Siirry pääsisältöön

Makua tuoreista yrteistä

Yrtit ovat lempimausteitani. Käytän niitä läpi vuoden, mutta etenkin kesällä niiden käyttö lisääntyy. Omassa maassa on yrttipenkki, josta on kiva napsia väriä ja makua ruokiin, lisäksi ne ovat superterveellisiä. Alkujaan yrttejä onkin käytetty lääkinnällisiin tarkoituksiin. Niistä voi saada apua vaivoihinsa, kuten yskään ja unettomuuteen.



Kirjoitin yrteistä aiemmin täällä ja täällä. Yrtit kiehtovat minua. Niiden tuoksu on huumaava ja ruokaan ne tuovat hyvän lisän. Suosin mielelläni tuoreyrttejä kuivattujen maustepussien sijaan. Yrttejä kannattaa kasvattaa myös itse. Ne menestyvät ruukuissa parvekkeella ja terassilla. Pieni yrttitarha mahtuu pieneen tilaan ja tuoksuu kesätuulessa ihanalle. Yrteistä saa juomiin ja ruokiin satoa koko kesän. Jos olet aloittelija, aloita helpoista yrteistä.


Paras yrttimaan paikka on lämmin ja valoisa, hiekka- tai hietamaalla. Maan tulee läpäistä vettä. Etenkin monivuotisille yrteille se on tärkeää, ettei sadevesi jäädy talven tullen taimien tyvelle. Yrtit eivät kaipaa juurikaan lannoitusta, keväällä yrttien aloittaessa kasvunsa voi antaa lannoiterakeita ruokalusikallisen/taimi.

Yrttimaan luontevin paikka on lähellä keittiötä, jotta yrttejä saa nopeasti haettua ruokaa valmistaessa. Parista taimesta saa kasvatettua talven mausteet ja teeainekset. Kerää lehtisatoa juuri ennen kukintaa, niin ne ovat parhaimmillaan. Yrttejä voi pakastaa tai kuivata. Itse suosin pakastamista. Laitan ne pieniin pusseihin, joista on helppo ottaa tarvittava määrä ruokaan. Kuivatus onnistuu pienissä yrttikimpuissa. Yrtinoksia voi lisätä myös ruokaöljyyn, jolloin ne maustavat öljyn hienostuneesti. Yrteistä voi tehdä myös pakastimeen yrttikuutioita. Hienonna yrttejä jääpalamuotin pohjalle ja täytä muotit öljyllä, kasvisliemellä tai punaviinillä.

Ruukkuyrttien säilytys on välillä haasteellista. Ne kuihtuvat nopeasti, ellei niitä säilytä oikein. Basilika ja sitruunamelissaruukku säilyy parhaiten huoneenlämmössä, mutta tarkkana täytyy olla, etteivät ne kuivu. Basilika taas on erityisen altis paleltumaan, joten älä laita sitä jääkaappiin. Timjami, rosmariini, salvia ja tilli säilyvät parhaiten, kun niiden varret katkaisee ja säilyttää niitä vihanneslokerossa kostean pyyhkeeseen käärittynä. Persiljat ja korianteri säilyvät sellaisenaan kaupan suojamuovissa pystyasennossa jääkaapissa.


 
Lisään yrtit yleensä ruokaan ihan loppu vaiheessa, silloin ne säilyvät kauniin vihreinä. Suosikkiyrttejäni on pitkään ollut timjami, rosmariini ja basilika. Salviaa olen kokeillut tänä vuonna moneen eri ruokaan, esimerkiksi grillisiikaan. Se maistuu siinä tosi hyvälle. Kalan vatsa täyteen salviaa ja sitruunaviipaleita, suolaa ja pippuria pintaan, eikä sitten muuta kuin halsteriin.

Korianteria olen käyttänyt itämaisten ruokien maustamiseen, mutta se soveltuu vallan mainiosti myös pizzan päälle - kokeile! Talvella lisään lihapataan rosmariinin ja timjamin oksia jo siinä vaiheessa, kun laitan padan uuniin. Kovavartiset yrtit kestävät kuumentamista. Kuivattua persiljaa lisään kourallisen kaikkiin mahdollisiin ruokiin, sillä sen sanotaan puhdistavan munuaisia.


 
Kivat kasvisgrillivartaat saat kesäkurpitsasta, halloum-juustosta ja yrteistä. Veistä juustoveitsellä kesäkurpitsasta pituussuuntaan ja asettele viipaleet poimutettuina grillitikkuihin, Väliin halloum-juustoa (tai muuta grillijuustoa) ja päälle öljyä ja reilusti timjamia.

Oudoimpia yrttejä minulle ovat kynteli ja kirveli, Niitä pitäisi kokeilla enemmän. Puutarha.net -sivusto ohjeistaa käyttämään kirveliä näin: "lehtisilppuna salaattiin, munakkaisiin, kasviskeittoihin. Kynteli taas sopii makkara-, kala- sianliha- ja lammasruokiin, kaali- ja papupatoihin sekä suolan korvikkeeksi."


Ihanan iltajuoman saa mintusta tai sitruunamelissasta, kun sitä hauduttaa kuumaan veteen ja lisää lusikallisen hunajaa. Helpottaa yöunen saantia ja ruoansulatusta. Näin kesällä saat saunaan virkistävät tuoksut, kun lisäät löylyveteen rosmariinia. Oi, yrtit ovat niin ihania!


Mitkä yrtit ovat sinun suosikkejasi ja miten käytät niitä?

Kepeää kesäpäivää
 
Mari

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri