Mielitkö jo lomalle?


Sähköpostiin rapsahti taas yksi mainosviesti matkatoimistolta. Ihmettelin, ettei mainostaminen ole vähentynyt, vaikka me kaikki tiedämme, että matkoille ei päästä vähään aikaan. Mielitkö sinä silti lomalle ulkomaille?

Matkustelu on minusta avartavaa ja yleensä en kieltäydy, jos minua pyydetään matkalle mukaan. Tykkään tutkia uusia paikkoja. Jokainen paikka ja kaupunki on omanlaisensa. Jos pitäisi nimetä vain yksi kiinnostava matkakohde, se olisi vaikeaa. Yleensä käy niin, että kun olen matkalla, niin aina jää osa mielenkiintoisista paikoista käymättä ja lupaan palata takaisin. Seuraavaa matkakohdetta suunnitellessa, mielenkiinto ja uteliaisuus voittaa ja haluan taas tutustua uuteen paikkaan, jo kerran nähdyn sijaan. Maailma on täynnä ihania paikkoja.
Tällä hetkellä ei ole mitään matkasuunnitelmia. Pysytään kotimaassa, ainakin hetki vielä. Vaikka rajoitukset purettiin Uudeltamaalta, niin en aio suunnata täältä kotikonnuilta yhtään mihinkään vähään aikaan. Riittää kun pääsen lähimaastoihin. Kiertelemme usein lähitienoita ja yritämme löytää paikkoja, joissa emme ole käyneet pitkään aikaan. Niitä on riittämiin Suomessa. Joskus jopa löytyy aivan uusi kohde.

Pari viikkoa sitten kävimme Porkkalanniemessä. Upea paikka, josta löytyy sekä metsää että merta. Niemen pienin etäisyys Viron pohjoisimmalle rannikolle on vain 36 kilometriä. Siksi Porkkalanniemi on historiallisesti merkittävä paikka, sillä sen sijaiti on ollut strategisesti tärkeä. Niemi ja sen läheisyydessä olevat alueet olivat 50 vuotta Venäjän vuokra-alueena. Alue on nyttemmin retkeilijöiden suosikkipaikka. Meneillään olevan lintujen kevätmuuton aikana ei voi välttyä kohtaamasta lintutarkkailijoita. Suuri osa muuttolinnuista lentää alueen yli keväisin ja syksyisin.

Omakohtaista kokemusta minulla on lintujen kevätmuuton laskemisesta nuoruusvuosiltani. Vanhin veljeni on bongari ja niinpä minäkin olen päässyt/joutunut hänen kanssaan laskemaan lintujen kevätmuuttoa niemen kärjessä.
Tällä kertaa linnut eivät olleet mielessä. Halusin päästä raikkaaseen meri-ilmaan, vähän kauemmaksi omista vakioreiteistäni. Ajoimme kiemuraista tietä eteenpäin ja mutkan jälkeen tuli aina uusi mutka. Automatkalla oli runsaasti vastaantulijoita ja hetken mietimme, mikä ihme ihmiset on saanut liikkeelle. Onneksi rantakallioilla oli suhteellisen rauhallista ja venesatamassa vain jokunen ihminen rapsutteli venettään.
 Nostalgiset muistot tulivat matkalla mieleen. Kävin nimittäin nuoruusvuosina täällä polkupyörällä hyvin usein. Lähdimme ystäväni kanssa polkemaan aamulla varhain, ennen kuin muut heräsivät, ja poljimme vaihteettomalla peruspyörällä (Jopo) 36 kilometriä aamulla ja illalla takaisin. Mukana oli viltti ja eväät. Koko päivä sujui rattoisasti rantakallioilla höpisten. Jokin paikassa viehätti jo silloin.


Paluumatkalla poikkesimme Lähteelässä. Ulkoilualueen maasto on mukavan vaihtelevaa kalliorantoineen, mäkineen ja peltoineen. Metsämaasto on kauniin sammaleen peittämää ja hyväkuntoiset metsäpolut kiemurtelevat meren rantaan. Rantakallion tuntumassa on grillikatoksia, pöytiä ja tuoleja. Rannassa muutama soutuvene odottaa vuokraajaa. Alueella näkyi useita kalastajia, joten oletan, että täältä löytyy myös hyvät kalavedet. 

Polkujen varrella olevista tienviitoista huomasimme, että alueella on kioski ja jopa sauna. Kumpaakaan emme lähteneet etsimään, eivätkä ne tulleet poluilla vastaamme. Kahvit olisin kioskista napannut mukaan, jos sellainen olisi eteen sattunut.


Lomahan on loma, vaikka ei suurempia matkasuunnitelmia olisikaan. Vapun jälkeen aion pitää pari viikkoa lomaa. Se menee muuttohommissa. Varsinainen kesäloma odottaa sitten heinäkuussa. Toivotaan, että kesästä tulee kaunis ja lämmin. Ensisijainen toive on tietenkin se, että olemme taltuttaneet epidemian jo siinä vaiheessa, kun lähdetään lomille.

Onko sinulla jo lomasuunnitelmia?

Mari

Kommentit

Suositut tekstit