Siirry pääsisältöön

Jääkukkasia

 
Kun talvi on ollut mitä se nyt tänä talvena täällä pääkaupunkiseudulla on ollut, niin talven lumoa lähtee hakemaan mistä vaan. Lähdin eräänä pakkasaamuna merenrannalle haukkaamaan happea ja siitä tulikin oikein ihana aamupäivä. Luontoa, rauhaa, hiljaisuutta. Istuessani kaislikon reunassa katseeni kiinnittyi jääkukkasiin, siihen kuinka kauniita ne itseasiassa ovat. Muutama eksynyt auringonsädekin loi säteitään jään pintaan.
 
Pieni pakkanen on tervetullut, koska lunta ei ole. Lunta on saatu vain ripauksittain ja seuraavana päivänä (tai samana päivänä) onkin jo kaatosade. Kummallinen talvi. Tässä vaiheessa talvea en enää haikaile lunta, vaan tulkoon nyt sitten jo kevät. Päivät pitenevät, hitaasti mutta varmasti. Aamulla päivä valkenee jo paljon aikaisemmin kuin kuukausi sitten. Normaalisti tähän aikaan talvesta on kiva kävellä ja hiihtää meren jäällä. Helmi-maaliskuussa on normaalisti parasta ulkoilukautta auringon paistaessa ja lumikiteiden välkkyessä hangella. 
Istuin kivellä ja nautin. Oli vapaapäivä ja ihailin meren tyyntä pintaa, johon heijastui puut ja kivet. Istuin hiljaisuudessa, ei liikettä missään, ei ihmisiä, ei mitään. Vain minä ja meri. Akkujen latausta. Hiljentyminen ja pysähtyminen.
 
Nämä ovat tärkeitä hiljentymisen hetkiä. Sen jälkeen on taas virkeä olo. Innostuminen ja motivoituminen kuljettaa elämää eteenpäin. Ilman innostusta en osaisi kulkea polkujani. Aina innostus ei tarvitse olla suuri, vaan ihan pienetkin asiat voivat tuottaa iloa. Yksi sellainen on kamera ja kuvaamisen opettelu askel kerrallaan. Hitaasti edeten.
 
Minulle tuottaa suunnatonta iloa se, kun huomaa jonkun kohdan kuvassa onnistuneen. En millään jaksa muistaa kaikki kameran toimintoja juuri silloin, kun löydän jonkun mielenkiintoisen kuvauskohteen.  Ihailen toisten ottamia kuvia ja voin tuijottaa niitä loputtomasti. Yritän oppia niistä. Muutaman vuoden aikana tiedostoihin on kertynyt valtava määrä kuvia. Joskus tuntuu siltä, että nyt tuli hyvä kuva, mutta kun sitä katsoo viikkojen kuluttua, täytyy todeta, ettei se niin hyvä olekaan. Onneksi on muutama kuva, johon olen tyytyväinen viikkojenkin jälkeen.
 
Oikeastaan tässä harrastuksessa ei tärkeintä ole huippuhienot kuvat, vaan se kokemus ja matka - hetkelliset onnen tunteet ja luonto. Loputon kokeilu: onnistumiset ja epäonnistumiset. Aivan kuten muussakin elämässä? Välillä kaadutaan, mutta sitten noustaan ylös ja kiivetään huipulle.
 

Näissä kuvissa on tämän talven ehkä runsaimmat jääkuviot, jotka olen nähnyt eli ei kovin hyvä talvi ole ollut täällä pääkaupunkiseudulla. Kunnon talven puuttuessa on näitä jääkukkia ja -puikkoja kiva katsella. Yöpakkaset muodostavat kevyen jääpeitteen veden pinnalle. Kävellessä jää rikkoutuu jalan alla rätisten ja mieleen tulee hetkiä lapsuudesta. Pieni pakkanen nipistää poskissa ja elämä tuntuu hyvälle.
 
Elämä on ihmeellistä. Kun jostain on pula, niin ihminen tyytyy hyvin vähään ja pienikin asia tuottaa mieleihyvää. Veikkaan, että jos meillä olisi ollut paljon lunta ja jäätä, niin suurin osa jääkukkasista olisi jäänyt minulta huomaamatta. Olisin ehkä manannut lunta ja lumitöitä sekä ainaista lumessa kahlaamista. En tiedä. Tykkäänhän minä lumesta ja etenkin hiihtämisestä metsässä. Tänä vuonna ei ole tarvinnut edes kaivaa suksia varastosta. Siellä ne ovat pysyneet tiukasti pussissa. Perinteinen keväät talven Lapin matkammekin jäi väliin tänä vuonna muuton vuoksi.


 
Mitä sinulle kuuluu?
Millaisia mietteitä sinulla on tästä talvesta?
Oletko saanut nauttia lumesta?
Odotatko jo kevättä?
 
Mari

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri