Ihmeellinen inkivääri

Kauniisti käpertyvä inkiväärin juurakko on yksi suosikkijuuri, niin ulkonäöltään kuin maultaan. Sen maku on voimakas ja se saa joskus suun mitä ihmeellisimpiin irvistyksiin. Uskon sen parantavaan voimaan ja etenkin siihen, että se auttaa jäykkiin niveliin. Olen käyttänyt juurakkoa teessä, leivonnaisissa ja ruuassa mausteena, sekä suolaisissa että makeissa. Joskus popsin makean nälkään inkiväärimarmeladia.

Viime aikoina olen vallan innostunut inkiväärishotista, jossa on paljon puhdasta inkiväärimehua. Tujakka shotti piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa. Aluksi puistatti juoda pieni pullollinen vahvan makuista nestettä. Parin kerran jälkeen opin, että on parempi ottaa shotti pohjanmaan kautta, kuin hörppiä pieniä kulauksia. Nyt aamushotti menee jo ihan mallikkaasti alas ilman irvistelyjä. Pieniä inkiväärishottipulloja myytiin Amsterdamin terveysputiikeissa. Sieltä shotti-innostus lähti.


 
Kaunis juurakko
 
Inkivääri on todennäköisesti kotoisin Aasiasta, varmuudella sitä ei kuitenkaan tiedetä. Jo ammoisina aikoina inkivääriä käytettiin lämmittämään ja pehmittämään vatsaa sekä huonovointisuuteen.
Inkivääri sisältää A-, C- ja E-vitamiinia, lisäksi sinkkiä, rautaa ja kaliumia. 

Monet kuorivat inkiväärin pinnasta kuoren tarkasti pois.  Kun juurakko on joka suuntaan kiemura ja poukkoileva, niin välillä kuoren irrottaminen on hankalaa, ilman että osa juuresta lähtee mukaan. Kätevämmin kuoriminen käy lusikan tai hedelmäveitsen reunalla rapsuttaen, jolloin kuori lähtee kevyemmin pois.  Inkivääriä voi lisätä esimerkiksi teehen kuorineen, mutta ruokaan se on parempi kuoria. Yleensä käytän juurta, en jauhetta. Ainoastaan granolaan ja kakkuihin laitan jauhetta. Inkiväärin ulkonäkö on kivan muodokas ja valitsen kaupasta aina mahdollisimman monimuotoisen yksilön.


 
Inkiväärishotti on terhakoittava aamuun piristys. Aamulla se avaa silmät taatusti. Kaupasta saa pieniä luomulaatuisia inkiväärishottipulloja (kuvassa), mutta ne ovat mielestäni hintavia ja usein ne on laimennettu runsaalla mehulla, jolloin niissä on inkiväärin terveysvaikutuksia vähemmän. Kotona tehdyn shotin saa halvemmalla ja se on täyttä tavaraa. Kiireisenä aamuna heidän blenderiin inkiväärinpaloja ja vettä tai omenamehua sekä ihan vähän hunajaa - ja sekoitan. Minua ei haittaa, vaikka mehu ei ole kirkasta vaan siinä saa olla kuitua mukana. Jos aikaa on enemmän, niin fiinimmän shotin saa alla olevalla ohjeella.
 
Näin teet inkiväärishotin

70 g inkivääriä
pari ruokalusikallista hunajaa
Kuori inkivääri. Raasta se karkeaksi raasteeksi kulhoon. Lisää hunaja.

1/2 l vettä
Kiehauta vesi ja kaada se inkiväärin päälle. Sekoita ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Siivilöi juoma ja purista puolikkaan sitruunan/limen mehu joukkoon. Säilytä jääkaapissa ja nauti aamuisin.
 
Minulla on muutama pieni pullo, johon laitan parin päivän annoksen valmiiksi. Ne on helppo siemaista aamutuimaan tai laitan juoman tiiviiseen pulloon tai lasipurkkiin. Tätä terveysjuomaa ei ole tarkoitus juoda lasillisia, pieni shotti riittää. Juomaa voi maustaa oman maun mukaan sekoittamalla inkiväärin joukkoon erilaisia hedelmiä, kasviksia ja yrttejä tai reipas inkiväärismoothie porkkanasta, omenasta, inkivääristä ja limestä, voiko aamun aloittaa paremmalla juomalla?


 
Inkivääri hidastaa ikääntymistä

Oletko kuullut, että  inkiväärin sanotaan hidastavan ikääntymistä. Jippii.. Jos se on totta, niin inkivääriä kannattaa popsia ihan kunnolla. Sen lisäksi inkivääri tehostaa verenkiertoa ja poistaa haitallisia aineita ihosoluista, ja sitä kautta vaikuttaa ihon kuntoon ja vähentää epäpuhtauksia. Inkivääri on vahva antioksidantti, joka vaikuttaa immuuni- ja ruuansulatusjärjestelmään sekä vähentää tulehdusta. Aikamoinen juuri siis.

Inkivääriä käytetään monissa luontaistuotteissa, juurikin niveliin ja hiuksiin vaikuttavissa tuotteissa. Inkiväärin sanotaan myös vähentävän pahoinvointia. Melkoinen lista hyviä ominaisuuksia ja kaikkien näiden terveysvaikutusten lisäksi, inkivääri maistuu hyvälle.


Inkivääri on hyvä kaveri kookokselle

Ruokiin lisään inkivääriä usein kookoskerman ja lime twistin kanssa. Meillä inkivääri kuuluu kanaruokiin ja se antaa kasviskeittoihin kivan säväyksen. Inkivääri mielletään syksyn ruokien mausteeksi sen tulisuuden ja lämmittävän vaikutuksen vuoksi, mutta minulla on läpi vuoden juurakonpalanen keittiössä.

Inkivääritee lämmittää

Inkivääritee on varma flunssa-aamujen pelastaja, mutta se maistuu myös muulloin. Se sopii kiireisen päivän jälkeen stressin lievitykseen tai jos vatsa kouristelee vääränlaisesta ravinnosta, inkivääritee helpottaa.

Tee inkivääritee näin: Leikkaa inkivääristä kahden peukalon paksuinen pala, kuori ja viipaloi se.
Laita kattilaan puoli litraa vettä ja viipaleet sekaan kiehumaan. Kiehumispisteessä säädä lämpö pienemmälle ja anna hautua noin 15–30 minuuttia. Makeuta tarvittaessa hunajalla tai agavesiirapilla.

Käytätkö sinä inkivääriä? Kerrohan, missä se on mielestäsi parhaimmillaan?
 
Mari

Kommentit

Suositut tekstit