Siirry pääsisältöön

Löytyykö pölyhuiskalle töitä?Kevään valon tulviessa sisälle ikkunoista, paljastuu totuus: pölyä kaikkialla huonekalujen pinnoilla. On kevätsiivouksen aika? Kautta aikojen kevätsiivouksen ideana on ollut puhdistaa koti talven jäljiltä, kaikesta turhasta, mikä haittaa viihtyvyyttä.  Samassa saattaa muutama huonekalu tai tavarakin vaihtaa paikkaa.


Vaikka kodin siivoaisi kerran viikossa vähän paremmin, niin onpa kummallista, että huonepölyä leijailee ilmassa ja se laskeutuu huonekaluille ja lattialle. Kun aurinko paistaa, pöly myös näkyy. Jatkuvasti saa olla pyyhkimässä tasoja ja siinähän pölyhuiska on edelleen hyvä apu. Villakoirat kerääntyvät aina samoihin nurkkiin ja imuroidessa ne on helppo löytää tietyistä paikoista. Tuntuu kuin pölyn määrä lisääntyisi keväisin.

Sisäilmayhdistyksen sivuilta löytyy paljon tietoa sisäilma-asioista ja mm. se, että huonepöly koostuu epäorgaanisista ja orgaanisista hiukkasista ja se on joko hienojakoisempaa tai karkeampaa pölyä. Osa hienojakoisesta pölystä on elimistölle haitallista mm. noki, liikenteen päästöt ja tupakan savu. Karkea pöly taas on lähinnä ihmisen tuottamaa tai ulkoilmasta käsin tulevaa.

Kun on elänyt allergian kanssa koko ikänsä, niin kodin siistinä ja pölyttömänä pitäminen on tärkeä osa oireiden hillitsemisessä. Kevät on, ainakin meillä, kodin kunnostuksen aikaa ja viimeiset viikonloput olen puhdistanut ovia, imuroinut seiniä ja mies on vaihtanut keittiökalusteiden ovet. Eniten aikaa on mennyt ikkunoiden pesuun. Joka vuosi ihmetyttää se, kuinka paljon ikkunoiden väliin kertyy karkeajakoisempaa pölyä, etenkin tien puolella.Nykyisin yhä useampi kärsii siitepölystä ja tänä keväänä on ennakkotietojen mukaan tiedossa erityisen runsas siitepölykausi. Oireilua ei helpota yhtään se, että talven liukkauden torjumiseen on käytetty ennätyksellisen paljon hiekkaa, jonka poisto on juuri nyt käsillä. Hiekkapilvet nousevat ilmaan väistämättä, vaikka hiekanpoistossa käytetään vettä apuna. Siitepölystä kärsivät joutuvat elämään oireidensa kanssa pitkälle kesään,  ennen kuin lehtipuiden ja heinäkasvien kukinta on ohi.

Lämmityksen pienhiukkasistakin puhutaan tänä päivänä paljon. Takan polttaminen on laitettu pannaan. Ilmaan leviävien pienhiukkasten määrään vaikuttaa tietysti myös se, miten takkaa poltetaan, mitä siellä poltetaan ja kuinka puhtaasti takka palaa. Meillä takka on lämminnyt talven aikana vähintään kerran viikossa. Se on tärkeä lisälämmitysmuoto ilmalämpöpumpun ja sähkölämmityksen rinnalla. Kesällä takkaa lämmitetään vähemmän, mutta koleina sadepäivinä siitä lähtee asuntoon kodikasta lämpöä.

Huoneisiin kertyvää pölyä irtoaa myös asukkaista: kuollutta ihosolukkoa, vaatepölyä, eläimistä irronnutta hilsettä tai joskus jopa homesieniä. Huonepölyssä voi leijailla myös huonekalujen sisustusmateriaaleista irronnutta pölyä tai kosmeettisia aineita suihkupulloista. Puhdistusaineita myydään nykyisin enenevässä määrin spraypulloissa. Kun ainetta suihkuttaa, niin se käy henkeen, ainakin minulle. Siksi käytän mieluummin suoraan pullosta annosteltavia aineita. Höyrypesuri on hyvä hankinta kotiin, joissa on lapsia tai allergisia. Sillä saa paikat puhtaaksi ilman pesuaineita. Löydät täältä ensikokemuksia höyryllä pesemisestä. Me pestiin kaikki ikkunat höyryllä ja siinä höyry toimi erittäin hyvin. Etikka ja ruokasooda ovat hyviä kodin pintojen puhdistajia. Huomaan, että käytän etikkaa aina vaan enemmän siivouksessa, muuallakin kuin ikkunoissa.

 Etikka siivouksessa:

- poistaa kalkkisaostumia
- kiillottaa
- lisää ikkunanpesuveteen, niin saa kirkkaat ikkunat
- kirkastaa samentuneet lasimaljakot ja muut lasiesineet
- teräskattilaan pinttyneet ruokajämät saat pois keittämällä kattilassa mietoa etikkavettä
- kahvin- ja vedenkeittimen puhdistukseen (5 dl etikkaa + 5 dl vettä)
- pyykinpesukoneen kalkkisaostumien puhdistukseen (1 l etikkaa + 2 l vettä ja pese valkopesuohjelmalla)
- pehmentää pyykkiä, kirkastaa värejä ja poistaa hajuja

Löydät aiemman tekstini siivouksesta sekä isoäidin aikaisia siivousvinkkejä täältä klik.


Miten sitten huoneilmasta pölyt saa pois? Uusissa asunoissa on tehokkaat ilmanvaihtosuodattimet. Niiden olemassaolo ei kuitenkaan takaa puhdasta sisäilmaa automaattisesti, vaan niitä täytyy myös puhdistaa säännöllisesti.  Puhdistus riippuu tietenkin siitä, millaiset suodattimet ovat, mutta meillä ilmansuodattimet on helppo puhdistaa lämpimällä vedellä ja tarvittaessa asianpesuaineella. Suodattimet on myös vaihdettava säännöllisesti uusiin pari kertaa vuodessa. Ulkoilmasta tuleva pöly likaa karkeaa pölyä suodattavat osat muutamassa kuukaudessa aivan mustiksi.

Pölypunkeista puhuttiin takavuosina paljon. Niitä ajettiin kodeista tuulettamalla vuodevaatteita pakkasessa tai saunan lämmössä. Tällainen puhe on hiljentynyt, kun ilmeni, että pölypunkkeja on Suomessa hyvin harvassa kodissa. Tiedän, että osa ihmisistä saa kuitenkin allergiaoireita pölypunkeista: nuhaa, silmäoireita tai ihottumaa. Pölypunkit ovat mikroskooppisen pieniä hämähäkkejä. Aika ällöttäviä. Silloin allergiaoireisiin ainoa apu on pitää oma koti pölyttömänä ja imuroida sängynaluset ja nurkat huolellisesti viikoittain tai tarvittaessa useamminkin.Nykyisin allergioita pyritään hoitamaan siedätyshoidolla. Ennen kaikki allergisoivat tekijät tuli poistaa kodista tarkoin ja estää kosketusta allergeenien kanssa. Itse uskon siedätyshoitoon ihan omakohtaisen kokemukseen pohjautuen. Kun altistaa allergiselle reaktiolle, niin oireita tulee aluksi, mutta jonkun ajan kuluttua ne vähenevät. Tässä ei pidä kuitenkaan mennä liian pitkälle ainakaan ruoka-aineallergioissa. Itselläni kesti koiran siedätyshoito puoli vuotta. Kaikki muutkin allergiat ovat hellittäneet iän myötä. Elämä onkin allergioiden suhteen nykyisin aika iisiä.

Pölyä siis tulee huoneilmaan, mutta sen poistamiseen on hyviä keinoja. Kun kotia siivoaa säännöllisesti ja pikkuhiljaa, pärjää kevyemmällä siivouksella, eikä vahvoja pesuaineitakaan tarvita. Pölyhuiskalla on edelleen töitä, ainakin meillä. Miten teillä?

Kirkkaita kevätpäiviä sinulle!
Mari

Kommentit

 1. Oujee. Kiitos etikkavinkeistä! Mies on meidän etikkavastaava, joka käyttää etikkaa ikkunoita pestessään (on siis myös ikkunanpesuvastaava :D), mutta itse en ole hoksannut käyttää sitä esim. mainitsemaasi maljakoiden kirkastukseen. Hyvä vinkki! Ja samalla selvisi sekin, millä saan lasisesta vesikannusta kalkkisaostumat pois. Meillä kun on tässä kaupungissa ihan todella kalkkinen vesi, sitä tarttuu väkisin aikaa myöten vähän kaikille pinnoille. Kylppäreissä etenkin.

  Ihanaa pääsiäisen aikaa Mari <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oleppas hyvä! Meilläkin mies on ollut ikkunanpesuvastaava, mutta jostain kumman syystä olen viime ja tänä vuonna joutunut hommaan mukaan. Onneksi yläkerran isot ikkunat on nyt pesty ja tänään pitäisi pestä kaikki loput. Sitten urakka on tältä keväältä ohi.

   Mummon vanhat kostit on edelleen hyviä. Olen alkanut karttamaan voimakkaita "myrkkyjä" siivouksessa. Etikka on monikäyttöinen. Ostan yleensä 2l pötikän siivouskaappiin. Siihen voi tipauttaa muutaman pisaran eteeristä öljyä, niin tuoksu taittuu hieman paremmaksi. Meidän saunan pesuhuoneessa on tummat laatat ja etikkapesulla niistä saa hyvin kalkkisaostumat pois.

   Ihanaa pääsiäistä sinulle Annukka, nauti ja rentoudu. Mulla alkoi nyt parin viikon loma ja täytyy sanoa, että olen sen ansainnut. Aika hurjat pari viikkoa takana. Eilen illalla kaaduin rättiväsyneenä sänkyyn tietäen, että tänä aamuna ei ole kiire mihinkään. <3

   Poista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri