Kuvia kesästä

Kesäloma alkaa ihan kotvasen kuluttua. Tämä viikko vielä töitä ja sitten koittaa vapaus, jota olen odottanut jo jonkin aikaa. Vaikka lomalla on tiedossa vähän remppahommia, niin kyllähän siinä ehtii myös levätä ja reissata. Suuria suunnitelmia ei tässä vaiheessa ole, kuten ei minulla yleensäkään loman alkaessa. Harvoin lyön lukkoon tarkkoja aikatauluja. Suunnitelmat on enemmän tai vähemmän suuripiirteisiä.
 
 
 
 
 
Sen voi varmuudella sanoa, että meren läheisyydessä ollaan ja sinne hakeudutaan aurinkoisina päivinä. Meri on henkireikä. Sen tuoksu ja voima rauhoittaa. Aurinkoisena kesäpäivänä on kiva istua meren rannalla, katsella merellä lipuvia purkkareita, nauttia lämmöstä ja syödä jätskiä. Sellaista on minun hermojen lepuuttaminen parhaimmillaan. Toivottavasti uskallan pulahtaa myös veteen. Fysioterapeuttini nimittäin sanoi, että vesi on parasta lymfahoitoa.
 
 
 
Toivottavasti saamme loman alussa terassit ja talon remppahommat siihen kuntoon, että pääsemme nauttimaan lomalla terassin lämmöstä, ilman että tekemättömät työt ovat silmissämme. Istumaan iltaa auringon viimeisten säteiden laskiessa taivaan rannan taa, lukemaan kirjaa ja kuuntelemaan lintujen laulua (joka ehkä kohtapuolin hiljenee). Loma on pieniä nautintoja. Eilen istuimme saunan jälkeen pienellä terassin pätkällä skumpalla. Ihastelimme maalattuja ritilöitä, petsattua terassilattiaa (kaksi vielä petsaamatta) ja mustaksi maalattuja puutarhakalusteita. Siitä tuli hyvä mieli, vaikka olinkin aivan puhki viikonlopun rehkimisestä.
 
Kesäiltoina lataamme bluetooth kaiuttimen ulos. Hiljainen musiikki soi taustalla. Kesä on ihanaa aikaa, kun saa olla ulkona. Talvella ehtii istumaan sisällä ihan kylliksi. Alkukesä onkin mennyt siinä mielessä kivasti, ettei juurikaan olla telkkaria avattu. Uutisetkin on melkein joka ilta jääneet katsomatta, mikä on meille erittäin harvinaista. 
 
Pyöräily kuuluu kesän huippuhetkiin. Tapanamme on ollut tehdä pitkiä pyöräretiä viikonloppuisin ja lomalla tietenkin viikollakin. Usein kohteena on ollut Helsinki. Ehkä kesällä lähdemme vähän keskustan ulkopuolelle tutkimusretkelle, sillä metroon tai junaan voi pakata pyörän ja lähteä Helsingin keskustasta liikkeelle. Matkalla on kiva poiketa syömään johonkin kesäravintolaan.
 
 
 
 
Pikkuisen houkuttaa loppukesästä vierailu johonkin päin Eurooppaa. Muistelen usein viime syksyn Porton matkaa (kaksi kuvaa yllä). Se oli yksi parhaista kohteista ja olisi kiva päästä uudelleen Portugaliin. Myös Kreikan Sivotasta, Pargasta ja Lefkaksesta on kivoja muistoja. Sinnekin haluaisin. Yksi pikavisiitti Tukholmaan on tulossa syksymmällä. Kesästä toivon aurinkoista. Koko alkukesän vaivannut tuuli saisi laantua. Muutoin odotan rauhallista lomaa, vailla kiirettä ja velvoitteita.
 
Mustikat näyttävät jo kypsyvän metsässä ja niitä täytyy saada paljon pakastimeen, samoin punaposkisia mansikoita. Pakkasesta ne otetaan pakkasaamuina puuron päälle. Tänä aamuna luin matala-asteisesta tutkimuksesta Hesarista. Siinä kerrottiin, että "kasvisten, marjojen ja hedelmien syömisellä aterian yhteydessä voi kumota haitallisempien ruoka-aineiden aiheuttamaa tulehdusreaktiota." Kun koehenkilöille syötettiin kermavaahtoa ja sen päälle juotettiin appelsiinimehua, mehu nollasi kerman vaikutuksen, näin kertoi matala-asteiseen tulehdukseen paneutunut ravitsemustieteilijä Reijo Laatikainen.
 
Marjoja täytyy saada reilusti talteen talvea varten. Välimerellinen ruokavaliosta olisi syytä ottaa oppia, sillä se laskee tulehdusarvoja. Laatikaisen ohje ruokavaliomuutokseen on: eläinrasvat, puhdistetut hiilarit ja tyydyttynyt rasva pois ja tilalle oliiviöljyä, pähkinöitä, kalaa, papuja, kaviksia ja täysjyväviljaa. Jos liha kuuluu ruokavalioon, niin sitä ihan pikkuisen vain. Grilliin voi heittä makkaroiden ja pihvien sijaan kasviksia ja juureksia - toimii hyvin! Tai tee näitä kuvan ihania avokadokukkasia houkuttimiksi ruokailijoille.
 
 
 
 
Sinä, joka olet jo lomalla - ihanaa lomaa. Sinä, joka vielä olet töissä - kyllä se loma sieltä tulee nopeammin kuin uskotkaan ja sittenhän se jatkuu vielä, kun muut palaavat jo töihin.
 
Upeaa heinäkuuta!
 
Mari
 

Kommentit

 1. Ihanaa, kun kuvaat paljon ja jaat näitä kauniita otoksia tänne <3. Mulla on ollut kamera alkukesän innostuksen jälkeen tyystin työttömänä, eikä ole tarttunut oikein mitään edes puhelimen muistiin. Sääli sinällään, mutta toisaalta aika on pitkälti mennyt töitten jälkeen ja viikonloppuisin golfkentällä ja siinä sivussa ei oikein ehdi kameran kanssa kyykkiä kuvaamassa vaikkapa just nyt kukkivia kauniita kissankelloja (tai harakan- tai kurjen-, en koskaan muista mikä on mikäkin) kun pitää edetä.

  Illat ollaan mekin istuttu kotona terassilla, lueskeltu lehtiä, katseltu lasien takana tuulesta taipuvia puita (en tykkää kovasta tuulesta minäkään, mutta taitaa olla nykypäivää ja tulevaisuutta tämäkin ilmiö :( ) ja katolle ropisevia sadepisaroita, joita taitaa olla tässä lähipäivinä tiedossa enemmänkin.

  Toivon sulle lämpöä, auringonpaistetta, tyyniä päiviä ja kaikinpuolin hyvää mieltä lomalle <3. Ja itselleni myös jahka sen aika on :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Annukka. Kiva kun jaksat käydä kommentoimassa mun juttuja <3 Aika useasti kamera on tosiaan kaulalla kun lähdemme luontoon tai kaupunkiinkin. Sun ihanat makrokuvat on tosi kauniita. Niissä näkyy pienet yksityiskohdat, joita ei silmällä juurikaan huomaa. Niitä voi tuijottaa vaikka kuinka kauan.

   Tuulet sais loppua, mutta taitaa se olla niin, että ääri-ilmiöt lisääntyvät myös tällä meillä pohjolassa. Täällä satoi juuri kaatamalla ja hetken tuli isoja rakeita. Ukkonen paukkuu ja talo tärisee. Vähän jopa pelottaa, vaikka en yleensä ukkosta pelkää.

   Sulle myös myötätuulta ja iloisia päiviä kun loma koittaa ja tietenkin tsemppiä golfpallon kanssa kentillä. Taidat olla aikamoinen mestari :)

   Poista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Suositut tekstit