Jouluinen maapähkinä granola

Mysli on hyvä, nopea ja helppo aamupala. Osassa valmismysleistä on kuitenkin sokeria jopa 20g kutakin 100g kohden. Se on paljon. Himoni mysliin ei taida laantua koskaan. Tykkään myslistä tai granolasta, jossa on pähkinöitä, siemeniä sekä marjoja ja tietenkin siinä pitää olla rapeutta, makua ja suutuntumaa.

Olen ostanut monen monta valmismysliä kotiin, mutta ne ovat jääneet syömättä, siksi olen jo vuosia valmistanut myslini itse. Onnistuin kuitenkin syksyllä löytämään yhden hyvän valmismyslin, joka on tällä hetkellä suosikkini. Paulúns hasselpähkinä ja taateli granola on sokeroimaton muromysli, jossa on täysjyväviljan lisäksi siemeniä, hasselpähkinää ja taatelia. Lisäksi se on lisäaineeton. Tämä mysli on hyvä vaihtoehto itse tehdylle myslille.





Jos aikaa on, niin granola on tosi helppo ja nopea valmistaa. Kun teet itse, tiedät myös mitä granola sisältää, ei säilöntäaineita eikä muita lisäaineita. Jos sinulla on samanlainen myslihimo kuin minulla, niin tässä sinulle hyvä perusohje. Ainesosat ovat sellaisia, että ne löytyvät kotoa aina valmiina.

Granola säilyy hyvin viikkoja lasipurkissa. Pellillinen granolaa menee hyvin parin litran lasipurkkiin. Syön granolaa maustamattoman jogurtin kanssa, mutta se maistuu myös muiden maitotuotteiden kanssa. Kun purkissa on valmiina granolaa, saa siitä  kivan aamu- tai välipalan tai miksei iltapala.

Näin joulun alla mieleni teki hieman jouluisempaa granolaa. Tuoreet viikunat ovat minusta hyviä ja ne karamellisoituvat uunissa ihanasti. Nyt käytin kuitenkin kuivattuja viikunoita. Yhtä hyvin olisin voinut laittaa taateleita tai luumuja. Granolaani kuuluu myös aina kookos, kaneli ja inkivääri.

Ohjetta voi muunnella, kunhan määrät pysyvät suurin piirtein ohjeen mukaisina, vaihtele suosikki pähkinöitä ja siemeniä. Suola on tärkeä osa granolaa, sillä se antaa mukavasti vastapainoa makeille ainesosille. Granolan valmistamiseen  kuluu aikaa reilu puoli tuntia + jäähdytys ja purkitus.



Mausteinen maapähkinä granola


5 dl isoja kaurahiutaleita
1/2  dl tattarihiutaleita
1/2 dl kurpitsan- ja auringonkukansiemeniä (tai muita siemeniä)
1 dl kookoslastuja (isoja)
1 dl pähkinöitä (esim. cashew- ja pekaani)
1/2 dl manteleita
1 tl kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
1/4 tl muskottipähkinää 
ripaus himalajan suolaa

1 dl agave- tai vaahterasiirappia tai hunajaa
5 rkl neitsytkookosöljyä
2 rkl maapähkinävoita

Lisäksi 8 kuivattua viikunaa pilkottuna ja
1dl kuivattuja karpaloita tai rusinoita (näitä voit vaihdella).
Nämä lisätään vasta paistamisen jälkeen, etteivät pala paistamisen aikana.

Ellet pidä kookoksen mausta, vaihda kookosöljy muuhun öljyyn ja jätä kookoslastut pois seoksesta.
Lämmitä uuni 170 ° C ja leivitä pellille leivinpaperi ja käännä vähän paperin reunoja ylöspäin.
 
Ota iso kippo ja mittaa siihen kaura- ja tattarihiutaleet, auringonkukansiemenet, kookos, pähkinät, mantelit, kaneli, inkivääri, muskottipähkinä ja suola. Sekoita.

Mittaa pieneen kattilaan hunaja, siirappi, öljy ja maapähkinävoi. Kuumenna keskilämmöllä varovasti kunnes ainekset ovat sulaneet. Älä päästä kiehumaan.

Kaada lämmin neste kuivien ainesosien päälle ja sekoita hyvin, niin että kaikki ainekset tulevat kosteiksi.

Levitä ainekset pellille tasaisesti ja paista noin 20 minuuttia. Tarkkaile uunia, ettei granola pääse tummumaan liikaa. Kääntele granolaa tarvittaessa lastalla. Granola on valmis, kun se on kullanruskeaa. Lisää viikunat, karpalot, rusinat ym. ja jäähdytä.

Herkuttele!

Mari

Kommentit

Suositut tekstit