Sanooko sana dosha sinulle mitään? Ne ovat elimistön käynnissä pitäviä aineenvaihduntavirtoja. Useimmilla ihmisillä on yksi hallitseva dosha, joka on peritty vanhemmilta. Doshia on kolme. Kevyt vata, tarmokas pitta ja vakaa kapha.
Doshat liittyvät myös olennaisesti joogaan ja sen myötä ravintoon. Jooga perustuu hyviin elintapoihin. Jooga ei anna valmiita vastauksia, vaan se kannustaa tutkimaan sisintään ja etsimään omaa polkua. Väärät ruokatottumukset ja ympäristötekijät saattavat häiritä tasapainoa ja meille tulee huono olo niin henkisesti kuin fyysisesti: unettomuutta ja levottomuutta. Kuten niin monessa muissakin ruokasuuntauksessa, niin ayurvedankin mukaan punaista lihaa tulisi käyttää vain vähän ja ruokavaliossa pitäisi suosia tuoreita kasviksia, viljaa, maitotuotteita, kalaa ja siipikarjaa. Kyse ei kuitenkaan ole mistään kasvis- tai vegeruokavaliosta, vaan olennaista on syödä oman doshan mukaisesti.
Kaivoin pitkästä aikaa esille Joogaa kaikille -oppaan, jota olen lukenut iltaisin. Kirjasta löytyy paljon tietoa aloitteleville ja kokeneille joogaharrastajille. Tähän kirjoitukseen olen poiminut niistä muutamia, jotka koskevat ravintoa ja kehon hyvinvointia. Kun pääsiäisen aikana on tullut mässäiltyä kaikkea epäterveellistä, niin nyt on taas aika palata ruotuun. Kehon tasapainoa häiritsee myös se, että en ole käynyt joogatunneilla lähes neljään kuukauteen. En pääse samaan tulokseen yksin kotona joogatessani. Jooga on ollut pitkään osa elämääni. Kiinnostuin joogasta jo lukioaikoina. Silloin ei ollut joogakouluja ja harrastus perustui lähinnä kirjasta opittuihin asioihin ja asanoihin.
Olen vata ja tunnistan Vatalle määritellyt persoonallisuuspiirteet (fyysisesti aktiivinen, ahkera, hosuva). Huomaan myös, että unohdan välillä syödä, kun keskityn johonkin tekemiseen. Etenkin työpäivänä saatan huomata, että ruokatunti on mennyt ohi ajat sitten. Tasapainottavia ruokia vatalle ovat: kana, kala, äyriäiset, riisi, kaura, bataatti, avokadot, banaani, hunaja, sitrukset, suolaton voi, merisuola ja kerma. Kaikkia muita paitsi kermaa syön mielelläni ja nämä Vatalle sopivat ruuat kuuluvatkin tärkeimpänä osana ruokavaliotani. Tasapainoa heikentäviä ruokia taas ovat: peruna, pavut, ohra, keräkaali, idut, päärynä, omena, hiilipaolliset juomat ja voileipäkeksit. Näistä kahta viimeisintä en syö koskaan, muita rajoitetusti. Pavuista tykkään ja miellän kaalin ja idut terveelliseksi, siksi syön niitä joskus.
Pitta on persoonallisuudeltaan nopeaälyinen ja teräväkielinen sekä kunnianhimoinen ja hänelle tasapainottavia ruokia ovat: kalkkuna, kikherneet, riisi, vehnä, kookos, okra, parsakaali, kesäkurpitsa, kukkakaali, mango, päärynä ja vihreät lehtivihannekset. Pittan tulisi välttää punaista lihaa, paistettua ruokaa, ruskeaa riisiä, tomaattia, etikkaa, jogurttia, hapankermaa, valkosipulia, chiliä ja papaijaa, jotka horjuttavat pittan doshan tasapainoa.
Tyyntä ja harvoin ärtyvää kaphaa tasapainottaa: ruusukaali, munakoiso, tattari, linssit, omenat, papaija, granaattiomena, mausteet ja vihreät lehtivihannekset. Kun taas kala ja äyriäiset, liha, juusto, vehnä, tomaatti, sokeri, kookos, appelsiinit, peruna, bataatti, jäätelö ja jogurtti horjuttavat sinua, jos doshasi on kapha.
Yleisiä ayurveden ohjesääntöjä on muutamia ja ne ovat varmasti tuttuja kaikille jo ennestään. Juo aterialla huoneenlämpöistä vettä. Kylmä vesi häiritsee ruuansulatusta. Syö lounaalla päivän pääateria ja vähennä kahvin juontia. Vältä eineksiä, roskaruokaa, punaista lihaa, valkoisia jauhoja ja sokeria sekä alkoholi- ja virvoitusjuomia.
Suomessa on useita ayurveda-hoitajia, joilta saa apua ruokavalioon sekä lihaksia rentouttavaa hierontaa. Kiinnitätkö sinä huomiota mielitekoihin? Ne eivät ole luonteenheikkouksia, vaan kehon tapa kertoa, että kaikki ei ole balanssissa. Ainakin minä uskon näin. Kun doshat ovat tasapainossa, niin mieliteot heikkenevät ja kehosi kertoo, mitkä ruoka-aineet ovat sinulle hyväksi.
Tunnetko sinä oman kehotyyppisi?
Mari
Heh, pakko oli ihan mielenkiinnosta tehdä testi, jonka tuloksena oli, että olen "tarmokas ja tulinen Pitta", jonka kuvauksesta kyllä tuttujakin piirteitä löytyi (imartelevimpana nopeaälyisyys, jollainen toki haluaisin olla :)), mutta suositellusta ruokavaliosta sensijaan pari sellaista (riisi ja vehnä), jotka ei mulle sovi ollenkaan ja joita en siksi myöskään syö.
VastaaPoistaJos itse olisin pelkän kuvauksen perusteella valinnut tyypin, joka mielestäni olen, se olisi ollut tyyni ja harvoin ärtyvä kapha, jonka ruokavalio näyttää myös kaikkein eniten siltä, joka itselleni oikeastikin sopii. Lukuunottamatta kovin tulisia mausteita, jotka olen iän mukana jättänyt pois, koska niistä ei vatsa enää tykkää.
Olen niin samoilla linjoilla tässä, että mitään yleisiä suosituksia ei kannata orjallisesti noudattaa, vaan syödä sen mukaan, mistä juuri itselle tulee hyvä ja jaksavainen olo. Niin että ruuan jälkeen ei tee mieli mennä nukkumaan, vaan että siitä saa tarvittavaa hyvää energiaa.
Aurinkoista kevätmieltä Mari <3
Niinpä niin juuri. Vaikka olen näistä asioista hyvin kiinnostunut, menen kuitenkin oman hyvinvoinnin mukaan. Kuuntelen aika tarkalla korvalla kehoani. Luen nyt "Tulehdusta ehkäisevä elämäntapa" -kirjaa. Siinä on paljon järkeenkäypää tietoa. Olen nimittäin ajatellut, että minulla on hiljainen tulehdus. Joudun istumaan työpäivinä tosi paljon ja se ei sovi minulle. Kun olen aktiivinen ja liikkeellä sekä syön paljon kasviksia ja kalaa voin paremmin. Vielä kun selviäisi noista nukahtamisongelmista. Onneksi on vielä pari päivää lomaa.
PoistaVappu on tulossa ja aion kaikesta huolimatta paistaa lapsille ja lapsenlapsille iiiiison kasan munkkeja. Meillä on perinnemunkkien tarjoilut vappupäivänä. Niitä saa syödä lämpimänä niin monta kuin jaksaa. Tosin itselleni riittää yksi tai enintään kaksi.
Ihanaa alkavaa viikkoa. Aurinkoisin terveisin Mari