Siirry pääsisältöön

Kombuchan valmistus kotikonstein

Kaipaatko virkistystä päivään? Kovaa maailmanvalloitusta tekevä trendikäs kesäjuoma Kombucha on raikas, maltillisesti poreileva teejuoma. Se on vähän hapan sekä suhteellisen vähän kaloreita ja sokeria sisältävä juoma. Se valmistetaan vihreästä tai mustasta teestä fermentoimalla eli käymisen avulla. Juomaan muodostuu valmistusprosessin aikana paljon maitohappobakteereja, toisaalta valmistumisen aikana scoby syö lähes kaiken sokerin juomasta. Juoman probiootit eli sulamattomat hiilihydraatit vahvistavat suolistobakteereita. Eikös kuulostakin hyvälle?Fermentointi ei ole mikään uusi juttu. Tuttuja tuotteita ovat muun muassa piimä, jogurtit, hapankaali ja ruisleipä. Hapattamalla valmistettuja luonnollisia ruoka-aineita. Muistat varmasti äidin pikkelöinnit lapsuudesta. Fermentointi on vähän samankaltaista.

Kombucha on täynnä hyviä aineita ja sanotaan, että se auttaa niveliin, masennukseen ja sydän oireisiin. Takuitahan näistä ei ole, mutta kaikkea voi aina kokeilla. Kombucha ei ole mikään uusi ravintohipstereiden keksintö, vaan sillä on pitkät perinteet sekä Venäjällä että Kiinassa, vanhoissa teekansoissa. Liekö käyminen joskus lähtenyt vahingossa käyntiin samovaarissa.

Tuntuu, että kombucha-villitys on nyt kuumimillaan. Monista kaupoista on kombuchat loppu, koska niitä kysytään niin paljon. Ensimmäistä kertaa maistoin kombuchaa poikani tarjoamana talvella. En juo koskaan limsoja tai mehuja, mutta kombucha maistui oikein hyvälle. vähän kuin sima.

Ensitutustumisen jälkeen olen ostanut kombuchaa esimerkiksi saunajuomaksi ja vappuna meillä oli siman ohella tarjolla kombuchaa. Silloin maisteltiin vieraiden kesken eri valmistajien kombuchoja ja todettiin niissä olevan selkeitä eroja. Kombuchan maku muistuttaa simaa, mutta se ei ole yhtä makeaa. Käymisen aikana siihen tulee vahvempi maku, hieman etikkainen.Olen utelias kaikelle uusille kokeiluille ja mietin voisinko itse valmistaa kombuchaa. Lueskelin vähän muiden kokeiluja sekä katsoin Strömsön jakson kombuchan valmistuksesta ja päätin itsekin kokeilla, millaista kombuchaa syntyy minun keittiössä. Alun alkaen piti tehdä ensimmäinen satsi jo vapuksi, mutta lomamatka sekoitti hieman aikatauluja. Kombuchan valmistukseen menee muutama viikko ja valmistus on hieman samanlaista kuin siman eli ei kovin vaikeaa, tarvitaan vain ihan vähän kärsivällisyyttä. Kaiken alku ja juuri on äiti eli scoby. Juoman valmistamisessa on kolme pääasiaa, jotka kannattaa pitää mielessä: hoida scobya, puhtaus ja maistelu.

Mikä on scoby?

Nimi kuulostaa hauskalle (vähän kuin koiran nimi), mutta se on juoman käymisen takaava sieni, siis oikeastaan hiivan korvike. Scoby tulee sanoista Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast.

Muista, että Scoby kaipaa hellää hoivaa, sillä se ei pidä kuumasta eikä kylmästä. Scoby eli volgansieni näyttää hieman epämääräiseltä ”limaklöntiltä”, se muistuttaa lähinnä viemäritukosta, joka kelluu juoman päällä. Sientä voi käsitellä käsin, mutta hygienia on tärkeää. Älä kuitenkaan pese käsiä bakteereja tappavalla pesuaineella. Astiat ja kaikki välineet tulee pestä ja huuhdella huolellisesti ennen työhön ryhtymistä. Desinfioin välineet, purkit ja pullot uunissa 100 asteessa, jolla ehkäisin homesienten kasvuun lähtöä. - Nyt päästään aloittamaan!

Ensimmäinen vaihe – Scobyn kasvatus

Scobysieni on elävä ja se uudistaa itseään jatkuvasti, kun se saa sokeria ja happea kasvaakseen. Helpoin tapa aloittaa oman Scobyn kasvatus on ostaa valmista maustamatonta kombuchaa ja kasvattaa siitä ikioma sieni. Valitsin jatkojalostettavaksi Kellaripanimon kombuchan, sillä pullossa lillui pienen pieni scobyn palanen. Se ei miellyttänyt meidän vappumaistelijoita, joten yksi pullo jäi sopivasti yli.
 
Scobyyn tarvitset:

pullollisen maustamatonta kombuchaa
steriloidun lasipurkin
puhdasta harsokangasta
kuminauhan tai narua
 
Puhdista huolellisesti kaikki astiat ja välineet. Kaada sisältö leveäsuiseen astiaan ja peitä astia harsokankaalla, jonka kiinnität lasipurkin suulle kuminauhalla tai narulla.

Pieni scobypoikanen laitettu kasvamaan

Odotellaan, tapahtuuko mitään?
Jätä juoma tekeytymään tasalämpöiseen, varjoisaan paikkaan. Kombuchassa olevat hiukk2aset alkavat lisääntyä ja ne nousevat pintaan. Pikkuhiljaa pinnalle alkaa muodostua oma Scoby. Tämä "jälkeläinen" on valmis noin viikon, parin kuluttua. Valmistuminen riippuu valmiissa kombuchassa olevan Scobyn koosta. Peukalonkynnen kokoinen ”lima” (joka oli kaupasta ostetussa pullossa) saattaa kasvaa suotuisissa olosuhteissa lasipurkin halkaisijan kokoiseksi. Kävin kurkkimassa lasipurkkiin päivittäin ja räpsin kännykällä näitä kuvia kehittymisestä.


Jotain täällä tapahtuu - odotellaan vielä!
Koska käyminen on osa Scobya, siihen saattaa kasvaa epäilyttävältä näyttävää kasvustoa. Seuraile sitä. Jos huomaat hometta, niin siinä vaiheessa sanoisin hyvästit Scobylle. Home kasvaa aina pinnalla, kun taas hiiva kasvaa myös pinnan alla. Kuplat, hyytelöinen massa ja ruskehtava väri ovat hyviä merkkejä, mutta sameat mustat tai vihreät täplät kertovat homeesta. Jos nesteen haju on pistävä, juustoinen tai eltaantunut se ei tarkoita hyvää, sen sijaan tuore, hapokas ja hieman etikkainen tuoksu kertoo, että kasvatus on onnistunut.
 
Nyt sinulla on ensimmäisen vaiheen Scoby valmis. Voit jatkaa toiseen vaiheeseen. Kun Scoby siirretään uuteen käymisastiaan, saattaa se valua astian pohjalle. Se on aivan normaalia. Älä huoli, se nousee pinnalle muutaman päivän päästä, vähän kuten rusinat simassa.
 
Toinen vaihe - pohjana tee
Kombuchan pohjana on tee, joko vihreä tai musta. Minulla vihreä, sillä se on lempiteeni. Juomaan kannattaa käyttää laadukasta irtoteetä, sillä varmistat terveyshyödyt ja juomasta tulee maukkaampaa. Ostan teen yleensä irtona teeliikkeestä. Ole teen ja sokerin annostelussa tarkkana, sillä varmistat parhaiten, että juoma onnistuu.
 
 Kombucha juoman valmistamiseen tarvitset

Scoby + noin 2 dl volgansienen nestettä
2 litraa vettä (keitetty ja jäähdytetty 80 asteiseksi/vihreä tee)
4 tl maustamatonta teetä
200 g sokeria
 (jälkikäymiseen: marjoja, hedelmiä, hunajaa, sokeria tai mitä tahansa)

Tee näin:

Keitä kaksi litraa vettä. Anna teen jäähtyä sopivaksi teelaadun mukaan ja lisää joukkoon noin 4 teelusikallista vihreää (tai mustaa) teetä. Anna teen hautua noin 20 minuuttia. Lisää vielä lämpimän juoman joukkoon 200 grammaa sokeria. Sekoita, kunnes sokeri on täysin liuennut.
Anna juoman jäähtyä, kunnes sen lämpötila on 20-25 astetta. Kaada juoma laakeaan puhtaaseen lasiastiaan. Siivilöi teelehdet tarkasti pois juomasta (muuten juoma saattaa homehtua). Siirrä käymisastiaan scoby ja noin 2 dl volgansienen mukana tullutta nestettä. Neste antaa tarvittavan alkupotkun hapattamisprosessille.

Sido lasiastian päälle liina, jottei juoman sekaan pääse pölyä. Nosta valmis juoma tekeytymään vedottomaan paikkaan 8-10 päivän ajaksi. Kurkista välillä liinan alle, mitkä juomalle kuuluu.

Reilun viikon jälkeen voit alkaa maistella juomaa varovasti pillillä. Työnnä puhdas pilli juoman pinnan alle ja imaise varoen. Kun se on sopivan hapanta makuusi, poista sieni juomasta. Ota talteen sienen lisäksi myös muutama desilitra valmista kombuchaa seuraavaa valmistuskertaa varten.Kolmas vaihe – juoman pullotus, maustaminen ja jälkikäyminen
 
Tämä vaihe on kaikista luovin, vain mielikuvitus on rajana. Lisää juomaan mausteet, ihan mitä itse keksit. Hedelmät, marjat ja yrtit ovat hyviä maun antajia. Inkivääri ja sitruuna ovat suosikkejani. Aloita kaatamalla kombucha lasipulloihin (desinfioi uunissa). Patenttikorkki on tässä hyvä eli sellainen vanhanaikainen korkki (kuvan pullot Ikeasta ja Clas Ohlsonilta). Muovipullo ei ole paras mahdollinen tähän, sillä siitä saattaa alhaisen pH-arvon vuoksi liuota materiaalia juomaan.
 
Maustuminen kestää 1-4 päivää. Sokeripitoiset hedelmät ja marjat edesauttavat käymistä, joten availe pullon korkkia kerran päivässä, jottei paine poksauta pulloja rikki. Räjähtämisvaara on olemassa. Kun kombucha on mielestäsi hyvin maustunut ja hiilihapottunut, siirrä se jääkaappiin, jossa käyminen hidastuu merkittävästi.Maustamiseen voi käyttää puhdasta sokeria tai hunajaa noin 2 %, mehua tai hedelmää huomattavasti enemmän, jopa 20 % kombuchan määrästä. Pulloihin voi laittaa myös päivämäärät, jos pelkäät, että unohdat koska laitoit juomat porisemaan.

Kombuchan valmistamiseen saa myös valmiita aloituspaketteja ja niillä pääsee helposti aloittamaan juoman valmistuksen. Halusin kokeilla saanko Scobyn elämään ja kaikki muut tarvikkeet olivat jo kotona valmiina, niin en lähtenyt tilaamaan pakettia, vaikka se aluksi kävi mielessä. Mausteeksi lisäsin sitruunaa, inkivääriä ja hunajaa.

Oletko sinä kokeillut kombuchan valmistusta? – Millaista tuli?
 
Mari

Kommentit

 1. No huuuuuhhhuh. Oletpa todellakin viitseliäs.

  Mullakin oli jossain kohtaa sellainen kunnianhimoinen ajatus, että kokeilisin kombuchan valmistusta, mutta kun ensin maistoin Puhdistamon pariakin eri makuista valmiskombuchaa, tulin siihen tulokseen, että ei taida olla mun juttu, vaikka olisi terveellistäkin. Hiilihapot ei mulle vaan syystä tai toisesta sovi, enkä juo koskaan mitään limuja tai siidereitä tai ylipäätään mitään. Mutta arvostan suuresti sun vaivannäköä ja sitäpaitsi sun juoma näyttää ihanan raikkaalta ja pirteältä ja kuvat on niin energisiä ja kauniita <3.

