Näin teet mehiläisvahakääreitä (DIY)

Kuinka paljon keittiössäsi kuluu tuorekelmua?

Minulla ainakin kuluu paljon, sillä suojaan lähes kaikki kulhot tuorekelmulla mitä jääkaappiin laitan. Tai siis suojasin, kunnes törmäsin mehiläisvahakääreisiin joulun alla. Halusin ehdottomasti kokeilla, miten ne toimivat säilytyksessä. Nyt eväskäärö ja yksi kulhon päälle laitettava käärö on ollut käytössä muutaman kuukauden ja hyvältä vaikuttavat. Kääreillä voi suojata juuston, leikkeleet, puolikkaan melonin tai kulhon jääkaapissa. Kuviollisesta puuvillakankaista tehdyt kääreet ovat lisäksi oikein kauniita. Mehiläisvahakääröt ovat muovikelmuun kyllästyneelle kestävä vaihtoehto.


Ruohonjuuressa on myytävänä eri kokoisia mehiläisvahakääreitä ja eväskääreitä. Napillinen eväskäärö on näppärä eväsleipien kuljettamisessa. Siinä on kiva puunappi, jolla eväspaketin saa kietaistua hyvin kiinni.


Mikä mehiläisvahaliina  tai -käärö oikein on?

Mehiläisvahaliina on luomupuuvillakangasta, joka on kyllästetty mehiläisvahalla. Kun kangas käsitellään mehiläisvahalla, siitä tulee vesitiivis.

Mehiläisvaha on luonnollinen ja täysin lisäaineeton, mieto ja hoitava vaha luonnon omista antimista. Se on sekoitus kasvien hunajan aineosia, joita mehiläiset käyttävät pesäkennojensa rakennusaineena suojaamaan kosteuden poistumisen hunajasta. Mehiläisvaha on bakteereja tappavaa ja siksi mehiläisvahaliina auttaa pitämään ruuan tuoreena jääkaapissa pidempään. Mikä parasta, se on ekologinen vaihtoehto tuorekelmulle.  Sen lisäksi sitä voi käyttää uudelleen vuosia.

Liina puhdistetaan jokaisen käyttökerran jälkeen haalealla vedellä, johon voi lisätä  tarvittaessa hiukan astianpesuainetta. Älä käytä kuumaa vettä, sillä se sulattaa mehiläisvahan ja liina on sen jälkeen käyttökelvoton. Liinaa ei voi myöskään laittaa tiskikoneeseen.

Haastoin hieman itseni ja päätin tehdä itse liinoja. Kävin ostamassa puuvilla kangasta ja pesin sen pariin kertaan. Mehiläisvahapaloja tilasin luomulaatuisena Lahtisen Vahavalimosta. Kaikki muut tarvikkeet olivatkin kotona valmiina.

Mehiläisvahakääreiden tekeminen ei ole vaikeaa, eikä tarvikkeitakaan tarvita paljon. Samalla vaivalla kannattaa tehdä useampi kääre, vähän eri kokoisten rasioiden peitteeksi. Mieti, mitä astioita yleensä peität kelmulla ja kuinka suuria paloja repäiset rullasta. Kääreen täytyy ylettyä hyvin astian reunojen yli, että se pysyy hyvin paikoillaan.

Tarvikkeet:

Luomu mehiläisvahaa (ei saa sisältä torjunta-aineita tai lääkeaineita)
Tiivistä puuvilla- tai pellavakangasta 
Raastin
Leivinpaperia
Pyyhe (joka saa tahriintua)
Silitysrauta
(Harkkosakset)

Luomulaatuinen puuvillakangas on tähän paras, mutta sellaista oli vaikea löytää. Tähän käy myös vanha, moneen kertaa pesty lakanakangas. Älä osta mehiläisvahaa askarteluliikkeestä, sillä se on tarkoitettu askarteluun, ei ruokaan. Se on huonolaatuisempaa kuin luomu mehiläisvaha.

