Siirry pääsisältöön

Mitä toimivassa eteisessä tarvitaan?
Tervetuloa meidän eteiseen

Meidän kodissa on monta hyvää asiaa mistä tykkään ja yksi niistä on iso eteinen. Se tuo kotiin käytännöllisyyttä ja helppoutta. Uusissa asunnoissa aula- ja eteistiloista on nipistetty neliöitä, mikä on harmillista, sillä etenkin lapsiperheissä eteiseen sijoittuu monen monta toimintoa: on kuravaatteita, rattaita, ruokakasseja ja hoitoreppuja. Toista oli ennen, eteiset olivat tilavia ja sisään asuttiin porstuaan tai halliin. Olipa eteinen pieni tai iso tärkeintä eteisessä on kuitenkin toimivuus, tarvitaan riittävästi hyllyjä, kaappeja ja koreja, että tavarat löytyvät.

Meidän eteiseen astutaan suoraan ulkotiloista eli välissä ei ole  "tuulikaappia".  Ison eteisen hyödyt näkyvät etenkin silloin kun väkeä on paljon. Kolme lasta mahtuu hyvin yhtä aikaa pukemaan päällysvaatteet päälle kun jokaiselle löytyy oma kolonsa lattialta. Pyöräilemään tai hiihtämään lähtiessä vaatteet ja kaikki tarvittavat vempaimet saa puettua hyvin väljässä tilassa. Eteisemme yhdellä seinustalla on peiliovikaapit, jonka toisella puolella on vetokorit ja toisella vaatetanko ulkovaatteille sekä pari hyllyä kengille ja koreille. Eteisessä täytyy olla myös istuin, joka päällä voi sitoa kengännauhat. Meillä sellainen sijoittuu heti ulko-oven viereen. Istuimen alla on laatikko jalkineille. Kaapiston päässä on vielä lapsille omat vaatekoukut ulkovaatteille oikealla korkeudella.

Mitä toimivassa eteisessä tarvitaan

 1. reilun kokoinen kaappi ulkovaatteille
 2. säilytyskoreja pipoille, huiveille, lapasille ym. (mieluimmin jokaiselle perheenjäsenelle oma)
 3. kengille paikka tai mielellään kaksi, jotka vaihtavat paikkaa vuodenaikojen mukaan
 4. istuin
 5. paikka mihin voi laskea avaimet ym. pienet tarvikkeet kotiin tullessa
 6. vieraiden vaatteille paikka, joko pystynaulakko tai tankotilaa kaappissa
 7. hyvä valaistu
 8. helposti puhdistettavat matot ja lattia


Eteiseen pääsee myös autokatoksesta varaston kautta, mikä lisää hirmuisesti käyttömukavuutta. Välillä sisältä täytyy viedä tavaraa autoon tai päin vastoin. Pihatöistä tulen varaston kautta sisälle ja likaiset vaatteet ja saappaat jätän varaston puolelle kuivumaan. Varastossa on myös kaikki urheilutarvikkeet, pyörälaukut ja talvella sukset. Vaatteet päälle eteisessä ja varaston puolelta mukaan otetaan muut tamineet.Eteinen on usein pimeä ikkunaton tila. Meidän kodin eteiseen tulee valoa useammasta pysty- ja vaakaikkunasta, mutta silti pimeänä vuoden aikana tilaan tarvitaan hyvät valonlähteet. Se on järjestetty kaapiston edessä olevilla kattohalogeeneilla ja plafondilla, rappukäytävän porrasvalot heijastuvat myös kivasti eteistilaan lisävaloa. Tykkään myös siitä, että rappukäytävän ikkunasta tulevat valonsäteet heijastuvat rappujen välistä eteisen lattialle.

Ainoa ongelma on tilan sisustaminen. Alakerran toiminnot on mielestäni järjestetty hyvin ja kulkuyhteydet tilasta toiseen toimivat, mutta miten aulasta saa sisustetun ja kodikkaan näköisen? Tällä hetkellä rappujen alla on vanha perintönojatuoli ja pikkuinen pöytä, eikä siellä sitten juuri muuta olekaan, lyhtyjen, viherkasvin ja muutaman koriste-esineen lisäksi. Valkoiset pallovalot tuovat talvella valoa rappujen alla. Niihin on kytketty ajastin, joten pimeään aikaan valaistuun eteiseen on kiva astua.

Musta lattia voi tuntua työläältä siivota, mutta sitä se ei ole. Imurointi ja pyyhkäisy nihkeällä riittää. Matot on valittu niin, että jokainen hiekanjyvä ei niissä näy.

Millaiset eteisjärjestelyt teillä on?

Mari

Kommentit

 1. Voi miten ihana eteinen! Meidän eteinen on oikeastaan vain pieni tuulikaappi - ja sen jälkeen avautuu pitkä aulakäytävä, jota joudumme käyttämään myös eteisenä - mikä ei ole ollenkaan hauskaa, sillä se käytävä jatkuu suoraan olohuoneeseen. Ei aina niin sisustuksellinen näkymä;)
  Ihanaa viikonloppua sinulle, Mari <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kaunis kiitos! Eteinen on kyllä yksi meidän kodin parhaista puolista. Siellä on tilaa pukeutua ja peilailla ulos lähtiessä. Aika usein huomaan kuitenkin miettiväni, miten saan eteisestä kodikkaan ja siksi pimeän aikaan sytytän usein kynttilät. Kiva kun piipahdit vierailulla. Ihanaa marraskuuta sinulle!

   Poista
 2. Oikea unelmaeteinen! Meillä ei oikeastaan ole eteistä ollenkaan, pieni ahdas tuulikaappi vain, joten sisustus on vaatinut vähän luovia ratkaisuja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis kiitos kommentistasi. Eteinen on kiva, kun siinä on riittävästi tilaa. Kuten kirjoitin, niin ihmettelen, miksi eteisestä nipistetään neliöitä, kun se on kuitenkin tärkeä tila kodin toimivuudessa. Ihania marraskuisia hetkiä sinulle!

   Poista
 3. Meillä on kanssa iso eteinen ja isot peilikaapit, jotka kätkevät hyvät säilytystilat taakseen. Rakastan näitä isoja peilejä, jotka antavat ison tilatunteen eteiseen.

  Poikien ollessa vielä kotona, olin onnellinen isosta eteisestä. Lasten kanssa pukeminen ja riisuminen oli paljon helpompaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulaanneli kommentistasi ja vierailusta täällä. Eteisen peilit on tosi hyvä juttu, siitä tulee tarkistettua ulos lähtiessä, että kaikki on ok. Peiliovien taakse kätkeytyy myös monta takkia ja koria. Minäkin kiittelen joka kerta kun lapsenlapset ovat kylässä ja ollaan lähdössä ulos, pukeminen sujuu vaivattomasti kun on tilaa ympärillä. Ihanaa marraskuuta sinulle.

   Poista
 4. Ihana ja varmasti toimiva eteinen teillä. :) Meillä on ihan liian pieni. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen tosiaan tyytyväinen eteiseen. Mukavia marraskuisia päiviä sinulle. Kiitos kun vierailit täällä:)

   Poista
 5. Ihanan iso ja toimivan näköinen eteinen! Oma eteiseni on pitkänomainen mutta ihan toimiva koska kaikella on siinä oma paikkansa. Usein asuntoja suunniteltaessa eteistiloista tehdään todella aivan liian pieniä. Säilytystilaa on vähän eteiset ovat oudon mallisia. Porin asuntomessuilla kiinnitin huomiota siihen, että usein astutaan melkein suoraan olohuonetilaan. Tuo sinun nojatuoli on myös ihanan kutsuva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjo kommentistasi. Eteisten ahtautta minäkin ihmettelen. Onneksi järkevillä toiminnoilla saadaan tilasta käytännöllisempi. Tuoli on mieheni perintötuoli ja tykään sen muodoista. Ihanaa kun vierailit ja mukavaa marraskuuta.

   Poista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri

Täyttä höyryä

Höyrypesuri on tarkoitettu kodin kovien pintojen puhdistamiseen. Se oli syy, miksi ostimme Kärcherin meille. Keittiön kaapinovissa on pinttymiä, joita en saa enää irti, vaikka olen kokeilut kaikki mahdolliset keinot mitä tiedän. Ne näkyvät etenkin nyt kun valon määrä on lisääntynyt. Yläovissa on pomput ja siksi niihin tulee koskettua jatkuvasti. Päätimme siis kokeilla viimeistä keinoa. Höyrypuhdistus tapahtuu höyryn avulla hygieenisesti, joten kemiallisia pesuaineita ei tarvita. Siksi se on myös ympäristöystävällinen valinta. Kärcher lupaa, että jopa 99,99 % tavanomaisista bakteereista poistuu höyrypesulla. Onhan tämä hyvä tulos perinteiseen moppaamiseen verrattuna. Kuuma hienojakoinen höyrysuihku ja paine poistaa rasvan sekä pinttyneen lian kovista pintamateriaaleista. Höyrypesuri ei kuitenkaan sovellu lakattuun puupintaan tai nahkaan, ne saattavat haalistua höyrystä. Kiiltävät muovipinnat, vahatut lattiat, akryylipinnat voivat myös kärsiä höyrypesusta. Paineen riittävyys on t