Sormet multaan ja yrttiviljelmät mielessä


Kevät näytti jo tulevan vauhdilla, mutta niinhän siinä kävi, että takatalvi iski jälleen. Ilma tuntuu tänään kylmälle upeiden aurinkoisten päivien jälkeen. Tosin en saanut nauttia niistä kovinkaan paljon ollessani Amsterdamin kylmyydessä ja sateessa viime viikolla. No, olihan siellä aurinkoisia päiviäkin.

Kotiin päästyä pihatyöt alkoivat pyörimään mielessä. Nyt on taas se aika vuodesta, kun voi iskeä sormensa multaan ja suunnitella, mitä pihalle laittaisi kasvamaan.

Viikonloppuna juteltiin myös lasten kanssa yrttiviljelystä. Yrttibuumi on iskenyt meihin totaalisesti. Vihanneslaatikot ja ryytitarhat olivat kaikilla mielessä. Itse en ole vielä laittanut ulos kasvamaan mitään. Toinen tyttäristäni esikasvattaa jo innolla yrttejä. Toinen suunnitteli pihalle yrttilaatikoita. Minä olen vähän laiskanpuoleinen yrttiviljelijä, sillä en jaksa kasvattaa yrttejä siemenistä. Toinen syy on meidän varjoisa piha. Tyydyn siksi valmiiksi kasvatettuihin taimiin. Istutan usein kaupasta ostamani yrtit laatikoihin tai maahan kesän aikana. Omat yrtit eivät oikein riitä kaikkeen ruuanlaittoon.

Toukokuun puolella yrttejä voi istuttaa piharuukkuihin ja -astioihin. Jos hallayö tai sadejakso uhkaa, nosta viljelmät sisälle turvaan, muuten yrtit ovat mennyttä. Etenkin basilika on hyvin kylmänarka. Sanotaan, että avomaalle varmin istutusaika on kesäkuun 10. päivän jälkeen. Koskee niin kesäkukkia kuin yrttejä. Vaikka tuo päivämäärä on joka vuosi muistissa, niin silti olen istuttanut kukkani aikaisemmin. Keväällä ei vaan malta katsella tyhjillään ammottavia tylsiä ruukkuja.





Yrttejä keittiön ikkunalle ja ruukkuihin

Tykkään hirmuisesti yrttien tuoksusta. Yritän pitää keittiössä talvellakin yrttejä ruukuissa, mutta harmillisesti ne aina kuolevat muutaman päivän tai viikon kuluttua.  Ikkunalla menestyvät mm. basilika, kirveli, kynteli, laventeli, meirami, mintut, oregano, persilja, rosmariini, salvia, sitruunamelissa, tilli ja timjami. Basilika, timjami ja rosmariini ovat lempi yrttejäni. Joka kesä istutan pihalle laventelia kasvamaan, sen ihanan tuoksun vuoksi. Edellisen vuoden laventelit nousevat keväällä, mutta niiden talvenkestävyys ei aina olet taattu ja tarvitaan vähän terhakkaampia yksilöitä penkkiin. Käyn kesäiltaisin hieromassa laventelipuskissa tuoksua käsiini ja teen oksista tuoksupusseja.

Yrtit ja maustekasvit viihtyvät mainiosti myös parvekelaatikoissa tai piharuukuissa tai oikeastaan ihan missä vaan, mistä löytyy valoisa ja lämmin paikka. Useimmat yrtit tuoksuvat hyvälle ja siksi niitä on mukava kasvattaa myös keittiön ikkunalla.

Parina viime vuotena terassillani on ollut vanha kahvisäkki yrttiviljelyyn. Siinä kasvaa mm. basilikaa, oreganoa, rosmariinia, rakuunaa, sitruunamelissaa, timjamia ja minttua. Tänä vuonna olisi kiva keksiä ihan jotain muuta. Onko sinulla hyviä ideoita yrttiviljelyyn?



 
 

Monivuotisista yrteistä saa helpoimmalla vaivalla satoa, ne nousevat maasta kevään tullen ihan itsestään. Niistä voi tehdä kasvimaan reunaan, perennapenkkiin tai kiven kupeeseen ryhmän. Ne ovat kauniita ryhmissä. Monivuotisia yrttejä ovat mm: rosmariini, mintut, sitruunamelissa, rakuuna, ruohosipuli ja laventeli. Ruohosipuli kasvaa meillä kukkapenkissä äitienpäiväruusujen keskellä. Toivottavasti sitruunamelissa ja rosmariini aloittavat kasvukauden myös tänä vuonna kivikkopuutarhassani. 

Yrttejä voi istuttaa hyvin myös ruukkuihin muiden kasvien ja kesäkukkien kanssa. Hauskan idean bongasin Amsterdamin matkaltani Keukenhofin tulppaanipuutarhasta, jossa vanhojen farkkujen housuosa oli täytetty mullalla ja laitettu siihen kasvamaan anopinkieliä. Heräsi ajatus, jos niihin laittaisi yrttejä kasvamaan? Voisi olla aika hauska yksityiskohta puutarhassa. Pienoiskasvihuoneesta olen haaveillut, mutta meidän pihaan sellaista ei oikein mihinkään saa. Siellä voisi kasvattaa muutakin kuin yrttejä, tomaattia, kurkkua, paprikaa, chiliä ja kesäkurpitsaa.

 


Yrttien viljely siemenestä

Jos kasvatat yrtit siemenestä, niin nyt on jo kiire ripsutella siemenet multaan. Maalis-huhtikuu on paras aika aloittaa viljely. Eri yrteillä on hieman erilainen istutustapa ja -aika, tarkista se ohjeesta. Laita esimerkiksi basilikan, persiljan ja sitruunamelissan siemeniä noin 3-4 siementä/ruukkuun tai ruukun kokoiselle alueelle suurempaan kasvualustaan tai ripottele (kirveli, timjami) siemenet harvakseltaan mullan pinnalle. Persiljan ja ruohosipulin siemenet itävät hyvin hitaasti. Niitä kannattaa liottaa haaleassa vedessä yön yli ennen istuttamista. Peitä siemenet ohuella multakerroksella.

Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää mielessä, että mitä pienempi siemen sen vähemmin multaa sen päälle laitetaan kylvettäessä. Timjamin siemeniä ei peitetä lainkaan mullalla, vaan kylvöksen päälle laitetaan vain muovi peitteeksi, johon on pistelty pari reikää ilmanvaihtoa varten. Sijoita yrttiruukut valoisaan ja lämpimään tuulensuojaiseen paikkaan, ei kuitenkaan suoraan auringonpaisteeseen. Kylvöstä tulee kastella suihkutellen koko itämisen ajan.

Kun versoissa on pari lehteä, latvo taimet. Anna versojen kasvaa vielä muutama sentti ja latvo uudelleen. Kun kasvit ovat kasvaneet isommiksi, muista, mitä ahkerammin käytät latvoja ruoanlaittoon, sitä enemmän taimi haaroittuu. Jos leikkaat yrttiä runsaasti, anna versojen kasvaa hetki omaan mittaansa. Kasvun aikana yrttiviljelmää lannoitetaan luonnonmukaisilla lannoitteilla. Käytän lannoituksessa kanankakkaa ja merilevää. Vähän haisee, mutta ei se haittaa.

Osa yrteistä on heikkokasvuisempaa ja niitä ei kannata meidän oloissa lähteä kasvattamaan siemenestä asti, puutarhurin mukaan piparminttu ja ranskalainen rakuuna ovat sellaisia.


Yrttien kasvatus tuoreista kaupan ruukkuyrteistä

Helpoin tapa kasvattaa yrttejä, on ostaa tuoreita, reheviä luomu ruukkuyrttejä kaupasta ja istuttaa ne multaan. Kastele ensin yrtin juuripaakku ja suihkuttele lehtiä. Voit käyttää isoimmat lehdet ruuanlaittoon ja jätä pienempiä lehtiä kasvamaan. Irrota muoviruukku varovasti puristamalla sitä ja istuta taimet multaan. Pidä juuripaakku mahdollisimman ehjänä. Yrttiviljelmä kannattaa salaojittaa hyvin, etteivät yrtit tukehdu veteen. Pienet kivet tai ruukunpalaset sopivat tähän erinomaisesti.

Helppoja kasvatettavia yrttejä ovat sitruunamelissa, basilika, ruohosipuli, timjami ja meirami. Ne kasvavat hyvin ruukuissa. Suoraan avomaalle voi kylvää kirveliä, korianteria, persiljaa, ruohosipulia, tilliä, timjamia, vihanneskrassia, tilliä.

Nykyisin on myös saatavilla valmiita turvesäkkejä yrtti-istutuksiin. Ne ovat käteviä mökillä tai parvekkeella. Kaikki on valmiina säkissä, leikkaat vain kokot yrteille, kastelet ja korjaat sadon.


Kuinka paljon istutan taimia?

Meirami, minttu ja rosmariini ovat hyvin voimakkaasti kasvavia yrttejä. Niitä ei kannata istuttaa montaa kappaletta samaan ryhmään, ellet tarvitse yrttiä normaalia enempää. Kannattaa aloittaa pienemmistä määristä, ettei yrttiviljelmä valloita koko perennapenkkiä ja vie kasvutilaa muilta yrteiltä. Näin on ainakin minulle käynyt, kun sitruunamelissa kasvoi niin isoksi, ettei ruukkuun juuri muuta mahtunut.


Muutamana kesänä harmikseni olen todennut, että etanat tykkäävät myös yrteistäni. Niitä on vaikea saada poistumaan yrttiviljelyksistä. Olen kokeillut tuhkaa, olutta, laudanpätkiä ja ties millaisia konsteja, mutta usein siinä on käynyt niin, että etanat vievät voiton. Aina niitä on jossain lehdessä kiinni. Kirvoja voi torjua lämpimällä vesisuhkutuksella ja mäntynesteliuoksella. Välillä se tehoaa, välillä ei.

Kastele yrttejä kunnolla, kun multa on kuivunut. Paras ajankohta kastelulle on aamu, kuten muidenkin kasvien. Lannoita ja latvo yrttejä kasvukauden aikana ja käytä runsaasti ruokiin.




Yrttien viljely on hauskaa ja palkitsevaa. Kasvua on kiva seurata pitkin kesää ja napsia ihania yrttejä ruokaan, salaattiin, aamiaismunakkaaseen, pizzan päälle, teehen tai vesikannuun. Jollet ole vielä yrttien kasvattaja, niin suosittelen ryhtymään rohkeasti viljelemään yrttejä. Aloita vaikka kaupan yrteillä, käytä isot lehdet ruokaan ja laita loput yrttiruukusta maahan kasvamaan.

Onko sinulla yrttimaa suunnitelmissa?
Mari

Kommentit

Suositut tekstit