Yrttivillitys ja yrttien kasvatus


Syö yrttejä, ne sisältävät paljon tyrosiinia, joka auttaa kroppaasi tuottamaan mielihyvähormoonia. Monilla yrteillä on suotuisia terveysvaikutuksia, joihin voit tutustua vaikka täällä. Jo nuorena tyttönä opin koulutoverini sairauden myötä, kuinka persilja puhdistaa munuaisia, siksi olen käyttänyt aina persiljaa runsaalla kädellä ruokiin. Muutenkin olen suosinut ruuanlaitossani yrttejä ja nythän ne ovat huipputrendikkäitä.

Tuoreita yrttejä on helppo silputa ruoan kuin ruoan päälle sekä salaattiin tai vaikka aamiaisleivän päälle. Yrteistä ja viljelysäkistä kirjoitin aiemmin täällä - klikYrtit ovat niin ihania: kauniita, tuoksuvia ja maistuvia. Parveke ja terassi on oivallinen yrttien kasvatukseen ja nyt on trendikästä laittaa ruukkuihin sekä yrttejä että kukkivia kasveja.

Perussääntö yrttien käytössä on, että ne lisätään ruokaan viimeisenä, poikkeuksena kuitenkin puuvartiset yrtit kuten rosmariini ja timjami. Yksi ruokalusikallinen tuoreyrttejä vastaa yhtä teelusikallista kuivattuna, joten mausta rohkeasti tuoreilla yrteillä ruokaasi.


Tutut yrtit:

Tilli: sopii erityisesti kalaruokiin, mummon kurkkuihin, salaattiin. Kesän makuinen yrtti.

Persilja: paljon rautaa ja vitamiineja, joten sitä ei kannata säästellä ruoanlaitossa. Antaa väriä ruokaan kuin ruokaan. Persiljaa voi käyttää kaikkeen ruoanlaittoon; keittoihin, kastikkeisiin, munakkaisiin, risottoon, salaattiin sekä koristeeksi.

Ruohosipuli: miedon makuinen sipuli,joka sopii moneen ruokaan ja salaattiin, johon haluat mietoa sipulin makua. Koristele kesäruuat ruohosipulilla.

Näillä saat täyteläistä makua ruokaan:
Basilika: auttaa ruuansulatusvaivoihin ja yskään. Sopii erityisesti ruokiin, joissa on tomaattia, myös lihan, kalan, munan ja juustojen kanssa (karkottaa hyttysiä). Napsi isompia lehtiä ja latvoja, jolloin kasvi tekee uusia haaroja.

Oregano eli mäkimeirami: on erityisesti italialaisen, kreikkalaisen ja meksikolaisen keittiön mauste, meillä se on yleisesti käytetty pizzamauste. Sopii kaali-, kesäkurpitsaruokiin ja tietenkin myös salaattiin sekä keittoihin. Kokeile myös muna- ja juustoruokiin ja yrttiöljyyn.

Rosmariini: kerrotaan parantavan muistia. Erinomainen mauste perunanruokiin, lampaanlihaan, pataruokiin ja uunivihanneksiin. Kaunis kasvi yrittiviljelmässä tai ruukussa.

Kokeile myös näitä rohkeasti:

Minttu: ruoansulatusongelmiin, vilustumisoireisiin, pahoinvointiin, päänsärkyyn, se rauhoittaa ja virkistää mielialaa. Sopii salaattiin ja punajuuren, porkkanan kera sekä lihan, ja erityisesti lampaanlihan kanssa. Kesäiseen suosikkijuomaan Mojitoon laitetaan paljon minttua (minttua, limettiä, sokeria, rommia).

Rakuuna: hieman anikseen vivahtava maku. Vältä muiden yrttien liiallista käyttöä rakunan kanssa, niin hieno maku pääsee oikeuksiin. Tutuin béarnaise-, tartar- ja hollandaisekastikkeissa. Sopii kalaruokiin, salaatinkastikkeisiin ja erinomaisesti yrttivoihin. Kokeile myös avokadon kanssa. 

Timjami eli tarha-ajuruoho torjuu flunssaa ja se sopii lähes kaikkeen ruoanlaittoon, etenkin porkkana, kaali, liha, kalaruokiin ja salaattiin. Kaunis yrtti koristeluun ja ota timjami mukaan maustekimppuun.

Korianteri: persiljan näköinen yrtti, joka sopii erityisesti itämaisiin ruokiin, vokkeihin, carryihin, salsoihin, yrttivoihin ja kookosmaidon kanssa. Maku jakaa mielipiteitä, joko siitä tykkää tai ei. Aloita makuun totuttelu pienillä annoksilla.


Herneenversot: sopivat erinomaisesti koristeluun, salaatteihin. Versot maistuvat herkulliselle leivän päällä ja piristävät kivasti arkista voileipää.

Vesikrassi: varret sekä lehdet ovat syötäviä.  Sopii salaattiin ja leivän päälle. Kokeile myös keitoissa sekä liha- ja kalaruuissa.

Nyt on korkea aika istuttaa yrtit kasvamaan ruukkuihin ja pihamaalle!
Mari 


Kommentit

Suositut tekstit