Siirry pääsisältöön

Muistatko ystäväkirjan?


Muistatko vielä vanhat ystäväkirjat, jotka kiersivät kaveripiirissä alaluokilla. Siihen liimattiin oma kuva ja hapuilevalla käsialalla vastailtiin kysymyksiin. Ystäväkirjaa säilytettiin piilossa laatikon perällä, etteivät perheen muut jäsenet päässeet siihen käsiksi.

Muistot kaukaisuudesta palasivat mieleeni, kun täytin Isoäiti - kerro minulle -kirjaa. Sain kirjan lahjaksi lapsenlapseltani ja se on tarkoitus antaa lapselle takaisin, kun hän on aikuinen. Kysymyksiä on niin perheestä, sukulaisista, koulusta kuin nuoruusvuosistani. Kirjan viimeinen kappale on nimeltään: Ihminen, joka sinusta on tullut. Siinä kerrotaan, mitkä asiat ovat vaikuttaneet elämääni. Muistoja elämän varrelta sekä tulevaisuuden haaveita. Poimin tähän muutamia kysymyksiä kirjasta, joihin vastaan alla.

Mikä on viikon mukavin päivä?

Perjantai on päivistä paras. Siihen sisältyy odotusta tulevasta vapaasta. Koko viikonloppu on edessä. Perjantaina voi laskeutua rauhaan ja vapautua työkiireistä. Perjantaihin kuuluu kukkakimppu keittiön pöydälle ja puhdas koti. Kiireetön ilta.

Pyrimme hoitamaan ruokaostokset ja siivoamisen jo torstaina, niin kaikki on perjantaina valmiina viikonloppuun. Eikä kieltäminen käy, etteikö lauantai ja sunnuntaikin ole kivoja. Ystävien tapaamisia tai kiireettömiä koti-iltoja, ulkoilua. Sunnuntai-iltaan liittyy jo valmistautuminen seuraavaan viikkoon ja se tuo joskus pikkuisen paineita.

Lempivuodenaikasi?

Kesä on ihana tuoksuineen. Nautin luonnon voimasta ja ympärillä olevan kasvuston seuraamisesta. Kesällä kaikki on energistä. Toisaalta nautin suunnattomasti lumisesta talvesta, kun pääsen metsään hiihtämään ja kaikki äänet vaimenevat. Ympärillä on vain hiljaisuus ja lumen taakasta roikkuvat puut. Hangessa on eläinten jälkiä ja tunnen pakkasen nipistävän poskia. Se on ihanaa. Harmi vain, että nykyisin pääkaupunkiseudun talvet vaikuttavat enemmän syksyltä kuin talvelta.

Mielestäni meidän suomalaisten suuri rikkaus on puhdas luonto ja neljä vuodenaikaa. Olisi vaikea ajatella, että aina olisi kesä tai talvi. Syksyllä iltojen pimetessä, tuntuu mukavalle käpertyä kotiin ja sytyttää kynttilät. Luonnossa tuoksuu eletty kesä. Auringon valo on lämpöisen keltainen, kun se keväällä on terävää ja pistävää.
Tuovatko jotkin äänet tai tuoksut sinulle vieläkin mieleen lapsuudenkotisi?

Kyllä. Tunnen välillä tuoksun, joka johdattaa lapsuudenmuistoihin. Jännää, että tuoksuaistilla on niin hyvä muisti. Nivean tuoksu on yksi voimakkaimmista. Se tuo heti mieleen sen, kun äiti levitti pakkaspäivänä meidän lasten poskiin Niveaa. Muistan myös miltä mummolassa tuoksui. Vaikka mummolaa ei enää ole, niin tuoksu on tarkasti mielessä.

Kun olin lapsi ääntä oli paljon vähemmän kuin tänä päivänä. Liikennettä oli vähemmän, telkkari oli harvoin päällä ja kodinkoneiden äänet eivät häirinneet, koska niitä ei ollut. Äänien ja keinovalon määrä on lisääntynyt huimasti lapsuudesta.

Meillä soi lähes aina musiikki taustalla. Lapsuudessa en juurikaan kuullut kuin grammarista muutamia vanhempien savikiekkoja Annikki Tähteä ja Olavi Virtaa. Radiosta kuunneltiin lähinnä uutisia. Vasta teini-iässä muistan saaneeni oman radion, josta kuuntelin Listaa, Uman ohjelmaa ja Lauantain toivottuja. Äänitelin hyviä lauluja c-kasetille, kuten kaikki kaveritkin.

Lapsuuden äänimuistoihin kuuluu myös se, kun viereisen tilan lehmät ammuivat meidän pihan vieressä olevalla pellolla. Varhaislapsuuteni asuin maatilan vieressä ja eläimet olivat lähellä. Koti oli noin viiden kilometrin päässä nykyisestä kodistani, mutta enää sellainen ei ole mahdollista täällä kaupungissa. On ollut kiva seurata kaupungin rakentumista pienestä maalaiskylästä kaupungiksi ja muistella, miltä nyt rakennetut alueet näyttivät lapsuudessani.

Miten kuljit koulumatkat?

Koulu oli parin kilometrin päässä meiltä kotoa. Kävelin kouluun. Alakoulussa tai silloisessa kansakoulussa tosin juoksin usein kotiin. Yksi luokkatoverini kiusasi minua jatkuvasti ja nipisteli pepustani. Pelkäsin häntä. Meillä oli sama koulumatka ja siksi kiiruhdin usein edeltä niin kovaa kuin jaloista pääsin. Olin lapsena hyvin ujo ja arka. Eikä siihen aikaan (ainakaan minulla) ollut tapana kertoa tällaisia asioita vanhemmille. Kiusaamista jatkui pitkään ja uskoin silloin olevani jotenkin erilainen ja omituinen.

Kun menin keskikouluun (yläkoulu), olimme muuttaneet muutaman kilometrin päähän lapsuudenkodistani ja kävelymatka kouluun oli toisesta suunnasta. Siihen mennessä myös kiusaaja oli kadonnut. Talvella potkuttelin potkukelkalla tien päähän ja siitä jalan pellon yli polkua pitkin koulun kentälle. Siihen aikaan talvet olivat kunnollisia ja potkukelkalle oli käyttöä. Sillä pääsi melkoista vauhtia eteenpäin. Keväisin pellolla oli hankikanto ja sekin on harvinainen tänä päivänä.

Millaiset vaatteet olivat muodissa nuoruudessasi ja millaisia itse pidit?

Olen perheemme ainoa tyttö. Ehkä siksi minut puettiin pienenä aina mekkoon. Lapsena en osannut kiinnittää siihen suurta huomiota, mutta kouluvuosina aloin kiinnostumaan muodista ja kiinnittämään vaatteisiini enemmän huomiota. Mekot alkoivat ärsyttää. Muistan kuinka kerran puin salaa päälleni isoveljen farkut ja voi jestas, kun ne olivat ihanat.

Mummoni opetti minut virkkaamaan, neulomaan ja ompelemaan jo hyvin varhain. Tein itse paljon vaatteita itselleni. Onneksi minulla on aina ollut hyvä mielikuvitus ja uudistin vanhoja vaatteita muodikkaammiksi. Hiihtohousut tein vanhoista housuista ompelemalla lenksut jalan alta ja kaventamalla vähän lahkeita. Vanhasta samettimekosta tein liivin ja ompelin siihen kaveriksi muodikkaat mikrot. Äidiltä lainasin mustat stretchsaappaat.

Jossain vaiheessa valkoiset farkut tulivat muotiin ja himoitsin niitä tosi pitkään. Lopulta sainkin sellaiset. Voi että, sitä tunnetta, kun astelin niissä ylpeänä koulun pihalle. Farkut ovat kuuluneet koko nuoruuden ja aikuisuuden vaatevarastooni. Ne ovat yksi perusvaatteeni. Nykyisin myös mustina.<3

Kirjan lopussa pureudutaan nykyisyyteen ja tämän hetkisiin asioihin, hieman tulevaankin. Kaikkia kohtia en ole vielä täyttänyt kirjaan. Tarkoitus on täyttää kirjaa pikkuhiljaa vuosien saatossa, osan jätän suosiolla tuonnemmaksi. Poimin muutaman kysymyksen tähän ja vastaan niihin nykytilanteen mukaan.

Mikä on lempijuomasi?

Vesi. Oikeasti olen huono juomaan vettä ja kaikkea muuta myös. Maitoa en ole juonut kymmeniin vuosiin. Hyvän ruuan kanssa juon mielelläni viiniä ja saunan jälkeen saatan ottaa siiderin. Siinäpä juomani. Jos yksi pitää valita, niin mieluiten juon vettä. Väkevistä alkoholijuomista en tykkää. En ole myöskään koskaan juonut limsoja, ne ovat mielestäni turhaa siirappivettä. Olutta olen elämäni aikana kerran maistanut, eikä siitä tullut minun lempijuomaani. Monesti olutta on tyrkytetty minulle, mutta sen tuoksu on sellainen, etten pysty edes maistamaan sitä uudelleen. Voin elää ihan hyvin ilmankin.

Mikä on lempiruokasi?

Ehdottomasti lohikeitto. Lohikeiton voi valmistaa eri tavalla ja aina se on maukas. Itse laitan keittoon perunoita, porkkanoita, paljon sipulia ja lohta sekä runsaasti tilliä. Kesällä grillaan mielelläni kasviksia ja niiden kanssa kalaa. Ei oikeastaan mitään väli, mitä kalaa, se maistuu aina hyvälle. Lempiruokani koostuu kalasta ja kasviksista, olivatpa ne missä muodossa tahansa.

Mitä perinteitä noudatat?

En ole erityisesti perinteiden vaalija. Teen asioita omalla tavallani. Jotkut asiat ovat minulle tärkeitä ja ne toistuvat vuodesta toiseen. Vietämme juhlapyhät melko perinteisesti. Jouluna toivon saavani lapset yhteiseen joulupöytään. Jouluna koristelen keittiöikkunan välin tontuilla. Aatto aamuna keitän aina riisipuuron ja sauna lämpiää aattona. Viime pikkujouluna vietimme lasten kanssa kivan päivän ja silloin päätimme, että teemme siitä perinteen. Päivässä oli kiva tunnelma, erilainen kuin jouluna, mutta erityinen.

Yhteisiä perhetapaamisia meillä on Laskiaisena ja Vappuna. Silloin perinteisiin kuuluu ehdottomasti lämpimät laskiaispullat ja vappumunkit. Jos sää sallii, niin pulkkamäki kutsuu. Vappupäivänä kokoonnumme meille munkeille. Yleensä leivon noin 80 munkkia ja ne syödään lämpiminä, eikä silloin lasketa sitä, kuinka monta kukin syö.

Mitä onni merkitsee sinulle?

Aina ei elämä ole kulkenut parhaita polkuja myöten. Se on ehkä syy, miksi osaan arvostaa ja huomata pienet onnen hetket. Minulle onni ei ole mikään suuri erillinen asia, vaan se koostuu pienistä palasista ja tyytyväisyydestä elämään. Kiitollisuudesta, että minulla on maailman ihanimmat lapset ja lapsenlapset, hyvä mies, ihana koti. Äiti, joka on edelleen tiukasti kiinni elämässä. Työ, joka on mielenkiintoista ja saan toteuttaa siinä vapaasti itseäni ja ideoitani.

Terveys, jonka merkityksen unohtaa, silloin kun on suhteellisen kunnossa. Toivoisin, että osaisin elää jokaisen päivän täysillä, aivan kuin se olisi viimeinen. Murehtimatta turhista ja valittamatta ilmasta tai muista vähäpätöisestä asioista. Toivon, että  omaisin kyvyn elää, kuten ihmiset, jotka ovat käyneet vakavan sairauden läpi. He osaavat nähdä jokaisen päivän lahjana. Yritän itse opetella elämään näin.

Mitkä ovat elämäsi kohokohtia?

Elämän kauneimpia tapahtumia on ollut lasten ja lastenlasten syntymät. Niihin liittyy paljon tunteita: iloa, pelosta vapautumista, onnea, ihmetystä. Syntymän jälkeen opettelua ja tutustumista. Lapset ovat kaikki kaikessa. Maailmassa tärkeimmät. He antavat voimaa ja iloa. Mikään muu tapahtuma ei ole yhtä tärkeä ja merkityksellinen.

Yllä olevaa kirjoittaessani, mielessä alkoi pyörimään ajatus ihmisistä, joilla ei ole lapsia. Onko loukkaavaa kirjoittaa näin voimakkaita ajatuksia. Ilman lapsia elämäni olisi mennyt varmasti eri raiteita pitkin ja elämän kohokohdat olisivat jossain muualla. Minun elämäni on mennyt näin ja olen todella  onnellinen, että minulla on heidät kaikki lähelläni.

Kevyemmin ajateltuna elämän kohokohtia löytyy paljon: onnistunut lenkki, valokuva tai työsuoritus; hymy, kiitos, huomaavaisuus. Joka päivä saan kohdata kohokohtia, jos vain huomaan ne.


Mitkä ovat sinun lempiasioitasi elämässä?

En pane pahakseni, jos innostut vastailemaan näihin samoihin kysymyksiin. Olisi mielenkiintoista lukea sinun ajatuksiasi.

Mari

Kommentit

 1. Kaunis teksti.❤️ Suloisia lapsuuden muistoja. Ja miten elävästi kuvailetkaan asioita! Melkein kuin olisin itse hiihdellyt siellä lumisessa hiljaisessa metsässä ja lohikeiton tuoksu leijaili jostakin tekstin edetessä. Kiitos tästä tunteita, tunnelmia ja tuoksuja herättäneestä tekstistäsi. Ihanaa viikonloppua sinulle!❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos<3 Mielikuvat tulivat mieleen täyttäessäni kirjaa. Maailma on muuttunut aika paljon minun lapsuudesta. Kiva kantaa ihania muistoja mukana. Kiitos, että kävit jättämässä ihanan kommentin. Iloa viikonloppuusi!

   Poista
 2. Koskettava teksti.
  Aurinkoista viikonloppua :)
  - Seijahannele

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis kiitos sinulle<3 Kiva kun kävit kommentoimassa. Aurinkoista ja mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri