Valo
Luonnonvalo tulvii huoneisiin pimeän jakson jälkeen, eikös olekin ihanaa. Huomaan taas kerran, että luonnonvalolla on keskeinen osa elämässämme. Viherkasvit ja koti herää eloon auringon paistaessa sisään. Luonnon valo lämmittää ja vaikuttaa myös asukkaiden mielialaan. Nyt keväällä (onhan nyt jo kevät?) olen kuullut ihmisten huokaisseen ihanaa valoa, se tuo energiaa ja voimaa jaksamiseen pimeän jakson jälkeen, eikä aurinko vaikuta vain mielialaan, sillä auringonvaloa tarvitaan myös D-vitamiinin tuottamiseen, joten terveyden kannalta kannattaa nauttia auringonvalosta ja täyttä vitamiinivarastot luonnosta. 
 

Sisään tulevan valon määrään vaikuttaa tietenkin myös ikkunoiden määrä ja koko ilmansuunnan lisäksi. Ne huoneet, jotka ovat pohjoiseen ja itään, vaikuttavat sävyltään kylmemmiltä kuin ne huoneet, jotka sijaitsevat etelän ja lännen puolella. Keittiössä ja olohuoneessa tarvitaan eniten valoa, joten niiden olisi hyvä sijaita aurinkoisimmissa huoneissa, kun taas varjoisimmat huoneet ovat parhaimpia makuu- ja työhuoneina tai kylpytiloina. Auringonvalon lämmittävä vaikutus on myös hyvä huomioida huonesijoittelussa.

Kirkas auringonvalo ei kuitenkaan aina sovi kaikkialle, siksi myös auringon varjostukseen on syytä varautua verhoratkaisuilla. Säleverhoilla voidaan säätää sisään päästettävän valon määrää, joilla saadaan myös kauniita valaistuksia ja varjoja huoneeseen.Täytyykö luonnonvalo huomioida sisustuksessa tai huoneiden sijoittelussa? Vastaus on: Kyllä. Uudisrakennuksessa on aina mietittävä, mihin ilmansuuntaan ikkunoita sijoitetaan, halutaanko suuret ikkunapinnat, joista valo tulvii sisälle ja mitkä huoneet sijoitetaan auringon puolelle ja kuinka valo kulkee tilassa sekä aamu- ja ilta-auringon sävyvaihtelut, samoin eri vuodenaikojen värit poikkeavat toisistaan. Erityisen kaunista tunnelmaa huoneeseen saadaan, kun valo leikittelee kahdesta eri suunnasta. Varjojen ja valon yhteisvaikutuksesta saadaan kauniita näkymiä huoneeseen. Valo siis vaikuttaa tilan viihtyvyyteen, tunnelmaan ja tilan kokemiseen.

Värien vaikutuksesta kirjoitin jo aiemmin täällä ja jokainen varmasti huomaa kuinka värit hehkuvat luonnonvalossa eri tavalla kuin pimeänä syyspäivänä. Pohjoisen puoleisiin huoneisiin suositellaan valittavan lämpimämpiä värisävyjä. Murretut vaaleat ja valkoisen sävyt sekä kaikki neutraalit värit korostavat pehmeämmin aurinkoista huonetta, ja vastaavasti syvät värit ryhdittävät varjoisaa huonetta. Valo vaikuttaa myös eri pintamateriaaleihin, aurinkoisessa huoneessa mattapinnat näyttävät kauniimmille kuin kiiltävät ja varjoisassa huoneessa taas kulunut puu tai nahka näyttää paremmalle kuin kirkkaassa auringonvalossa.

Aurinko on maailman suurin ja luonnollisin valontuottaja, jota koitetaan jäljitellä keinotekoisesti. Valaistussuunnitelmassa tulisi ottaa huomioon kodin luonnonvalon ominaisuudet ja mihin kohtaan lisävaloa mahdollisesti tarvitaan. Valaistuksella voidaan ryhmitellä tilaa sekä korostaa kauniita esineitä tai eri alueita huoneissa. Vaihtelua valaistuksen tunnelmaan saat näppärästi himmentimillä sekä leikittelemällä ylhäältä ja alhaalta suunnatuilla valopisteillä.


Valoisaa uutta viikkoa!
Mari

Kommentit

Suositut tekstit