Siirry pääsisältöön

Sisusta valolla

Lenkkeilimme viime viikolla illansuussa pimeillä kujilla. Ei katuvaloja. Tuntui ihmeelliselle kävellä ihan pimeässä. Ennen (lapsuudessa) se ei ollut yhtään ihmeellistä. Viime talvena Rukan lomalla, havahduimme iltakävelyllä käsin kosketeltavaan hiljaisuuteen ja tähtitaivaaseen. Täällä pääkaupunkiseudulla ei edes näe tähtiä juuri koskaan, kun kaupungin valot heijastelevat taivaalle. Milloin sinä olet nähnyt viimeksi tähtien loistavan taivaalla kirkkaina?

Jäin miettimään valon merkitystä elämässämme: valon tai oikeastaan valaistuksen määrää ja kuinka se tunkeutuu joka puolelta silmiimme. On liikennevaloja, mainosvaloja, laseria ja lediä, näyttöpäätettä ja kännykkää. Koko ajan vilkkuu jossain.

Lapsena ei kotikadulla ollut valoja. Pääkatu oli valaistu harvakseltaan, mutta ei sivukatuja. Syksyisin kuljin pilkkopimeässä kotiin. Välillä pelotti, mutta pimeys oli ihan luonnollista. Kun muistelen lapsuudenkotiani, niin eihän sielläkään valaistukseen kiinnitetty samassa määrin huomiota, kuin nykyään. Lukulaput meillä lapsilla oli kirjoituspöydän vierellä ja kattovalaisimet, mutta ne olivat mitä olivat. Enkä muista, että meille olisi ostettu koskaan uusia valaisimia. Kun oikein pinnistelen muistiani, niin olohuoneessa taisi olla kristallikruunu ja keittiön pöydän päällä joku roikkuva lamppu. No, ehkä oli hankittu silloin, kun muutettiin. Taisin olla 10 vanha.

Kuvat: Ellos


Ellos Home Aidan kattovalaisin
 
Ellos Rafael kattovalaisin


Ellos Home Cole seinävalaisin
 
Toista on tänään. Sisustuksessa kiinnitetään huomiota valaistukseen ja valaisimiin. Ei pitäisi kuitenkaan unohtaa, että ikkunoista paistava päivänvalo on kaikkein luonnollisin valo. Se on valaistuksen perusta ja on luonteeltaan miellyttävää. Huoneissa erilaiset valaistusolosuhteet vaihtelevat, toiseen paistaa ilta-aurinko ja toisessa taas aamulla on valoisampaa. Varjot lankeavat myös eri tavalla eri huoneissa. Pelkkä luonnon valo ei totisesti riitä meille pimeinä aikoina, vaan sen lisäksi tarvitaan erilaisia valonlähteitä sekä tunnelmaa luomaan, että työskentelyyn.

Valaisimilla saadaan asuntoon viihtyisyyttä ja toimivuutta. Välillä halutaan ehkä vähän hämärämpää tunnelmaa ja toisinaan taas tarvitaan valoa enemmän. Trendivalaisimia esitellään muiden sisustustrendien lomassa. Someen niitä kuvataan ahkerasti. Voisin nimetä puolen tusinaa trendivalaisimia, joita näkee jatkuvasti kuvissa. Minuun sillä on käänteinen vaikutus. En halua, että kodissani on valaisin, joka on hetken trendi-ilmiö.


Ellos Home Oxford kattovalaisin


Ellos Home Miquel kattovalaisin
 
Monen asiantuntijan antama neuvo valaistukseen on, että huoneessa tulisi olla useampi valaisin. Kattovalaisin ei riitä. Valon tarpeeseen vaikuttaa tietenkin se, mihin huonetta käytetään ja mitä siellä tehdään. Tarkempaan työskentelyyn tarvitaan tehokkaampaa valaistusta. Pöytälamput ja lukulamput antavat hyvän lisän kattovalaistukselle. Epäsuora valaistus tekee kodikkaan vaikutuksen huoneeseen.

Hehkulamput ovat vaihtuneet ledeiksi ja halogeeneiksi. Kohta vanhoja hehkulappuja ei enää muista kukaan. Onneksi superkirkkaat sinistä valoa hohtavat loisteputkivalaisimet ovat suuremmaksi osaksi jääneet unholaan. Edelleen loisteputkia kuitenkin käytetään, mutta niiden värisävy on lämmin. Itseasiassa värisävyjä on useampiakin ja niillä saadaan huoneeseen pehmeää valoa, jopa päivänvalon kaltaista.

Valaisimen valinta on minusta vaikeaa. Olen vähän kranttu valaisimien suhteen. Tykkään kattoon sijoitetuista spoteista, kun taas kattokruunuja karsastan, samoin plafondeja. En tiedä miksi. Viime päivinä ollaan mietitty uuden asunnon valaisimia. Aika moni valaisin siirtyy vanhasta kodista uuteen, ehkä kuitenkin eri paikkoihin. Kattoon lisäsimme reippaasti spotteja himmentimillä. Keittiössä pöydän päällä oleva valaisin lähti jo kiertoon, koska se oli valittu juuri tähän keittiöön sopivaksi, eikä istu uuteen keittiöön. Nyt keittiön pöydän yllä komeilee vanha makuuhuoneen kruunu. (Äh, miten kirkas. Valo sattuu aamulla silmään). Olemme katselleet netistä vaihtoehtoja keittiöön, mutta sitä ”oikeaa” ei ole vielä löytynyt. Onneksi ollaan miehen kanssa aika samoilla linjoilla sen suhteen, millaista valaisinta etsitään.


Ellos Sania kattovalaisin


Ellos, Watt & Veke Spoon floor -lattiavalaisin


Ellos Victoria kattovalaisin
 
Minulle on tärkeää se, miten valo heijastelee valaisimesta. En halua, että se paistaa silmään ja mielellään se saisi heijastella kauniita varjoja seinille. Sen pitäisi kuitenkin valaista tehokkaasti ruokapöytä. Tunnelmaa saa olla myös keittiössä. Sähkösuunnitelman yhteydessä vaihdoimme kaikkiin katkaisimiin himmentimet, joilla eri huoneissa saadaan säädettyä tilanteen mukaan valon määrää. Pieni juttu, mutta käytännössä tosi tärkeä.

Tykkään siitä, että kodissani on sekä pöytä- että jalkavalaisimia, jotta saadaan himmeämpää tunnelmavaloa. Täysin kirkas koti ärsyttää näköhermojani, etenkin aamuisin. Haluan herätä hyssytellen aamuihin ja luoja, jos joku räväyttää täydet valot päälle. Onneksi sellaista ei tapahdu enää. Lapset onnistuivat pieninä joskus ärsyttämään minua tällä tempulla, kun olivat heränneet kukonlaulun aikaan ja äidille oli asiaa heti herättyä.


Miten sinä koet valon ja valaistuksen kodissasi? Kiinnitätkö siihen erityistä huomiota ja millaisia valaisinvalintoja olet tehnyt?

Jos tiedossasi on kiva valaisin keittiön pöydän päälle, vinkkaathan siitä.
 
Ps. Raksalla tapahtuu:
 parketit ja pistokkeet asennettiin viime viikolla. Väliovet tulivat eilen. Saunaa emme vielä ole päässeet katsomaan - onkohan se jo valmis?
 
Mukavia viikonlopun päiviä sinulle!
 
Mari

Kommentit

 1. Mökillä on kirkkailla ilmoilla aivan uskomaton tähtitaivas. Se on niin yksinäisellä paikalla, ettei mitkän katuvalotkaan tuo lisävaloa, joten siellä se näkyy upeasti.
  Meillä ei kiinnitetty aikoinaan riittävästi huomiota valaistukseen; joissakin tiloissa se on oikein hyvä mutta on tiloja, missä edelleenkin kamppailen riittävän ja kauniin valon kanssa. Miestä jonkin verran ärsyttää se, että puhun jatkuvasti lampuista, mutta kun se on se haaste. Pidän itsekin siitä, että on useita valon lähteitä huoneessa. Se tuo kivan tunnelman.
  Silti kaikkein tärkeintä on luonnonvalo (kirjoitinkin siitä aikoinaan Meidän kodin top 5 -jutussa). Meillä onkin jatkuva vitsi se, että haluan olla mahdollisimman myöhään kesällä mieluummin hämärässä kuin laittaa lamppua päälle, 'koska siitä tulee syksyinen olo'.
  Kiva seurata teidän projekitianne ja minkälaisiin valaisimiin päädytte.
  Mukavaa sunnuntaita sinulle, vaikka sataakin eikä sitä valoa taaskaan näy <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti lukea sun kotipostaus uudelleen oikein ajan kanssa. Teillä on todella kaunis ja upea koti sekä valoa. Ihana valo. Terassit ovat varmasti kivat kesällä ja vaikuttaa, että kaikki toiminnot on hyvin suunniteltu. Niin ja se tiiliseina (huoh). Tykkään kovasti laatikkomallisista taloista, ne ovat ajattoman kauniita.

   Valon väri ja luonnollisuus on minulle tärkeää. Ihanaa kun luonnon valo tulee sisälle. Inhoan kirkkaita valoja. Olen vähän samanlainen hämärässä olija kuin sinä. Mies tulee usein sytyttämään valot, kun häärään hämärässä.

   Viimeaikoina ollaan haarukoitu valaisimia uuteen kotiin, mutta mitään ei vielä ole hankittu. Muutamat valaisimet lähtevät joka tapauksessa mukaan täältä vanhasta kodista, ainakin makkarin "katiska" joka hankittiin syksyllä. Mies hyväksyi sen makusteltuaan sitä muutaman viikon ja nyt tykkää siitä kovasti. Näin meillä menee aina :)

   Kiitos Maarit ja mukavaa viikkoa sinulle. Toivotaan, että aurinkokin pilkistää pilven takaa.

   Poista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri