Kuuma kesä ja kehon viilentäminenTämä kesä on ollut kaikille lomailijoille aurinkoinen ja lämmin. Yli 30 asteen lämpötila on tukalaa vanhuksille ja pienille lapsille, mutta meidän jokaisen tulee kiinnittää huomiota kehon viilentämiseen. Veden juonti on erityisen tärkeää kuumalla, vessassa käyntien määrä ja virtsan väri ja haju kertoo sen, oletko juonut päivän aikana riittävästi. Hörpi vettä säännöllisesti ja kanna vesipullo mukanasi, ettei nestehukka yllätä. Sisäinen kuivuminen tekee olon väsyneeksi, se aiheuttaa päänsärkyä, huimausta ja ruokahaluttomuutta. Virallisten suositusten mukaan päivässä pitäisi juoda 1-1½ litraa vettä, mutta näin kuumalla se ei riitä, joten sen voi jopa tuplata. Janon tunne on jo kehon hätähuuto nestehukasta. Reagoi siis ennen sitä. Älä juo aterioilla jääkylmää vettä, sillä se pysäyttää ruuansulatuksen. Lakritsitee sopii hyvin kesään, sen viilentävän vaikutuksen vuoksi sekä tietenkin kookosvesi.

Veden juonnin lisäksi kehoa voi jäähdyttää oikein valituilla ruoka-aineilla. Vähennä lämmittävien mausteiden käyttöä (chili, inkivääri, seesami), suosi sen sijaan viilentäviä yrttimausteita, kuten basilikaa, tilliä, korianteria tai kamomillaa. Ne antava makua myös vihersalaattiin. Marjat ja hedelmät maistuvat kesäkuumalla. Kulho vadelmia ja mansikoita maistuu ja nythän marjat ovat parhaimmillaan. Nyt on myös hyvä aika tyhjentää viime vuoden marjat pakkasesta. Kivan juoman saat vesimelonista, kun pyöräytät palat blenderissä raikkaan sitruunaisen juoman kanssa.

Grilli lämpenee monien pihoilla ahkerasti kesäisin, suosi grillissä kalaa, kanaa ja kasviksia. Varhaiskaali ja kesäkurpitsa maistuvat erinomaisille kevyesti grillattuna. Kaikki vihreä viilentää kesäkuumalla, käytä siis paljon vihreitä vihanneksia ja hedelmiä. Vältä punaista lihaa. Sillä on myös ilmastonmuutoksen kannalta tärkeä merkitys, kuten olemme merien sinilevätilannetta seuratessa saaneet huomata. Harmillista, että juuri kun kesä on kuumimmillaan, vesistömme kunto on huonoimmillaan. Sinilevät kukkivat valtoimenaan ja puhtaita rantoja on vaikea löytää. Vaaralliset hermo- tai maksamyrkyt vapautuvat veteen kun sinilevän solut kuolevat ja lautat ovat hajonneet. Vaikka sinilevistä vain osa tuottaa ihmiselle vaarallisia myrkkyjä ja allergisoivia aineita, on vaikea tietää veden myrkyllisyyttä silmämääräisesti tarkasteltuna, joten suihku uimisen jälkeen on hyvä ratkaisu.
Sinilevää näkyi myös viime viikolla Tallinnan rantahiekassa veden rajassa sinileväraitoina, joten uimaan emme uskaltautuneet. Tämä pohjois-Tallinnan pitkä hiekkaranta vetää vertoja etelän hiekkarannoille (oletko samaa mieltä?) ja lämpöäkin oli riittämiin. Kuvat ovat viime viikon Tallinnan ja Pärnun lomalta.

Pitkä kuuma kesä jatkukoon...
Mari

Kommentit

  1. Nyt on ollut Suomessakin näitä yli 30 asteen kesälämpötiloja. Me teimme viime kesänä pienen reissun autolla. Siinä autossa ei ollut ilmastointia, oli aika tukalaa istua autossa. Päätimme sitten, että seuraavaksi hankitaan auto, jossa on ilmastointi. Ja nyt on auto, jossa ilmastointi.
    Tosiaan hyviä vinkkejä sinulla kehon viilentämiseen.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Suositut tekstit