Kannattaako reitiltä poiketa?

 
Loviisan läheisyydessä Helsingistä noin reilun tunnin ajomatkan päässä Ruotsinpyhtäällä on Strömforsin ruukki. Punatiiliset rakennukset sijaitsevat luonnonkauniissa maisemassa, Kymijoen rannoilla. Tunnelma on rauhallinen ja historiallinen. Ruukkialueen läpi kulkee kylätie, jonka varrella on entisiä työväen asuinrakennuksia 1800 ja 1900-luvun alkupuolelta. Strömforsin ruukin perusti vuonna 1698 Johan Creutz. Se on yksi Suomen vanhimmista rautaruukeista.

Olimme kotimatkalla Kotkasta ja päätimmekin poiketa päätieltä Ruotsinpyhtäälle Strömforsin ruukkialueelle. Viime kesästä alue jäi mieleen todella kauniina. Silloin harmittelimme, kun päädyimme vierailulle maanantaina, jolloin lähes kaikki alueen palvelut olivat kiinni. Alue sinällään on käymisen arvoinen. Nyt keväisenä lauantaina alue oli vielä hiljainen. Ruukkialue on todella kaunis, jossa luonto on hyvin lähellä vanhoja rakennuksia. Rakennukset ovat hyvin säilyneitä ja kunnostettuja.

Kymijoen vedet pyörittivät vesirattaita Strömforsin rautaruukin naulapajalla. Sepän paja on ympäri vuoden auki. Pajalla näet vanhoja, jopa satavuotiaita työkoneita ja tunnet voimakkaan tervan tuoksun. Astuessasi sisään pajaan saat kattavan opastuksen paikan historiaan ja käytettyihin työkaluihin. Pajan perällä on valtavan kokoinen upea sepän tulisija. Suosittelen vierailua naulapajalla, siellä kohtaat ruukin historian parhaimmillaan.

Alueella on säilynyt kaksi vasarapajaa teknisine laitteistoineen. Pajat ovat säilyneet, koska raudantaonta vesivoimalla on päättynyt vasta vuonna 1950. Ruukin punatiilinen kankurintupa on muutettu nyttemmin ruukkimuseoksi. Käsityöperinne elää edelleen vahvasti alueella ja kauniita kädentaitajien töitä on myytävänä museomyymälän lisäksi Artesaanit-aitassa. Sieltä löytyy neuleita ja muita kudontatöitä sekä koruja ja mm. metallitöitä.

Kyläkadun perältä löydät Outdoor Factoryn, joka palvelee ulkoilun ja retkeilyn harrastajia. Yrityksestä voit vuokrata supplautoja, kanootteja, ja fatbikeja. Sisällä on tunnelmallinen kuntosali. Haluaisitko sinä joogata takkatulen ääressä hieman hämärässä salissa. Aika kivan näköistä oli.

 
Tunnelmallisessa Ruukin kartanossa (1892) sijaitsee Strömfors Bed & Bistro. Ravintola tarjoaa herkullista ja tuoretta ruokaa lähellä tuotetuista raaka-aineista. Ruokalista elää sesongin mukaan ja ravintola on erikoistunut karitsaan ja kalaan.

Pajakahvila toimii vain kesäisin ja se aukeaa Vappuna. Tarjolla on makeita ja suolaisia leivonnaisia, sämpylöitä, jäätelöä, virvoitusjuomia. Tapahtumien aikana kahvilassa järjestetään bändi-iltoja sekä elävää musiikkia.

Pienellä mäentörmällä seisoo vuonna 1770 valmistunut puukirkko. Se on vanhin Suomeen rakennetuista keskeiskirkoista. Kirkon uusgoottilainen nykyasu on peräisin 1898 tehdystä perusteellisesta korjauksesta. Kirkossa voi ihastella myös Helene Schjerfbeckin maalaama alttaritaulua.
  
Kesäaikana ruukissa on paljon tapahtumia kesäteatterista Roots´n Boots-tapahtumaan. Ruukin näyttelytarjontaa on kolmessa eri näyttelytilassa, jotka sijaitsevat entisen tallirakennuksen vinttitiloissa. Kesän näyttelykausi alkaa vapun jälkeen 4.5.2019.

Ruukin alueella järjestetään kirppistapahtuma 27.4.2019. Tiedossa on paljon myyjiä ja rentoa tunnelmaa. Nälkäkään ei pääse yllättämään, kun paikalla on kahvio ja grillimakkaraa.

Historiallinen ruukkialue on täynnä nähtävää ruukkirakennusten lisäksi. Pienellä alueella voit tutustua kaikkiin kohteisiin kävellen. Suosittelen siis lämpimästi poikkeamaan reitiltä, jos olet matkalla Loviisan lähettyvillä. Strömforsin ruukkialue kannattaa liittää yhdeksi kesäkohteeksi, jonne on kiva tehdä idyllinen päiväretki.Lisätietoja alueen historiasta ja kesän tapahtumista löydät Stromforsin ruukin -sivuilta.

Oletko jo suunnitellut vierailukohteita kesälle?
 
Ihanaa ja rentouttavaa viikonloppua!

Mari

Kommentit

 1. Onpa kaunis kohde! Olen liikkunut hyvin vähän noilla seuduilla ja senkin vuoksi sen alueen kivat kohteet ovat kokematta. Vanhat tiilirakennukset ovat kiehtovia ja kuvauksellisia ja kätkevät sisäänsä paljon kiinnostavaa historiaa. Tämä oli kiva vinkki pikku kesäretkelle!
  Ihanaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Strömfors on tosiaan kiva päiväretkikohde. Jos menette, niin tarkistakaa etukäteen, että ravintolat on auki. Me käytiin kesällä maanantaina ja kaikki oli kiinni. Loviisan vanhakaupunki, siinä vieressä, on myös kiva. <3

   Poista
 2. Kiitos kivasta vinkistä! Ihania kuvia. Mukavaa viikonloppua ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä ja kiitos🙏. Samoin myös sinne, ihanan aurinkoista viikonloppua.

   Poista
 3. Vähän on synkän näköistä ja harmaata näin talvella, mutta nättejä nuo rakennukset toki ovat silti! Kesällä tuolla olisi varmasti aivan ihanaa! Täytyy pitää paikka mielessä, jos vaikka tulisi kesällä piipahdettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Jenni. Juuri niin. Kesällä paikka vihertää ja herää henkiin. Nyt kylässä kohdattiin vain muutama koiranulkoiluttaja. Kesällä kiva päiväretkikohde Naantalin vieressä.

   Poista
 4. Onpa idyllinen ja nätti paikka! En oo tuosta paikasta kuullut, tosin tuo seutu on myös itselle vähemmän tunnettu. Nämä on tosi ihania paikkoja, toinen kiva ruukkikylä on Mathidedahl Salossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosiaan idyllinen paikka. Kannattaa käydä. Moni varmasti ajaa pikatietä ohi tietämättä, että ihan vieressä on näin upea paikka. Mekin ajettiin monta vuotta, kunnes viime kesänä poikettiin kerran ruukkiin. Siitä innostuimmekin ja kävimme kesällä myös Mathildedalissa. Se oli myös todella kiva paikka. Ihanaa keväistä viikkoa sinulle ja kiitos kun vierailit!

   Poista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Suositut tekstit