Siirry pääsisältöön

Uusi ilme verhoilulla



Hyvin säilynyt huonekalun runko on hyvä lähtökohta kalusteen uudelleen verhoilulle. Vaikka huonekalu olisi  huonokuntoinenkin, mutta se miellyttää silmää, ei sitä kannata heti heittää pois, usein se voidaan herättää henkiin ammattilaisen käsissä. Isoäidin vanhan nojatuolin uusi elämä voi alkaa kun se saa uuden kankaan ja siten vanhasta kuluneesta huonekalusta voi tulla kodin kaunotar, joka henkii muistoja menneisyydestä.



Vaikeinta vanhan huonekalun verhoilun valinnassa on väri. Siihen kannattaakin käyttää aikaa, jotta väri miellyttää pitkään, varsinkin jos kyseessä on sohva, koska huoneen muilla kalusteväreillä on halvempi leikitellä. Kun kankaan värisävy on selvillä, niin seuraavaksi valinnassa on hyvä huomioida hankauksenkesto (martindale) ja nyppyyntyminen (pillinki). Näistä voit lukea lisää täältä. Mikäli huonekalu on valoisassa paikassa, niin tarkista vielä kankaan valonkestävyys. Kirkas ja tumma luonnonkuitu haalistuu suorassa auringonvalossa lähes aina. Osaava kangasliikkeen myyjä tai verhoilija osaa kertoa sisustuskankaiden laadun ja suositella sinulle sopivaa tuotetta.

Mistä löydän hyvän verhoilijan?

Vaativat verhoilutyöt on paras viedä osaavalle verhoilijalle. Jos mahdollista kysy tuttavilta suosituksia tai tutustu etukäteen verhoilijan työnäytteisiin ja referensseihin samantapaisista verhoilutöistä. Netti on tässäkin hyvä apu. Suinpäin ei kannata valita ensimmäistä vastaantulevaa verhoilijaa, ellei hän ole jo ennestään tuttu tai työn jälki tiedossa.

Verhoilun hintahaitari saattaa olla suuri. Työn osuus on vain pieni osa verhoilun hinnasta, sillä laadukkaat sisustuskankaat maksavat 50 eurosta ylöspäin ja sitä voi mennä sohvaan yli 10 metriä, jopa 20 metriä. Siksi kannattaa pyytää useammalta verhoilijalta tarjous ennen lopullista valintaa. Hintatiedustelussa on hyvä eritellä työn ja materiaalin osuus erikseen, jotta tarjouksia on helpompi verrata.




Kankaan valinta

Verhoilukankaan valintaan vaikuttaa myös oleellisesti kalusteen muoto ja tyyli sekä se, missä huoneessa kaluste on ja kuinka paljon se on käytössä. Moderniin huonekaluun sopii mielestäni paremmin hillitty tasainen kangas, kun taas tyylihuonekaluihin valitaan usein tyylisuunnan mukainen kuviollinen kangas, jopa näyttävän kukallinen. Valinta on kuitenkin aina käyttäjän, valitse se mikä itseä miellyttää.



Nykyisin lähes kaikki sohvat valmistetaan irtopäällisillä, joten monesti riittää, että vain kuluneet tyynyt päällystetään uudelleen. Ellei samaa kangasta ole enää saatavilla, törmää lähes poikkeuksetta siihen, miten saa kankaat sopimaan yhteen. Valitaanko lähellä vanhaa kangasta oleva verhoilukangas vai valitaanko tyynyihin rungosta poikkeava kangas. Oli sitten valinta kumpi tahansa, niin aina on suositeltavaa viedä kotiin kangastilkku verhoilukankaasta tai useammasta vaihtoehdosta ja katsoa, miltä värisävy näyttää oikeassa ympäristössä ja valossa.

Jos perheessä on lapsia tai lemmikkejä paras valinta on mahdollisimman likaahylkivä, helposti puhdistettava kangas sekä sellainen väri, ettei siinä näy heti jokainen tahra. Hyvä, trendikäs valinta on kivipesty napakka yksivärinen kangas, jos rento fiilis sopii muuhun sisustukseen. Vuoden takaisella sohvaostoksilla mietimme väriä ja kankaan laatua hyvin pitkään. Halusin, että kangas on luonnonkuitua. Päädyimme kivipestyyn pellava-puuvillakankaaseen ja olen ollut erityisen tyytyväinen valintaan. Väriä ja vaihtelua sohvalle saa koristetyynyillä ja torkkupeitoilla.

Vanha iso kulmasohvamme elää uutta elämää lapsi- ja koiraperheessä. Puurunko on edelleen kunnossa reilun 10 vuoden käytön jälkeen, mutta sohvan untuvatäytteiset tyynyt saivat juuri uuden verhoilun ympärilleen. Jännityksellä odotan, että näen millainen sohvasta tuli.

