Siirry pääsisältöön

Verukkeita

Muutokseen tarvitaan tahdonvoimaa ja itsekuria. Monesti hyvin alkanut muutos kariutuu vähitellen ja vanhat tottumukset palaavat takaisin. Ollaan taas alkupisteessä. Niin on käynyt minulle monia, monia kertoja, sekä liikunnan lisäämisen suhteen että laihdutuksen. Monesta asiasta voi löytää ulospääsyn verukkeilla. Hyvä syy löytyy kaikkeen ja aivot jopa uskovat sen. Miten on sinun laitasi, jäikö elämänmuutos suunnitteluvaiheeseen?



Oletko sinä keksinyt keinon, millä vaiennat sisäisen äänesi, joka kehottaa jäämään sohvalle makoilemaan tai avaamaan jääkaappin oven, löytyisikö sieltä jotain hyvää. Pysyvä elämäntapamuutos vaatii aikaa, se ei tapahdu viikossa, eikä ehkä kahdessakaan. Itselle pitäisi olla armollinen, eikä vaatia liian tiukkaa kuria heti alkuun. Pienikin muutos on ilon aihe ja siitä matka jatkuu suurempaan onnistumiseen, kohti lopputulosta. Aloita siis pienistä asioista. Jos päädyt takaisin vanhoihin tapoihisi, huomaa se, anna anteeksi itsellensi ja ryhdistäydy.

Miten muutoksen aikaansaaminen voikin olla vaikeaa, vaikka kyseessä olisi oman hyvinvoinnin kannalta tärkeä päätös ja sen toteuttaminen toisi pelkästään hyvää. Muutospäätös on helppo tehdä, mutta vasta sen jälkeen koittavat todelliset haasteet. Valintatilanteissa valitaan usein helpompi tie ja keksitään hyvät verukkeet. Kuulostaako tutulta? Minun on ainakin helppo jäädä sohvalle kutomaan sukkaa ja jättää iltalenkki väliin.


On todella haastavaa kiireen ja yltäkylläisyyden keskellä tehdä sellaisia valintoja, jota edistävät omaa hyvinvointia. Onneksi  vanhoja kaavoja pystyy rikkomaan ja vaihtamaan ne uusiin parempiin tapoihin. Harjoittelen parhaillaan päivittäisen liikunnan lisäämistä. Olen päättänyt, että lähden aamulla pyörällä töihin aina kun se kokousten vuoksi on mahdollista. Työmatka on yli 12 kilometriä. Silloin kun töissä pitää olla klo 8, en lähde pyörällä, koska joutuisin lähtemään puolitoista tuntia ennen työpäivän alkua, että ehtisin käydä suihkussa ja laittautua ennen kokousta. En siis tavoittele liian suurta palaa. Vaikka autolla ja junalla pääsee liikkeelle paljon helpommin, niin yritän pysyä päätöksessäni ja kasvattaa kuntoa. Aamulla on kiva rullata pyörällä pitkän autojonon ohi, kun se seisoo liikennevaloissa liikkumatta mihinkään. Palkitsen ajatuksella itseäni.


Tiesitkö, että uuden tavan muodostamiseen vaaditaan keskimäärin kaksi kuukautta, Onko se pitkä vai lyhyt aika? Se riippuu siitä, miten asiaa katsoo. Jotta muutoksesta tulee tapa, niin rutiineita on uusittava. Rutiinit alkavat muuttumaan vasta parin viikon kuluttua hitaasti, mutta joskus niihin menee huomattavasti pidempi aika. Riippuu siitä, millaista muutosta havittelee. Moni muutos on kuitenkin valintojen tekemistä: menenkö hissillä kolmanteen kerrokseen vai kävelenkö portaat, syönkö kahvitauolla pullaa vai marjoja, vietänkö illan sohvan nurkassa vai lähdenkö lenkille.

Muutoksen toteuttamiseen annetaan monenlaisia neuvoja. Lueskelin The Chopra Centerin sivuilta muutokseen liittyviä steppejä. Tässä niistä muutamia: tavoitteen pitää olla selkeä, kirjoita tavoite muistiin allakkaan, kerro kaverille tavoitteesi tai kirjoita se blogiin, kuten minä. Tavoitteen täytyy olla konkreettinen. Ei riitä, että haluan muutosta liikuntatottumuksiin, eikä myöskään se, että haluan kohottaa kuntoa. Tavoite on oltava jämptimpi. Visualisoi, miltä muutoksen jälkeen sinussa näkyy tai tuntuu.