Tee näin:

1.  Pese kangas hyvin, mielellään useampaan kertaan, jotta kankaan värjäyksessä käytetyt myrkyt häipyvät.
2.  Leikkaa puuvillakankaasta sopivan kokoisia paloja (astioihin joita yleensä käytät ruuan säilyttämiseen). Halutessasi voit kuvioida reunat harkkosaksilla.
3.  Suojaa kuumuutta kestävä alusta puuvilla- tai pellavapyyhkeellä (tein tämän silityslaudalla)
4.  Laita leivinpaperi pyyhkeen päälle
5.  Levitä leikkaamasi puuvillakangas leivinpaperin päälle ja silitä se sileäksi.
6.  Raasta mehiläisvahaa tasaisesti kankaan päälle.
7.  Laita kankaan ja raasteen päälle toinen leivinpaperi ja silitä varovasti raudan keskilämmöllä.


Raastoin mehiläisvahan karkealla terällä, mutta raaste sulaa nopeasti ja leviää hyvin kankaalle. Jos kankaassa näkyy kohtia, joissa ei ole vahaa, ripottele niihin vähän raastetta ja silitä uudelleen kunnes liina on kokonaan kyllästetty vahalla. Älä tee useaa kerrosta, koska muuten liinasta tulee liian paksu ja tönkkö. Nosta varovasti vahaliina jäähtymään hetkeksi liinan tai pyyhkeen päälle.

Liina on nyt valmis!
Jos teet tämän silityslaudalla, muista suojata lauta hyvin, ettet jatkossa pilaa silitettäviä vaatteita. Jos vahaa tulee liikaa, niin että voipaperi on ihan tahmea, peitä silloin mehiläisvahaliina talouspaperilla ja silitä uudelleen. Talouspaperi imee ylimääräisen vahan. Puhdista lopuksi kuuma silitysraudan pohja silittämällä talouspaperia.


Kun liina alkaa näyttämään epäsiistiltä ja ruttuiselta, sen voi elvyttää leivinpaperin päällä uunissa (n. 70 asteessa pari minuuttia).

Oletko sinä kokeillut mehiläisvahakääreitä?

Mari

Kommentit

 1. No nyt on kyllä pakko nostaa isosti hattua sun viitseliäisyydelle! Ihan varmasti tulee joka kerralla hyvä mieli, kun jotain siihen itsetekemäänsä kääröön kääräisee (ja sitäpaitsi kuosi on varsin söpö).

  Henkilökohtaisesti inhoan tuorekelmua, enkä sitä siksi käytä. Tuntuu, ettei se ikinä lähde nätisti koko rullan leveydeltä liikkeelle, vaan takertuu aina jostain kohtaa niin, että lopulta saa nypittyä irti vaan sellaista kapeaa suiroa.

  Siksi käytän jääkaapissa säilyttämieni juttujen peittämiseen lautasta, joka sopii täsmästi säilytysastian (joka sekin on useimmiten lautanen) päälle. Tai foliota, jonka taittelen uudelleen takaisin laatikkoon ja käytän uudelleen niin monta kertaa kuin kestää ehjänä.

  Keväisen kaunista viikonloppua Mari <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Annukka! Jep, näistä tuli aika kivat. Mulla on usein eväsleivät mukana töissä, näihin on hyvä kietaista ne. Onhan nämä hieman herättäneet uteliaisuutta työkavereissa.

   Lautastaktikka on hyvä säilytyksessä ja silläkin säästää monta kelmu tai folio palaa. Tein suursiivousta keittiössä ja taas totesin kauhukseni, kuinka paljon kaappeihin jää käyttämättömiä ruokatarvikkeita, säilykkeitä ja mausteita. Muovia tulee myös kohtuuttoman paljon. Millähän sitä saisi vähennettyä.

   Rentoa viikonloppua <3

   Poista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Suositut tekstit