On todella haastavaa kiireen ja yltäkylläisyyden keskellä tehdä sellaisia valintoja, jota edistävät omaa hyvinvointia. Onneksi vanhoja kaavoja pystyy rikkomaan ja vaihtamaan ne uusiin parempiin tapoihin. Harjoittelen parhaillaan päivittäisen liikunnan lisäämistä. Olen päättänyt, että lähden aamulla pyörällä töihin aina kun se kokousten vuoksi on mahdollista. Työmatka on yli 12 kilometriä. Silloin kun töissä pitää olla klo 8, en lähde pyörällä, koska joutuisin lähtemään puolitoista tuntia ennen työpäivän alkua, että ehtisin käydä suihkussa ja laittautua ennen kokousta. En siis tavoittele liian suurta palaa. Vaikka autolla ja junalla pääsee liikkeelle paljon helpommin, niin yritän pysyä päätöksessäni ja kasvattaa kuntoa. Aamulla on kiva rullata pyörällä pitkän autojonon ohi, kun se seisoo liikennevaloissa liikkumatta mihinkään. Palkitsen ajatuksella itseäni.
Tiesitkö, että uuden tavan muodostamiseen vaaditaan keskimäärin kaksi kuukautta, Onko se pitkä vai lyhyt aika? Se riippuu siitä, miten asiaa katsoo. Jotta muutoksesta tulee tapa, niin rutiineita on uusittava. Rutiinit alkavat muuttumaan vasta parin viikon kuluttua hitaasti, mutta joskus niihin menee huomattavasti pidempi aika. Riippuu siitä, millaista muutosta havittelee. Moni muutos on kuitenkin valintojen tekemistä: menenkö hissillä kolmanteen kerrokseen vai kävelenkö portaat, syönkö kahvitauolla pullaa vai marjoja, vietänkö illan sohvan nurkassa vai lähdenkö lenkille.
Muutoksen toteuttamiseen annetaan monenlaisia neuvoja. Lueskelin The Chopra Centerin sivuilta muutokseen liittyviä steppejä. Tässä niistä muutamia: tavoitteen pitää olla selkeä, kirjoita tavoite muistiin allakkaan, kerro kaverille tavoitteesi tai kirjoita se blogiin, kuten minä. Tavoitteen täytyy olla konkreettinen. Ei riitä, että haluan muutosta liikuntatottumuksiin, eikä myöskään se, että haluan kohottaa kuntoa. Tavoite on oltava jämptimpi. Visualisoi, miltä muutoksen jälkeen sinussa näkyy tai tuntuu.
Muutos ei kuitenkaan synny näin helpoin keinoin. Tarvitaan huima annos motivaatiota. Se onkin juuri se, joka monesti tuntuu olevan hukassa. Helpompaa on hypätä kotiovelta autoon ja polkaista työpaikalle parissa kymmenessä minuutissa, kuin pakata tarvittavat pesuvehkeet ja työvaatteet sekä sen lisäksi polkea pyörällä hiki hatussa lähes tunti satoi tai paistoin.
Miksi sitten ryhtyä tavoittelemaan muutosta? Omalta kohdaltani siinä on hyödyn tuottaminen ihan itselleni, hyvinvoinnilleni. Liikkumattomuus on minulle tuskaa ja aamulenkki taas kohottaa kuntoa sekä toimii virkistävänä starttina päivälle. Aamu on minulle parasta aika liikkua. Kesäinen aamu tuoksuu raikkaalle, kunto kohenee ja nesteet lähtevät liikkeelle, toivottavasti myös nivelien särky vähenee. Haluan voida paremmin.
Latasin puhelimeen joku aika sitten Terveys app:in ja Sport Trackerin (jonka olin poistanut jossain vaiheessa) ja seuraan niistä päivittäin liikkumistani: askeleita ja pyöräilymatkaa. Tunne on kieltämättä huikea, kun saa liikuntamerkintöjä itselleen.
Aikaisin keväällä pohdimme, että pyöräilyä on lisättävä tulevana kesänä. Viime kesä oli pyöräilyn suhteen surkea. Yhtenäkään edellisenä vuonna ei pyöräilyt ole jääneet niin vähälle kuin viime kesänä. Nyt on siis aika ryhdistäytyä.
En tiedä miten oma muutokseni edistyy ja pysynkö tiukkana sen kanssa koko kesän. Ainakin tähän asti pyöräily on tuottanut enemmän iloa ja hyvää oloa, kuin kärsimystä. Ensimmäiset kokemukset ovat myönteisiä. Olo on huomattavasti parempi pyöräilypäivän jälkeen ja kotiin päästyä on voittajan olo. Tein sen! Liikunnan lisäämisellä myös ruokatottumukset paranevat kuin itsestään.
Kaikkein tärkeintä muutoksessa on hyvä olo. Asioita ei tehdä hampaat irvessä, vaan nautiskellen ja rauhassa. Olet mitä syöt, mutta olet myös mitä ajattelet eli myönteiset mielikuvat käyttöön muutosvaiheessa.
Onko sinulla tavoitteita tulevalle kesälle? Jos on, niin olisi kiva kuulla millaisia.
Mari
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.