Muutos ei kuitenkaan synny näin helpoin keinoin. Tarvitaan huima annos motivaatiota. Se onkin juuri se, joka monesti tuntuu olevan hukassa. Helpompaa on hypätä kotiovelta autoon ja polkaista työpaikalle parissa kymmenessä minuutissa, kuin pakata tarvittavat pesuvehkeet ja työvaatteet sekä sen lisäksi polkea pyörällä hiki hatussa lähes tunti satoi tai paistoin.



Miksi sitten ryhtyä tavoittelemaan muutosta? Omalta kohdaltani siinä on hyödyn tuottaminen ihan itselleni, hyvinvoinnilleni. Liikkumattomuus on minulle tuskaa ja aamulenkki taas kohottaa kuntoa sekä toimii virkistävänä starttina päivälle. Aamu on minulle parasta aika liikkua. Kesäinen aamu tuoksuu raikkaalle, kunto kohenee ja nesteet lähtevät liikkeelle, toivottavasti myös nivelien särky vähenee. Haluan voida paremmin.

Latasin puhelimeen joku aika sitten Terveys app:in ja Sport Trackerin (jonka olin poistanut jossain vaiheessa) ja seuraan niistä päivittäin liikkumistani: askeleita ja pyöräilymatkaa. Tunne on kieltämättä huikea, kun saa liikuntamerkintöjä itselleen.

Aikaisin keväällä pohdimme, että pyöräilyä on lisättävä tulevana kesänä. Viime kesä oli pyöräilyn suhteen surkea. Yhtenäkään edellisenä vuonna ei pyöräilyt ole jääneet niin vähälle kuin viime kesänä. Nyt on siis aika ryhdistäytyä.

En tiedä miten oma muutokseni edistyy ja pysynkö tiukkana sen kanssa koko kesän. Ainakin tähän asti pyöräily on tuottanut enemmän iloa ja hyvää oloa, kuin kärsimystä. Ensimmäiset kokemukset ovat myönteisiä. Olo on huomattavasti parempi pyöräilypäivän jälkeen ja kotiin päästyä on voittajan olo. Tein sen!  Liikunnan lisäämisellä myös ruokatottumukset paranevat kuin itsestään.



Kaikkein tärkeintä muutoksessa on hyvä olo. Asioita ei tehdä hampaat irvessä, vaan nautiskellen ja rauhassa. Olet mitä syöt, mutta olet myös mitä ajattelet eli myönteiset mielikuvat käyttöön muutosvaiheessa.

Onko sinulla tavoitteita tulevalle kesälle? Jos on, niin olisi kiva kuulla millaisia.

Mari

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Täyttä höyryä

Höyrypesuri on tarkoitettu kodin kovien pintojen puhdistamiseen. Se oli syy, miksi ostimme Kärcherin meille. Keittiön kaapinovissa on pinttymiä, joita en saa enää irti, vaikka olen kokeilut kaikki mahdolliset keinot mitä tiedän. Ne näkyvät etenkin nyt kun valon määrä on lisääntynyt. Yläovissa on pomput ja siksi niihin tulee koskettua jatkuvasti. Päätimme siis kokeilla viimeistä keinoa. Höyrypuhdistus tapahtuu höyryn avulla hygieenisesti, joten kemiallisia pesuaineita ei tarvita. Siksi se on myös ympäristöystävällinen valinta. Kärcher lupaa, että jopa 99,99 % tavanomaisista bakteereista poistuu höyrypesulla. Onhan tämä hyvä tulos perinteiseen moppaamiseen verrattuna. Kuuma hienojakoinen höyrysuihku ja paine poistaa rasvan sekä pinttyneen lian kovista pintamateriaaleista. Höyrypesuri ei kuitenkaan sovellu lakattuun puupintaan tai nahkaan, ne saattavat haalistua höyrystä. Kiiltävät muovipinnat, vahatut lattiat, akryylipinnat voivat myös kärsiä höyrypesusta. Paineen riittävyys on t