Uskallanko ryhtyä verhoiluhommiin?


Käsistään näppärä osaa tehdä itse pienempiä verhoilutöitä. Esimerkiksi keittiön puutuolien uudelleen päällystäminen ei ole vaikeaa. Vanhasta päällisen kankaasta saa kaavan, jonka mukaan uudet päälliset voi leikata. Uusi kangas käännetään reunoista reilusti pohjalle ja kiinnitetään nitoen tuolin istuinlevyn pohjaan. Välttämätöntä ei ole poistaa vanhaa ehjää kangasta välistä lainkaan, vaan uusi kangas voidaan kiinnittää vanhan päälle, jolloin työ helpottuu huomattavasti. Istuimiin sopii tiivis, paksuhko puuvilla- tai sekoitekangas. Jos tuolit ovat huonokuntoiset on hyvä tarkistaa kaikki puuosat kuntoon ja lisätä tarvittaessa vanukerros istuinosaan. Lapsiperheissä kuluneen tai suojattavan verhoilun päälle voi kiinnittää vaihtopäällisen nauhoilla tai kuminauhareunuksella. Tyylikalusteissa pehmusteena käytetään jousia ja meriheinää, joten niiden päällystäminen vaatii jo hieman enemmän osaamista. Samoin istuintyynyn kangas on vaikeampi vaihtaa.


Nojatuoli on jo hieman haasteellisempi päällystettävä, mutta ei mahdoton sekään. Riippuu tietysti paljon nojatuolin muodosta. Irtopäällinen on aina helpompi ommella mallin mukaan kuin kiinteä päällinen. Jos jousitukset kaipaavat kunnostusta, niin silloin veisin tuolin ammattilaiselle entisöitäväksi. Vanhat nojatuolit tuovat kotiin persoonallista tunnelmaa, joten ehdottomasti verhoilu kannattaa uusia vanhaan kauniin muotoiseen tuoliin.


Monessa kodissa on raheja, joiden kankaassa on ahkeran käytön jälkiä. Siihen on helppo ommella uusi päällinen, joko irrotettava tai kiinteä. Vanhasta irtopäällisestä saat kaavat uuteen päälliseen. Jos päällinen on kiinteä, suosittelen tekemään ensin kaavat vaikka vanhasta lakanasta. Jos rahissa on tereet, niiden ompelu vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta, mutta onnistuu kotikonstein taitavalta ompelijalta. Sisustuslehdissä näkyy nyt paljon samettia raheissa ja sen ompelu kotikoneella onnistuu hyvin. Uusi kangas muuttaa rahin ja koko huoneen ilmeen.


Meidän olohuoneen vaalea rahi kaipaa uutta päällistä (siinä on nyt kiinteä kangas), mutta vielä en ole varma lähdenkö itse ompelemaan siihen irtopäällisen vai vienkö verhoilijalle päällystettäväksi. Se on nyt luonnonvalkoinen ja en osaa päättää, mikä olisi rahin uusi väri. Toisaalta pirteä väri voisi olla kiva ja taas toisaalta pelkään, että kyllästyn väriin. Onko sinulla ehdotuksia?

Huonekalujen uudelleen verhoilulla säästät rahaa ja luontoa. Se on tärkeä ekologinen valinta. Vanhoista huonekaluista saa varsin käyttökelpoisia uudelleen verhoilemalla. Laadukas, hyvin tehty huonekalu kestää vuosikymmeniä ja uusi päällinen tuo sille useita lisävuosia lisää.

Millaisia kokemuksia sinulla on kalusteiden entisöinnistä?
Mari

Kommentit

  1. Hyviä kokemuksia! Meillä on kankainen sohva päällystetty nahalla ja siitä todellakin tuli tosi hyvä ja upea ammattilaisen käsissä. Lisäksi yksi divaani ja Pentikin Henrietta tuoli uudistuivat ammattilaisen käsissä ja molemmista tuli paremmat kuin uudet. Ikuisia huonekaluja kaikki kolme, koska ovat rungoltaan laadukkaita. Sellaisia kannattaa todellakin verhoilla uudestaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Celia, teillä onkin verhoiltu paljon. Olen samaa mieltä, että kannattaa käyttää ammattilaista, jos omat taidot eivät riitä, että tulee siistiä jälkeä. Olen kahden vaiheilla tuon rahin kanssa. Ehkä vien sen ammattilaiselle, kun se on kuitenkin koko ajan silmien alla ja omia virheitä katsoo suurennuslasin kanssa. Kiva kun kävit kommentoimassa. <3

      Poista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri