Siirry pääsisältöön

Toimiva keittiö on kodin sydän

Kuva: Topi keittiöt


Kuva: Topi keittiöt

Keittiöjuttuja kirjoittelen, kun ovat viime aikoina olleet kovasti mielessä. Keittiön tyyli kertoo paljon kodin asukkaista sekä heidän elämäntavastaan. Viihtyvyyteen vaikuttaa keittiön toimivuus, niin että arki sujuu. Asukkailla on erilaisia tapoja toimia keittiössä, siksipä heidän tarpeet ja tavat täytyy huomioida suunnittelussa erityisen tarkasti.

Yleensä keittiön suunnittelu lähtee asukkaiden tarpeiden kartoittamisesta. Mitä keittiössä halutaan tehdä. Ei ole päivänselvää, että jokainen haluaa viimeisimmät uutuudet keittiöönsä, eikä se ole edes järkevää, jos keittiössä lämmitetään pääosin valmisruokaa mikrossa. Kaappitilan tarve myös vaihtelee paljon. Kannattaa myös muistaa, että keittiö on kodin kalleimpia tiloja, joten sen suunnitteluun on hyvä paneutua kunnolla ennen keittiötilauksen tekemistä.

Viime aikoina on vilauteltu kommentteja siitä, että erilliset keittiöt ovat palaamassa. Hyvä vai huono, en tiedä. Itseäni kuitenkin on aina miellyttänyt avokeittiö, jossa keittiö ja ruokailutila ovat avoinna olohuoneeseen. Mitä mieltä sinä olet? Toisaalta avonainen tila tuo haasteita keittiölle, jotta keittiö sulautuu muuhun sisustukseen luontevasti.


Kuva: Keittiömaailma
 
Kuva: Topi keittiöt
 
Keittiön muodon sanelee asunnon pohjaratkaisu, usein myös vesipisteet ja hormi, ellei niiden paikkaa haluta jostain syystä vaihtaa. Keittiösuunnittelussa on muutamia olennaisia asioita, jotka kannattaa huomioida:

- keittopisteen ja vesipisteen molemmin puolin on hyvä jättää laskutilaa, eikä haittaa, vaikka kylmäkalusteen vieressäkin olisi pieni laskutila
- kalusteiden korkeusmitoituksessa huomioidaan asukkaiden pituus
- kylmäkalusteiden ilmankerrolle on jätettävä tilaa
- kylmälaitteita ei laiteta mielellään lieden, uunin tai astianpesukoneen viereen ilman eristettä
- ovien aukeamissuunnat, etenkin kulmissa
- keittotaso ja vesipiste samalle seinustalle on toimiva ratkaisu
- riittävä työskentelytila
- riittävästi sähköpistokkeita
- kaikkien materiaalien tulee kestää roiskeita ja vesipesua
- toimiva valaistus

Kun kaikki nämä seikat huomioidaan omien toiveiden lisäksi, niin melkoinen palapeli on käsillä. Kaappien mitoitusta saa laskea moneen kertaan, että kaapit saa täsmäämään seinien pituuden kanssa. Keittiökalustemyyjät auttavat tässä ja heidän asiantuntemusta kannattaa hyödyntää. Suosittelen kuitenkin olemaan tarkkana luonnosten kanssa. Jälkeenpäin asioita on hankalampi muuttaa. Älä unohda sähkösuunnitelmaa. Jos tärkeästä kohtaa keittiötä puuttuu sähköpistoke, niin arjessa se harmittaa jatkuvasti.

Keittiön kaappien mitoituksessa käytetään standardimittoja, samoin kalusteiden tilantarve ja vapaa tila liikkumiselle on määritelty, joita kannattaa noudattaa. Liian ahtaat liikkumavarat hankaloittavat työskentelyä arjessa. Lähes poikkeuksetta, jostakin haaveesta joutuu tinkimään tilan puutteen vuoksi, ellei satu omistamaan jätti-isoa keittiötä.


Kuva: Topi keittiöt
Trendikästä saareketta ei kannata ahtaa liian pieniin tiloihin. Kappien ja saarekkeen väliin olisi hyvä jättää tilaa ainakin 120 cm. Liian pieni saareke ei tuo mitään lisäarvoa keittiöön. Siitä voi tulla jopa turha tilan viejä. Yläkaapittomuus on kaunista, mutta jos astioita on runsaasti, niin helposti on siinä tilanteessa, että kaappitila loppuu kesken.

Keittiön ilmeeseen vaikuttaa myös runkojen ja peitelistojen väri. Nekin kannattaa tarkistaa, että kokonaisuus on mieluinen. Vetimet, pöytätasot ja välitila ovat myös näkyviä elementtejä keittiössä, jotka vaikuttavat lopputulokseen. Hyvä olisi myös pohtia, seuraako trendejä vai luoko ajattoman keittiön pidemmällä tähtäimellä.


Kuva: Primo keittiöt
Kun kaikki on ulkopuolelta kunnossa, niin seuraavana on vuorossa kaappien sisältöjen rakentaminen toimiviksi. Hyllyjen välit kannattaa laskea sopiviksi omille astioille - ei liian tiivistä eikä väljää. Kaappien ja laatikoiden sisustaa suunnitellessa on hyvä miettiä etukäteen, mitä mihinkin kaappiin sijoittaa. Lisäosia ja erikoiskaappeja on runsaasti tarjolla, tosin kaikista erikoisratkaisuista saa maksaa aika paljon. Toki ne helpottavat järjestystä etenkin vetolaatikoissa ja onhan pieni luksus keittiössä kiva lisä.

Tällaisia asioita kävin kesällä ahkerasti läpi, kun suunnittelimme meille uutta keittiötä. Ajatuksissani työskentelin keittiössä. Tein ruokaa ja leivoin ja samalla mietin, mitä mihinkin kohtaan tarvitaan. Vanha toimiva keittiö oli tärkeä pohja suunnittelussa. Halusimme siirtää siitä mahdollisimman paljon toimivia elementtejä uuteen keittiöön. Tärkeimpinä integroidut kodinkoneet, vetolaatikot, erillinen uuni ja astianpesukoneen sijoittaminen ylös työskentelytasolle. Keittiö on L-mallinen, silti nurkkakaappi jätettiin ihan ensimmäisenä pois. Siihen etsittiin toisenlainen ratkaisu. Haaveilimme myös viinikaapista, mutta se oli pakko tiputtaa suunnitelmista tilan puutteen vuoksi. Samoin vetolaatikoiden levyttä piti kaventaa, kun seinän mitoitus, vesipiste ja keittotaso eivät sallineet leveämpiä laatikoita.


Kuva. Topi keittiöt


Kuva: Topi keittiöt
Tällä hetkellä olemme tyytyväisiä keittiösuunnitelmaan, mutta katsotaan miten asennus sujuu ja miltä keittiö näyttää paikalleen asennettuna. Hieman jännittää.

Millainen on sinun keittiösi? Toimiiko kaikki, vai onko siinä jokin kohta joka harmittaa arjessa?

Lähetän lämpimiä ajatuksia sinulle - kiitos kun olet siellä!
 
Mari

Kommentit

 1. Nuo keittiöt ovay kauniita ja tuo vaalea avoin keittiö on upea. Hyvää alkanutta syksyä ja viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Poimin juttuun sellaisia keittiöitä, jotka näyttivät minun silmissä kivoille. Olen ehdottomasti avokeittiön kannattaja. Kiva kun jätit kommentin. Toivottelen sinulle upeita syyspäiviä!

   Poista
 2. Meillä on niin avokeittiö kuin vai voi olla, sillä ei ole edes saareketta jakamassa tilaa. Ja hyvä niin, koska näin olohuone on saumattomasti yhtä ja samaa tilaa. Olen ehdottomasti avokeittiön kannalla ja uskon että tulen aina olemaan. Jos tietää olevansa ei-niin-järjestelmällinen henkilö (tai puoliso on) niin silloin keittiön siistiinä pitäminen voi asettaa haasteita ja stressiä, sillä sitähän avokeittiö tuo tullessaan.
  Ollaan asuttu 16 vuotta tässä, enkä muuttaisi isommassa mittakaavassa mitään. Kaapistojen alla oleva kohdevalaistus on meillä nyt uusiutumassa, vaihdetaan halogeenispotit led-nauhaan, mikä antaa tehokkaamman ja tasaisemman valon.
  Tiiliseinälllä ei ole yläkaappeja vaan avohyllyt, ja niitä saa olla kyllä pesemässä tuon tuosta. Hella on siinä edessä ja liesituulettimesta huolimatta rasvaa roiskuu hyllyille.
  Laita tänne kuvia keittiöstä jahka saatte sen valmiiksi - on kiva nähdä lopputulos.
  Iloa syyspäiviisi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teidän keittiö on niin hurmaava, etten yhtään ihmettele, ettet vaihtaisi siinä mitään. Tiiliseinä on ihana ja siihenhän avohyllyt sopivat mitä parhaimmin. Minäkin olen avokeittiöiden kannalla. Ensimmäisessä asunnossani opiskeluaikoina oli ihan oikea keittiö, muut ovatkin sitten olleet avonaisia olohuoneeseen.

   Olen ollut meidän nykyiseen keittiöön hurjan tyytyväinen. Siinä on mietitty kaikki kaapit ja laatikot kohdalleen, niin että kaikki toimii. Astianpesukonekin on nostettu lattiatasosta ylemmäs, sen olen todennut tosi hyväksi ratkaisuksi. Laitan tänne toki kuvia, kunhan keittiö on paikoillaan. Se vie tosin aikaa, sillä meidän uusi asunto on vasta rakenteilla ja pääsemme muuttamaan näillä näkymin keväällä. Kesän aikana ollaan siirretty seiniä, valittu materiaaleja, hanoja, keittiökalusteita, koneita ja mietitty sähkösuunnitelmia (siis ihan kaikki), niin että kaikki toimii toivotusti. Arvaat varmasti, että kesä on ollut yhtä hulinaa.

   Ihanaa kun kävit jättämässä kommenttia - olipa kiva! Ihania syyspäiviä myös sinulle <3

   Poista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri