Siirry pääsisältöön

Kartano kotiseudullani

 

Ajelimme viime viikolla kauppaan vähän mutkien kautta ja päädyimme Espoonkartanon alueelle, jossa koski kuohusi komeasti. Ehdotin, että tulemme joku päivä kävellen katsomaan paikkaa tarkemmin. Olemme olleet yksissä häissä kartanossa ja kerran olen ollut kokouksessa kartanon tiloissa. Muuten alue on vieras, vaikka olen ikäni asunut ihan lähistöllä. Sunnuntaina aurinko paistoi ja oli juuri sopiva hetki piipahtaa kävelyllä kartanon alueella. Otin kameran mukaani, siinä toiveessa, että saisin kosken kuohuista muutaman kuvan.

Hieman harmitti, kun en muistanut alueen historiaa tarkemmin. Minun pitäisi paljasjalkaisena espoolaisena tietää alueen historia vähän paremmin. Muistin kouluajoilta, että luokallani oli tyttö, jonka sukujuuret olivat kartanossa ja sen, että silloin sen omisti Ramsayn suku. Piti siis googlettaa tietoja kartanosta ja sen historiasta, sillä onhan Espoon kartanomiljöö mielenkiintoinen kokonaisuus Espoon laidalla.

 
 
 
Kovin paljoa ei tietoa löytynyt, mutta Wikipedia ja kotiseutuaktivisti Tony Hagerlundin historiakirjoituksista jotain sentään löysin. Tässä siis muutama asia kartanon historiasta. Kartanon maa-alueet ovat ulottuneet aikoinaan myös Kirkkonummen puolelle. Kartanon omistus on vaihtunut moneen kertaan vuosien aikana ja 1914 se siirtyi perheyhtiön omistukseen sekä nykyisin osakeyhtiölle.

Kartanon päärakennus on rakennettu 1681, mutta sittemmin se tuhoutui. 1700-1800-luvun vaihteessa oli tarkoitus rakentaa uusi kaksikerroksinen päärakennus siipirakennuksineen. Päärakennusta ei koskaan rakennettu, mutta siipirakennukset valmistuivat. Myöhemmin läntinen siipirakennus restauroitiin ja siihen rakennettiin pylväskuisti, samalla talo rapattiin eli lähes tällaisena kartanorakennus on käsittääkseni nykyisinkin.

 

Kartanon alueella on päärakennuksen lisäksi monta pienempää rakennusta, puu- tai hirsirunkoisia taloja sekä tiilirakennuksia. Osassa asutaan yhä edelleen. Vanha Espoonkartanon navetta on käsittääkseni se, jossa Espoon ratsastustalli on toiminut vuoteen 2016 asti. Harmi, että sen toiminta on päättynyt. Siellä ovat molemmat tyttäreni saaneet ensimmäiset kosketukset hevosiin ja käyneet ratsastuksen alkeiskurssilla.

Kartanon iso puutarha on kukoistusvuosinaan ollut varmasti upea. Nyt nurmikolla näkyy vain tarkkarajaiset puistokäytävät ilman kukkaistutuksia. Nurmialueen takaa johtaa kiviportaat kukkulalle. Niitä ylös astuessa heräsi kysymys, mitä kukkulan päällä on ollut: rakennus vai huvimaja?

 
 

 

Gumbölenjoki virtaa alueen läpi. Kosken rannalla on ollut mylly sekä saha. Silta on nimetty sahan mukaan Sågbroksi. Kuninkaantie ylittää joen vanhan myllyn kohdalla. Joen yli menevää siltaa pidetään Suomen vanhimpana kiviholvisiltana. Itseasiassa luulin, että joen nimi on Mankinjoki, mutta kartasta tarkistettuani, sen nimi olikin Gumbölenjoki. Ihmettelin nimeä, sillä lapsena tässä Mankinjoessa käytiin uimassa, silloin kun merenrannalle ei jaksettu polkea.

 
 

Tänä päivänä kartanossa voi viettää juhlia sekä kokouksia. Catering palvelusta voi tilata tilaisuuteen tarjoilun. Kartanon kauniissa ympäristössä silmä lepää ja siksi se soveltuu hyvin myös virkistyskäyttöön. Vaikka kartano on suhteellisen hyvässä kunnossa ja puutarha siistitty, niin eihän se samalaisessa kunnossa ole kuin joskus parhaina vuosinaan. Voin kuvitella kuinka kaunis puutarha ja piha on ollut joskus. Kosken kuohut olivat katsomisen arvoiset ja sain niistä räpsittyä aikamoisen määrän kuvia.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Millainen Espoonkartanon alue sitten tulevaisuudessa on, sitä en osaa edes kuvitella, sillä vuosituhannen alussa rakennusyhtiö osti Ramsayn suvulta merkittävän maa-alueen Espoonkartanon maista. Tämän vuoden alussa alueen kaava on saanut lainvoiman. Tänne kartanon maille on tarkoitus rakentaa uusi asuinalue. Espoonkartanon alue on kulttuurihistoriallinen alue, joten toivottavasti aluetta ei pilata liialla rakentamisella.

 
Ihana kohde. Täytyypä käydä tutustumassa myös muihin kotikaupungin kartanoihin kesän aikana.  Omaa kotikaupunkia sekä naapurikaupunkeja on kiva käydä tutkimassa.
 
Iloista viikkoa!

Mari

Kommentit

  1. Ihania kuvia! Olen itsekin Espoosta kotoisin ja muistan tämän paikan nimellä Ramsayn kartano. Saa nähdä tosiaan miten rakentaminen muuttaa aluetta. Espoo on kasvanut ja muuttunut niin paljon lapsuuteni ajoista! Mukavaa viikonloppua ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Virpi. Muistelin itsekin, että Ramsayn suvun omistuksessa kartano oli. Vaikka olen paljasjalkainen espoolainen, niin harvoin on tullut käveltyä kartanon mailla. Nyt sattui vielä ihana auringonpaiste. Toivotaan, että alue pysyy kartanomaisena, eikä sitä pilata rakentamalla. Mukavaa viikonloppua myös sinulle - kiva kun pistäydyit <3

      Poista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri