Kolme kesäkohdetta - kolme pulahdusta

 


Kopparnäs - Inkoo


Silmänkantamattomiin rakentamatonta rantaviivaa, kauniisti polveilevaa kalliota ja rauhaisaa metsää. Kopparnäs tarjoaa ulkoilijalle elämyksiä ja sielulle rauhaa. Alueen omistaa Uudenmaan virkistysalueyhdistys (UUVI). Omistajia ovat kaikki Uudenmaan kuntien asukkaat ja se tarkoittaa sitä, että heillä on sekä omistajien oikeus että vastuu. Paikka oli siisti ja hiljainen. Ainakin lauantaina aamupäivällä. Muutama telttakunta heräili aamu-uinnille ja aamiaiselle meidän saapuessa paikalle. Väljyyttä alueella oli kylliksi, ettei tarvinnut asettua kenenkään lähistölle, vaan saimme olla ihan omissa oloissamme.

Alue sijaitsee Helsinki-Hanko tieltä käännyttäessä Degerbyn kohdalta etelään. Pientä hiekkatietä päästää perille ja autoille on hyvät parkkitilat. Tieltä on muutama askeleen verran kallioille ja edessä aukeaa henkeäsalpaava näkymä saaristomerelle. Jo pelkästään näkymää voi jäädä ihastelemaan pitkäksi aikaa. Aaltojen liplatusta kauniina kesäpäivänä tai tyrskyjä, jotka syksyllä lyövät rantakivikkoon. Kallioalueiden lomassa on metsää ja niittyjä. Niittyjä, joita olin juuri aamulla ikävöinyt. Lapsuudessa niittyjä oli joka puolella, nyt niitä saa etsiä.

Pulahdimme uimaan kivenkoloista. Merivesi oli lämmintä ja suola tuntui iholla hyvältä. Istuimme tovin kalliolla ja kuivattelimme uimapuvut ja sen jälkeen matka jatkui.Inkoon satama 

Matka jatkui Inkooseen. Tulimme rantaan aamutorin aikaan. Ostoskeskus Strandin edusta oli täynnä kojuja ja vilskettä. Olemme poikenneet täällä silloin tällöin, mutta nyt tuntui hyvälle, kun ihmisiä oli niin paljon liikkeellä. Toiset ahersivat veneiden parissa, istuivat rantalaiturilla ja toiset kiertelivät hiljakseen alueella.

Ostoskeskus Strand rakennettiin entisen ralliautoilijan toimesta noin 13 vuotta sitten Inkoon sataman kupeeseen. Ostoskeskus on viehättävä pieni keidas, josta löytyy ravintolan ja kahvilan lisäksi mm. vaatteita, sisustusta, Alko ja hyvinvointipalveluja. Rauhaisaa ja mukavaa.

Me istahdimme hetkeksi lounaalle Ravintola Sågenin terassille. Palvelu oli ystävällistä ja ruoka oli maistuvaa. Aurinko paistoi ihanasti ja oli kesäisen lämmintä. Ihana kesäpäivä. Kävimme vielä koreja myyvän torikauppiaalta kysymässä, löytyisikö häneltä puisia voiveitsiä. Meidän veitset kaipasivat uusimista. Löytyi ja myös sauna- ja pulloharja. Tulee aina niin hyvä mieli, kun voi tukea pieniä paikallisia yrittäjiä.


Matka jatkui ja pulahdimme Fiskarsiin mennessä pienessä tien vieressä olevalla uimapaikalla (kuva yllä). Minäkin pulahdin   t a a s  uimaan. Vesi oli lämmintä ja kirkasta. Viime kesänä pysähdyimme samaisessa paikassa. Satoi vettä kaatamalla ja oli kylmä. Nyt kaikki oli toisin.


 
 


Fiskars

Sitten päivä jatkui Fiskarsin ruukkialuelle. Ruukkikylä on todella kaunis. Historiallisesta ruukista löytyy niin uniikkia muotoilua kuin taidetta. Alueen ravintola- ja kahvilapalvelut ovat laajentuneet entisestään viime vuosina.

Googlailin alueen historiasta tietoja ja Visit Raseborgin sivuilla kuvaillaan näin alueen historiaa: ”Fiskarsin rautaruukki perustettiin vuonna 1649, kun hollantilainen Peter Thorwöste sai oikeuden rakentaa Fiskarsinjoen varrelle masuunin ja kankirautavasaran. Vesivoima piti kylän elävänä ja ennen pitkää ruukkiin perustettiin pajoja ja muita verstaita, jotka nykyään on kunnostettu eri alojen taiteilijoiden ateljeiksi ja studioiksi. Kankiraudasta valmistettiin mm. nauloja, lankaa, veitsiä, kuokkia ja raudoitettuja pyöriä. Lisäksi Fiskarsissa valmistettiin valutavaraa, kuten patoja ja paistinpannuja.”

Saapuessaan Fiskarsiin ensin ohitetaan upeita vanhoja puutaloja. Tekisi mieli kurkkia jokaista vähän tarkemmin. Talojen jälkeen aukeaa ruukin raitti komeine vanhoine tuotantorakennuksineen. Katsottavaa on niin paljon molemmin puolin kyläraittia, ettei auton kyydistä ehdi kaikkea huomaamaan. Kyläraitin korkeimmalla kohdalla on komea kellotorni, jonka aito Könnin-kello on mitannut aikaa jo yli 170 vuotta. Alueelta löytyy myös museo ja taidenäyttelyitä, käsityöläispuoteja ja pieniä pajoja.

Fiskars on mainio päiväretken kohde. Täältä löytyy tekemistä koko päiväksi kaiken ikäisille. Mukavan piknikin voi nauttia joen varressa veteen laskeutuvien oksien siimeksessä. Leikkipuistosta lapsia ei meinaa saada liikkeelle ja kuumalla ilmalla jalkoja voi käydä viilentämässä matalassa purossa, joka laskee hiljakseen alueen toisella laidalla.

Kotimatkalla vielä kolmas pulahdus Puujärveen Karjalohjalla. Yleisellä uimarannalla oli paljon perheitä, mutta löytyi vielä pieni suojainen paikka meillekin. Järvi on kirkasvetinen ja hiekkapohjainen. Metsän läpi kuljetaan kauniille hiekkarannalle (alla kuva). Lämpöasteet oli jo tässä vaiheessa päivää nousseet lähelle 30 astetta, joten pariin kertaan käytiin viilentämässä ihoa, että jaksetaan kotiin asti.Kesäterveisin

Mari

Kommentit

 1. Tuollainen pulahtelu on niin täydellistä <3
  Meillä oli vähän samansorttista puuhaa, kun ajelimme ensimmäistä kertaa elämässämme matkailuauton kanssa kohti järvi-Suomea. Jopa samana päivänä Saimaalla ja Päijänteellä - sepäs vasta oli elämää tällaisille vesipedoille ;)
  Kiitos näistä sun vinkeistä - aina mukava kuulla mahdollisista uimapaikoista. Niin ja Fiskars täytyisi ottaa kohteeksi taas muutaman taukovuoden jälkeen...
  Mukavaa kesänjatkoa toivotellen, C

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heipähei C! Pääsin pulahtelun makuun ja sitten sain jalkaani luomenpoistotikit. Harmi. No kohta jatkan pulahtelua. Olemme torstaina lähdössä muutaman päivän retkelle Järvi-Suomeen. Onko sulla vinkkejä kivoista kohteista?

   Olemme vuosittain poikenneet pikavisiitillä Fiskarsissa, mutta nyt viivyimme pidempään. Kannattaa käydä. Mielestäni paikka oli hieman muuttunut edellisisistä vuosista tai sitten upea ilma sai alueen näyttämään niin upealle.

   Kauniita kesäpäiviä sinulle <3

   Poista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Suositut tekstit