyy ainakin ensimmäisen pesun jälkeen. Tässä yhteydessä myös kankaan konepesunkestävyys kannattaa varmistaa.
 
Kun kaikki nämä kolme tärkeää arvoa ovat kohdillaan, niin voit jo olla varma sohvakankaan laadukkuudesta, mutta seuraavaksi onkin mietittävä kankaan tuntua ja näköä.
 

Vepsäläinen: Interface, Tatum*

Verhoilukankaat voi karkeasti jakaa neljään eri ryhmään: tekokuituihin, puuvilloihin, sekoitteisiin ja villoihin.
 
Tekokuidut
 
Tekokuidut ovat kulutuksen kestäviä ja helposti huollettavia. Modernit tekokuidut muistuttavat hyvin paljon luonnonkuituja ja niiden hyvinä ominaisuuksina on juuri kankaan kesto ja pestävyys. Merkittävä etu on myös tekokuitukankaan edullinen hinta. Huonona puolena taas on tekokuitujen sähköisyys ja joskus jopa hieman kova pinta. Tekokuitukangas sopii kestävyytensä vuoksi hyvin lapsi- ja eläinperheisiin.
 
Sekoitekankaat
 
Sekoitekankaissa on nimensä mukaisesti yhdistelty erilaisia kuituja, esimerkiksi puuvillaa, pellavaa, viskoosia, polyesteriä, joilla saadaan jopa ylellisen tuntuisia kestäviä kankaita luonnonkuituja ja tekokuituja sekoittaen. Kankaat tuntuvat miellyttävälle, mutta ovat hinnaltaan tekokuituja kalliimpia.
 
Puuvilla
 
Puuvilla ja pellava ovat yleisimpiä verhoilumateriaaleja sohvissa. Ne tuntuvat miellyttäviltä, mutta niiden kaikki ominaisuudet eivät välttämättä ole nykyisten tekokuitujen tasolla. Puuvillakankaasta kannattaa tarkistaa, että se on esikutistettu, ettei ensimmäisen pesun jälkeen käy niin, että pehmusteet eivät mahdu kankaan sisälle, myös tummien kankaiden haalistuvuus on otettava huomioon sekä valon että pesun kannalta. Puuvilla ja pellavakankaalla saadaan sohvaan kiva rento tyyli. Pitkään muodissa olleet valkoiset puuvillasohvat ovat helppohoitoiset vaikka toisin luulisi, sillä kankaat kestävät hyvin konepesua.
 
Villa
 
Luonnonmateriaaleista ehkä arvostetuin ja ylellisin materiaali on villa. Sen ominaisuudet ovat huippuluokkaa. Villa pysyy kauniina pitkään, se on itsestään puhdistuva ja likaa hylkivä materiaali. Villa kestää hyvin hankausta ja kulutusta, jotkut laadut tosin saattavat myös nukkaantua. Villalle suositellaan kuivapesua. Villakangas on melko hinnakas, ehkä sen vuoksi se valitaan useammin nojatuoleihin kuin sohvaan, jopa arvokkaisiin julkiskalusteisiin.

 
Kun sohvan kangas on valittu, siirrytään sohvan värin valintaan.


Vepsäläinen: Sits, Hugo*

Mikä väri sohvaan?

Värin valinnassa vaikuttaa ratkaisevasti omat värimieltymykset ja muu huoneen sisustus ja värimaailma. Suosittelisin kuitenkin pysymään neutraaleissa väreissä, jotta sohvaa jaksaa katsoa seuraavat kymmenen vuotta. Harmaat ja hiekansävyt ovat olleet pitkään suosituimpia ja ne taipuvat moneen erilaiseen sisustukseen. Viime syksystä lähtien sohvissa on näkynyt hyvinkin voimakkaita värejä, samettia ja nahkaa. Ellet ole varma värikkäästä sohvasta, niin korosta mieluummin sohvan ympärillä olevia pienempiä yksityiskohtia. Näyttävillä tyynyillä saa kivaa tunnelmaa sohvalle.

Väriä valitessa kannattaa muistaa, että kangas näyttää aina pienellä mallitilkulla tummemmalta kuin koko sohvassa eli jos mietit tummemman ja vaaleamman sävyn välillä, ota tämä huomioon. Huonekaluliikkeen valo vaikuttaa myös kankaan sävyyn, jos mahdollista, niin tarkista kankaan väri luonnonvalossa tai jopa omassa kodissasi.


Usein kuulee sanottavan, että tummassa sohvassa ei näy lika, mutta oikeastaan asia on päinvastoin ja koska siinä näkyy pöly ja vaaleat likatahrat (useat ruokatahrat ovat vaaleita). Huomioi myös, että luonnonmateriaalista valmistetun tumman kankaan valonkestävyys ei ole paras mahdollinen.

Muista myös seuraavat väriohjeet: lämpimillä väreillä teet tilasta kutsuvan, kodikkaan ja lämpöisen ja vastaavasti viileillä väreillä luot ilmavaa ja avaraa näkymää. Värien valinnasta ja vaikutuksesta sisustukseen kirjoitan lisää lähiaikoina.


Isku: Pohjanmaan Kaluste, Chic*

Huonekalujen ympäristövaikutus

Huonekalun pitkä käyttöikä ja kestävyys ovat avainasemassa huonekalun ympäristövaikutusten vähentämisessä, joten kalustuksen vaihtaminen kodissa lyhyin aikavälein ei ole ekologista. Jos ostat muutaman satasen sohvan, voit olla varma, että sen käyttöikä jää lyhyeksi ja kuormitat sillä luontoa. Käytöstä poistaminen on kuitenkin siinä mielessä tärkeä vaihe sohvan elinkaaressa, että huonekalun kierrättäminen, sen purkaminen osiin ja materiaalien toimittaminen uusiokäyttöön vähentää neitseellisten raaka-aineiden tarvetta. Kun mietit uuden sohvan ostamista, mieti samalla vanhan sohvan hävittämistä, voisiko sillä olla jossain kodissa vielä käyttöä vai kierrätätkö vain materiaalin eroteltuna. Kaatopaikalle kertyy tonneittain huonekalujätettä vuosittain, eikä määrä ole suinkaan vähenemässä.


*Kaikki kuvat ovat Iskun ja Vepsäläisen verkkosivuilta lainattuja.
 
 
Tässä vuoden alun pohdintojani. Oman sohvan valintaa emme ole vielä tehneet, loppusuoralla on mukana vielä pari sohvaa. Kotona on mitattu, tutkittu netistä ja pohdittu ahkerasti, mikä olisi meille paras vaihtoehto, siitä kuulet lisää kun valinta on tehty.

--------
Päivitetty 16.7.2019

Sohva löytyi ja saapui kotiimme alkuvuonna 2018. Nyt on kuitenkin käynyt niin, että ostimme uuden asunnon, johon tämä ihana, hartaudella valittu sohva ei mahdu. Siksi upea

 Sitsin sohva on nyt MYYNNISSÄ.

Sohva on ihana, mutta melko suuri (mitat: pituus 270 ja lev. 120). Pehmyt löhösohva untuvatäytteellä ja laadukkaalla kivipestyllä kankaalla (pellava/puuvilla). Sohvaan kuuluu myös rahi samasta kankaasta (koko 90x90). Molemmissa modernit  vaaleat tammijalat. Sohva on ostettu Vepsäläiseltä. 

Katso kuvat sohvasta täältä. Mikäli sohva kiinnostaa, ole yhteydessä! Toivottavasti se pääsee uuteen kotiin.

Mari

 

Kommentit

  1. Hyvää pohdintaa sohvan hankkimisen perusteista, että itse otin oikeastaan omassa valinnassa mukaan vain mitat ja näön/värin. Toki toivottavasti olen sitten muillakin osa-alueilla siihen tyytyväinen, sillä kuljetuspalvelun on jo tuomassa sitä huomenna meille, mutta olisi tietenkin voinut pohtia vähän pidemmälle näillä ohjeilla. Esimerkiksi tuo irtoverhoilujuttu olisi voinut olla hyvä selvittää jo etukäteen, sillä meilläkin pieniä lapsia, jotka potentiaalisesti sotkevat koko sohvan, mutta ehkä ensi sohvan metsästyksessä sitten noudatan tarkempaa mietiskelykaavaa. Kiitos kivasta kirjoituksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Leena. Kiva kun kävit vierailulla blogissani ja jätit kommentin. Se ilahduttaa aina. Kiva kuulla myös, jos pohdinnastani on lukijalle apua. Toivottavasti olet tyytyväinen uuteen sohvaan. Ainahan se piristää kun saa uuden huonekalun. Koko huoneen ilme muuttuu. Kaikkea hyvää syyspäiviisi :)

      Poista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri