Siirry pääsisältöön

Ronttinkia, muovia ja bambua

En voi uskoa, että juhannukseen on enää vain viikko. Olen koko kevään elänyt kuukauden myöhässä. Toukokuu tuntui huhtikuulta ja nyt kesäkuussa elän edelleen toukokuuta. Täytyy vaan uskoa, että nyt on kesä ja omalta osaltani kuulutan siksi nyt kesän virallisesti alkaneeksi (itselleni). Ei tässä muu auta.


Kuva: JYSK
Ehkä kaikki johtuu siitä, että pihalla on ollut niin paljon siitepölyä ja kylmä (muutamaa poikkeuspäivää lukuun ottamatta). Illat ulkona istuen ovat jääneet vähiin. Edelleenkin puiden norkkoja putoilee terassille ja se pitäisi lakaista päivittäin. Tuuli heittää kuivia oksia pihalle, koska meidän jyrkkärinteinen piha rajoittuu metsään ja se kasvaa tosi rehevästi. Toisaalta onhan oravanpoikasia kiva katsella, kun ne hyppivät ketterästi puusta puuhun ja välillä juoksevat meidän aitaa pitkin kilpaa. Yksi pienen pieni poikanen eksyi terassille yhtenä iltana ja se meni tolpan taakse piiloon, kun ihmettelimme ja heitimme sille pähkinöitä. Kovasti oli pieni peloissaan.

Kaikki on pihalla vähän vaiheessa, koska kiirettä on piisannut päivisin että iltaisin. Tuntuu, etten ehdi lainkaan pysähtymään. Viikonloppuina on koitettu kohentaa kuitenkin pihan kasvillisuutta. Nurmikko on paikattu ja sammaleet  revitty pois nurmelta sekä kivikoista. Talon takana olevaa kalliota on putsattu ja käytävä kohennettu. Istutin myös muutamia uusia kasveja talon taakse, sekä tietenkin laventelia ja kesäkukkia ruukkuihin. Toivon kovasti, että istuttamani villiviini valtaa jyrkän kallionseinämän, edes osittain, ja loistaa syksyllä tulipunaisena keittiön ikkunasta.

Viikonloppuna suunnittelin aloittavani terassin petsauksen ja aitojen maalauksen. Edellisellä kerralla tehtiin homma 30 asteen lämmössä, joten tehdään se nyt ennen helteitä.


Kuva: JYSK


Kuva: JYSK
 
Kuva: JYSK
 
Kummallista, että joka kevät kun kannetaan vanhat kalusteet terassille, niin tekisi mieli hankkia uudet. Sitten kesällä niihin tottuu ja haaveet unohtuu vuodeksi. Meidän vanhat on tosi vanhat, mutta ihan ehjät ja käyttökelpoiset. Muutamia kertoja ne on petsattu ja taas ne ovat näyttäneet lähes uusilta.

Pakko oli kuitenkin käydä kurkkimassa, millaisia uutuuksia terassikalusteisiin on tullut. Kuvien pikkuiset sivupöydät hieman kutkuttelevat mieltä, sellainen voisi olla kiva apupöytä aurinkotuolin lähettyvillä, ettei juomalasia, kirjaa tms. tarvitsisi laittaa lattialle. Toisaalta jo viime kesänä haikailin terassille penkkiä. Kuvan musta Jyskin penkki on kiva ja varmasti sillä olisi kesän aikana monenlaista käyttöä. Penkki on valmistettu Artwood-materiaalista, jota kuvaillaan myyntiesitteessä näin: "Artwood on huoltovapaa synteettinen materiaali joka jäljittelee luonnollisen puun rakennetta. Se on tehty muovista, kuten polystyreeni, joka on kestävä ja vettähylkivä materiaali. Artwood on UV-suojattu, joka takaa värien hyvän säilymisen pinnoilla."

Kaupoissa on nyt paljon bambu-, puu- ja betonikalusteita. Miellyttävät ainakin minun silmää. Rottinkia jäljitteleviä muovituoleja löytyy myös monenlaisia. Fatboyn lisäksi markkinoille on tullut myös muilta valmistajilta ulkokäyttöön säkkituoleja ja -raheja. Kaikille siis kaikkea.

Kuva: JYSK
Kuva: JYSK

Muistatko vielä 80-luvun valkoiset muovituolit, joita oli jokaisessa kodissa. Onneksi ne ovat taakse jäänyttä aikaa, vaikka silloin olivat hienoja. Oletko nähnyt näitä "klassikkotuoleja" aikoihin? Minä en - onneksi. Muistan kun meidän terassipöytä oli sellainen iso jatkettava ja välillä sen jalat tipahtivat irti, kun pöytää siirrettiin. Tuolithan olivat suhteelliset hyvät istua, mutta pinttyivät aika kamaliksi, ellei niitä ollut puhdistamassa jatkuvasti. Kesän uusissa kalusteissa näen jotain samaa noiden valkoisten muovikalusteiden kanssa. Tosin ovathan ne paljon tyylikkäämpiä. Värivaihtoehtojakin on enemmän, valkoisen ja tummanvihreän lisäksi. Oikeastaan nämähän näyttävät oikein kivoille.

Rottinki on säilyttänyt suosion vuosia. Se on minunkin yksi lempi materiaali, ehkä siksi, että se luo kodikkuutta sekä lämpöä ja onhan rottinki lisäksi ekologista. Oikein hyvä juttu. Rottinkikalusteet kestävät, kunhan niitä säilyttää oikein. Niitä ei pidä jättää taivas alle sateeseen eikä auringon paahteeseen. Hieman kuluneinakin ne näyttävät hyvälle. Rottinkikalusteiden ilmettä on helppo muuttaa istuintyynyillä. Istuinryhmästä saa ilmeikkään esimerkiksi värikkäillä etnokuosisilla tekstiileillä sekä kukilla ja viherkasveilla.


Parolan Rottinki/Kuva: Finnish Design Shop


Klassinen rottinkinen Parolan Rottingin ihana riippukeinu kummittelee aina mielessä. Kaunislinjainen keinu käy oikeastaan ihan mihin tahansa. Aidosta rottingista käsityönä valmistettu keinu kestää aikaa ja on näyttävä kesäterassilla. Juurikin tuo musta olisi täydellinen. Monelle keinun omistajalle se on kesän mielipaikka. Niin varmasti onkin. Aikoinaan meilläkin oli riippumatto ja tuoli telineineen, mutta nyt olen koittanut tyrkyttää niitä lapsille, josko huolisivat pihoilleen.

Upeat bambukalusteet ovat sytyttäneet viime vuosina minuakin, ne sopivat mainiosti katetulle terassille. Viime vuoden asuntomessuilla niitä näkyi monen kohteen terasseilla. Bambukalusteita koskee sama neuvo kuin rottinkia. Sitä ei kannata jättää sään armoille. Lasitetulla parvekkeella tai terassilla ne ovat kauniita ja hyvin trendikkäitä. Bambukalusteita näkee myös sisätiloissa tuomaan pehmeyttä ja kodikkuutta huoneeseen.


Kuva: JYSK

Kun kalusteet on valittu, niin terassi täydentyy muutamalla näyttävällä ulkoruukulla tai kukkalaatikolla, joissa kesäkukat loistavat koko kesän. Mielikuvamatkallani näen rehevän, aurinkoisen kesäterassin, jossa kaikuu nauru ja vilkas puheensorina. Grillissä tuoksuu kasvikset ja salvialla täytetty siika. Siispä käännän keväästä katseeni kesään!

Juhannuksen jälkeen yötön yö alkaa hämärtymään ja silloin puutarhasta saa upean valoilla, kuten ala kuvassa. Tykkään kovasti.


Kuva: JYSK

Miten sinä olet valmistautunut kesään?

Kuvan kalusteisiin voit tutustua JYSK:n ja Finnish Design Shop:n sivuilla
 
Aurinkoisin mielin
 
Mari

Kommentit

 1. Huomenta Mari - pitkästä aikaa <3

  Pihan suhteen oltiin meilläkin samanlaisissa tunnelmissa ennen viimeistä mökkikeikkaa. Joka paikka oli täynnä roskia, havuja ja oksia, kaikkea puusta pudonnutta. Työntelin petkeleellä sammaleet kiveykseltä ja se oli aikamoinen urakka. Laitoin kukkia ruukkuihin ja nurmikko leikattiin.
  Sitten oltiiin mökillä reilu viikko ja kun tultiin takaisin, piha oli täynnä pitkiä (naapurin) puusta pudonneita huitukoita, enkä ollut tyytyväinen kukkaistutuksiin, osaan kyllä mutta osaan en.
  Niinpä mies kaivoi toissapäivänä painepesurin ja pesi terassit ja pihat siitä roskasta. Tänään käyn kukkakaupassa hakemassa jotain kaunista pariin ruukkuun ja siirtelen kukkia vielä ruukusta toiseen niin, että saan ne mieleisekseni. Mietin, miten tässä näin kävi, ja se johtui siitä ettei ole ollut inspistä laittaa kukkia ja sitten yritin ostaa halvimpia mahdollisia, eikä ne olleet ostohetkellään oikein mieleisiä.

  No, näin pitkä sepustus ihan vain todetakseni, että on pihassa hommaa! Jos sen haluaa pitää siistinä, niin koko ajan pitää nyppiä ja leikata jostain. Ja kyllä on harmittanut täälläkin nämä koleat ilmat, ei ole voinut nauttia ulkona kuin muutamana päivänä istuskellen. Tuulikin on puskenut monta päivää, mitä inhoan.

  Meilläkin on todella vanhat puiset ulkokalusteet sekä kotona että mökillä. Käsiteltiin ne muutama vuosi sitten mustaksi ja niistä tulikin kuin uudet. Mökille pitäisi kipeästi hankkia uudet tuolit, kun vanhat hajoaa käsiin - eikä ihme, sillä ulkona olevat polyrottinkituolit ovat yli 20 vuotta vanhat. Ei meillä ainakaan liian usein hankita uusia :) Katselin justiin itsekin Jyskin mallistoa ja siellä on monia kivoja ja hyvän hintaisia tuoleja.
  Tuo iltakuva on niin ihana, voisikin viedä parit valot mökille - kiitos inspiraatiosta.

  Mukavaa ja lämmintä viikonloppua Mari <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Maarit, kiva kuulla sinusta <3 Kuvittelin, että vain meidän terassi on kylän roskaisin, mutta ilmeiesti alkukesän kovat tuulet lennättävät roskia joka paikkaan. Se on ikävää. Olemme taistelleet sammaleen kanssa monta vuotta. Se on kaunista, mutta mielestäni sen ei tarvitsisi kasvaa joka paikassa. Kohta koko piha on pelkkää sammalta. Mies kokeili painepesurilla poistaa sammaleen ja yllätyimme kuinka hyvin sammal lähti muurista ja kivistä irti. Kivet tulivat ihan kirkkaiksi. Viimeksi jynssäsin kivet teräsharjalla puhtaaksi. Pihalla on tosiaan koko ajan puuhaa, jotta se pysyy edes jonkinlaisessa kuosissa. Meidän piha on aika haasteellinen jyrkän kallion ja viereisen metsikön vuoksi, joka varjostaa pihaa.

   Kesäkukat on joka keväinen ongelma. Päätin tänä vuonna laittaa erilaisia kukkia, vähän värikkäämpiä. Yleensä valitsen valkoisia. Kun pihalla on monta ruukkua, niin rahaa niihin uppoaa aika paljon. Pientä säästöä saa kun käyttää olemassa olevia kasveja istutuksiin. Istutin yhteen ruukkuun joulukukkana saamani pitkälehtisen kukan (en tiedä nimeä). Se on ollut joulusta asti sisällä. Sen lehdet ovat kauniit ja ne nousevat nätisti ruukun muusta kasvillisuudesta korkeammalle. Penkistä irrotin heinäkasvin palasia muihin ruukkuihin, että sain korkeuseroja. Tosiaankin, kukkaistutuksissa täytyy olla inspis mukana, muuten siitä ei tule mitään. Sama koskee mielestäni leipomista ja ruuanlaittoa.

   Viime vuonna ehdotin, että meidän vanhat kalusteet maalataan mustaksi, mutta silloin se ei vielä sytyttänyt miestäni, ehkä tänä vuonna voin toteuttaa sen. Mies tarvitsee aina vähän pidemmän miettimisajan muutokselle, Heh. Ensin on kuitenkin petsattava terassilaudat siistiksi. Tämäkin on joka vuotinen homma, kun osa terassista on taivas alla.

   Minäkin ihastuin tuohon Jyskin viimeiseen kuvaan. Ihana elokuun tunnelma. Yllätyin Jyskin kesäkalustevalikoimasta, näyttävät kivoille ja ovat melko edullisia. Ehkä jotain kivaa piristystä haen sieltä terassille. Eilen illalla saunan jälkeen istuin ekaa kertaa terassilla pidemmän ajan. Linnut visersi ja oli ihanan rauhallista.

   Sinulle myös ihanaa sunnuntaita ja aurinkoisia päiviä. - Mari

   Poista
 2. Kyllä muistan ajan, kun oli ne kamalat muovikalusteet kaikilla. Ikävästi reidet jäi kiinni ja hiostui, kun niissä istui vaikka shortseilla:) Mutta onneksi niitä ei enää näe. Riippukeinu on kyllä ihana, mutta ei oikein toimi, jos ei ole sellaisia isoja puita, joihin ripustaa tai kattoa. Mutta sellainen olisi kyllä kiva. Terassilla ei meillä ole katosta ja parveke on niin korkea, ettei sen takia voi laittaa. Mutta tuo viimeinen kuva on kyllä ihastuttava fiilikseltään. Noita kalusteita voisin kotiin hankkia, jos pitäisi. Olenkin muutaman jutun ja videon tehnyt blogiini juuri kesään valmistautumisesta, joten kaikki on sillä saralla selvää. Pitäisi vain saada nuo kasvit pysymään elossa:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Minna. Kiitos kun jätit kivan kommentin.
   Kun selailin kaupan olevia kalusteita, niin jostain tuli mieleeni nuo muovikalusteet. Juurikin niin, että reiden sai hädin tuskin irti tuolista parin tunnin istumisen jälkeen. Joka vuosi mietin uusia kalusteita terassille, mutta vanhoilla on menty. Nyt aion petsata vanhat uudelleen ja ehkä jotain pientä käyn hakemassa piristykseksi.

   Viimeinen kuva ihastutti minuakin. Ihana elokuinen fiilis. Täytyy ehkä satsata muutamaan aurinkokennovalaisimeen ja uuteen lyhtyyn, niillähän saa jo vähän samanlaista tunnelmaa loppu kesään.

   Kasvien kanssa minullakin on tekemistä, sillä meidän pihalle paistaa vasta iltapäivällä aurinko ja ruukkukukat ei oikein kestä kukassaan ja taidan olla vähän liian innokas kastelijakin. Kävin lukemassa monta kesäistä tekstiä. Upea blogi!

   Aurinkoa kesäpäiviisi. - Mari

   Poista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri