Mitä toimivassa eteisessä tarvitaan?
Tervetuloa meidän eteiseen

Meidän kodissa on monta hyvää asiaa mistä tykkään ja yksi niistä on iso eteinen. Se tuo kotiin käytännöllisyyttä ja helppoutta. Uusissa asunnoissa aula- ja eteistiloista on nipistetty neliöitä, mikä on harmillista, sillä etenkin lapsiperheissä eteiseen sijoittuu monen monta toimintoa: on kuravaatteita, rattaita, ruokakasseja ja hoitoreppuja. Toista oli ennen, eteiset olivat tilavia ja sisään asuttiin porstuaan tai halliin. Olipa eteinen pieni tai iso tärkeintä eteisessä on kuitenkin toimivuus, tarvitaan riittävästi hyllyjä, kaappeja ja koreja, että tavarat löytyvät.

Meidän eteiseen astutaan suoraan ulkotiloista eli välissä ei ole  "tuulikaappia".  Ison eteisen hyödyt näkyvät etenkin silloin kun väkeä on paljon. Kolme lasta mahtuu hyvin yhtä aikaa pukemaan päällysvaatteet päälle kun jokaiselle löytyy oma kolonsa lattialta. Pyöräilemään tai hiihtämään lähtiessä vaatteet ja kaikki tarvittavat vempaimet saa puettua hyvin väljässä tilassa. Eteisemme yhdellä seinustalla on peiliovikaapit, jonka toisella puolella on vetokorit ja toisella vaatetanko ulkovaatteille sekä pari hyllyä kengille ja koreille. Eteisessä täytyy olla myös istuin, joka päällä voi sitoa kengännauhat. Meillä sellainen sijoittuu heti ulko-oven viereen. Istuimen alla on laatikko jalkineille. Kaapiston päässä on vielä lapsille omat vaatekoukut ulkovaatteille oikealla korkeudella.

Mitä toimivassa eteisessä tarvitaan

 1. reilun kokoinen kaappi ulkovaatteille
 2. säilytyskoreja pipoille, huiveille, lapasille ym. (mieluimmin jokaiselle perheenjäsenelle oma)
 3. kengille paikka tai mielellään kaksi, jotka vaihtavat paikkaa vuodenaikojen mukaan
 4. istuin
 5. paikka mihin voi laskea avaimet ym. pienet tarvikkeet kotiin tullessa
 6. vieraiden vaatteille paikka, joko pystynaulakko tai tankotilaa kaappissa
 7. hyvä valaistu
 8. helposti puhdistettavat matot ja lattia


Eteiseen pääsee myös autokatoksesta varaston kautta, mikä lisää hirmuisesti käyttömukavuutta. Välillä sisältä täytyy viedä tavaraa autoon tai päin vastoin. Pihatöistä tulen varaston kautta sisälle ja likaiset vaatteet ja saappaat jätän varaston puolelle kuivumaan. Varastossa on myös kaikki urheilutarvikkeet, pyörälaukut ja talvella sukset. Vaatteet päälle eteisessä ja varaston puolelta mukaan otetaan muut tamineet.Eteinen on usein pimeä ikkunaton tila. Meidän kodin eteiseen tulee valoa useammasta pysty- ja vaakaikkunasta, mutta silti pimeänä vuoden aikana tilaan tarvitaan hyvät valonlähteet. Se on järjestetty kaapiston edessä olevilla kattohalogeeneilla ja plafondilla, rappukäytävän porrasvalot heijastuvat myös kivasti eteistilaan lisävaloa. Tykkään myös siitä, että rappukäytävän ikkunasta tulevat valonsäteet heijastuvat rappujen välistä eteisen lattialle.

Ainoa ongelma on tilan sisustaminen. Alakerran toiminnot on mielestäni järjestetty hyvin ja kulkuyhteydet tilasta toiseen toimivat, mutta miten aulasta saa sisustetun ja kodikkaan näköisen? Tällä hetkellä rappujen alla on vanha perintönojatuoli ja pikkuinen pöytä, eikä siellä sitten juuri muuta olekaan, lyhtyjen, viherkasvin ja muutaman koriste-esineen lisäksi. Valkoiset pallovalot tuovat talvella valoa rappujen alla. Niihin on kytketty ajastin, joten pimeään aikaan valaistuun eteiseen on kiva astua.

Musta lattia voi tuntua työläältä siivota, mutta sitä se ei ole. Imurointi ja pyyhkäisy nihkeällä riittää. Matot on valittu niin, että jokainen hiekanjyvä ei niissä näy.

Millaiset eteisjärjestelyt teillä on?

Mari

Kommentit

 1. Voi miten ihana eteinen! Meidän eteinen on oikeastaan vain pieni tuulikaappi - ja sen jälkeen avautuu pitkä aulakäytävä, jota joudumme käyttämään myös eteisenä - mikä ei ole ollenkaan hauskaa, sillä se käytävä jatkuu suoraan olohuoneeseen. Ei aina niin sisustuksellinen näkymä;)
  Ihanaa viikonloppua sinulle, Mari <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kaunis kiitos! Eteinen on kyllä yksi meidän kodin parhaista puolista. Siellä on tilaa pukeutua ja peilailla ulos lähtiessä. Aika usein huomaan kuitenkin miettiväni, miten saan eteisestä kodikkaan ja siksi pimeän aikaan sytytän usein kynttilät. Kiva kun piipahdit vierailulla. Ihanaa marraskuuta sinulle!

   Poista
 2. Oikea unelmaeteinen! Meillä ei oikeastaan ole eteistä ollenkaan, pieni ahdas tuulikaappi vain, joten sisustus on vaatinut vähän luovia ratkaisuja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis kiitos kommentistasi. Eteinen on kiva, kun siinä on riittävästi tilaa. Kuten kirjoitin, niin ihmettelen, miksi eteisestä nipistetään neliöitä, kun se on kuitenkin tärkeä tila kodin toimivuudessa. Ihania marraskuisia hetkiä sinulle!

   Poista
 3. Meillä on kanssa iso eteinen ja isot peilikaapit, jotka kätkevät hyvät säilytystilat taakseen. Rakastan näitä isoja peilejä, jotka antavat ison tilatunteen eteiseen.

  Poikien ollessa vielä kotona, olin onnellinen isosta eteisestä. Lasten kanssa pukeminen ja riisuminen oli paljon helpompaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulaanneli kommentistasi ja vierailusta täällä. Eteisen peilit on tosi hyvä juttu, siitä tulee tarkistettua ulos lähtiessä, että kaikki on ok. Peiliovien taakse kätkeytyy myös monta takkia ja koria. Minäkin kiittelen joka kerta kun lapsenlapset ovat kylässä ja ollaan lähdössä ulos, pukeminen sujuu vaivattomasti kun on tilaa ympärillä. Ihanaa marraskuuta sinulle.

   Poista
 4. Ihana ja varmasti toimiva eteinen teillä. :) Meillä on ihan liian pieni. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen tosiaan tyytyväinen eteiseen. Mukavia marraskuisia päiviä sinulle. Kiitos kun vierailit täällä:)

   Poista
 5. Ihanan iso ja toimivan näköinen eteinen! Oma eteiseni on pitkänomainen mutta ihan toimiva koska kaikella on siinä oma paikkansa. Usein asuntoja suunniteltaessa eteistiloista tehdään todella aivan liian pieniä. Säilytystilaa on vähän eteiset ovat oudon mallisia. Porin asuntomessuilla kiinnitin huomiota siihen, että usein astutaan melkein suoraan olohuonetilaan. Tuo sinun nojatuoli on myös ihanan kutsuva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjo kommentistasi. Eteisten ahtautta minäkin ihmettelen. Onneksi järkevillä toiminnoilla saadaan tilasta käytännöllisempi. Tuoli on mieheni perintötuoli ja tykään sen muodoista. Ihanaa kun vierailit ja mukavaa marraskuuta.

   Poista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Suositut tekstit