Siirry pääsisältöön

Kuvia kesästä

Kesäloma alkaa ihan kotvasen kuluttua. Tämä viikko vielä töitä ja sitten koittaa vapaus, jota olen odottanut jo jonkin aikaa. Vaikka lomalla on tiedossa vähän remppahommia, niin kyllähän siinä ehtii myös levätä ja reissata. Suuria suunnitelmia ei tässä vaiheessa ole, kuten ei minulla yleensäkään loman alkaessa. Harvoin lyön lukkoon tarkkoja aikatauluja. Suunnitelmat on enemmän tai vähemmän suuripiirteisiä.
 
 
 
 
 
Sen voi varmuudella sanoa, että meren läheisyydessä ollaan ja sinne hakeudutaan aurinkoisina päivinä. Meri on henkireikä. Sen tuoksu ja voima rauhoittaa. Aurinkoisena kesäpäivänä on kiva istua meren rannalla, katsella merellä lipuvia purkkareita, nauttia lämmöstä ja syödä jätskiä. Sellaista on minun hermojen lepuuttaminen parhaimmillaan. Toivottavasti uskallan pulahtaa myös veteen. Fysioterapeuttini nimittäin sanoi, että vesi on parasta lymfahoitoa.
 
 
 
Toivottavasti saamme loman alussa terassit ja talon remppahommat siihen kuntoon, että pääsemme nauttimaan lomalla terassin lämmöstä, ilman että tekemättömät työt ovat silmissämme. Istumaan iltaa auringon viimeisten säteiden laskiessa taivaan rannan taa, lukemaan kirjaa ja kuuntelemaan lintujen laulua (joka ehkä kohtapuolin hiljenee). Loma on pieniä nautintoja. Eilen istuimme saunan jälkeen pienellä terassin pätkällä skumpalla. Ihastelimme maalattuja ritilöitä, petsattua terassilattiaa (kaksi vielä petsaamatta) ja mustaksi maalattuja puutarhakalusteita. Siitä tuli hyvä mieli, vaikka olinkin aivan puhki viikonlopun rehkimisestä.
 
Kesäiltoina lataamme bluetooth kaiuttimen ulos. Hiljainen musiikki soi taustalla. Kesä on ihanaa aikaa, kun saa olla ulkona. Talvella ehtii istumaan sisällä ihan kylliksi. Alkukesä onkin mennyt siinä mielessä kivasti, ettei juurikaan olla telkkaria avattu. Uutisetkin on melkein joka ilta jääneet katsomatta, mikä on meille erittäin harvinaista. 
 
Pyöräily kuuluu kesän huippuhetkiin. Tapanamme on ollut tehdä pitkiä pyöräretiä viikonloppuisin ja lomalla tietenkin viikollakin. Usein kohteena on ollut Helsinki. Ehkä kesällä lähdemme vähän keskustan ulkopuolelle tutkimusretkelle, sillä metroon tai junaan voi pakata pyörän ja lähteä Helsingin keskustasta liikkeelle. Matkalla on kiva poiketa syömään johonkin kesäravintolaan.
 
 
 
 
Pikkuisen houkuttaa loppukesästä vierailu johonkin päin Eurooppaa. Muistelen usein viime syksyn Porton matkaa (kaksi kuvaa yllä). Se oli yksi parhaista kohteista ja olisi kiva päästä uudelleen Portugaliin. Myös Kreikan Sivotasta, Pargasta ja Lefkaksesta on kivoja muistoja. Sinnekin haluaisin. Yksi pikavisiitti Tukholmaan on tulossa syksymmällä. Kesästä toivon aurinkoista. Koko alkukesän vaivannut tuuli saisi laantua. Muutoin odotan rauhallista lomaa, vailla kiirettä ja velvoitteita.
 
Mustikat näyttävät jo kypsyvän metsässä ja niitä täytyy saada paljon pakastimeen, samoin punaposkisia mansikoita. Pakkasesta ne otetaan pakkasaamuina puuron päälle. Tänä aamuna luin matala-asteisesta tutkimuksesta Hesarista. Siinä kerrottiin, että "kasvisten, marjojen ja hedelmien syömisellä aterian yhteydessä voi kumota haitallisempien ruoka-aineiden aiheuttamaa tulehdusreaktiota." Kun koehenkilöille syötettiin kermavaahtoa ja sen päälle juotettiin appelsiinimehua, mehu nollasi kerman vaikutuksen, näin kertoi matala-asteiseen tulehdukseen paneutunut ravitsemustieteilijä Reijo Laatikainen.
 
Marjoja täytyy saada reilusti talteen talvea varten. Välimerellinen ruokavaliosta olisi syytä ottaa oppia, sillä se laskee tulehdusarvoja. Laatikaisen ohje ruokavaliomuutokseen on: eläinrasvat, puhdistetut hiilarit ja tyydyttynyt rasva pois ja tilalle oliiviöljyä, pähkinöitä, kalaa, papuja, kaviksia ja täysjyväviljaa. Jos liha kuuluu ruokavalioon, niin sitä ihan pikkuisen vain. Grilliin voi heittä makkaroiden ja pihvien sijaan kasviksia ja juureksia - toimii hyvin! Tai tee näitä kuvan ihania avokadokukkasia houkuttimiksi ruokailijoille.
 
 
 
 
Sinä, joka olet jo lomalla - ihanaa lomaa. Sinä, joka vielä olet töissä - kyllä se loma sieltä tulee nopeammin kuin uskotkaan ja sittenhän se jatkuu vielä, kun muut palaavat jo töihin.
 
Upeaa heinäkuuta!
 
Mari
 

Kommentit

  1. Ihanaa, kun kuvaat paljon ja jaat näitä kauniita otoksia tänne <3. Mulla on ollut kamera alkukesän innostuksen jälkeen tyystin työttömänä, eikä ole tarttunut oikein mitään edes puhelimen muistiin. Sääli sinällään, mutta toisaalta aika on pitkälti mennyt töitten jälkeen ja viikonloppuisin golfkentällä ja siinä sivussa ei oikein ehdi kameran kanssa kyykkiä kuvaamassa vaikkapa just nyt kukkivia kauniita kissankelloja (tai harakan- tai kurjen-, en koskaan muista mikä on mikäkin) kun pitää edetä.

    Illat ollaan mekin istuttu kotona terassilla, lueskeltu lehtiä, katseltu lasien takana tuulesta taipuvia puita (en tykkää kovasta tuulesta minäkään, mutta taitaa olla nykypäivää ja tulevaisuutta tämäkin ilmiö :( ) ja katolle ropisevia sadepisaroita, joita taitaa olla tässä lähipäivinä tiedossa enemmänkin.

    Toivon sulle lämpöä, auringonpaistetta, tyyniä päiviä ja kaikinpuolin hyvää mieltä lomalle <3. Ja itselleni myös jahka sen aika on :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Annukka. Kiva kun jaksat käydä kommentoimassa mun juttuja <3 Aika useasti kamera on tosiaan kaulalla kun lähdemme luontoon tai kaupunkiinkin. Sun ihanat makrokuvat on tosi kauniita. Niissä näkyy pienet yksityiskohdat, joita ei silmällä juurikaan huomaa. Niitä voi tuijottaa vaikka kuinka kauan.

      Tuulet sais loppua, mutta taitaa se olla niin, että ääri-ilmiöt lisääntyvät myös tällä meillä pohjolassa. Täällä satoi juuri kaatamalla ja hetken tuli isoja rakeita. Ukkonen paukkuu ja talo tärisee. Vähän jopa pelottaa, vaikka en yleensä ukkosta pelkää.

      Sulle myös myötätuulta ja iloisia päiviä kun loma koittaa ja tietenkin tsemppiä golfpallon kanssa kentillä. Taidat olla aikamoinen mestari :)

      Poista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri