Siirry pääsisältöön

Industrial keittiöstä klassiseen

Tuoksuva, vastavalmistettu kotiruoka, perhe tai ystävät kuuluvat elämän suurimpiin nautintoihin. Yhteiset ateriat läheisten kesken kauniisti katetun pöydän äärellä. Sitä ei juuri mikään voita. Keittiössä tulee myös kulutettua aika paljon vapaa-ajastaan, siksi on tärkeää että se toimii ja miellyttää silmää.

Oman kodin sisustaminen on mukavaa, jossa luovuutensa voi päästää irti. Toisaalta oman kodin isompia sisustusjuttuja miettii hyvin tarkkaan, kuinka kauan materiaaleista tykkää ilman kyllästymistä. Keittiö on kodin sisustamisen kalleimpia investointeja, joten se on siinä mielessä tärkeä. Aika ajoin tietyt trendit nousevat pinnalle. Pitkän valkoisen kauden jälkeen värit ovat tulleet takaisin ja sen myötä myös persoonallisuus saa näkyä kodissa.

Sisustuksessa on monia tyylejä ja sehän on ihan itsestä kiinni, haluaako niitä seurata vai ei. Toisaalta sekatyylit ovat nyt myös suosittuja. Yksi tyyli voi olla päätyylinä ja siihen  voi lisätä ripauksia muista tyyleistä. Mielestäni myös talon arkkitehtuurilla ja tyylillä pitäisi olla jonkinmoinen yhteys. Modernin talon sisustukseen ei sovi ruusuja ja pitsejä suosiva sisustustyyli ja päinvastoin. Tyyli näkyy myös keittiössä. Samanlaisesta keittiön pohjaratkaisusta voi sisustaa hyvinkin erilaisia.


Kuva: Pinterest (klassinen tyyli)
Kuva: Pinterest (romanttinen tyyli)


Kuva: Pinterst (moderni tyyli)


Kuva: Pinterest (teollinen eli industrial-tyyli)

Vanhat käytöstä poistetut tehtaat ovat nyt sisustajien suosiossa. Minusta ne ovat mahdottoman upeita ja olen todella ihastunut tällaisiin koteihin. Voisin hyvin asua vanhassa tehdasmiljöössä. Yhä enemmän myyntiin tulee uusia korkeisiin, avariin tiloihin rakennettuja koteja, joissa on suuret, lattiasta kattoon ulottuvat ikkunat, ja niihin sisustetaan industrial tyylillä teollisuushenkinen ja rosoinen koti. Metalleissa näkyy ruosteisuus ja puupinnoissa kuluneisuus. Raakabetonia, rakennuksen palkkeja ja kuluneita tiili- ja kivipintoja ei peitellä, vaan ne saavat mieluusti näkyä. Vanhat vesiputket jätetään näkyviin tai niistä voi rakennella nerokkaita kalusteita. Koko tila on yhtä suurta tilaa, ovia on minimaalisesti, jos ollenkaan. Ne luovat tunnelman.

Viime viikonloppuna ihastelin Munkkivuoren Koneen vanhaan toimistorakennukseen saneerattavia moderneja asuntoja ja sen viereen valmistuvia uusia Town House -asuntoja. Mielessäni sijoittelin sinne jo kierrätyshuonekaluja ja vanhoja teräskalusteita, kulunutta nahkaa, rautakalusteita sekä suuria kolhoja valaisimia. Keittiö on pelkistetty, oveton ja karsittu. Rosteriset pinnat on jätetty näkyviin. Astiat ja ruokatarvikkeet ovat hyllyillä näkyvästi esillä. En tiedä miltä siellä tulee näyttämään, kun asukkaat muuttavat sisään.

Mikä sinusta on keittiössä tärkeintä? Mielestäni keittiön toimivuus on ensisijaisen tärkeää. Heti sen jälkeen tulee riittävät säilytystilat ja ruuan valmistustilat. Vesipisteet ja sähkövedot tulee olla oikeilla paikoillaan. Sanotaan, että vesipiste, keittopiste, työpöytä ja kylmälaitteet ovat tärkeimmät paikat keittiössä ja ne tulisi sijoittua kolmion muotoon. Tärkeä on tietenkin jättää riittävä liikkumatila keittiössä toimimiseen arjessa sekä ergonomia. Persoonallisuutta ja viihtyvyyttä keittiöön saadaan purkeilla, hedelmäkoreilla, yrteillä ja koriste-esineillä. Onhan keittiö edelleenkin kodin sydän.

Yksi tärkeä osa keittiön toimivuutta on lattia. Sen pinta tulee olla helppo puhdistaa. Se ei saa olla liukas. Ehkä toinen hallitseva elementti keittiössä on työtasot. Materiaali tulisi näyttää hyvälle ja kestää käyttöä, eikä pahitteeksi ole, että tahrat eivät näkyisi siinä ihan heti.

Keittiösuunnittelussa auttaa Työtehoseuran järjestämät lyhytkurssit, jos ei halua kääntyä
ensimmäisenä kalustevalmistajan puoleen. Työtehoseurasta saa puolueetonta tietoa ja hyviä neuvoja keittiösuunnitteluun. Joitakin perusasioita kannattaa suunnittelussa kuitenkin huomioida.
 1. Sijoita liesi ja vesipiste samalle seinustalle
 2. Älä sijoita kylmälaitetta ja lämmönlähdettä vierekkäin
 3. Varaa kodinkoneiden viereen laskutasoa
 4. Mieti kalusteovien avautumissuunnat
 5. Huomioi kulmaratkaisussa kalusteiden ja laitteiden yhtäaikainen käyttö
 6. Valaise työpisteet hyvin
Palataanpa takaisin industrial tyyliin, joka on viime päivinä ollut ajankohtainen keskustelun aihe meidän kotona. Talven aikana muhi päätös keittiöremontista. Vanhojen kaappien rungoissa ei ollut moitittavaa ja keittiö on ollut muutenkin toimiva. Ollaan siis oltu tyytyväisiä. Sen vuoksi kaapin rungot päätettiin pitää paikoillaan, ainoastaan kaapistojen oviin haluttiin päivitys. Keittiön suurin ongelma oli yläkaapit. Ovien aukaisu ja sulkeminen toimi painomekanismilla ja kosketuskohtiin oli tullut pinttymiä, jotka eivät enää lähteneet millään pesuaineella pois, ei edes höyryllä. Kun yritin pestä höyrypesun maximiteholla ja harjalla kaapin kulmia, niin siinähän kävi niin, että lakkakerros irtosi. (En siis suosittele tällaista käsittelyä). Uskalsin tehdä tämän rajun pesun, koska kaapinoville oli joka tapauksessa keksittävä jotain.Alakaapit olivat moitteettomassa kunnossa. Todella pitkään mietittiin, halutaanko keittiöön kokonaan uudenlainen ilme ja päivitetäänkö keittiö trendikkäämmäksi. Erilaisia vaihtoehtoja nostettiin pöydälle:
 1. Vaihdetaanko vain yläkaapin ovet vai kaikki ovet saman valmistajan uusiin
 2. Ovatko ylä- ja alakaapit eriväriset
 3. Onko väri edelleen valkoinen tai voisiko ovissa olla jokin muu väri/materiaali
 4. Jätetäänkö vanhat alakaapit ja laatikostot paikoilleen ja muutetaan yläkaapit eri värisiksi
 5. Maalataanko yläkaapit (lopputuloksena olisi saattanut olla ylä- ja alakaappien väriero)
 6. Maalataanko kaikki ovet
Vastausten selkiyttämiseksi ajattelimme, että ehkä pääsemme päätöksessä eteen päin kun pyydämme tarjouksia uusista kaapeista ja maalauksesta. Marssimme siis keittiökalustekauppaan ja pyysimme Puustellista tarjouksen uusista kalusteovista sekä kalustemaalaamosta hinta-arvion vanhojen ovien kunnostamisesta ja maalaamisesta.

Lopulta päädyimme maalauttamaan kaikki vanhat ovet. Väriksi valittiin perinteinen valkoinen puolihimmeä maali. Yhteen oveen tehtiin testimaalaus ennen lopullista päätöstä.  Hyväksymisen jälkeen kaikki kalusteovet vietiin maalaamoon.

Pari viikkoa sitten meidän keittiö muuttui industrial-keittiöksi. Kaikki ovet irrotettiin ja hyllyjen sisältö jäi näkyville. Aluksi keittiö näytti todella oudolle, mutta parin päivän jälkeen silmä tottui siihen, eikä se oikeastaan enää häirinnyt. Kaikki oli näppärästi esillä. Muutama asia oli kuitenkin hankalaa. Jääkaapin ja astianpesukoneen ovet oli vaikea avata, kun ovista puuttui ovipinnat ja niiden myötä kahvat, mutta kyllä siihenkin löytyi parin avaamisen jälkeen toimiva ratkaisu. Vetolaatikot piti vetää varovasti auki alareunasta, ettei reunimmaiset tavarat pudonneet lattialle.Jännitimme todella paljon maalausjälkeä parin viikon ajan. Ovet saapuivat hyvin pakattuina ja pääsimme asentamaan kaapinovia paikoilleen. Muutaman kerran sormi meni suuhun, miten ovet saadaan takaisin saranoilleen vai pitääkö koko sarana irrottaa kaapin rungosta. Tässä kohtaa katsoimme pari You Tupe-videota lukkosaranoiden asentamistekniikasta. Onneksi löysimme ohjeet, joilla kaapinovet saatiin paikoilleen. Ainoastaan jääkaapin ja pakastimen etulevyjen kanssa oli isompi ongelma. Se vaati parin päivän teknisen suunnittelun sekä uuden työkalun, ennen kuin asentaminen onnistui ahtaaseen tilaan seinän viereen.

Kaapin ovet saatiin paikoilleen viikonloppuna ja nyt keittiö näyttää siistiltä. Maalaamalla ovet säästettiin melkoinen summa ja toisaalta ei olisi ollut ekologista heittää vanhoja käyttökelpoisia ovia roskiin. Mielestäni tämä oli hyvä ratkaisu. Oville saatiin monta vuotta lisäaikaa. Nyt kevätaurinko saa paistaa keittiöön. Enää epäsiistit kaapinkulmat eivät häiritse.

Onko sinulla kokemuksia keittiöremontista?
Mari

Kommentit

 1. Kyllä kannatti maalauttaa! Ovet on selvästi kuin uudet ja niinkuin sanoitkin, ratkaisu oli sekä ekologinen että edullinen suhteessa uusien hankintaan.

  En meinaa melkein vieläkään uskoa, että meidän keittiöremontista on 19 vuotta aikaa, koska tavallaan tuntuu, että se oli ihan justiinsa, mutta taas toisaalta, nyt tekisin varmaankin ihan erilaisia valintoja kuin silloin. Ja itseasiassa jo tosi kauan on houkuttanut jonkunlainen remontti, mutta pattitilanne sinällään, kun yritän suunnitella siitä sellaista, että muutos on huomattava, mutta ei mieluusti maksa juuri mitään :D.

  Muutama vuosi sitten itsekin maalautin ovet ja laatikostojen etusarjat. Tai oikeastaan vaan niiden keskiosat (olivat koivunväriset ja raamit ympärillä valkoiset), joiden irrottamiseksi nyin yksitellen irti yli 700 pienen pientä naulaa :). Huvitti, kun myyntitilanteessa keittiömyyjä myi nämä kaksiväriset ovet aikanaan sillä puheella, että keskiosan väriä on "kätevä vaihtaa". Ihan en allekirjoita, mutta koska olin päättänyt, että ovet maalataan, irrottelin naulat kärsivällisesti miehen tuskaillessa vieressä. Kysyi, että eikö hommaa voisi hoitaa rälläkällä tai jollain :D. Sanoin, että juu kyllä voi, mutta voi samantien mennä kauppaan ostamaan uudet ovet.

  Maalauksen hoiti automaalaamo ja jälki oli tosi siistiä, hinta naurettava (muistaakseni jotain 300 euroa per 26 ovea/ etusarjaa) ja toimitus tapahtui heti maalin kuivuttua eli olisko mennyt jotain kolme-neljä päivää. Ja kaupanpäälle fiksari vielä naulaili keskiosat takaisin kehyksiin.

  Kaikkein eniten meidän keittiössä häiritsee seinien valju väri (ja kirottu lasikuitutapetti, murrr), mutta maalausintoa jarruttaa se, että huoneessa ei ole yhtään ehjää seinää, vaan joka seinällä on joko ovi, ikkuna tai kalusteet, joten ei pääse vetelemään uusiksi niin suuria pintoja kuin olisi kiva.

  Teillä on justiin niin siisti ja seesteinen keittiö kuin voin sulle kuvitellakin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Huh, minkä työn olet tehnyt.Tämä oli ns. järkivalinta. Maalaamon hinta oli 1/3 osa uusista. Mustat keittiöt ovat nyt trendikkäitä, hetken mietittiin sitäkin, mutta sitten päädyttiin kuitenkin aina varmaan valkoiseen. Välitilalle haluaisin vielä tehdä jotain. Joskus olisi kiva vaihdella huonekalujen paikkoja, mutta meidän keittiö-olohuoneessa en keksi muita vaihtoehtoja. Onhan tämä toimiva, mutta välillä kaipaa vaihtelua. Juhlapyhinä, kun lapset tulevat syömään käännetään pöytä toisin päin.

   Aamulla taas katseltiin kämpän nurkkia ja todettiin, että siellä sun täällä olisi pientä korjaamista. Kymmenessä vuodessa (huh, miten aika on mennyt nopeasti) on pieniä halkeamia ja kulumisia tullut.

   Meidän edellisessä asunnossa oli lasikuitutapetit. Harmittelin niitä, kun siinähän ne seinässä ovat ikuisesti. Irrottaminen on aika hankalaa.

   Taidan nyt lähteä pihalle haravoimaan kevättä esiin. Mukavaa sunnuntai päivää sinulle!

   Poista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri