Siirry pääsisältöön

Uusi aamu nousee

Pitkän hiljaisuuden jälkeen ja uuden ajan alkaessa, kaivoin esille blogini. Olihan se siellä vielä, vaikka en ollut ollenkaan varma oliko se hävinnyt bittiavaruuteen. Se on jäänyt unohduksiin kaiken muutoksen keskellä. Ajattelin tänään, että herättelen sitä pikku hiljaa eloon. En kovin määrätietoisesti, mutta kirjoittelen silloin kun hyvältä tuntuu. Kun on sanottavaa, ajatuksia tai muuten vaan haluan laittaa sanoja paperille. 

On tosiaan kulunut aikaa ja kirjoittaminen ei ole oikein sujunut, vaikka välillä minua muistutellaan blogista: "kirjoita nyt jotain". Kun on pitkä tauko, niin kirjoittaminen tuntuu vaikealle ja välillä myös vähän typerälle. Miksi kirjoitan, kenelle kirjoitan, ei mulla ole mitään järkevää sanottavaa. Ehkä on parempi yrittää unohtaa kysymykset ja kirjoitan vain omaksi iloksi. Tietenkin kiva, jos joku muukin ilahtuu.

Uuden elämänvaiheen alkaessa aina ei ole ollut helppoa. Yksi tärkeä yhteisö on poissa elämästäni. Työ. Työni oli haastavaa, välillä kovin raskasta ja siitä luopuminen oli toisaalta ihanaa ja toisaalta tuntui, kuin olisin jättänyt oman lapseni heitteille. Lapsen, jonka kanssa elin toistakymmentä vuotta. Se kasvoi kanssani, muuttui ja kehittyi. Yritin kasvattaa tiimiäni oikeaan suuntaan,  joka sai aikaan tuloksia ja samalla sen jäsenet kokivat työnsä tärkeäksi. Oli tärkeää, että työ motivoi. Tärkeää oli myös se, että jokaiseen työpäivään sisältyi iloa ja tärkeää yhdessä oloa. Olen onnellinen siitä, että sain luovuttaa vuosien tuotokset osaaviin käsiin ja uskon, että vaikka olen poissa, kaikki kyllä järjestyy.

Minun uusi päivärytmi on vakiintunut. Uusi aamu on päivän tärkein hetki. Se on hetki sisimpääni, ajatuksiini ja hyvinvointiini. Katselen luontoa, haistelen ja kuuntelen. Jokainen aamu on erilainen. Aamu-uinti kävelylenkillä aloittaa pirteästi jokaisen aamun. Avannolla olen saanut kohdata monta ystävällistä ja ihanaa uutta ihmistä. Olen oppinut nauttimaan kylmästä vedestä, se tuntuu hyvälle ihollani. Uintiaikani on pidentynyt talven aikana reippaasti. Olen ylpeä itsestäni, että uskallan. Punainen rapu nousee joka aamu hyisestä vedestä, oli sitten pakkanen tai tuuli ja sade. Uin, se tuo tyydytystä, koska olen selättänyt kylmän veden kammoni.


Nyt haluan nauttia siitä, mitä on nyt. Tehdä tilaa luovuudelle. Katson, mitä kaikkea luomisen nautinnosta voi nousta esiin. Ehkä löydän uuden tavan tulkita mielen leikkiä ja ilmaista sitä kaikkea, mitä tunnen sydämessäni. Tämä on katkelma niistä sanoista, jotka syksyllä viimeisenä päivänä jätin jälkeeni kaikkein rakkaimmille työtovereilleni. En silloin, enkä vielä nytkään tiedä, mitä kaikkea tulee vastaan. Toivon todella kovasti, että voisin toteuttaa luovuuttani jollain tapaa, tehdä jotain tärkeää ja mielekästä, että minulle löytyisi vielä käyttöä. 

Päivät ovat menneet todella nopeasti, siitä ei ole kyse. Viihdyn kotona erittäin hyvin. Suuri palo on vain sisälläni tehdä jotain kivaa, sellaista johon ei työssä käydessä ole ollut aikaa. Mitä se sitten onkaan? Olen tehnyt paljon käsitöitä: sukkia, lapasia, myssyjä ja villapaitoja. Tilauksia on ollut kiitettävästi jonossa koko talven. Kun neulon, niin ajatukset siirtyvät monesti neuleen saajaan ja neulon monta kaunista ajatusta neuleisiini. Neulominen on minulle yksi tapa meditoida. Olen neulonut siitä asti kun mummoni alakoulussa opetti minut ensin virkkaamaan ja sen jälkeen neulomaan. Olisinpa laskenut, kuinka monta villapaitaa olen elämäni aikana neulonut. Niitä on paljon, lapsille ja aikuisille. Määrää en osaa edes arvailla.
Viime viikolla pyyhin kamerastani pölyt tai oikeammin otin sen kameralaukusta esiin. Voi miten upealta tuntui kannatella sitä kädessä. Vaihtelin objektiiveja. Ihailin sitä. Se on yksi tärkeimmistä ja rakkaimmista esineistä, mitä omistan. Se pääsi jopa yhdelle retkelle viikolla mukaan (kuvat Fagervikin ruukista). Kunpa oppisin käyttämään kameraani monipuolisemmin ja löytämään kuviin sellaisen hehkun kun toivon. Näen sen silmissäni, mutta kuvista en saa sellaisia kuin haluaisin. Tämä tarkoittaa tietenkin sitä, että kamera käteen ja opettelemaan. Kokeilemaan, yrittämään ja erehtymään sekä onnistumaan. Harjoittelemalla tunnelma löytyy kuviin varmasti. Nyt on aikaa.

Tulevaisuuteen liittyy monta haavetta ja unelmaa. Olen sanottanut niitä läheiselleni ja toivon, että ainakin osa toteutuu. Nämähän ovat niitä kultaisia vuosia, vapauden ja onnellisten hetkien vuosia. Selvää on, että tulevaisuuteen kuuluu oleellisena osana luonto, sillä siitä saan niin paljon voimaa. Torronsuo on vielä käymättä ja aion toteuttaa sen retken tulevana kesänä. Aivan varmasti!

Meidän piha on odottanut kohennusta jo muutosta asti. Kohta kolme vuotta on vierähtänyt kuin siivillä. Viljelylaatikot odottavat pihalla tyhjillään, mutta keittiön ikkunalla on tomaatit ja paprikat jo versoilla. Kasvuun lähtöä ja kasvamista on kiva seurata, kun saa siemenestä kasvattamalla syötävää satoa. Itse kasvattamat tomaatit maistuvat kaikista parhaimmalle. Viime kesänä myös pupu huomasi, että meidän viljelylaatikossa kasvaa parasta salaattia ikinä. Sai varmasti massunsa täyteen, kun kaikki salaatit meni parempiin suihin. Nyt laatikot on aidattu ja eläinten on turha havitella herkkuja pihaltamme.

Tykkään talvesta hurjasti. Lumesta ja etenkin siitä, että pääsee hiihtämään. Olemme käyneet vuosia Rukalla hiihtämässä. Samat lenkit, samat nuotiot ja kahvipaikat. Se on talven kohokohta. Tänä vuonnakin oltiin pari viikkoa hiihtämässä ja se oli superihanaa. Plussana oli vielä uudet sukset, jotka luistivat erinomaisesti. Vanhat olivatkin jo tosi vanhat ja voit kuvitella, että ero oli suunnaton. Kaikkein upeita on kun saan hiihtää ihan yksin laduilla. On hiljaista ja kaunista. Välillä voi hörppiä kuumaa mehua termospullosta ja kuunnella luonnon ääniä. Aiaijaa...

Kuumasta mehusta tulee aina lapsuus mieleen, kun hiihtokilpailun jälkeen tarjottiin aina lämmintä mehua kilpailijoille. Se maistui tosi hyvälle. Lusikat ja mitalit eivät olleet niin tärkeitä kuin osallistuminen ja se mehu. Silloin ei urheiltu välineillä. Veljen vanhat kippuraiseksi kuivuneet nahkamonot ja hernekeittopurkilla korjatut kerran katkenneet sukset ja porkatkin taisi olla eri paria, mutta ei se tahtia haitannut. Vähän kynttilää pohjaa ja luisto oli varmistettu. Muistatko sinä millaiset olivat ensimmäiset hiihtokokemuksesi ja millaisilla välineillä hiihdit?


Hups, miten ajatukset lipsahtivat lapsuuteen. Palataan takaisin tähän päivään. 

Eikös ole ihanaa, kun aurinko on lämmittänyt monena päivänä. Meiltä on lähes kaikki lumi sulanut. Eilen kylvin pihalle jo kalkkia ja lannoitetta. Odotan innolla, että pääsisi pihalle vähän rapsuttelemaan ja haravoimaan. Aamulla tosin minulle huomautettiin, että kuulemma lunta on vielä tänne eteläänkin luvassa, joten älä innostu liikaa. Ottaisin jo kevään ilomielin vastaan. Näin joutsenetkin eilen jo lahdelle. Miten sinä, odotatko kevättä ja kesää?

Olisi myös kiva kuulla, mitä sinulle kuuluu? Oletko kirjoitellut blogia vai onko se jäänyt unohduksiin tai onko kesäsuunnitelmia?

Toivottelen valloittavaa maaliskuun viimeistä viikkoa ja toivon kuulevani sinusta.

Mari


Kommentit

 1. Olipa ihana lukea kuulumisia ja ai että kuulostaa just niin samalta kuin millaisiksi omat työstä vapaat päiväni kuvittelen. Haikeutta ja vapautta samaan aikaan. Ja toiveita siitä, että voisi käyttää omaa luovaa osaamistaan ja kädentaitojaan johonkin mikä tuottaa iloa.

  Istun parhaillaan kuumassa bussissa matkalla anniltaan kovin kevyeksi jääneeltä Kevätmessukäynniltä takaisin kotiin, joten tulee puhelimella nyt vain tämmöinen lyhyt viesti.

  Oli oikeasti tosi kiva kun kirjoitit. Tekstistä huokui sellainen erityinen seesteisyys ja rauha, joka rauhoitti itseäkin.

  Oma blogini päivittyy yhtä satunnaisesti kuin ennenkin, mutta silloin tällöin kuitenkin.

  Kevätaurinkoa on tuleville päiville luvassa. Nauti täysin siemauksin ☀️💛.

  T. Annukka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Annukka kommentistasi. Se sai mieleni iloiseksi. Yritän terästäytyä blogien kanssa ja käydä lukemassa muiden blogitekstejä, jospa itsekin innostuisin vähän.

   Kevätmessut oli minullakin mielessä, mutta tuli muita hommia ja jäivät siksi väliin. Kiva kuulla, etten jäänyt paljosta paitsi, jos messut eivät vastanneet odotuksia. Näin taitaa nykyisin olla vähän kaikilla messuilla.

   Tämä blogipohja on muuttunut sen verran, että on vaikea löytää toimintoja. Pitäisi muokata omia sivuja paremmiksi, jotta ne vastaisivat paremmin ajatuksiani. Siinäpä aikaa sitten vierähtääkin, kun en ole kovin hyvä näissä.

   Ihania aurinkopäiviä sinulle!

   Poista
 2. Uskomatonta - olet kolmen blogin joukossa, jotka yleensä tsekkaan säännöllisesti ja nyt kuitenkin olen missannut sun paluun! Ihanaa kuulla sinusta <3 Ja tiedätkö, samaistuin täysin kirjoittamiisi fiiliksiin. Jäin myös vuoden alusta pois työstä, jota olin tehnyt 35v, viimeisessä työpaikassanikin jo 30v ja josta olin sen haastavuudesta huolimatta pitänyt kovasti. Eläkkeelle en vielä päässyt (kuulun joukkoon, jonka eläkeikä pompsahti merkittävästi ylöspäin), mutta muulle elämälle oli vaan nyt juuri tässä hetkessä tarpeeksi hinkua :) Enkä ole katunut ratkaisua.
  Kiva, kun olet tarttunut "kynään" ja kameraan. Paluusi on ilouutinen.
  Lapsuuden hiihtokokemuksia riittää. Hiihdin paljon lapsena, leikin Helena Takaloa päivät pitkät naapurin pellolla ;) Taisin jonkun lusikankin saada koulun hiihtokilpailuista, mutta mehu oli totta kai parasta!
  Aamu-uintisi kuulostaa hurjan hyvältä. Houkuttelisi kokeilla. Ihanaa kevättä - tee kaikkea ihanaa, mistä pidät <3

  VastaaPoista
 3. Tulin lukemaan uusinta postaustasi ja huomasin samalla, että tähän postaukseen laittamani kommentti oli hävinnyt bittiavaruuteen?? Eipä hätää. Siinä oltiin tyytyväisiä, kun olit täällä pitkästä aikaa. Komppasin myös uutta elämänvaihettasi, koska olin itse myös uuden edessä. Mutta siis: kuulut niiden kolmen blogin joukkoon, johon minulla on pikavalinta puhelimessa - eli suosikkeihini :) En ole yhtään some-maailman elävä - harvoin postaan ja harvoin luen. Elämä tuntuu nyt olevan muualla, mikä ei ole ollenkaan huono asia :) Mutta siis mukava kuulla sinusta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa. Ihana yllätys, kun olit käynyt kommentoimassa blogissani. Kiva kuulla sinusta ja elämänmuutoksesta. Kommenttisi olivat siirtyneet hyväksymisvaiheeseen jostain syystä ja tänään vasta huomasin ne ja hyväksyin. En tiedä, miksi jotkut kommentit menevät sinne laatikkoon. Viestisi lämmitti mieltä kovasti.

   Tosiaan, kuten kirjoitat, elämä tuntuu olevan muualla ja tämä blogi ja valokuvaus ovat jääneet jonnekin syrjään. Ehkä niihin taas jossain vaiheessa löytyy innostus. Tällä hetkellä vain päivät soljuvat eteenpäin hurjalla vauhdilla. En oikein mitään mainittavaa ole tehnyt, mutta kaikkea pientä kuitenkin: lukenut, neulonut, puuhannut pihalla, uimassa, hoitanut äitiä ja lapsenlapsia ja ollut toimettomana. Ehkä jonkin asteinen kriisi eläkepäivistä. Pitäisi olla tehokkaampi, mutta en ole. 45 vuotta samassa työpaikassa (tosi eri tehtävissä) ja irtautuminen oli vaikeaa. Jättää taakseen kaikki se mitä olin yli 10 vuotta rakentanut ja kehittänyt, nyt luovuttaa se toisen käsiin. Tuntuu välillä kovin tyhjältä, vaikkakin myös hyvin helpottavalta, kun jatkuvasti ei ole ongelmia ratkottavana ja päätöksiä tehtävänä.

   Blogeja en ole juurikaan käynyt lukemassa ja muutkin somekanavat ovat jääneet vähemmälle. Instagramiin olen laitellut silloin tällöin kuvia ja selailen sitä. Jokin aika sitten tuli kyllästyminen kaikenlaiseen somemarkkinointiin ja tuotemainontaan somessa. Alkoivat tuntua kovin kaupallisilta ja sitä en blogeissa kaipaa.

   Ihana kuitenkin kuulla sinusta. Voi oikein hyvin uudessa elämänvaiheessasi ja nauti. Kaikkea hyvää sinulle ystäväiseni <3

   Tämä kesä on opettanut minut hengittämään syvään ja rauhassa.
   - Mari

   Poista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri