Pottua pöytään


Peruna on kuuma puheenaihe. Moni on ennustanut vanhan tutun mukulan nousevan trendiruuaksi. Saa nähdä miten moni syttyy perunan "uudesta tulemisesta". Perunan kulutus on romahtanut etenkin naisten ja nuorten keskuudessa. Perunan sijaan moni kiireinen ruuanlaittaja valitsee mieluummin pastan, riisin tai muut jyvät. Peruna on kuitenkin erittäin monipuolinen kotimainen perusraaka-aine, lisäksi se on taloudellista, helppokäyttöistä ja kevyttä syötävää. Minut on kasvatettu perunalla ja mielelläni kokeilen uusia perunaohjeita.

Perunan ympäristövaikutukset ja hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin ulkomailta tuodun riisin. Peruna kuuluu suomalaisten perusruokaan ja uusimpien tutkimusten mukaan peruna alentaa verenpainetta ja pienentää sydänsairauksien riskiä. Korkeasta kolesterolista kärsivä voi popsia perunaa huolettomasti, rasvaa siinä ei juurikaan ole. Sen sijaan perunassa on magnesiumia, sinkkiä, kaliumia, kuparia ja rautaa sekä mm. a, c- ja b-vitamiineja. Tiesitkö tämän? Kotimaisesta perunasta saa c-vitamiinia samoin kuin tunnetusta c-vitamiinilähteestä, appelsiinista. Kolme perunaa sisältää kolmanneksen päivän c-vitamiinitarpeesta eli turhaan nyrpistellään tälle monipuoliselle mukulalle.
Perunat on aina suositeltu kypsentämään kuorineen. Törmäsin kuorelliseen perunamuusiin poikani tarjoillessa sitä minulle lohen kanssa ja se oikeastaan avasi silmäni perunan kuorimisen suhteen. Muusi oli nimittäin erinomaista. Perunaa ei siis tarvitse kuoria. Kuorissa piilee paljon makua (kuten monen muunkin juureksen ja hedelmän) ja niistä saadaan parhaat terveysvaikutukset. Vesipesu riittää. Nykyisin syön keitinperunat kuorineen - talvellakin.

Väheksyin perunaa jossain vaiheessa ja erityisesti kuumaa perunaa. Olin lukenut, että perunan sisältämät nopeat hiilarit saavat verensokerin nousemaan. Otin lautaselle perunaa, jos se oli jäähtynyt, silloin perunan tärkkelys oli muuttunut ns. resistentiksi tärkkelykseksi eli hitaiksi hiilareiksi, jolloin se ei nosta verensokeria.

Eilen meillä oli ruokana lohilaatikkoa, mikä on yksi lempiruuistani. Perunamuusi on myös super hyvää minkä tahansa pääruuan lisukkeena. Peruna kuuluu myös ehdottomasti moniin keittoihin. Varhaisperunat ja ruokaisa itse tehty perunasalaatti on kesällä ihan ehdottomia grilliruuan kanssa. Talvipäivien yksi suosikki on uuniperunat. Pistele suuret jauhoiset perunat tikulla ja pistä paistumaan suolapedillä uuniin, täytä lopuksi mehevällä täytteellä. Helppoa ja hyvää.

 

Valitsetko sinä perunalajikkeen valmistettavan ruuan mukaan? Minä olen tarkka perunalajikkeiden kanssa eli jauhoisista perunoista tehdään uunissa valmistettavia perunaruokia ja muusia ja kiinteitä perunoita keitetään ja laitetaan keittoon. Perunalajikkeita on valtavasti (yli 50) ja ainakaan minä en osaa ostaa perunoita ilman perunapussien väritunnisteita. Punaiset pussit sopivat soseisiin ja leivontaan, keltaiset yleispotuiksi ja vihreän pussin kiinteät perunat keittoihin ja salaatteihin.

Olisi kiva kuulla, mikä on sinun paras perunaohjeesi?
Mari

Kommentit

Suositut tekstit