Huhuu Halloween ja kurpitsakeittoOletko valmis hassutteluun? Halloween ja pyhäinpäivän aatto lähestyy marraskuun alussa ja harvahampaiset kurpitsaveijarit ilmestyvät puutarhoihin ja portaille. Noidat, pirut ja kummitukset lähtevät liikkeelle. Halloween on lähtöisin jenkeistä ja meillä sen suosio nousee vuosi vuodelta. Koti koristellaan kauhu- ja scifi -teemoin  mustaa, verenpunaista ja tietenkin kurpitsan oranssia.

Halloweeniin kuuluu myös karmivat leivonnaiset, koristellut kuppikakut ja hämähäkkileivokset. Koristeluvaihtoehdoissa kannattaa antaa luovuuden lentää ja ottaa koko perhe koristeluun mukaan. Marjoilla voi värjätä muita elintarvikkeita karmivan värisiksi ja lihapullista, nakeista ja leipäsuikaleista saat erilaisia ötököitä tarjottavaksi. Ellet keksi itse mitään, niin pyydä lapset avuksi, heiltä löytyy taatusti ideoita.

Satokauden kasvis on siis kurpitsa. Siitä valmistuu monenlaisia ruokia ja viime vuosina kurpitsan käyttö on lisääntynyt kiitettävästi. Muistan lapsuusajaltani vain kurpitsapikkelsin, jota syötiin koko talvi erilaisten liharuokien lisukkeena. Nyt uusia, herkullisia ohjeita löytyy vaikka kuinka paljon.

Kurpitsaa voi paahtaa uunissa (katso ohje täältä), siitä voi valmistaa keittoa, muhennosta ja sopii se leivoksiinkin mainiosti. Muista myös käyttää kurpitsan siemenet paahtamalla niitä uunissa vartin verran. Kurpitsalajeja on ilmestynyt kauppoihin myös runsaasti: myskikurpitsaa, hokkaidonkurpitsaa, tavallista oranssikurpitsaa ja spagettikurpitsaa.Tänään meillä syödään keittoa Kaakao kermavaahdolla -blogin ohjetta mukaellen, ohje löytyy myös K-kaupan lehdestä. Keittoon voit käyttää joko myskikurpitsaa, jossa on makea ja hieman pähkinäinen maku tai hokkaidonkurpitsaa, molemmat sopivat hyvin keittoon.


Käytin omaan keittooni hokkaido eli japanilaista talvikurpitsaa, jonka hedelmäliha on kirkkaan oranssi ja maku täyteläinen. Kurpitsan halkaisemiseen ja kuorimiseen vaaditaan vähän voimia, mutta muuten keitto valmistuu nopeasti ja helposti.
Kurpitsa-linssikeitto
 (4 annosta)
1 hokkaido kurpitsa tai ½ myskikurpitsa
n. 300 g punaisia linssejä purkista (tai keitin itse 1 dl linssejä)
2 rkl öljyä
2 tl inkivääriä raastettuna
1 tl kurkumaa raastettuna
5 dl kasvislientä
1 tlk kookosmaitoa
1 ruukku korianteria

Halkaise kurpitsa, poista siemenet lusikalla, kuori ja kuutioi.
Kuumenna öljy kattilassa ja paista siinä kurpitsakuutioita pari minuuttia. Lisää mausteet.
Paista vielä minuutti ja sekoita joukkoon valutetut linssit, kasvisliemi ja kookosmaito.
Keitä 10 minuuttia.

Soseuta ja koristele tuoreella korianterilla sekä kookosmaidolla.

Huhuu - hauskaa Halloweenia!

♡  Mari

Kommentit

Suositut tekstit