  Pahoitttelut, etten ole aiemmin jättänyt viestiä, vaikka luin myös edellisen "Verukkeita"-postauksesi. Mulla on ollut sellainen jakso tässä viimeaikoina meneillään, että olen töitten jälkeen keskittynyt ihan vaan haahuilemaan ja kuvailemaan ja kaikki muu on jäänyt. Ja vähän (oikeasti paljon) oli sellainen masennusjaksokin, kun kävin 5 kk:n salilla ahertamisen jälkeen uudestaan kehonkoostumusmittauksessa, jonka tulos oli kaikkea muuta kuin palkitseva. Oli jopa niin musertava, että tuli spontaani itku, joka varmasti kuulostaa naurettavalta ja sitä olikin kai, mutta ei vaan voinut mitään. Nyt olen siitä sinnitelyt yli, jatkan valitsemallani tiellä ja teen pieniä kokeiluja ravinnon suhteen ja katson, miten ne vaikuttaa vai ei mitenkään.

  Tarkoitus olisi jotain omiakin kuulumisia (joita ei tosin juurikaan ole) päivitellä blogiin, mutta saa nyt sitten nähdä, saanko aikaiseksi ja jos, niin milloin.

  Ihania kesäpäiviä Mari <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Annukka. Tämä kombucha innostus tosiaan lähti lapsista. Sitten innostuin entisestään, kun mies oli hakenut Vapuksi (minun kehotuksesta) kombuchaa perinteiseen vappumunkkipöytään (en ehtinyt tehdä simaa). Maisteltiin erilaisia makuja. Ajattelin, että kokeillaanpas, saanko käymisen aikaan peukalon kynnen kokoisesta scobysta.

   En itsekään ole makeiden juomien ystävä tai kovasti hiilihappoisten. Annoin oman liemeni käydä vain sen verran, että siihen muodostui hitusen hiilihappoja ja siirsin sitten jääkaappiin odottelemaan. Laitoin inkivääriä reippaasti. Siitä on tullut mun suosikki, koska uskon, että se auttaa niveliin. Mun kurkussa on jotain ihmeellistä, kun se ei oikein kestä kovia poreita tai kylmää.

   Ei tarvitse pahoitella - en halua, että kukaan ottaa paineita mun juttujen takia. Harmillista, että mittaustulokset eivät olleet palkitsevia, vaikka olet tosi/hurjan paljon kuntoillut. Monesti ajattelen sun kuntoiluahkeruutta, kun itse en saa luitani liikkeelle. Onneksi pyöräily sentään maistuu. Uskon, että masentaa, ellei kova ahkerointi ole tuottanut tulosta. Itse lopetin vuosi sitten vaa'alla käynnin, kun lukemat vaan nousee, vaikka tekisi mitä (sekin oikeasti itkettää).

   Sun blogissa oli kuva, jossa kävelet sillalle. Näytät siinä todella hyvälle (ihan kadehdittavan hyvälle) ja terveelle. On se kumma, että vaikka kuinka yrittää elää terveesti, niin keho ei oikein tunnu omalta. Mitähän pitäisi tehdä? Nyt otat kaiken ilon irti kesästä, nautit luonnosta ja annat kehonkoostumusten balanssoitua kesän aikana relaamalla hieman kuntoilun ja ruuan kanssa. Mä olen yrittänyt olla itselleni armollisempi, vaikka huomaan jatkuvasti moittivani itseäni retkahduksista ravinnon ja kuntoilun suhteen.

   Jään odottamaan sun blogikuulumisia. Käyn välillä kurkkimassa, oisko siellä uusia kirjoituksia. Muita blogeja en ole ehtinyt juurikaan lukemaan ja omat jutut on vähän kiireellä tehtyjä.

   Nyt on kesä - nauti ja rentoudu ihana Annukka <3

   Poista
  2. Kiitos kivasta vastauksesta Mari <3. Mulle tuli siitä hyvä mieli.

   Poista
 2. Hei olen nyt kaksi vuotta tehnyt kombuchaa itse kasvatin scobyn ja todella hyvin on onnistunut joka kerralla.Maustanut olen inkkarisokerilla sitruunalla inkiväärillä mustikoilla vadelmilla muutamia mainitakseni.

  VastaaPoista
 3. Mihin laitat scobyn ja seuraavan satsin kombuchan odottelemaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei
   Säilytän scobya +pari desiä kombuchaa pienessä lasipurkissa.Uuteen satsiin tulee yleensä pieniä ’poikasia’, niitä olen jakanut ystävilleni.

   Poista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri