Siirry pääsisältöön

Kannattaako reitiltä poiketa?





 
Loviisan läheisyydessä Helsingistä noin reilun tunnin ajomatkan päässä Ruotsinpyhtäällä on Strömforsin ruukki. Punatiiliset rakennukset sijaitsevat luonnonkauniissa maisemassa, Kymijoen rannoilla. Tunnelma on rauhallinen ja historiallinen. Ruukkialueen läpi kulkee kylätie, jonka varrella on entisiä työväen asuinrakennuksia 1800 ja 1900-luvun alkupuolelta. Strömforsin ruukin perusti vuonna 1698 Johan Creutz. Se on yksi Suomen vanhimmista rautaruukeista.

Olimme kotimatkalla Kotkasta ja päätimmekin poiketa päätieltä Ruotsinpyhtäälle Strömforsin ruukkialueelle. Viime kesästä alue jäi mieleen todella kauniina. Silloin harmittelimme, kun päädyimme vierailulle maanantaina, jolloin lähes kaikki alueen palvelut olivat kiinni. Alue sinällään on käymisen arvoinen. Nyt keväisenä lauantaina alue oli vielä hiljainen. Ruukkialue on todella kaunis, jossa luonto on hyvin lähellä vanhoja rakennuksia. Rakennukset ovat hyvin säilyneitä ja kunnostettuja.

Kymijoen vedet pyörittivät vesirattaita Strömforsin rautaruukin naulapajalla. Sepän paja on ympäri vuoden auki. Pajalla näet vanhoja, jopa satavuotiaita työkoneita ja tunnet voimakkaan tervan tuoksun. Astuessasi sisään pajaan saat kattavan opastuksen paikan historiaan ja käytettyihin työkaluihin. Pajan perällä on valtavan kokoinen upea sepän tulisija. Suosittelen vierailua naulapajalla, siellä kohtaat ruukin historian parhaimmillaan.

Alueella on säilynyt kaksi vasarapajaa teknisine laitteistoineen. Pajat ovat säilyneet, koska raudantaonta vesivoimalla on päättynyt vasta vuonna 1950. Ruukin punatiilinen kankurintupa on muutettu nyttemmin ruukkimuseoksi. Käsityöperinne elää edelleen vahvasti alueella ja kauniita kädentaitajien töitä on myytävänä museomyymälän lisäksi Artesaanit-aitassa. Sieltä löytyy neuleita ja muita kudontatöitä sekä koruja ja mm. metallitöitä.

Kyläkadun perältä löydät Outdoor Factoryn, joka palvelee ulkoilun ja retkeilyn harrastajia. Yrityksestä voit vuokrata supplautoja, kanootteja, ja fatbikeja. Sisällä on tunnelmallinen kuntosali. Haluaisitko sinä joogata takkatulen ääressä hieman hämärässä salissa. Aika kivan näköistä oli.





 
Tunnelmallisessa Ruukin kartanossa (1892) sijaitsee Strömfors Bed & Bistro. Ravintola tarjoaa herkullista ja tuoretta ruokaa lähellä tuotetuista raaka-aineista. Ruokalista elää sesongin mukaan ja ravintola on erikoistunut karitsaan ja kalaan.

Pajakahvila toimii vain kesäisin ja se aukeaa Vappuna. Tarjolla on makeita ja suolaisia leivonnaisia, sämpylöitä, jäätelöä, virvoitusjuomia. Tapahtumien aikana kahvilassa järjestetään bändi-iltoja sekä elävää musiikkia.

Pienellä mäentörmällä seisoo vuonna 1770 valmistunut puukirkko. Se on vanhin Suomeen rakennetuista keskeiskirkoista. Kirkon uusgoottilainen nykyasu on peräisin 1898 tehdystä perusteellisesta korjauksesta. Kirkossa voi ihastella myös Helene Schjerfbeckin maalaama alttaritaulua.
 



 
Kesäaikana ruukissa on paljon tapahtumia kesäteatterista Roots´n Boots-tapahtumaan. Ruukin näyttelytarjontaa on kolmessa eri näyttelytilassa, jotka sijaitsevat entisen tallirakennuksen vinttitiloissa. Kesän näyttelykausi alkaa vapun jälkeen 4.5.2019.

Ruukin alueella järjestetään kirppistapahtuma 27.4.2019. Tiedossa on paljon myyjiä ja rentoa tunnelmaa. Nälkäkään ei pääse yllättämään, kun paikalla on kahvio ja grillimakkaraa.

Historiallinen ruukkialue on täynnä nähtävää ruukkirakennusten lisäksi. Pienellä alueella voit tutustua kaikkiin kohteisiin kävellen. Suosittelen siis lämpimästi poikkeamaan reitiltä, jos olet matkalla Loviisan lähettyvillä. Strömforsin ruukkialue kannattaa liittää yhdeksi kesäkohteeksi, jonne on kiva tehdä idyllinen päiväretki.



Lisätietoja alueen historiasta ja kesän tapahtumista löydät Stromforsin ruukin -sivuilta.

Oletko jo suunnitellut vierailukohteita kesälle?
 
Ihanaa ja rentouttavaa viikonloppua!

Mari

Kommentit

  1. Onpa kaunis kohde! Olen liikkunut hyvin vähän noilla seuduilla ja senkin vuoksi sen alueen kivat kohteet ovat kokematta. Vanhat tiilirakennukset ovat kiehtovia ja kuvauksellisia ja kätkevät sisäänsä paljon kiinnostavaa historiaa. Tämä oli kiva vinkki pikku kesäretkelle!
    Ihanaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Strömfors on tosiaan kiva päiväretkikohde. Jos menette, niin tarkistakaa etukäteen, että ravintolat on auki. Me käytiin kesällä maanantaina ja kaikki oli kiinni. Loviisan vanhakaupunki, siinä vieressä, on myös kiva. <3

      Poista
  2. Kiitos kivasta vinkistä! Ihania kuvia. Mukavaa viikonloppua ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä ja kiitos🙏. Samoin myös sinne, ihanan aurinkoista viikonloppua.

      Poista
  3. Vähän on synkän näköistä ja harmaata näin talvella, mutta nättejä nuo rakennukset toki ovat silti! Kesällä tuolla olisi varmasti aivan ihanaa! Täytyy pitää paikka mielessä, jos vaikka tulisi kesällä piipahdettua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Jenni. Juuri niin. Kesällä paikka vihertää ja herää henkiin. Nyt kylässä kohdattiin vain muutama koiranulkoiluttaja. Kesällä kiva päiväretkikohde Naantalin vieressä.

      Poista
  4. Onpa idyllinen ja nätti paikka! En oo tuosta paikasta kuullut, tosin tuo seutu on myös itselle vähemmän tunnettu. Nämä on tosi ihania paikkoja, toinen kiva ruukkikylä on Mathidedahl Salossa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tosiaan idyllinen paikka. Kannattaa käydä. Moni varmasti ajaa pikatietä ohi tietämättä, että ihan vieressä on näin upea paikka. Mekin ajettiin monta vuotta, kunnes viime kesänä poikettiin kerran ruukkiin. Siitä innostuimmekin ja kävimme kesällä myös Mathildedalissa. Se oli myös todella kiva paikka. Ihanaa keväistä viikkoa sinulle ja kiitos kun vierailit!

      Poista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri