Makua tuoreista yrteistä

Yrtit ovat lempimausteitani. Käytän niitä läpi vuoden, mutta etenkin kesällä niiden käyttö lisääntyy. Omassa maassa on yrttipenkki, josta on kiva napsia väriä ja makua ruokiin, lisäksi ne ovat superterveellisiä. Alkujaan yrttejä onkin käytetty lääkinnällisiin tarkoituksiin. Niistä voi saada apua vaivoihinsa, kuten yskään ja unettomuuteen.Kirjoitin yrteistä aiemmin täällä ja täällä. Yrtit kiehtovat minua. Niiden tuoksu on huumaava ja ruokaan ne tuovat hyvän lisän. Suosin mielelläni tuoreyrttejä kuivattujen maustepussien sijaan. Yrttejä kannattaa kasvattaa myös itse. Ne menestyvät ruukuissa parvekkeella ja terassilla. Pieni yrttitarha mahtuu pieneen tilaan ja tuoksuu kesätuulessa ihanalle. Yrteistä saa juomiin ja ruokiin satoa koko kesän. Jos olet aloittelija, aloita helpoista yrteistä.


Paras yrttimaan paikka on lämmin ja valoisa, hiekka- tai hietamaalla. Maan tulee läpäistä vettä. Etenkin monivuotisille yrteille se on tärkeää, ettei sadevesi jäädy talven tullen taimien tyvelle. Yrtit eivät kaipaa juurikaan lannoitusta, keväällä yrttien aloittaessa kasvunsa voi antaa lannoiterakeita ruokalusikallisen/taimi.

Yrttimaan luontevin paikka on lähellä keittiötä, jotta yrttejä saa nopeasti haettua ruokaa valmistaessa. Parista taimesta saa kasvatettua talven mausteet ja teeainekset. Kerää lehtisatoa juuri ennen kukintaa, niin ne ovat parhaimmillaan. Yrttejä voi pakastaa tai kuivata. Itse suosin pakastamista. Laitan ne pieniin pusseihin, joista on helppo ottaa tarvittava määrä ruokaan. Kuivatus onnistuu pienissä yrttikimpuissa. Yrtinoksia voi lisätä myös ruokaöljyyn, jolloin ne maustavat öljyn hienostuneesti. Yrteistä voi tehdä myös pakastimeen yrttikuutioita. Hienonna yrttejä jääpalamuotin pohjalle ja täytä muotit öljyllä, kasvisliemellä tai punaviinillä.

Ruukkuyrttien säilytys on välillä haasteellista. Ne kuihtuvat nopeasti, ellei niitä säilytä oikein. Basilika ja sitruunamelissaruukku säilyy parhaiten huoneenlämmössä, mutta tarkkana täytyy olla, etteivät ne kuivu. Basilika taas on erityisen altis paleltumaan, joten älä laita sitä jääkaappiin. Timjami, rosmariini, salvia ja tilli säilyvät parhaiten, kun niiden varret katkaisee ja säilyttää niitä vihanneslokerossa kostean pyyhkeeseen käärittynä. Persiljat ja korianteri säilyvät sellaisenaan kaupan suojamuovissa pystyasennossa jääkaapissa.


 
Lisään yrtit yleensä ruokaan ihan loppu vaiheessa, silloin ne säilyvät kauniin vihreinä. Suosikkiyrttejäni on pitkään ollut timjami, rosmariini ja basilika. Salviaa olen kokeillut tänä vuonna moneen eri ruokaan, esimerkiksi grillisiikaan. Se maistuu siinä tosi hyvälle. Kalan vatsa täyteen salviaa ja sitruunaviipaleita, suolaa ja pippuria pintaan, eikä sitten muuta kuin halsteriin.

Korianteria olen käyttänyt itämaisten ruokien maustamiseen, mutta se soveltuu vallan mainiosti myös pizzan päälle - kokeile! Talvella lisään lihapataan rosmariinin ja timjamin oksia jo siinä vaiheessa, kun laitan padan uuniin. Kovavartiset yrtit kestävät kuumentamista. Kuivattua persiljaa lisään kourallisen kaikkiin mahdollisiin ruokiin, sillä sen sanotaan puhdistavan munuaisia.


 
Kivat kasvisgrillivartaat saat kesäkurpitsasta, halloum-juustosta ja yrteistä. Veistä juustoveitsellä kesäkurpitsasta pituussuuntaan ja asettele viipaleet poimutettuina grillitikkuihin, Väliin halloum-juustoa (tai muuta grillijuustoa) ja päälle öljyä ja reilusti timjamia.

Oudoimpia yrttejä minulle ovat kynteli ja kirveli, Niitä pitäisi kokeilla enemmän. Puutarha.net -sivusto ohjeistaa käyttämään kirveliä näin: "lehtisilppuna salaattiin, munakkaisiin, kasviskeittoihin. Kynteli taas sopii makkara-, kala- sianliha- ja lammasruokiin, kaali- ja papupatoihin sekä suolan korvikkeeksi."


Ihanan iltajuoman saa mintusta tai sitruunamelissasta, kun sitä hauduttaa kuumaan veteen ja lisää lusikallisen hunajaa. Helpottaa yöunen saantia ja ruoansulatusta. Näin kesällä saat saunaan virkistävät tuoksut, kun lisäät löylyveteen rosmariinia. Oi, yrtit ovat niin ihania!


Mitkä yrtit ovat sinun suosikkejasi ja miten käytät niitä?

Kepeää kesäpäivää
 
Mari

Kommentit

Suositut tekstit