Siirry pääsisältöön

Kestävää ja käytännöllistä – poiminnat Asuntomessuilta 2020

Tämän vuoden Asuntomessut Tuusulassa kierrettiin lyhennetyssä muodossa melkein viimeisenä aukiolopäivänä. Puolet asunnoista jäi käymättä, mutta mielestäni sain riittävän hyvän kuvan nykytrendeistä ja uusista rakennusratkaisuista, joita tosin en messuilla nähnyt kovin montaa. Se johtuu varmasti siitä, että kuluneena vuonna olemme tutkineet erilaisia ratkaisuja, materiaaleja ym. erityisen tarkasti, uuden kodin rakentamisen aikana. Merkittävin huomio messuilla oli se, että kodit ovat nyt inhimillisen kokoisia. Taakse jäänyttä elämää ovat valtavan kokoiset talot. Neliöiden pienentyessä tilalle oli tullut tilojen järkevä suunnittelu ja hukkaneliöiden käyttöönotto. Toimintoja oli mietitty. 

Käytännöllisyys näkyi myös vaatehuollon ja -säilytyksen tiloissa. Niihin oli panostettu lähes jokaisessa esittelyasunnossa ja ne oli sijoitettu järkevästi kodin toimintoja silmälläpitäen. Säilytysratkaisuissa oli kivoja yksityiskotia ja perinteisistä vaatekaapeista oli monin osin luovuttu. Vaatteet saavat nyt näkyä, niinpä vaatetangot, hyllyköt ja koukut olivat reilusti näkösällä. Kiva ratkaisu oli myös kylmäkellarista ideoitu tarvikekaappi kuivatavaralle, joka oli tehty portaiden alle. Portaiden alusen hukkatila oli otettu järkevästi käyttöön.

Ekologisuus ja eettisyys korostuu sisustuksessa. Ajan hengessä kiinnitetään huomio huonekalujen ja tavaroiden alkuperään sekä ollaan kiinnostuneita materiaalien eettisyydestä. Messuilla oli vahvasti esillä myös lähialueen yritykset ja koulutusyhtymät sekä kotimaiset huonekaluvalmistajat. Oikein hyvä suunta ja kiva, että lähituotanto sekä ruoan että huonekalujen suhteen on selkeästi nousussa. Käsityön arvostus näkyy myös sisustuksessa.

Kotien värimaailma on monipuolistunut. Valkoinen-harmaa-musta linjalta oli siirrytty lämpimämpiin sävyihin: okraan ja jopa kirkkaan oranssiin. Nyt olohuoneeseen uskalletaan sijoittaa värikäs sohva tai nojatuoli katseenvangiksijaksi. Kirkkaan keltaista, vihreää ja sinistä ei ujosteltu käyttää sisustusratkaisuissa. Ehkä silmiinpistävin väri oli reipas keltainen, jota ei juurikaan ole sisustuksissa näkynyt. Suomalaisten klassinen sininenkin vilahteli muutamassa kohteessa. Vuosien jälkeen värilliset lasiesineet ja maljakot olivat myös näyttävästi esillä. Siellä täällä sisustusta oli korostettu pienillä melallisilla yksityiskohdilla. 

Messutalojen huoneita oli sisustettu näyttävästi pehmeillä luonnonmateriaaleilla. Ne ovat siis trendikkäitä edelleen: pellavaa, puuvillaa, villaa ja nahkaa. Kauniita ne ovatkin. Liputan ehdottomasti niiden puolesta, sillä valitsen itsekin mahdollisimman vähän keinokuituja sisustukseen ja vaatteisiin. Kauniit tekstiilit pehmentävät sisustusta ja tuovat kodikkuutta.

Ilokseni huomasin, että puuta oli käytetty sisustuksissa runsaammin kuin aiemmin. Siitä oli rakennettu kauniita seiniä. Puu on selkeästi tullut takaisin, etenkin tammi. Tammi yhdistettynä mustaan näyttää tosi hyvälle. Puun lisäksi rottinki on viime vuosina tehnyt näyttävän paluun Boho-henkiseen sisustukseen. Rottinkihuonekalujen suosio näkyi kesällä kauppojen kesäkalustevalikoimissa, mutta terassisisustuksen lisäksi ne näyttävät kivalle myös muissa sisätiloissa. 

Havaitsin messuilla myös sen, että huonekalujen muodot olivat pyöristyneet. Kaarevat muodot ovat nyt pinnalla. Sohvissa ja nojatuoleissa oli kaarevia muotoja ja pehmeitä verhoiluja. Kaarevuutta oli niin selkänojissa kuin istuimen etuosissa. Huonekalut olivat silti ilmavia ja selkeästi irti lattiasta kepeiden jakojen varassa tai suoraan seinälle ripustettuina. 

Suosikkikohteeni oli ehdottomasti Veljesteco sekä tilojen toimivuuden kannalta että sisustuksen. Paritalo oli rakennettu CLT:stä ja ratkaisuissa oli kiinnitetty erityistä huomiota ekologisuuden lisäksi kotimaisuuteen. Sisustuksessa oli havaittavissa  loft-henkeä sekä industrial-tyyliä. Molemmat uppoavat minuun. Kohteen terassi oli upea ja siitä sainkin meidän terassiin hyviä ideoita. Ensimmäiset kuvat ovat tästä kohteesta. Me oltiin hakemassa messuilta lähinnä uusia ideoita sisustamiseen. Nyt asutaan viidettä kuukautta uudessa kodissa. Kaikki ei ole vielä valmista. Suurin osa kyllä. Sisustus rakentuu pala palalta. Meille tärkeä pointti sisustuksessa on huonekalujen kestävyys sekä laadullisesti että ajallisesti. Hetken muotiheilahdukset saavat jäädä kauppaan. Kun jokaista asiaa mietitään tarkasti harkiten, niin sisustus täydentyy pikkuhiljaa. Koska tavaraa on karsittu rajusti, niin heti ei haluta täyttää nurkkia uudelleen. Liputan ekologisen sisustuksen puolesta, jossa suositaan kodin hankinnoissa sellaisia ratkaisuja, joissa kestävyys ja ympäristö otetaan huomioon. Kannatan tavaran kierrätystä sekä ympäristöystävällisten materiaalien suosimista. Meidän kaikki poistuneet huonekalut ovat menneet kierrätykseen ja toivottavasti ovat saaneet uuden elämän toisessa kodissa. 

Viime viikonloppuna me naulattiin ensimmäiset taulut seinälle. Suurin osa odottaa vielä sijoituspaikkaa, enkä ole ihan varma päätyvätkö ne koskaan seinälle. Messuilla bongasin Woodnotesin K-tuoli useammasta esittelyasunnosta – liian monesta. Olin tyytyväinen, että meidän valintamme uudeksi nojatuoliksi oli toinen. Viime viikolla nimittäin saatiin olohuoneeseen vihdoin viimein nojatuoli. Se oli pitkä prosessi. Voiton vei istumamukavuus ja sirous. Taitaa olla pari vuotta siitä, kun ensimmäisiä kertoja kierreltiin huonekalukaupoissa etsimässä nojatuolia. Silloin sitä ei löytynyt ja päädyttiin väliaikaisratkaisuna hankkimaan takkahuoneeseen Ikean Niels Gammelgaardin suunnittelema Järpen-tuoli. Kivahan se on ollutkin. Nyt yllätyksekseni huomasin, että se on aika kuumaa kamaa ja siitä maksetaan huippuhintoja. Luonnosta kerätään nyt ideoita myös maljakoihin: kuivakukkia, koristeheiniä, pamparuohoa, oksia, kaikki ovat hyvin trendikkäitä. Nyt kuitenkin vältetään menneiden vuosien runsasta kuivakukkakimppua (muistatko?). Muoto on tärkeä kuivakukissa ja ruohoissa. Usein pari yksinkertaista oksaa näyttää paremmalle maljakossa kuin täyteen ahdettu kimppu. Vähemmän on siis enemmän. 

Muutama viikko sitten luin mielenkiintoisen artikkelin lapsityövoiman käytöstä huonekalu- ja sisustustavaratuotannossa. Eikä kyse ole ainoastaan lapsityövoimasta, vaan siitä, että tuottajille maksetaan kunnon korvaus työstä ja työolosuhteet ovat kohtuulliset. Se jäi pyörimään ajatuksiini. Nyt en kuitenkaan enää löytänyt artikkelia mistään. Artikkelin pointtina oli se, että monet trendikkäitä pienesineitä myyvät hyvämaineiset yrityksen myyvät tuotteita, jotka ovat lapsityövoimalla valmistettuja. Aiemmin vaateteollisuudessa asiaan on kiinnitetty huomiota, mutta enpä juurikaan ole ajatellut, että myös sisustustavarat saattavat olla epäeettisesti valmistettuja. Mattojen kutomiseen olen toki yhdistänyt lapsityövoiman, mikä sinällään on harmi, koska se on erittäin raskasta työtä pienille lapsille. Jos hinta on hyvin alhainen, niin kannattaa uhrata muutama ajatus sille, onko tuote tuotettu vastuullisesti.

Iso huoli on kuitenkin se, että monet perheet ovat joutuneet turvautumaan enenevissä määrin lapsityövoimaan selvitäkseen koronaviruksen aiheuttamista taloudellisista haasteista. Se uhkaa aiheuttaa vuosien takapakin lapsityövoiman vastaisessa työssä.

Kauniita hetkiä päiviisi ja tunnelmallisia syysiltoja.

Mari

Kommentit

 1. Hei, katselin kuvasi uudelleen ja ai että, miten lämpöiseltä ja mukavalta kaikki nuo puupinnat näyttävätkään. Mahtaako johtua myös tästä harmaasta kelistä??
  Olen piipahdellut täällä katsomassa, mitä sulle kuuluu. Elikkäs kaipailen postauksiasi :)
  Tunnelmallisin viikonlopun toivotuksin,
  blogiystäväsi C

  VastaaPoista
 2. Hei cc <3 Kiitos kommentistasi, se ilahdutti kovin. Ihan hyvää kuuluu muuten, paitsi mulla on pieni kriisi kirjoittamisen kanssa, olen ihan lukossa. Ideoita putkahtelee, mutta saman tien ajattelen, että ei, ihan tyhmää kirjoittaa tuollaista, eikä ne ketään kiinnosta.

  Olen kierrellyt paljon kotimaisemissa kameran kanssa ja istunut laiturilla tuntikausia. Nauttinut taivaanrannan värikkyydestä ja hiljaisuudesta. Viikonloppuna ajattelin, että on ehkä otettava härkää sarvista ja yritettävä pinnistää edes pieni tekstin pätkä. Lupaan yrittää.
  Ihanaa syksyistä viikkoa sinulle ihanainen ja kiitos kun piipahdit. - Mari

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri