Siirry pääsisältöön

Tunnetko kehotyyppisi?

Oletko koskaan testannut mikä kehotyyppi olet? Ihmisillä on tapana laittaa toimintatapamme persoonallisuuden tai pinttyneiden tapojemme piikkiin. Me kaikki olemme erilaisia persoonallisuuksia. Ayurveda on maailman vanhimpia luontoislääketieteitä. Ayur merkitsee elämää sanskriitin kielellä ja Veda tarkoittaa tietoa. Näiden "elämäntiedon" oppien mukaan jokaisella ihmisellä on oma hallitseva kehotyyppi eli dosha. Kehotyyppi vaikuttaa siihen, millaisille sairauksille itsellä on taipumuksia ja toisaalta millaiset asiat pitävät sinut hyvinvoivana. Näillä selittyy myös ihmisten persoonallisuuteen liittyvät erot. Toiset ovat nopealiikkeisiä ja toimeliaita, kun taas toiset ovat tyynen rauhallisia.



Sanooko sana dosha sinulle mitään? Ne ovat elimistön käynnissä pitäviä aineenvaihduntavirtoja.  Useimmilla ihmisillä on yksi hallitseva dosha, joka on peritty vanhemmilta. Doshia on kolme. Kevyt vata, tarmokas pitta ja vakaa kapha.

Doshat liittyvät myös olennaisesti joogaan ja sen myötä ravintoon. Jooga perustuu hyviin elintapoihin. Jooga ei anna valmiita vastauksia, vaan se kannustaa tutkimaan sisintään ja etsimään  omaa polkua. Väärät ruokatottumukset ja ympäristötekijät saattavat häiritä tasapainoa ja meille tulee huono olo niin henkisesti kuin fyysisesti: unettomuutta ja levottomuutta. Kuten niin monessa muissakin ruokasuuntauksessa, niin ayurvedankin mukaan punaista lihaa tulisi käyttää vain vähän ja ruokavaliossa pitäisi suosia tuoreita kasviksia, viljaa, maitotuotteita, kalaa ja siipikarjaa. Kyse ei kuitenkaan ole mistään kasvis- tai vegeruokavaliosta, vaan olennaista on syödä oman doshan mukaisesti.


Ayurvedan mukaan terveys kohenee rutkasti vaihtamalla ruokavaliota oman kehon vaatimaan suuntaan. Muista kuitenkin se, että elämäntapamuutokset pitäisi tapahtua hitaasti, noin neljännes kerrallaan. Kaikki kuntoon kerralla ei ole oikea tapa. Muutos aloitetaan korvaamalla 25 % sopimattomista ruuista omalle doshalle sopivammalla ruualla ja siitä etenet pikku hiljaa oikeaan suuntaan. Ayurvedassa minua viehättää se, että jyrkkiä kieltoja ei ole, vaan ne perustuvat enemmän järkeen. Tasapaino on tärkein tavoite.

Kaivoin pitkästä aikaa esille Joogaa kaikille -oppaan, jota olen lukenut iltaisin. Kirjasta löytyy paljon tietoa aloitteleville ja kokeneille joogaharrastajille. Tähän kirjoitukseen olen poiminut niistä muutamia, jotka koskevat ravintoa ja kehon hyvinvointia. Kun pääsiäisen aikana on tullut mässäiltyä kaikkea epäterveellistä, niin nyt on taas aika palata ruotuun. Kehon tasapainoa häiritsee myös se, että en ole käynyt joogatunneilla lähes neljään kuukauteen. En pääse samaan tulokseen yksin kotona joogatessani. Jooga on ollut pitkään osa elämääni. Kiinnostuin joogasta jo lukioaikoina. Silloin ei ollut joogakouluja ja harrastus perustui lähinnä kirjasta opittuihin asioihin ja asanoihin.



Tunnen kehossani "väärän" ruuan vaikutuksen helposti. Kaikki ei ole tasapainossa, jos olen syönyt mitä sattuu. Keho ei voi hyvin, nukun huonosti, tulee levoton olo ja huolestun asioista liikaa, samalla iho kuivuu ja vatsa turpoaa. Säännöllinen ja terveellinen ruoka on hyvinvointini perusta. Jos menee useampi päivä, etten syö kunnollista lämmintä ruokaa, niin olo on omituinen. Jos sinua kiinnostaa, mikä kehotyyppi olet, niin netistä löytyy erilaisia testejä, joilla voit testata oman doshasi, onko se vata, pitta vai kapha.

Olen vata ja tunnistan Vatalle määritellyt persoonallisuuspiirteet (fyysisesti aktiivinen, ahkera, hosuva). Huomaan myös, että unohdan välillä syödä, kun keskityn johonkin tekemiseen. Etenkin työpäivänä saatan huomata, että ruokatunti on mennyt ohi ajat sitten. Tasapainottavia ruokia vatalle ovat: kana, kala, äyriäiset, riisi, kaura, bataatti, avokadot, banaani, hunaja, sitrukset, suolaton voi, merisuola ja kerma. Kaikkia muita paitsi kermaa syön mielelläni ja nämä Vatalle sopivat ruuat kuuluvatkin tärkeimpänä osana ruokavaliotani. Tasapainoa heikentäviä ruokia taas ovat: peruna, pavut, ohra, keräkaali, idut, päärynä, omena, hiilipaolliset juomat ja voileipäkeksit. Näistä kahta viimeisintä en syö koskaan, muita rajoitetusti. Pavuista tykkään ja miellän kaalin ja idut terveelliseksi, siksi syön niitä joskus.

Pitta on persoonallisuudeltaan nopeaälyinen ja teräväkielinen sekä kunnianhimoinen ja hänelle tasapainottavia ruokia ovat: kalkkuna, kikherneet, riisi, vehnä, kookos, okra, parsakaali, kesäkurpitsa, kukkakaali, mango, päärynä ja vihreät lehtivihannekset. Pittan tulisi välttää punaista lihaa, paistettua ruokaa, ruskeaa riisiä, tomaattia, etikkaa, jogurttia, hapankermaa, valkosipulia, chiliä ja papaijaa, jotka horjuttavat pittan doshan tasapainoa.

Tyyntä ja harvoin ärtyvää kaphaa tasapainottaa: ruusukaali, munakoiso, tattari, linssit, omenat, papaija, granaattiomena, mausteet ja vihreät lehtivihannekset. Kun taas kala ja äyriäiset, liha, juusto, vehnä, tomaatti, sokeri, kookos, appelsiinit, peruna, bataatti, jäätelö ja jogurtti horjuttavat sinua, jos doshasi on kapha. 


Yleisiä ayurveden ohjesääntöjä on muutamia ja ne ovat varmasti tuttuja kaikille jo ennestään. Juo aterialla huoneenlämpöistä vettä. Kylmä vesi häiritsee ruuansulatusta. Syö lounaalla päivän pääateria ja vähennä kahvin juontia. Vältä eineksiä, roskaruokaa, punaista lihaa, valkoisia jauhoja ja sokeria sekä alkoholi- ja virvoitusjuomia.

Suomessa on useita ayurveda-hoitajia, joilta saa apua ruokavalioon sekä lihaksia rentouttavaa hierontaa. Kiinnitätkö sinä huomiota mielitekoihin? Ne eivät ole luonteenheikkouksia, vaan kehon tapa kertoa, että kaikki ei ole balanssissa. Ainakin minä uskon näin. Kun doshat ovat tasapainossa, niin mieliteot heikkenevät ja kehosi kertoo, mitkä ruoka-aineet ovat sinulle hyväksi.

Tunnetko sinä oman kehotyyppisi?
Mari

Kommentit

  1. Heh, pakko oli ihan mielenkiinnosta tehdä testi, jonka tuloksena oli, että olen "tarmokas ja tulinen Pitta", jonka kuvauksesta kyllä tuttujakin piirteitä löytyi (imartelevimpana nopeaälyisyys, jollainen toki haluaisin olla :)), mutta suositellusta ruokavaliosta sensijaan pari sellaista (riisi ja vehnä), jotka ei mulle sovi ollenkaan ja joita en siksi myöskään syö.

    Jos itse olisin pelkän kuvauksen perusteella valinnut tyypin, joka mielestäni olen, se olisi ollut tyyni ja harvoin ärtyvä kapha, jonka ruokavalio näyttää myös kaikkein eniten siltä, joka itselleni oikeastikin sopii. Lukuunottamatta kovin tulisia mausteita, jotka olen iän mukana jättänyt pois, koska niistä ei vatsa enää tykkää.

    Olen niin samoilla linjoilla tässä, että mitään yleisiä suosituksia ei kannata orjallisesti noudattaa, vaan syödä sen mukaan, mistä juuri itselle tulee hyvä ja jaksavainen olo. Niin että ruuan jälkeen ei tee mieli mennä nukkumaan, vaan että siitä saa tarvittavaa hyvää energiaa.

    Aurinkoista kevätmieltä Mari <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä niin juuri. Vaikka olen näistä asioista hyvin kiinnostunut, menen kuitenkin oman hyvinvoinnin mukaan. Kuuntelen aika tarkalla korvalla kehoani. Luen nyt "Tulehdusta ehkäisevä elämäntapa" -kirjaa. Siinä on paljon järkeenkäypää tietoa. Olen nimittäin ajatellut, että minulla on hiljainen tulehdus. Joudun istumaan työpäivinä tosi paljon ja se ei sovi minulle. Kun olen aktiivinen ja liikkeellä sekä syön paljon kasviksia ja kalaa voin paremmin. Vielä kun selviäisi noista nukahtamisongelmista. Onneksi on vielä pari päivää lomaa.

      Vappu on tulossa ja aion kaikesta huolimatta paistaa lapsille ja lapsenlapsille iiiiison kasan munkkeja. Meillä on perinnemunkkien tarjoilut vappupäivänä. Niitä saa syödä lämpimänä niin monta kuin jaksaa. Tosin itselleni riittää yksi tai enintään kaksi.

      Ihanaa alkavaa viikkoa. Aurinkoisin terveisin Mari

      Poista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri