Siirry pääsisältöön

Värit sisustuksessa

Värien vaikutus

Jokainen meistä kokee ja tuntee värit yksilöllisesti ja kaikki värit vaikuttavat eri tavalla ihmisiin. Meidät ihmiset jopa luokitellaan ihmistyyppeihin värien mukaan. Värit vaikuttavat voimakkaasti alitajunnassamme ja huomaamatta valitsemme tuttuja ja turvallisia värejä. Värien vaikutuksia ihmisiin on tutkittu paljon, myös sitä millaisia tuntemuksia värit ihmisissä saavat aikaan. Täytyy kuitenkin muistaa, että jokainen kokee värit omalla tavallaan.

Väreillä voidaan myös vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen ja saada ihmiset reagoimaan, värillä voidaan ärsyttää, rauhoittaa tai kiihottaa. Usein värit liitetään kuvaamaan tiettyä asiaa tai tunnetilaa: punainen kuvaa rakkautta, vihreä väri yhdistetään luontoon, keltainen on auringon väri ja sininen on unen ja rauhallisuuden väri. Värit voivat siis ilahduttaa tai vihastuttaa, sillä ne ovat energiaa ja vaikuttavat meihin halusimme tai emme.

Värit jaetaan pääväreihin ja väliväreihin. Päävärit ovat punainen, sininen ja keltainen, eikä niitä voi sekoittaa muista väreistä. Välivärit ovat vihreä, violetti ja oranssi, ne saadaan päävärejä sekoittamalla. Neutraaleja värejä ovat: valkoinen, musta, harmaan eri sävyt.

Punainen

vahva ja lämmin
aktivoiva ja mieltä kiihottava
elintoimintoja kiihdyttävä
hormoni- ja sukupuolitoimintaa ja verenpainetta kohottava
lisää itseluottamusta

Liittyy tunneperäisesti: rakkauteen, intohimoon, rikokseen, syntiin, tuleen ja vereen

lämmittää ja sopii viileään huoneen
suurena pintana näyttävä ja dramaattinen
lähentää seinää tilassa
saattaa ahdistaa
katossa raskas, seinässä hyökkäävä, lattiassa polttava
jo pieni määrä punaista riittää tuomaan eloa huoneeseen

vastaväri vihreä


Sininen

rauhoittaa, viilentää
alentaa verenpainetta
laskee hormonitoimintaa
tyynnyttää ja laukaisee jännitystä
vapauttaa

Liittyy tunneperäisesti: taivaaseen, veteen, kuulakuuteen ja avaruuteen

viilentää
avartaa
seinissä loitontaa, katossa rauhoittaa, seinissä etäännyttää ja lattiassa epävarma

vastaväri oranssi


Keltainen

pirteä ja lämmin
torjuu masennusta
tasapainottava ja rauhoittava
ilon väri
mielialan nostattaja
vaaleana vapauttaa ja rauhoittaa
korostaa päivänvaloa

Liittyy tunneperäisesti: iloisuuteen, aurinkoon, valoon ja kevytmielisyyteen

murretut sävyt helpompia sisustuksessa kuin kirkas keltainen
laajentaa tilaa
tulle kohti 
lämmittää 
katossa katseen vangitsija, seinässä huomion herättäjä ja lattiassa kohottava

vastaväri sinivioletti


Muut yleisesti käytetyt värit:

Valkoinen

raikas, hillitty ja rauhoittava
sopii kaiken kanssa yhteen
monia sävyjä – ei yhtä valkoista.


Musta

dramaattinen ja vahva
imee valoa, suurina pintoina tekee huoneesta pimeämmän
hyvin käytettynä tuo tunnelmaa 

Harmaa 

rauhoittaa voimakkaampia värejä 
sopii monien värien kanssa yhteen 
sävyjä vaaleasta helmenharmaasta lähes mustaan grafiitinharmaaseen

Ruskea

rauhallinen ja hillitty
kokonaan ruskean eri sävyillä sisustettu koti tuntuu tunkkaiselta
valkoinen raikastaa ruskeaa huonetta


Värit sisustuksessa

Oikeat värivalinnat ovat tärkeässä roolissa sisustuksessa, vaikkakin me suomalaiset suosimme melko harmonisia ja neutraaleja värejä kodeissamme. Vastavärien yhdistelyllä saadaan ryhtiä ja oikein valittuna niillä luodaan kodin sisustukseen toimiva kokonaisuus. Tehostevärit tuovat myös pirteän lisän muuten neutraaliin värimaailmaan, niissä yksinkertaisinta on käyttää vastaväriparia, mutta kaikkien estetiikkaan näin voimakkaat värikontrastit eivät sovi lainkaan. Taitavasti käytetyllä tehosteväreillä voi kuitenkin herättää huomiota ja saada sisustukseen upeita katseen vangitsijoita, ja samalla kääntää huomio huoneen ongelmakohdasta toisaalle.

Muista myös kolmen sisustusvärin (suositellaan maalikaupassa) käytön ohje: valitse yksi pääväri, yksi korostusväri ja lisäksi yksi neutraali väri, näin sisustuksesta saadaan tyylikäs, harmoninen ja mielenkiintoinen kokonaisuus.

Väreillä voidaan siis helposti luoda erilaisia tunnelmia kotiin. Huonekaluja ja kodin värejä kannattaa aika ajoin tarkastella kriittisesti. Yhden huonekalun tai seinän maalaaminen voi vaikuttaa yllättävän paljon koko huoneen tunnelmaan.

Olen usein havahtunut siihen, miten kodin epäkohta muuttuu ajan myötä hyväksyttäväksi, eikä se enää hetken kuluttua pistä silmään. Sitten yhtäkkiä epäkohdan taas havaitsee ja samassa hetkessä syntyy usein ajatus muutoksesta.

Kuva: Ellos
Värien käyttö vaatii hyvää värisilmää

Taitava värienkäyttäjä tekee upeita kokonaisuuksia väreistä ja saa erilaiset kuosit ja värit sopimaan uskomattoman taitavasti yhteen. Ihailen tällaisia rohkeita taitureita. Itse olen arka käyttämään värikkyyttä oman kodin värivalinnoissa, ainakin suurina pintoina, suosin maanläheisiä, murrettuja värejä sekä siellä täällä pieniä väriläiskiä. Jos sinäkin olet epävarma värien käytössä, niin maalikaupoista saa väriliuskoja, jotka helpottavat eri värien yhdistämistä sisustuksessa.

Varma tapa on yhdistää joko lämpimiä (keltainen, oranssi, punainen) tai kylmiä (sininen, violetti, vihreä) sävyjä keskenään ja käyttää lisänä neutraalia valkoista, harmaata tai mustaa. Jos huoneeseen valitaan sekä kylmiä, että lämpimiä värejä, saattaa lopputuloksena olla melkoinen sekamelska. Väriympyrän vierekkäiset värit toimivat myös yleensä hyvin yhteen ja niillä saa hillittyä harmoniaa sisustukseen. Vastakkaisia värejä käytettäessä, tulisi muistaa käyttää väreistä samaa kirkkausastetta. Myös väripintojen kiilto ja mattaisuus vaikuttaa värin syvyyteen ja heijastukseen. Väreillä saadaan näyttäviä kokonaisuuksia kotiin, mutta hillityin värein sisustettu koti voi olla myös mielenkiintoinen, kunhan värit valitaan keskenään sointuvista väreistä. Toimiva ja harmoninen sisutus syntyy toistensa kanssa tasapainossa olevista väreistä.

Kuva: Ellos

Kokonaisuus ratkaisee

Sisustuksessa ei ole absoluuttisia totuuksia, ei oikeaa eikä väärää, sillä sisustaminen ja värit ovat makuasioita ja makuasioistahan ei tunnetusti kiistellä. Toiset pitävät runsaista väreistä kodissaan, toinen on tyytyväinen musta-valkoisessa kodissaan. Tärkeintä sisustamisessa on, että koti tuntuu omanlaiselta ja siellä viihtyy. Sen ei tarvitse miellyttää muita.

Värien valinnassa kokonaisuus ratkaisee, sillä kaikki värit ovat kauniita kunhan ne ovat oikeassa paikassa. Vääriä värejä ei ole, ainoastaan epäonnistuneita värivalintoja. Jokainen väri vaikuttaa ympärillään oleviin väreihin ja jos värikokonaisuudessa muuttaa yhden värin, joutuu pohtimaan kaikkia muitakin värejä uudelleen. Väreillä on siis hyvin voimakas vaikutus tilaan.


Tummaa vai vaaleaa?

Usean vuoden ajan olemme suosineet valkoisia seinäpintoja sisustuksessa. Syksyllä voimakkaammat värit tulivat sekä vaatetukseen että sisustukseen ja moni ehtikin ennen joulua maalata tai tapetoida seinän/seinät tummalla värillä: petrolin vihreää, tummaa luumua, poltettua oranssia. Tummat seinät tekevät tilasta intiimimmän, lisäksi sillä saadaan persoonallisuutta ja särmää tilaan. Vaalea seinäpinta taas saa tilan tuntumaan suuremmalta, valoisammalta ja rauhallisemmalta. Vaalea katto tuo huoneeseen lisää avaruuden tuntua, kun vastaavasti tumma katto tuntuu romahtavan alaspäin. Molemmat toimivat tehokeinona erittäin hyvin. Pitkän huoneen päätyseinän tapetoiminen voimakkaalla värillä saa huoneen näyttämään lyhemmältä.

Valkoinen on väri, joka jakaa mielipiteitä ja usein ajatellaan, että valkoinen on vain valkoinen, mutta tosiasiassa valkoisessa on kymmeniä eri vivahteita puhtaan valkoisesta kellertävään ja maalarinvalkoisesta lumenvalkoiseen. Oikean valkoisen sävyn valinta voi olla merkityksellinen huoneen tunnelmassa.


Valo ja väri 

Emme pysty havaitsemaan värejä ilman valoa eli ilman valoa ei ole väriä. Siksi värit muuttuvat eri valaistusolosuhteissa,
kellonaikojen ja vuodenaikojen mukaan, joten muu kodin valaistus vaikuttaa ratkaisevasti siihen, miltä väri kodissa näyttää. Suositeltavaa on kokeilla värejä aina eri valaistusolosuhteissa, päivänvalossa sekä keinovalossa ja erityisesti siinä kohteessa, mihin väri on suunniteltu. Talon ulkomaalauksessa tulisi erityisesti huomioida julkisivun ilmansuunta, koska se vaikuttaa oleellisesti värisävyyn.

Miten värit vaikuttavat sinuun?


Mari

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri