Siirry pääsisältöön

Mitä luen?


Nykyisin jää aika vähän aikaa lukemiseen, vaikka se mieluinen harrastus onkin. Arki-iltoina, työpäivän jälkeen selaillen lehtiä. Romaaneja luen eniten lomilla. Kirja kuuluukin vakiovarusteisiin laukkua pakatessa. Kesällä luen myös paljon terassilla iltaisin, kun aurinkoa on laskemassa ja ilta viilentymässä. Välillä istun yömyöhään terassilla torkkupeiton alla ja luen. Arki-iltana saatan lukea sängyssä ennen nukahtamista, mutta minulla on vähän huono tapa juuttua lukemaan puoleen yöhön. Kirjaa ei malta jättää kesken.


Leppoisaa iltalukemista oli Michelle Obaman kirja Minun tarinani. Itse asiassa luin sen juuri loppuun. Se on mielenkiintoinen tarina entisen presidenttiparin elämän varrelta. Michellen lapsuudesta, aviomiehen tapaamisesta ja valmistautumisesta valtion päämiehen tehtävään ja kaiken loppumisesta sekä totuttelusta tavalliseen elämään ilman palvelusväkeä. Kirja on kirjoitettu selkeästi ja mielikuvat heidän elämästä tulevat selkeinä kuvina kirjaa lukiessa. Aloitin kirjan Lapin lomalla. Joka ilta kun mieheni tuli nukkumaan, hän kysyi, mitäs Obamalla on nyt tapahtunut? Sain kerrata kaiken lukemani. Kirja on täynnä hauskoja yksityiskohtia presidenttiparin elämästä.
Yöpöydän laatikossa on muutamia kirjoja, joita selaillen jatkuvasti. Niistä löytyy aina jotain uutta, vaikka olen ne lukenut moneen kertaan läpi. Yksi niistä on Pippa Laukan Hyvinvoiva nainen. Kirjasta pitää tarkistaa jatkuvasti joitain asioita tai sitten vaan selailla asioita satunnaisesti. Kirjassa kerrotaan, miten nainen voi ylläpitää terveyttään ja hyvää oloaan läpi elämän. Siihen kuuluu oleellisena osana terve järki. Kun ikää tulee, niin miten säilyttää iän mukanaan tuomat muutokset säilyen kuitenkin hehkuvana ja tasapainoisena. Perusasiat ovat varmasti monelle tuttuja. Pippa tarkastelee hyvinvointia, terveyden, liikunnan ja ravinnon näkökumasta kehon muutoksissa. Kirjasta löytyy paljon myös sellaista tietoa naisen kehosta, mitä en aikaisemmin ole tiennyt, kuten telomeereistä, jotka ovat pitkän iän salaisuus. Kantasoluista on myös hyvää tietoa naisille.


Toinen on Katri Syvärisen Löydä elämän taika on kaunis ja koskettava tarina Katrin omasta elämästä. Loppuunpalamisesta ja noususta uuteen tasapainoiseen elämään. Kuinka ylisuorittajan rajat tulevat jossain vaiheessa vastaan. Suuntaa ja tottumuksia on vaikea muuttaa, mutta se on mahdollista. Uuvuttavista uskomuksista voi päästää irti, jolloin edessä on helpompi elämä. Siitä voi ja saa nauttia. Elämässä voi oppia toteuttamaan omia unelmia, joita toivottavasti jokaisella on. Katrin viisaat sanat: "Mieti, mitä haluat ja raivaa rajoittavat uskomukset mielestä. Voit olla täydellisen epätäydellinen ja silti riittävä. Elämän taika löytyy sinussa."


Kolmas vakkarikirja on Mats-Eric Nilssonin Aitoa ruokaa. Selailen kirjaa aika ajoin ja palauttelen mieleeni kirjassa kerrottuja viisaita näkökulmia ruuasta, se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että noudatan tarkasti kaikkia kirjassa kerrottuja asioita omassa elämässäni. En ole ehdoton ruokani suhteen ja voin välillä lipsua tilanteen mukaan. Kirja kertoo väärentämättömästä ruuasta tai se on oikeastaan opas puhtaaseen ja turvalliseen ruokaan. Vaikka elämme Suomessa, jossa luonto on vielä puhdasta ja elintarviketeollisuutta valvotaan tarkasti, niin ruuan mukana saadaan elimistöön paljon lisäaineita ja muuta mössöä, jota elimistömme ei tarvitse. Kaikki on lopulta kiinni itsestämme - mitä itse haluamme.

Nyt lukulistalla on pari tosi mielenkiintoista kirjaa, ja odotan sitä hetkeä, että voin paneutua niihin oikein kunnolla ajan kanssa. Ensimmäinen uusi kirja on Olli Postin kirja Supermarket Survival, jossa hän toteaa, että trendien mukaan ei kannata elää, sillä ne muuttuvat. Tärkeämpää on syödä omien päätösten mukaan ja valita puhdasta, ravitsevaa ruokaa. Jokainen ihminen on erilainen ja kaikille ei sovi kaikki. Itse olen Ollin oppien kanssa täysin samaa mieltä, kun elimistössä on joku vajaus, niin se osaa kyllä pyytää sitä mieliteoilla ja tässä en tarkoita karkkia tai shipsejä tai mitään muutakaan epäterveellistä höttöruokaa. Minulla ainakin on kausia, jolloin voin ahmia pähkinöitä, avokadoja tai omenoita vaikka kuinka paljon. Kirjassa todetaan, että länsimainen tehotuotettu teollisuusruokaa nauttiva ihminen elää ravinnevajauksessa ja siksi nälkä iskee jatkuvasti. Kun ruoka on rikasta ja oikeanlaista, kylläinen olo pysyy kauan ja vointi on vireä. Kirja ei hae täydellisyyttä, vaan ohjaa oikeisiin valintoihin ihan tavallisessa supermarketissa.


Hain juuri postissa Maria Boreliuksen kirjan Hyvinvoinnin vallankumous - tulehdusta ehkäisevä elämäntapa. Piti heti selailla kirjan sivuja ja lukea sieltä täältä katkelmia. Kirja on tutkimusmatka kirjoittajan omaan elämänmuutokseen. Hänellä oli hieman yli 50 vuotiaana tuntemuksia, joihin hän etsi ratkaisua. Aika samanlaisia kuin mitä monella ikääntyvällä naisella on. Mielessä pyörii vanheneminen ja väsähtäminen, kun ei enää jaksa yhtä paljon kuin nuorena. Menetetty nuoruus voi synnyttää alakuloa.  Harmittaa, kun kasvoihin ilmestyy ryppyjä ja vatsamakkarat suurenevat. Oma kroppa tuntuu kulahtaneelta. Marialla oli lisäksi nivelkipuja, selkäongelmia sekä vaihdevuosi- ja suolistovaivoja, joihin ei löytynyt selkeää syytä, siksi hän lähti tiedonhankintamatkalle ja tuloksena on siis tämä kirja. Kirja sisältää vinkkejä uuden, valoisan tulehdusta ehkäisevään elämäntapaan. Kiinnostuin kirjasta kun itse etsin tietoa hiljaisesta tulehduksesta ja sen vaikutuksesta sairauksiin, etenkin niveliin ja väsymykseen. Kirja avaa silmät omaan itseemme viiden kohdan yksinkertaisilla ohjeilla. Ehkä opin taas jotain uutta, luettuani kirjan kokonaan.

Millaisia kirjoja sinä luet ja onko hyviä suosituksia?

"Se mitä on takanamme
ja se mitä on edessämme
ovat pikkuasioita verrattuna
siihen, mitä on sisällämme."
- Henry Stanley Haskins -

Haleja ja ihanaa, että olet siellä <3

Mari

Kommentit

 1. Olipa kiva löytää tämän tekstin äärelle sivupolkuja Sopusointujen kautta. Luen välillä paljon , joskus vähemmän. Kaikenlaiset tunnetaitoihin ja itsensä kehittämisen teemaan liittyvät kirjat kiinnostavat ja sitten hömppäosastoon luokiteltavat ovat oivaa pään nollausta arjen pyöritykseen. Rakastan Lantliv -lehteä ja siinäonkin aina pitkäksi aikaa nautiskeltavaa. Lukutapani vaihtelevat tilanteen mukaan. Kesällä uppoudun helposti dekkarien maailmaan. Noukin keikesta lähinnä omaa itseäni voimaannuttavat helmet. Lukeminen on ihanaa! Kevätterveisin Tuija ps. ajomatkoilla äänikirja siivittää matkaan loistavasi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Tuija, kiitos kommentistasi. Kiva kun löysit blogiini. Lukeminen on tosiaan hyvin antoisaa. Juurikin noin, että voi lukea eri tunnetiloissa erilaista kirjallisuutta. Välillä vain selailla kirjaa tai lehteä. Kesällä minäkin luen paljon romaaneja ja dekkareita, ne ovat myös kivaa matkalukemista. Olen lukenut elämäni aikana monta metriä hyvinvointiin ja itsensä kehittämiseen liittyviä kirjoja. Ne ovat tosi mielenkiintoisia.

   Lantliv -lehti onkin jäänyt pitkäksi aikaa lukematta. Pitääpä ostaa. Jossain vaiheessa olin tilannut sen. Lehti on tosiaan kivaa luettavaa ja siinä on kauniita kuvia, joita voi ihastella pitkään. Olen miettinyt äänikirjojen tilaamista, se on vain jäänyt siitä syystä, koska en oikein tiedä, missä olisi parhaat valikoimat minulle. Työmatkani on pidentynyt, joten niitä olisi kiva kuunnella autossa. Moni yritys mainostaa ilmaista kokeilukautta. Upeaa viikonloppua sinulle <3

   Poista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri