Siirry pääsisältöön

Jouluinen maapähkinä granola

Mysli on hyvä, nopea ja helppo aamupala. Osassa valmismysleistä on kuitenkin sokeria jopa 20g kutakin 100g kohden. Se on paljon. Himoni mysliin ei taida laantua koskaan. Tykkään myslistä tai granolasta, jossa on pähkinöitä, siemeniä sekä marjoja ja tietenkin siinä pitää olla rapeutta, makua ja suutuntumaa.

Olen ostanut monen monta valmismysliä kotiin, mutta ne ovat jääneet syömättä, siksi olen jo vuosia valmistanut myslini itse. Onnistuin kuitenkin syksyllä löytämään yhden hyvän valmismyslin, joka on tällä hetkellä suosikkini. Paulúns hasselpähkinä ja taateli granola on sokeroimaton muromysli, jossa on täysjyväviljan lisäksi siemeniä, hasselpähkinää ja taatelia. Lisäksi se on lisäaineeton. Tämä mysli on hyvä vaihtoehto itse tehdylle myslille.





Jos aikaa on, niin granola on tosi helppo ja nopea valmistaa. Kun teet itse, tiedät myös mitä granola sisältää, ei säilöntäaineita eikä muita lisäaineita. Jos sinulla on samanlainen myslihimo kuin minulla, niin tässä sinulle hyvä perusohje. Ainesosat ovat sellaisia, että ne löytyvät kotoa aina valmiina.

Granola säilyy hyvin viikkoja lasipurkissa. Pellillinen granolaa menee hyvin parin litran lasipurkkiin. Syön granolaa maustamattoman jogurtin kanssa, mutta se maistuu myös muiden maitotuotteiden kanssa. Kun purkissa on valmiina granolaa, saa siitä  kivan aamu- tai välipalan tai miksei iltapala.

Näin joulun alla mieleni teki hieman jouluisempaa granolaa. Tuoreet viikunat ovat minusta hyviä ja ne karamellisoituvat uunissa ihanasti. Nyt käytin kuitenkin kuivattuja viikunoita. Yhtä hyvin olisin voinut laittaa taateleita tai luumuja. Granolaani kuuluu myös aina kookos, kaneli ja inkivääri.

Ohjetta voi muunnella, kunhan määrät pysyvät suurin piirtein ohjeen mukaisina, vaihtele suosikki pähkinöitä ja siemeniä. Suola on tärkeä osa granolaa, sillä se antaa mukavasti vastapainoa makeille ainesosille. Granolan valmistamiseen  kuluu aikaa reilu puoli tuntia + jäähdytys ja purkitus.



Mausteinen maapähkinä granola


5 dl isoja kaurahiutaleita
1/2  dl tattarihiutaleita
1/2 dl kurpitsan- ja auringonkukansiemeniä (tai muita siemeniä)
1 dl kookoslastuja (isoja)
1 dl pähkinöitä (esim. cashew- ja pekaani)
1/2 dl manteleita
1 tl kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
1/4 tl muskottipähkinää 
ripaus himalajan suolaa

1 dl agave- tai vaahterasiirappia tai hunajaa
5 rkl neitsytkookosöljyä
2 rkl maapähkinävoita

Lisäksi 8 kuivattua viikunaa pilkottuna ja
1dl kuivattuja karpaloita tai rusinoita (näitä voit vaihdella).
Nämä lisätään vasta paistamisen jälkeen, etteivät pala paistamisen aikana.

Ellet pidä kookoksen mausta, vaihda kookosöljy muuhun öljyyn ja jätä kookoslastut pois seoksesta.
Lämmitä uuni 170 ° C ja leivitä pellille leivinpaperi ja käännä vähän paperin reunoja ylöspäin.
 
Ota iso kippo ja mittaa siihen kaura- ja tattarihiutaleet, auringonkukansiemenet, kookos, pähkinät, mantelit, kaneli, inkivääri, muskottipähkinä ja suola. Sekoita.

Mittaa pieneen kattilaan hunaja, siirappi, öljy ja maapähkinävoi. Kuumenna keskilämmöllä varovasti kunnes ainekset ovat sulaneet. Älä päästä kiehumaan.

Kaada lämmin neste kuivien ainesosien päälle ja sekoita hyvin, niin että kaikki ainekset tulevat kosteiksi.

Levitä ainekset pellille tasaisesti ja paista noin 20 minuuttia. Tarkkaile uunia, ettei granola pääse tummumaan liikaa. Kääntele granolaa tarvittaessa lastalla. Granola on valmis, kun se on kullanruskeaa. Lisää viikunat, karpalot, rusinat ym. ja jäähdytä.

Herkuttele!

Mari

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri