Siirry pääsisältöön

Pottua pöytään


Peruna on kuuma puheenaihe. Moni on ennustanut vanhan tutun mukulan nousevan trendiruuaksi. Saa nähdä miten moni syttyy perunan "uudesta tulemisesta". Perunan kulutus on romahtanut etenkin naisten ja nuorten keskuudessa. Perunan sijaan moni kiireinen ruuanlaittaja valitsee mieluummin pastan, riisin tai muut jyvät. Peruna on kuitenkin erittäin monipuolinen kotimainen perusraaka-aine, lisäksi se on taloudellista, helppokäyttöistä ja kevyttä syötävää. Minut on kasvatettu perunalla ja mielelläni kokeilen uusia perunaohjeita.

Perunan ympäristövaikutukset ja hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin ulkomailta tuodun riisin. Peruna kuuluu suomalaisten perusruokaan ja uusimpien tutkimusten mukaan peruna alentaa verenpainetta ja pienentää sydänsairauksien riskiä. Korkeasta kolesterolista kärsivä voi popsia perunaa huolettomasti, rasvaa siinä ei juurikaan ole. Sen sijaan perunassa on magnesiumia, sinkkiä, kaliumia, kuparia ja rautaa sekä mm. a, c- ja b-vitamiineja. Tiesitkö tämän? Kotimaisesta perunasta saa c-vitamiinia samoin kuin tunnetusta c-vitamiinilähteestä, appelsiinista. Kolme perunaa sisältää kolmanneksen päivän c-vitamiinitarpeesta eli turhaan nyrpistellään tälle monipuoliselle mukulalle.




Perunat on aina suositeltu kypsentämään kuorineen. Törmäsin kuorelliseen perunamuusiin poikani tarjoillessa sitä minulle lohen kanssa ja se oikeastaan avasi silmäni perunan kuorimisen suhteen. Muusi oli nimittäin erinomaista. Perunaa ei siis tarvitse kuoria. Kuorissa piilee paljon makua (kuten monen muunkin juureksen ja hedelmän) ja niistä saadaan parhaat terveysvaikutukset. Vesipesu riittää. Nykyisin syön keitinperunat kuorineen - talvellakin.

Väheksyin perunaa jossain vaiheessa ja erityisesti kuumaa perunaa. Olin lukenut, että perunan sisältämät nopeat hiilarit saavat verensokerin nousemaan. Otin lautaselle perunaa, jos se oli jäähtynyt, silloin perunan tärkkelys oli muuttunut ns. resistentiksi tärkkelykseksi eli hitaiksi hiilareiksi, jolloin se ei nosta verensokeria.

Eilen meillä oli ruokana lohilaatikkoa, mikä on yksi lempiruuistani. Perunamuusi on myös super hyvää minkä tahansa pääruuan lisukkeena. Peruna kuuluu myös ehdottomasti moniin keittoihin. Varhaisperunat ja ruokaisa itse tehty perunasalaatti on kesällä ihan ehdottomia grilliruuan kanssa. Talvipäivien yksi suosikki on uuniperunat. Pistele suuret jauhoiset perunat tikulla ja pistä paistumaan suolapedillä uuniin, täytä lopuksi mehevällä täytteellä. Helppoa ja hyvää.

 

Valitsetko sinä perunalajikkeen valmistettavan ruuan mukaan? Minä olen tarkka perunalajikkeiden kanssa eli jauhoisista perunoista tehdään uunissa valmistettavia perunaruokia ja muusia ja kiinteitä perunoita keitetään ja laitetaan keittoon. Perunalajikkeita on valtavasti (yli 50) ja ainakaan minä en osaa ostaa perunoita ilman perunapussien väritunnisteita. Punaiset pussit sopivat soseisiin ja leivontaan, keltaiset yleispotuiksi ja vihreän pussin kiinteät perunat keittoihin ja salaatteihin.

Olisi kiva kuulla, mikä on sinun paras perunaohjeesi?
Mari

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri