Siirry pääsisältöön

Kalevalainen jäsenkorjaushoito


 
Varpaita jomottaa ja reidet tuntuvat paksuilta pökkelöiltä, välillä vihlaisee sieltä sun täältä. Portaat tuottavat ongelmaa, varsinkin aamuisin ja toinen pakara oireilee ikävästi. Mikä avuksi?

Olen yrittänyt selvittää, missä on syy? Ennen olin notkea ja liikkuminen ei tuottanut ongelmia. Tiedän, että ikää on tullut lisää, enkä ole enää nuori tyttönen. En silti suostu hyväksymään kaikkia vaivoja vanhuuden piikkiin. Kävin fysioterapeutilla, josta sain jumppaohjeita. Noudatin niitä, mutta vaivat eivät hävinneet kokonaan, vaan tulivat takaisin. Olen keskustellut vaivoista lääkärin kanssa, mutta hän on sitä mieltä, että olen vanha ja valitan turhaan. Ota Buranaa kuurina, jos särkee.
 
Siispä päätin itse lähteä selvittämään, millä saan itseni vetreämpään kuntoon. Olen lukenut useita kirjoituksia ja pari kirjaa hiljaisesta tulehduksesta, joka on monien sairauksien aiheuttaja, myös nivelkipujen. Maria Boreliuksen Hyvinvoinnin vallankumous - tulehdusta ehkäisevä elämäntapa kirjan ohjeiden mukaan olen muuttanut ruokavaliotani. Syön lihaa erittäin vähän ja harvoin, valkoiset jauhot ovat pannassa, samoin sokeri. Lisäsin kasvisten määrää entisestään ja yritän syödä eri värisiä kasviksia mahdollisimman paljon. Lisäksi otin käyttöön Omega 3 öljyt.

Sitten eräänä iltana luin Kalevalaisesta jäsenkorjauksesta. Jutussa todettiin hoidon auttavan lihas- ja niveljäykkyyteen, käden liikeratojen ongelmiin, niska- ja hartiaseudun kiputiloihin ja lonkkakipuihin. Olin siltä istumalta myyty (makasin kylläkin sängyssä) ja tilasin ajan hoitoon. Mielenkiinnolla odotin pari viikkoa ennen kuin pääsin hoitoon. Tosin mielikuvitus lähti jossain vaiheessa laukkaamaan ja odotin, että minua on vastassa harmaahapsinen ja harvahampainen kovaotteinen mies. Siis se sama, jonka olen nähnyt aikoinaan Kalevalan kannessa kävelykeppi kädessä.

Päivä koitti ja lähdin Helsingin Kallioon. Se on aluetta, jossa en mielelläni liiku, varsinkaan yksin. Löysin hyvin perille ja pääsin sisäpihalle ison rauta-aidan kautta. Avasin rappukäytävän oven ja lähdin etsimään oikeaa ovea. Rappukäytävään kuului laulua ja kitaransoittoa, hippimeininkiä, outoja tuoksuja ja meteliä. Seisoin vihdoin oikean oven takana. Painanko ovikelloa vai lähdenkö kotiin? Rohkaisin mieleni, pistin silmät kiinni ja painoin ovikelloa. Oven avasi nainen, jolla oli utelias katse. Hän esitteli itsensä ja pyysi minut sisälle. Olin helpottunut, ehkä sittenkin selviän tästä hengissä.

Nainen oli kalevalainen jäsenkorjaaja. Hän kysyi, tiedänkö hoidosta mitään? Vastasin, että olin lukenut yhden artikkelin ja toivoin saavani vaivoihini helpotusta. Hän kertoi, että hoidossa tasapainotetaan tuki- ja liikuntaelimistön epätasapainoon joutuneita rakenteita. Epätasapaino näkyy kehossa toispuolisuutena. Hän kertoi myös, että tasapainottaminen suoritetaan mobilisoimalla kevyiden liikkeiden avulla. Hoito ei ole kivuliasta. Mobilisoinnissa myötäillään lihaksien ja nivelien luonnollisia liikkeitä ja niillä saadaan neste-, lymfa- ja verenkierto liikkeelle. Hän kysyy minulta, purenko hampaita yhteen? Kyllä, varsinkin stressin iskiessä. Haastattelun lisäksi minun piti täyttää muutamia terveyteen liittyviä tietoja sekä kehon kuvaan kohdat, joissa kipua on esiintynyt.

Asetun makaamaan hoitopöydälle selälleni. Hoito aloitetaan jalkapohjista. Hoitaja pyörittelee jalkaterääni ja hieroo jalkapohjia. Hoito on miellyttävää ja pehmoista. Alan rentoutumaan. Tunnen kipeämpiä paikkoja jalkapohjan kaaressa. Jalkani olivat kuulemma hyvässä kunnossa, joka kertoo hoitajan mukaan siitä, että kenkäni ovat olleet oikeanlaisia jaloilleni. Varpaat kuitenkin kuumottivat, mikä on merkki tulehduksesta. Siihen sain hoito-ohjeeksi kääriä varpaani suolaveteen (puhdistamaton suola) kastettuihin villasukkiin muutamaksi tunniksi.

Varpaista edetään pohkeiden kautta polviin. Polvinivelten välissä ei ollut tyhjää yhtään vaan luut kalisivat yhteen. Väljyyttä piti siis lisätä tähän kohtaan, joten hoitaja lähti tasapainottamaan polviani. Hän käyttää oman kehon painoa ja käsittelee polvia pumppaavin liikkein. Kalevalaisen kansanparannussäätiön mukaan ”Tuki- ja liikuntaelimistön tasapainottuminen poistaa lihaksista jännitystä, vapauttaa kalvorakenteita ja parantaa nivelien liikkuvuutta. Samalla aineenvaihdunta helpottuu, kudosneste- ja verenkierto paranevat ja hermot vapautuvat mahdollisista pinnetiloista.”

Seuraavaksi on muun kehon vuoro. Nousen istumaan. Riisun paidan ja saan päälleni neuletakin väärinpäin. Selkä jää paljaaksi ja hoitaja tutkii lantioni asentoa. Onneksi se on suorassa ja jalat ovat tasapitkät (mikä on harvinaista). Lapaluuni ovat kuitenkin eri tasalla. Niissä on sentin heitto. Hoitaja laittaa jonkin litteän esineen pakarani alle ja heijaan pyynnöstä itseäni sivulta sivulle. Hoitaja käsittelee selkääni vedoin, selkähieronnan tavoin. Uudestaan heijausta ja hierontaa. Lopulta hoitaja toteaa lapaluiden olevan nyt samalla tasolla.

Käsittely jatkuu vielä kyljissä, niskassa ja päässä. Olo alkaa tuntumaan mukavalle. Mennessäni hoitoon, olin tuntenut päänsärkyä pari päivää tauotta. Käyn vielä selinmakuulle hoitopöydälle ja saan käsittelyä niskasta kallon rajaan asti.

Kalevalainen jäsenkorjaus on koko kehon hoitomenetelmä, joka perustuu perinnetietoon sekä ihmisen toiminnan ja rakenteen tuntemukseen. Jälkeen päin luin, että vaikka kalevalainen jäsenkorjaus on suhteellisen tuntematon hoitomuoto, sen vaikutuksia on tutkittu mm. Kuopion yliopistossa. Tutkimuksessa todettiin, että jäsenkorjaus oli antanut merkittävää apua tuki- ja liikuntaelinten sairauksiin ja 97 % koki saaneensa apua kroonisiin kiputiloihin.


Nyt hoidosta on kulunut viikko ja liikun huomattavasti kevyemmin, lisäksi olo tuntuu edelleen hyvälle. Raput kävelen aamulla alakertaan ihan normaalisti. Varpaita ei ole jomotellut eikä särkyä pakarassa ole tuntunut, vaikka olen jumpannut tehokkaasti viikon aikana. Onnistun jopa menemään risti-istuntaan, kuten ennen vanhaan. Katsotaan, ilmestyvätkö oireet takaisin vai alkoiko tästä kivuttomampi elämä. Jos kipu tule takaisin, niin menen aivan varmasti uudelleen hoidettavaksi.

Tämä on minun henkilökohtainen kokemukseni hoidosta. Ehkä kaikki eivät saa samanlaista apua hoidosta. Olisi mielenkiintoista kuulla, onko sinulla kokemusta vastaavasta hoidosta tai jostain muusta luontaishoidosta, jolla olet päässyt kivuistasi eroon?

Mari

Kommentit

 1. Heippa Mari.

  Ja kiitos tästä kivasta kirjoituksesta, joka on varsin ajankohtainen, koska tänään on kalenterissa merkintä siitä, että pitää muistaa varata aika jäsenkorjaajalle :).

  Aiempia hyviä kokemuksia siis löytyy mullakin muutaman vuoden takaa.

  Alunperin ajauduin vastaanotolle tavallaan sattumalta ja osin kohteliaisuudestakin, kun yhdet tuttavat olivat hommanneet jäsenkorjaajan kotiinsa, ja koska korjaaja tuli pitkähkön matkan päästä, halusivat antaa myös muille tilaisuuden kokeilla hoitoa.

  Ensimmäisellä kerralla mulla ei ollut mitään varsinaista vaivaa. Paitsi ajoittain sellaisia vasemman lonkan vihlaisuja ja tunnetta, että jalka pettää, mutta en kertonut niistä korjaajalle etukäteen mitään. Senpä takia hämmästyinkin, kun korjaaja siinä hoidon edetessä sanoi, että "oletko tietoinen siitä, että sulla on lonkat ihan vinossa?". No en ollut, mutta en sitä yhtään ihmettele, kun silloin pelasin golfia vielä paljon enemmän kuin nykyään ja vasen lonkka on se, jota vasten tavallaan lyödään, joten ei ihme, että jatkuvan yksipuolisen kiertoliikkeen takia oli lonkat epätasapainossa keskenään. No, vika korjattiin ja muistan vieläkin niin elävästi, kun astuin (kolmen tunnin!) hoidon jälken ovesta ulos pihalle, tuntui, että olisin ennemminkin lentänyt kuin kävellyt :). Askeleet tuntui niin kevyiltä ja monen metrin mittaisilta. Mutta asento tuntui myös ikäänkuin vinolta, koska olin niin tottunut siihen oikeasti vinoon asentooni, jonka luulin olevan suora, että nyt kun se oikeasti olikin suorassa, tuntemus oli outo.

  Toisella kertaa palautettiin jäätyneen olkapääni (josta lopulta aiheutui 2,5 vuoden kokovartalokipuhelvetti) liikeradat. Toki vasta siinä vaiheessa, kun tulehdus oli lopullisesti ohi ja käsi jo liikkui jonkun verran.

  Nyt aion mennä vastaanotolle tavallaan yleisen hyvinvoinnin nimissä, koska on itselläkin sellaisia ärsyttäviä selittämättömiä kolotuksia ja jäykkyyksiä, joita sinäkin kuvailet. Osin varmasti kesällä riesakseni saamani, mutta sittemmin ahkeran vastuskuminauhaharjoittelun ansiosta aika hyvin parantuneen jännetulehduksen aiheuttamia, mutta muutenkin tuntuu, että sellainen kokonaan kivuton, ketterä olo on nykyään enemmän poikkeus kuin sääntö. Sellainen, että jos yhtäkkiä ei missään tunnu mitään, on jotenkin epäuskoinen olo ja sitä vaan toivoo, että tuntemus kestäisi edes hetken aikaa.

  Burana ei kyllä ole mikään ratkaisu. Ihmettelen todella tuota lääkärin kommenttia. Ei kuulostanut sen enempää asialliselta kuin asiantuntevaltakaan.

  Omegat tosiaan on tärkeitä justiin sen hiljaisen tulehduksen hillinnässä ja hallinnassa. Ja erityisesti tummanvihreät kasvikset on kanssa oloa helpottavia ja niin paljon kuin niistä tykkäänkin ja omakohtaiset hyödyt kokemuksesta tiedänkin, olen silti ollut viimeaikoina tosi laiska tekemään vihersmoothieita tai ylipäätään mitään.
  Sen suhteen mulla on ison korjaus- ja ryhtiliikkeen paikka.

  Toivottelen leppoisia ja kivuttomia loppusyksyn päiviä Mari <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Annukka. Olipa kiva lukea kommenttisi. Mahtavaa, että joku toinenkin on saanut avun jäsenkorjauksesta. Nämä on vähän sellaisia arkoja juttuja, kun toiset ajattelevat näiden olevan ihan huuhaata.

   Toivottavasti saat taas avun kolotuksiisi. Mulla ainakin vielä ihan hyvä olo. Olen tosi kiitollinen, että pääsen aamulla raput alas ihan normaalisti ja voin istua risti-istunnassa tai polvien päällä leikkiessäni lapsenlapseni kanssa. Onhan tuota jäykkyyttä silti vielä jäljellä, mutta olo on ihan toinen kuin aiemmin. Suostun loput pistämään vanhuuden piikkiin.

   Olin aika raivona lääkärin burana kommentin jälkeen. En tosiaan suostu pistämään yhtään ylimääräistä pilleriä turhaan poskeeni. Mun kipukynnys on ihan siedettävä ja mieluummin koitan parantaa kipuni muilla konstein. Omegoihin havahduin vasta luettuani tuon kirjan, josta kerroin. Mulla on ollut aina vähän rasvakammo ja olen pyrkinyt välttämään kaikkea rasvaa, enkä tajunnut että omega 3 ja 6 suhde täytyy olla oikea. Ostin nyt pullollisen Camelina-öljyä ja Omega 3-kapseleita. Ehkä ne tekevät hiuksille ja ihollekin hyvää, kun molemmat ovat tosi kuivat.

   Mulla on iskenyt vähän samalainen laiskuus smoothieiden kanssa. Kesällä tein lähes joka aamu vihersmoothien, mutta nyt ne ovat jääneet. Täytyy ottaa itseään niskasta kiinni.
   Samoin toivottelen sinulle, ihania syyspäiviä. Toivottavasti aurinkokin pilkistää ennen kevättä.

   Poista
 2. Hyvä, että hoidosta oli hyötyä! Rupesin heti miettimään, että pitäisi itsekin ehkä pistää Kalevalainen jäsenkorjaus kokeiluun. Varsinkin päätteen edessä istuessa ja työskennellessä vasen olkapääni kipeytyy helposti. Olen melko varma, että ryhtini on jossain määrin epäsymmetrinen, ja se saa olkapään jumiin. Ihan lähistöllä Hollolassa näyttäisi jopa olevan tällaista hoitoa tarjolla.

  https://hollolanapteekki.fi/fi/hollolan-apteekin-hoitola

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei
   Suosittelen kokeilemaan. Se on totta, että päätetyöskentelyn seurauksena hartiat jumiutuvat. Niska ja hartiat ovat kovilla. Pitäisi muistaa pyöritella hartioita päivän aikana ja netistä löytyy kivoja taukojumppaohjelmia. Käy ihmeessä kokeilemassa jäsenkorjausta. Se oli tosi mielenkiintoinen kokemus. Mukavaa syksyä.

   Poista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri