Siirry pääsisältöön

Huhuu Halloween ja kurpitsakeitto



Oletko valmis hassutteluun? Halloween ja pyhäinpäivän aatto lähestyy marraskuun alussa ja harvahampaiset kurpitsaveijarit ilmestyvät puutarhoihin ja portaille. Noidat, pirut ja kummitukset lähtevät liikkeelle. Halloween on lähtöisin jenkeistä ja meillä sen suosio nousee vuosi vuodelta. Koti koristellaan kauhu- ja scifi -teemoin  mustaa, verenpunaista ja tietenkin kurpitsan oranssia.

Halloweeniin kuuluu myös karmivat leivonnaiset, koristellut kuppikakut ja hämähäkkileivokset. Koristeluvaihtoehdoissa kannattaa antaa luovuuden lentää ja ottaa koko perhe koristeluun mukaan. Marjoilla voi värjätä muita elintarvikkeita karmivan värisiksi ja lihapullista, nakeista ja leipäsuikaleista saat erilaisia ötököitä tarjottavaksi. Ellet keksi itse mitään, niin pyydä lapset avuksi, heiltä löytyy taatusti ideoita.

Satokauden kasvis on siis kurpitsa. Siitä valmistuu monenlaisia ruokia ja viime vuosina kurpitsan käyttö on lisääntynyt kiitettävästi. Muistan lapsuusajaltani vain kurpitsapikkelsin, jota syötiin koko talvi erilaisten liharuokien lisukkeena. Nyt uusia, herkullisia ohjeita löytyy vaikka kuinka paljon.

Kurpitsaa voi paahtaa uunissa (katso ohje täältä), siitä voi valmistaa keittoa, muhennosta ja sopii se leivoksiinkin mainiosti. Muista myös käyttää kurpitsan siemenet paahtamalla niitä uunissa vartin verran. Kurpitsalajeja on ilmestynyt kauppoihin myös runsaasti: myskikurpitsaa, hokkaidonkurpitsaa, tavallista oranssikurpitsaa ja spagettikurpitsaa.



Tänään meillä syödään keittoa Kaakao kermavaahdolla -blogin ohjetta mukaellen, ohje löytyy myös K-kaupan lehdestä. Keittoon voit käyttää joko myskikurpitsaa, jossa on makea ja hieman pähkinäinen maku tai hokkaidonkurpitsaa, molemmat sopivat hyvin keittoon.


Käytin omaan keittooni hokkaido eli japanilaista talvikurpitsaa, jonka hedelmäliha on kirkkaan oranssi ja maku täyteläinen. Kurpitsan halkaisemiseen ja kuorimiseen vaaditaan vähän voimia, mutta muuten keitto valmistuu nopeasti ja helposti.
Kurpitsa-linssikeitto
 (4 annosta)
1 hokkaido kurpitsa tai ½ myskikurpitsa
n. 300 g punaisia linssejä purkista (tai keitin itse 1 dl linssejä)
2 rkl öljyä
2 tl inkivääriä raastettuna
1 tl kurkumaa raastettuna
5 dl kasvislientä
1 tlk kookosmaitoa
1 ruukku korianteria

Halkaise kurpitsa, poista siemenet lusikalla, kuori ja kuutioi.
Kuumenna öljy kattilassa ja paista siinä kurpitsakuutioita pari minuuttia. Lisää mausteet.
Paista vielä minuutti ja sekoita joukkoon valutetut linssit, kasvisliemi ja kookosmaito.
Keitä 10 minuuttia.

Soseuta ja koristele tuoreella korianterilla sekä kookosmaidolla.

Huhuu - hauskaa Halloweenia!

♡  Mari

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri