Siirry pääsisältöön

3 asiaa

 


 
Tämä haaste on roikkunut blogin luonnoksissa pitkään, en edes muista kuinka kauan ja mistä sen poimin. Piti kirjoittaa tänään ihan muusta, mutta nämä 3 asiaa veivät tällä kertaa huomioni. Ne osuvat jotenkin tähän hetkeen, sillä aika monta asiaa on meneillään sekä töissä että vapaa-ajalla.

Tervetuloa siis tutustumaan elämääni ja kolmeen asiaan, jotka ovat juuri nyt pinnalla.
 3 asiaa, jotka puen mielelläni päälle tällä hetkellä

Neuleet, farkut ja teddytakin. Neuleet ovat kaikista vaatteista rakkaimpia. Mielelläni kuljen niissä töissä sekä vapaa-ajalla. Töissä pidän kashmir neuleita, neuletakkeja sekä neulemekkoja. Kotona taas farkkujen kanssa on vähän rennompia neuleita, myös usein kashmiria. Se on nimittäin lempi materiaali neuleissa (ollut vuosia). Ohut ja pehmeä. Taannoiselta Tukholman matkalta ostin pari uutta Uniqlon neuletta, sillä yksi harmaa perusneule oli kulutettu puhki.

Farkkutyttö kun olen, niin farkut tuntuvat aina kotoisilta, joko sinisinä tai mustina. Pillifarkkujen kanssa en ole vieläkään oikein päässyt sinuiksi, mutta ne menevät pitkän neuleen alla. Tällä hetkellä etsin hyviä istuvia farkkuja. Jos sinulla on vinkata hyvä merkki, niin kuulisin mielelläni.

Uniqlosta ostin myös edullisen teddytakin. Sitä olen pitänyt reissusta lähtien. Siitä tulikin kerta heitolla suosikki. Se on kivan kevyt, rento ja mukava. Luulin sen olevan viileä, mutta yllättäen se lämmittääkin kivasti. Näille keleille oikein sopiva.

 
3 asiaa, jotka haluaisin hankkia nyt

Eilen etsin juhlavaatteita pikkujoulujuhliin. En oikein edes tiedä mitä etsin, mutta jotain kivaa ja sopivan rentoa toivoin löytäväni. Muita hankintoja? Vaikeaa, sillä tällä hetkellä tuntuu, että kaikkea on. Enemmän mietityttää se, miten pääsen vanhasta tavarasta eroon.

Kun kolme pitää listata, niin toiseksi hankintakohteeksi nimeän maljakon. Sellaisen johon saa aseteltua monenlaisia kukkia ja oksia keittiön pöydälle. Pitkäaikainen haave taas on uusi objektiivi kameraan. Himpskutin kalliita vaan ovat, joten se jää varmuudella toivelistan pohjalle edelleen odottelemaan.

3 asiaa, joista pidän erityisen paljon juuri nyt

Syksyn värikkäät lehdet, päivien kirpakkuus sekä kynttilät. Syksy on minulle rauhoittumisen aikaa. On kiva istua sohvan nurkassa neulomassa ja sytyttää kynttilät heti kotiin päästyä (välillä jo aamulla), kuunnella rauhoittavaa musiikkia ja olla vaan. Hyggeily on kuulemma jo mennen talven lumia, mutta minulle se kuuluu edelleen syksyyn ja talveen. Kai kohta saa jo lämmittää glögiä?

Toisaalta syksyn aurinkoiset päivät vetävät merenrannalle kävelemään. Kuvat ovat juuri sellaiselta kävelyreissulta. Vapaapäivänä lähdin rannalle kameran kanssa. Rauhaa, hiljaisuus ja aurinko. Istuin pitkään kivellä katsellen merelle. Aurinko heijastui tyyneen meren pintaan.

3 asiaa, joista en pidä tällä hetkellä

Palelen aika usein, se ei ole kivaa. Viime yönä palelin. Nyt taitaa olla aika vaihtaa vuoteeseen paksummat untuvapeitot. Sen teen tänään. Raikas ulkoilma on ihanaa, mutta silloin täytyy olla oikeat vaatteet yllä. En pidä sateesta, ainakaan silloin kun sadetta kestää monta päivää peräkkäin taukoamatta.

Kolmas asia, josta en pidä ja törmään siihen aika usein. Minua häiritsee ihmisten arvostelu. Etsitään toisista ihmisistä vikoja sekä kommentoidaan heidän ulkonäköään tai toimintaa. Se ei ole minusta reilua. Sitä on vaikea kuunnella. Me kaikki olemme eri näköisiä ja toimimme omalla tavallamme. Se mikä minusta on hyvä toimintatapa ei tarkoita sitä, että se sopii toisille. Meissä jokaisessa on vahvuutemme ja heikkoutemme.


3 asiaa, jotka olen oppinut viime aikoina

Opin, mitä tarkoittaa television 4K eli terävyyttä tulee lisää. Sain nimittäin luennon telkkareista ja tallentamisesta ja niiden vaihtoehdoista (mieheltäni). Ehkä meillä joku haaveilee uudesta telkkarista.

Opin myös tekemään yhden koodauksen töissä. Käytössämme oleva järjestelmä ei toiminut kuten sen piti ja osasin korjata helpparin ohjeilla tilanteen. Nyt toimii.

Oivalsin myös viimein Omega 3:n merkityksen hyvinvoinnissa. Olen aina karttanut rasvoja ja öljyjä ja syönyt niitä mahdollisimman vähän. Tosiasiassa elimistö tarvitsee myös voiteluainetta ja siksi olen nyt lisännyt reippaasti Omega 3 öljyä ruokavaliooni. Tärkeää on myös Omega 3 ja 6 suhde. "Omega 3 EPA:sta muodostuneet eikosanoidit vähentävät tulehdusta, kun taas Omega 6 arakidonihappo-johdannaisilla on tulehdusta lisäävä vaikutus." (Kasvisruokaa viisaasti, Duodecim).

3 asiaa, joita en osaa vieläkään yrityksistä huolimatta

Avata paketteja oikein. Olen siinä maailman huonoin. Lähes joka kerta avaan paketit väärästä kohtaa tai päästä. Hiutalepaketit, leivinpaperit, kaikki jotka pitää avata muutoin kuin leikkaamalla pussinsuu auki, menevät pieleen. En ymmärrä.

Toinen vähän samanlainen juttu on se, kun yritän avata ovia aina väärään suuntaan. Kun pitäisi vetää työnnän ja päin vastoin. Onko siinä joku logiikka, miten ovet aukeavat? Lukeehan niissä usein, jos vaan huomaisi lukea, kumpaan suuntaan ovi aukeaa.

Kolmas harmittava juttu on se, kun meidän Spotify menee tilttiin. En saa sitä uudelleen yhdistettyä kaiuttimiin. Räplään ja räplään. Tosin viimeaikoina olen muutaman kerran onnistunut.


3 asiaa, jotka haluaisin osata juuri nyt

Tehdä loistavaa koreografiaa. Meillä on joulujuhlaesitysten valmistelu ja harjoitukset meneillään. Hauskaa meillä on, vaikka koreografia on vähän kotikutoinen. Toivotaan, että myös yleisöllä on hauskaa katsoessaan esitystä.

Haluaisin myös osata tehdä maailman herkullisinta kasvisruokaa. Lämmintä, maukasta ja terveellistä. Keitot ja salaatit ovat bravuureitani. Pari kertaa olen onnistunut tekemään tosi hyvää kasvislasagnea ja monta kymmentä vuotta vanha kasvispaistos (johon tulee pikkunauriita) on edelleen hyvää, mutta nyt kaipaan jotain uutta ja erilaista ohjetta.

Haluaisin myös kehittää valokuvaustaitojani. Olisi upeaa, jos kuvaamiseen olisi aikaa oikein kunnolla. Kulkea luonnossa kameran kanssa ja ottaa eri asetuksilla kuvia yöllä ja aamulla anivarhain.

3 asiaa, jotka minun pitää tehdä vielä tänään

Käydä kaupassa hakemassa viikonlopun ruuat. Tehdä sitä ruokaa viikonlopuksi (onko vinkkejä?) Ulkoilla (toivottavasti pääsen pitkälle lenkille). Perusasioita, ei sen kummempaa. Yritän asennoitua elämään niin, että siinä olisi mahdollisimman vähän pakollisia kuvioita. Vielä vähemmän näitä - pitää tehdä - asioita. Silloin kaikki menee kevyemmin ja ilman stressiä.

3 asiaa, jotka saavat minut rentoutumaan tällä hetkellä

Lukeminen. Hyvän kirjan parissa viihtyy aina. Olen lukenut viime viikkoina lähinnä työhön liittyvää kirjallisuutta, mutta nyt on vuoro vähän rennomman lukemisen, jotain helppoa ja viihdyttävää.

Neulominen on minulle meditaatiota. Jouluksi on jo valmistunut sukkia ja lisää on tulossa koko ajan. Tyttärelleni neuloin pitkän villatakin ja tyttären tyttärelle samasta langasta neulepuseron.

Luonnossa liikkuminen rentouttaa. Sienimetsään olisi kiva päästä vielä syksyn aikana uudelleen. Yhden sieniretken olen tehnyt Nuuksioon. Saaliina oli korillinen suppilovahveroita. Niistä tuli sieni-aurajuustopizzaa ja loput meni pakkaseen.

3 asiaa, joita tein menneellä viikolla

Töitä ja töitä sekä juhlajärjestelyjä. Ne ovat vieneet osan työajasta, mutta ihan kiva juhlia on järjestellä. Monta asiaa pitää kuitenkin muistaa: ohjelma, bändi, valot, tekniikka, koristelu...

Leivoin tiikerikakun. Perinteisen, mutta sokerin vaihdoin kookossokeriin ja suklaan raakasuklaaseen. Samalla uuninlämmöllä tein myös maapähkinävoi-suklaa cookieita. Onneksi, sillä illalla saimme yllätysvieraita, mieluisia sellaisia.

Pääsin leikkimään lapsenlapseni kanssa. Luettiin kirjoja, katsottiin lintuja puissa, soviteltiin kenkiä ja kutiteltiin. Paljon touhua ja kikatusta. Ihanaa. Kävin siivoamassa myös äidin kodin. Hän asuu edelleen kotona ja hoitaa omat asiansa kunnioitettavasti, vaikka ikää on 87 vuotta. Pientä apua hän kuitenkin tarvitsee.

3 asiaa, joita odotan innolla lähitulevaisuudessa

Olen varannut kirpparipöydän Helsingin Jäähallin kirppikseltä. Katsotaan, saanko mitään myytyä. Vuosiin en ole ollut kirpparilla myymässä, nyt päätin kuitenkin kokeilla. Olemme karsineet nurkista vanhaa käyttämätöntä tavaraa roppakaupalla. Osa on myyty Torilla ja Huuto.netissä.

Jännityksellä odotan työpaikan joulujuhlia. Kivaa puuhaa. Kun on vastuussa monesta asiasta illan aikana, niin toivon kovasti, että kaikki menee suunnitelmien mukaan ja illasta tulee mukava.

Eniten odotan uuden kotimme valmistumista keväällä. Pääsemme virallisesti katsomaan rakennusta parin viikon kuluttua. Olemme miettineet tarkoin uuden kodin toiminnot, kiintokalusteet ja materiaalit niin, että ne tyydyttävät meitä pitkään. Aika paljon muutoksia on pitänyt tehdä ja vaihtaa materiaaleja. Vanhasta kodista on koitettu siirtää hyväksi havaittuja toimintoja uuteen.


 
 Jos sinä innostut vastaamaan näihin kysymyksiin, niin mielelläni luen vastauksiasi. Vinkkaa kommenteissa.

Virkistävää syksyistä viikonloppua sinulle!
Mari

Kommentit

 1. Hei pitkästä aikaa!
  En ole lukenut tai kommentoinutkaan blogeja syksyn aikana juuri nimeksikään, sillä on ollut raskas syksy eikä ole ollut jaksamista, mutta eiköhän elämä taas voita.
  Oli kiva lukea näitä ja silmiini pisti erityisesti se, että olette muuttamassa. Onpa kiva seurata, jos tänne kirjoitat, minne ja minkälaisen ratkaisun olette tekemässä tai oikeastaan jo tehneet.
  Niin ihania kuvia taas, taattua laatua ja ymmärrän niin hyvin, että kuvauskärpänen on puraissut ja halu oppia lisää kasvaa koko ajan.
  Niin minullakin, mutten vain tiedä missä ihmeessä voisi oppia lisää. Työväenopisto ei kiinnosta, on liian hidasta oppimista. Onko sulla vinkkejä asiaan?
  Mukavaa viikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Maarit. Kiva kun pistäydyit täällä. Jaksamista sinulle. Jotenkin olen aistinut, että sinulla on/ollut raskas jakso elämässä. "Tuntosarveni" ovat herkkiä aistimaan.

   Ollaan tosiaan muuttamassa. Olen innoissani, mutta vähän pelottaa. Olemme pari vuotta etsineet tonttia tai asuntoa yhdestä tasosta. Kun ikää tulee ja niveletkin ovat välillä jäykät, niin meistä tässä vaiheessa olisi hyvä siirtyä yhteen tasoon.

   Keväällä eteen tuli asunto, joka kolahti sijainniltaan. Olimme käyneet monen monta kertaa kääntymässä tämän tontin edessä ihailemassa näkymää. Tiedät varmasti, että meri on minulle tärkeä. Olen aina haaveillut siitä, että voisin katsoa kotini ikkunoista merelle. Taas yksi unelma on toteutumassa. Asunto on naapurikunnassa, mutta sillan päässä tästä rakkaasta kotikaupungista. Kesän aikana tehtiin muutoksia asunnon pohjaan ja valittiin materiaaleja mieleisiksi. Nyt vaan odotellaan valmistumista. Raksalla on käyty joka viikonloppu katsomassa, miten se edistyy. Kirjoittelen tänne, kunhan päästään vähän eteenpäin. Iso huoli on tällä hetkellä tämän kodin myynti.

   Kiitos kannustuksesta. Valokuvaus on todella kiehtova ja onnistuneet räpsyt tuottavat iloa. Toisaalta kuvaamisessa on valtavan monta asiaa, mitkä pitäisi muistaa kun on kameran kanssa liikkeellä. Aukot, valotukset ja ISO:t. Huh. Olen käynyt pari Rajalan kurssia (mielestäni hyviä) ja viikonloppuna olin ammattijärjestöni järjestämällä kurssilla. Kävin joskus monta vuotta sitten Työväenopiston kameran käsittelyn peruskurssin ja siitä ei kyllä ollut juuri mitään apua. Olen tilannut myös Digi-lehden. Parhaat opit olen saanut kuitenkin pojaltani, jonka kanssa olemme liikkuneet luonnossa. Hän on opettanut katsomaan etsimen läpi parhaat kuvakulmat. En silti yllä samalle tasolle kuin hän, tosin hänellä on ihan huippu kamera ja objektiivit. Kiehtova maailma valokuvaus on ja paljon on opittavaa (vähän hitaasti käy tässä iässä).

   Katson sinun ottamia kuvia ihaillen. Näkee selvästi, että sinulla on taiteellista silmää. Paras keino kehittyä on varmasti vaan ottaa paljon kuvia. Viikonlopun kurssilla juttelin open kanssa ISO arvosta pitkään. Olen kuvannut manuaalilla ja ISO on ollut automaatilla, mutta hän kehotti säätämään myös sitä kuvausolosuhteiden mukaan. Jos käyttää ISO automaattia, niin se syö aukon ja valotuksen säätöjä (oli minulle uusi tieto). Yritän jatkossa harjoitella.

   Olipa kiva kun kävit kommentoimassa. Ymmärsinkö oikein, että olette reissussa? Aurinkoa viikkoosi ja valoa päiviisi <3

   Poista
  2. Aikamoinen tuntija olet <3
   Tuosta kuvaamisesta, en ole perehtynyt ollenkaan iso-arvoon. Tiedän toki että sillä on iso merkitys, mutta siihen se jääkin - täytyy tutkailla ja googlata sitä kun täällä on aikaa; kiitos vinkistä.
   Me ollaan tosiaan Espanjassa, Fuengirolan kieppeillä Torreblancassa. Kuukauden lomailu kuten muutamana viime syksynä aiemminkin. Tämä tekee hyvää - valoa mielelle ja liikuntaa kropalle :)

   Poista
 2. Tämäpä kiva postaus, joka valaisi sinua blogin takana. Jätän hautumaan... Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Tuija. Kiva jos tykkäsit. Otahan haaste vastaan. Olisi mukava lukea myös sinun ajatuksistasi. Toivottelen valoa päiviisi!

   Poista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri