Sormijumppaa ja villasukkakaaos

Villasukat on mun juttu. En voi lähteä minnekään ilman villasukkia. Sen lisäksi, että ne ovat aina jalassa, neulon niittä jatkuvasti. Aina kun käsillä ei ole muuta neuletta. Neulominen on muuttunut mummeleiden harrastuksesta muodikkaaksi ilmiöksi ja yhä useampi nuori tarttuu puikkoihin.En oikein muista edes, mistä asti villasukat ovat kuuluneet vakiovarustukseen. Ainakin neuloin niitä kavereille jo nuoruusvuosina. Ehkä silloin villasukat kuuluivat enemmän saappaisiin. Jonkinmoiset tossut taisi silloin olla kotona jalassa. Olen vahvasti sitä mieltä, että villasukat ovat super käytännölliset ja yksilölliset. Itse tehtyyn neuleeseen liittyy usein lämpimiä ajatuksia, olivat ne sitten itse neulomani tai jonkun muun. Neulomieni sukkien silmukoiden ja rivien väliin kertyy monta ajatusta sukan saajalle. Sukkien neulominen on palkitsevaa, kun valmista syntyy muutamassa illassa ja on kiva nähdä omien kätten työn tulos. Kauniiden sukkien valmistuminen luo tyytyväisyyttä. Neulominen on loistava keino kehittää kädentaitoja, luoda uutta ja oppia.

Kaikkein ihaninta onkin neuloa sukat tietylle henkilölle. Pyrin tekemään silloin juuri hänelle uniikit sukat. Neulonnassa vain taivas on rajana. Sukkamalleja voi muunnella loputtomiin. Se ehkä onkin kaikkein kiehtovinta neulomisessa. Sukkalankakorini on täynnä eri värisiä lankoja. Sukan suunnittelu alkaa eri värejä yhdistelemällä ja usein jo siinä vaiheessa hahmottelen myös, teenkö kirjoneuletta, palmikoita, raitaa vai yksiväriset sukat. 
Neulominen on minulle rentoutumista ja ajatusten lataamista - mindfulnessia. Kiireisen päivän jälkeen on kiva istahtaa omien ajatusten kanssa kilisyttelemään puikkoja. Toistuva, yksinkertainen ja rutiininomainen neulominen on mieltä rauhoittavaa.Toisaalta neuloessa saa ajatukset siirrettyä työasioista muuhun, kun neulominen vaatii keskittymistä silmukoiden ja kerrosten laskemiseen tai kuvion seuraamista. Lisäksi neulominen vaatii hieman kärsivällisyyttä. Usein kuulen kysymyksen, miten jaksan keskittyä johonkin kuvioon niin pitkään. On sanottu, että neulominen on hyvää stressilääkettä. Sitä se minulle on. Koska se rentouttaa, niin sydämen syke laskee. Se lisää hyvänolontunnetta.Neulomisella on myös muita myönteisiä vaikutuksia. Neulominen on loistava keino kehittää kädentaitoja, luoda uutta ja jopa oppia uutta. Koska neulominen vaatii keskittymiskykyä ja aivojumppaa, sanotaan, että se voi ennaltaehkäistä jopa muistisairautta. Mitä enemmän aivoja käyttää, sitä paremmin ne pysyvät terävinä. Kaiken lisäksi, se on hyvää jumppaa nivelille. Monella ikääntyvällä on nivelkipuja ja ainakin omalla kohdallani nivelkivut eivät ole siirtyneet sormiin. Ainakaan vielä.

Neulotko sinä?
Mari

Kommentit

 1. Oi,sinä osaat - etkä vaan tavallisia vaan kaikenlaisia.
  Rakastan villasukkia, mutta käsityöt on mulla se heikko kohta - olen pienestä saakka kammonnut käsitöiden tekemistä. Taisi olla se pelottava ensimmäinen kässäope kun sai kammon aikaan...
  Äitini oli varsinainen käsityöihme, jolta sujui kaikki - niinpä hän piti ennen meidät villasukissa. Nyt hamstraan villasukat joulumarkkinoilta :)
  Pari kertaa yritin eilen jo kommentoida, mutta ei onnistunut??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Celia kivasta kommentistasi. Joo, mulla on aina jokin neule meneillään. Etenkin villasukkia syntyy kasoittain. Oma porukka on syötetty niin täyteen sukkia, että heille ei enää oikein kelpaa. Jos kelpaa, niin voin lähettää sinulle villasukat lämmittämään jalkojasi. Laitatko yhteystietosi sähköpostiini ja kerro väritoive sekä koko :)

   Poista
 2. Neulon! Mutta en villasukkia, vaikka olen niiden suurkuluttaja. Ulkoilusukat, kotisukat, yösukat...Sisko neuloo lahjaksi rakkaimmat villasukat ja ostelen myös kauniit ja lämpimän näköiset sukat löytäessäni niitä mummeleilta ja muilta neulojilta jotka hallitsevat sukkapuikkojen taiat. Mila Tukholmasta

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Suositut tekstit