Hyviä keittokirjoja ja vinkkejä pukinkonttiin
Keittokirja on mieluinen joululahja monelle ruokaharrastajalle ja helppo lahjaidea lahjan antajalle. Keittokirjoja on tarjolla laidasta laitaan, mutta kuinka paljon keittokirjoja käytetään vai löytyvätkö parhaat ohjeet netistä. Kivoja ruokavinkkejä jaetaan myös Somessa ja ruokablogeissa. Mistä sinä etsit parhaat ruokareseptit?
Olen sen verran vanhanaikainen, että minusta on kiva selailla ruokaohjeita keittokirjoista, kuvat saavat usein veden herahtamaan kielelle ja kauniita kuvia voi tuijottaa pitkään hakien ideoita omaan kattaukseen. Olen Maku-lehden tilaaja (oikeasti mieheni) ja myös sen kauniisti kuvitettuja ruokaohjeita kokeilen säännöllisesti, samoin kuin ruokablogien ohjeita. Etsin inspiraatiota monista eri paikoista ja mielestäni trendikkäimmät ohjeet löytyvät netistä, blogeista sekä lehdistä, kun taas perinteisemmät ohjeet keittokirjoista. Tiettyjä ohjeita käytän säännöllisesti omista keittokirjoistani, yksi sellainen on granola, jota syön maustamattoman jogurtin kanssa (liikaa) - se on yksi heikkouteni.
Sikke Sumarilta on ilmestynyt monta keittokirjaa ja pidän niistä, koska ohjeet ovat konstailemattomia ja todella herkullisia. Kesällä ostin kangaskantisen, ihanan nostalgisen Nami Namaste kirjan, josta löytyy monta herkullista ohjetta yksinkertaisista ja puhtaista raaka-aineista, lisäksi kirjan kautta pääsee kurkistamaan Siken Muhun saarella sijaitsevaan majataloon, jonne Sikke toivottaa ensimmäisellä sivulla lukijan tervetulleeksi. Tämä on kaunis kovakantinen kirja, josta moni kotikokki varmasti ilahtuu, jos saa aukaista tämän kirjan joulukääreestä. Jos etsit hyvää sämpyläohjetta, niin tästä kirjasta löydät Siken kuuluisat rapeakuoriset NamiNamasten aamusämpylät sekä sen lisäksi tietoa yrteistä, kasviksista ja niiden käytöstä. Kirjan kuvitus on todella upea. Aikaisemmin olin ostanut Siken Namaste -kirjan ja sen pizzaohje tomaattikastikkeineen on ollut ahkerassa käytössä.
Kokki ja malli Pipsa Hurmerinnan: Pipsan keittiössä -keittokirjan kuvat ovat kauniita ja lähiruokaohjeet ovat käyttökelpoisia ja hauskasti moniin ohjeisiin on liitetty kiva tarina Pipsan elämästä. Ohjeet ovat selkeitä ja helposti toteutettavissa ja kuvista saa vinkkiä esille laittoon. Tämä kirja on ollut ahkerassa käytössä jo useamman vuoden ja sen ohjeella on syntynyt niin parsarisotto kuin bataattikeittokin sekä tietysti tuo yllä mainittu granola. Kirjasta löytyy hyviä kansainvälisiä ruokaohjeita ja ideoita, kun ystävät tulevat kanssasi syömään.
Viime vuonna joulupukki toi Löytöretki Intian keittiöihin -keittokirjan, jossa alkulehdet tutustuttavat Intian ruokakulttuuriin, mausteisiin ja raaka-aineisiin. Tai siis Intiassa ei ole vain yhtä ruokakulttuuria, vaan kymmeniä, johtuen osavaltioiden erilaisuudesta. Herkullisia ruokia on helppo toteuttaa myös täällä meillä yksityiskohtaisten ohjeiden avulla, lisäksi kääntäjä on antanut vinkkejä raaka-aineiden korvaamisesta suomalaisin tuottein. Kirjassa on ohjeita helpoista arkiruuista monimutkaisempiin juhlaruokiin. Kirjaa selatessa pääsee totisesti makumatkalla Intiaan.
Lisäksi kouluajoilta on säilynyt oppikirja köksätunneilta ja ihka ensimmäinen keittokirjani Kodin herkkuleivonnaiset, jonka ohjeella syntyy perinteinen tiikerikakku. Suklaa - täytyyhän jokaiselta löytyä pari kirjaa suklaaleivonnaisten ohjeita, eikös vaan? Suosikkini on Linda Collisterin: Suklaa, josta löytyy leivonta- sekä jälkiruokaohjeita ja upea Schwarzwaldin kirsikkakakku. Mikä onkaan parempi jälkiruoka kuin muhkea suklainen täytekakku ja jos terveellistä suklaakakkua haluaa, niin Karita Tykän kirjasta Raakaa ja makeaa löytyy monta herkkuohjetta raakakakkuihin.
Välillä tuntuu, että hukun näihin ohjeisiin, kun kaikkia ei ehdi kokeilemaan, vaikka haluaisi ja sitten ne unohtuvat, kunnes taas löytyvät "ruokaohjelaatikosta" aikanaan. Juu, minulla on kaikille keittokirjoille, lehdille ja leikatuille ohjeille erillinen aarrelaatikko, josta ammennan juhliin ja erityistilanteisiin ohjeita, välillä myös arkeen tai viikonloppuun.
Maku-lehden viimeisimmässä numerossa esiteltiin uunituoreet suomalaiset keittokirjauutuudet. Neljä kirjaa, joista minua eniten kiinnosti Suomi 100 -vuonna Jani Kaaron: Ruoka-Kalevala sekä Satu Koiviston: Gastronaatti II, joka perustuu hävikin vähentämiseen ja sesongin mukaisiin raaka-aineisiin. Gastronaatti-järjestelmä kiinnostaa ja siitä olisi kiva lukea lisätietoa. Aikaisempia mietteitäni ruokahävikistä voit lukea täältä.
Kun lapset otetaan mukaan kokkausharrastukseen, niin moni lapsi innostuu kokkailusta jo nuorena, lapsethan ovat ennakkoluulottomia ja aina innostuneita uudenlaiseen tekemiseen. Heistä saa hyviä apukokkeja. Pienenkin lapsen voi ottaa mukaan ruuanlaittoon sekä leipomiseen. Jauhojen mittaaminen käy helposti, kunhan vähän auttaa ja yrttien repiminen salaattiin tai lihapataan on lapsista mukavaa puuhaa. Lapsille ilmestyi viime jouluksi oma Wilma Hurskaisen ja Anu Vallinkosken kirjoittama Lasten eka keittokirja, joka on kiva lahja lapsiperheelle tai vaikka ekaluokkalaiselle. Ohjeet ja selkeät kuvat helpottavat kokkailua eikä lukutaitoa juurikaan tarvita.
Vähän isommalle kokkaajalle, esimerkiksi juuri omaan kotiin muuttavalle nuorelle miehelle saa kivan joululahjan Lincoln Jeffersonin: Kuumaa kamaa grillistä: Äijäruokaa -kirjasta. Ostin tämän omalle kummipojalleni syntymäpäivälahjaksi kesällä, mukaan pakkasin patakintaat sekä keittiöpyyhkeen ja kääräisin kauniiseen lahjapakettiin. Samalta kirjoittajalta on ilmestynyt myös kirja: Asia on pihvi.
Mikä onkaan helpompi leivonnainen kuin kuppikakku tai muffini. Ne syntyvät hetkessä ja vaihtoehtoja löytyy. Kuppikakut & Muffinit kirjaan niitä on koottu 100 erilaista, makeaa ja suolaista, lastenjuhliin ja juhlapöytään.
Ihanaa kun olet siellä!
Kommentit
Lähetä kommentti
Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.