21.5.2017

Herkullinen granola

Yksi heikkouksistani on aina ollut jogurtti myslin tai granolan kanssa. Syön sitä mielelläni välipalaksi tai rankan jumpan jälkeen suurimpaan nälkään, jos kotona ei ole valmiina muuta ruokaa. Tosin viimeaikoina olen koittanut välillä korvata myslin rouhituilla pellavansiemenillä, koska niiden on todettu laskevan kolesterolia ja ovathan ne hyvän makuisia myös.


Valmistan aina itse yksinkertaisen herkkugranolani niistä aineksista mitä kotona sattuu kulloinkin olemaan, silloin tiedän varmasti mitä se sisältää. Hyväksi pohjaksi olen todennut Pipsa Hurmerinnan: Pipsan keittiössä keittokirjan mysliohjeen, jota muuntelen melko luovasti. Haluan, että granolani on rapeaa ja sokeritonta ja lisään aina erilaisia siemeniä runsaasti. Pidän myös enemmän granolasta (rouheiseksi paistetusta) kuin irtonaisesta myslistä.

Aineksina mysliin tarvitaan:
1 dl agavesiirappia, vaahterasiirappia tai hunajaa
4 rkl neitsytkookosöljyä
1 tl kanelia
1 tl inkivääri
ripaus meri- tai himalajansuolaa

Kiehauta nämä kattilassa. Seos sulaa nopeasti, joten varo polttamasta pohjaan.

Mittaa suureen kulhoon:
5 dl kaurahiutaleita
pähkinöitä (esim. pekaani, cashew)
1 dl kookoshiutaleita
kurpitsan- seesamin- tai auringonkukansiemeniä (laitoin kaikkia)
(kuivattuja marjoja)

Omaan granolaani laitoin tänään kuivattua karpalorouhetta. Pähkinät jätin kokonaisiksi, koska pidän karheammasta koostumuksesta ja laitoin granolaan tällä kertaa isoja luomu kaurahiutaleita, mutta pienemmät sopivat tähän aivan yhtä hyvin.  Kookoshiutaleita ei tällä kertaa ollut kaapissa, vaikka olen kookoksen ystävä. Lisään kookosta moniin ruokiin öljynä tai hiutaleina.

Sekoita siirappiseos kuiviin aineisiin, levitä pellille tasaisesti ja laita uuniin 170 asteeseen noin puoleksi tunniksi, kunnes mysli on kullankeltaista. Sekoittele välillä, ettei mysli pala.


Uuniin menossa
Anna jäähtyä pellillä ja nyt mysli on valmista.



Säilytän granolaa kannellisessa, ilmatiiviissä lasipurkissa, jossa se säilyy ainakin kuukauden, mutta usein se tulee syötyä ennen sitä, sillä niin herkkua se on.

Granolaa voi syödä mantelimaidon, jogurtin, viilin tai rahkan kanssa. Marjat tekevät välipalasta vielä herkullisempaa. Nyt kannattaa syödä pakastimet tyhjiksi marjoista, koska kohta saadaan tuoreita ihania uusia marjoja. Nam!


Sitten herkuttelemaan!
Mari


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti