Siirry pääsisältöön

Pottua pöytään


Peruna on kuuma puheenaihe. Moni on ennustanut vanhan tutun mukulan nousevan trendiruuaksi. Saa nähdä miten moni syttyy perunan "uudesta tulemisesta". Perunan kulutus on romahtanut etenkin naisten ja nuorten keskuudessa. Perunan sijaan moni kiireinen ruuanlaittaja valitsee mieluummin pastan, riisin tai muut jyvät. Peruna on kuitenkin erittäin monipuolinen kotimainen perusraaka-aine, lisäksi se on taloudellista, helppokäyttöistä ja kevyttä syötävää. Minut on kasvatettu perunalla ja mielelläni kokeilen uusia perunaohjeita.

Perunan ympäristövaikutukset ja hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin ulkomailta tuodun riisin. Peruna kuuluu suomalaisten perusruokaan ja uusimpien tutkimusten mukaan peruna alentaa verenpainetta ja pienentää sydänsairauksien riskiä. Korkeasta kolesterolista kärsivä voi popsia perunaa huolettomasti, rasvaa siinä ei juurikaan ole. Sen sijaan perunassa on magnesiumia, sinkkiä, kaliumia, kuparia ja rautaa sekä mm. a, c- ja b-vitamiineja. Tiesitkö tämän? Kotimaisesta perunasta saa c-vitamiinia samoin kuin tunnetusta c-vitamiinilähteestä, appelsiinista. Kolme perunaa sisältää kolmanneksen päivän c-vitamiinitarpeesta eli turhaan nyrpistellään tälle monipuoliselle mukulalle.
Perunat on aina suositeltu kypsentämään kuorineen. Törmäsin kuorelliseen perunamuusiin poikani tarjoillessa sitä minulle lohen kanssa ja se oikeastaan avasi silmäni perunan kuorimisen suhteen. Muusi oli nimittäin erinomaista. Perunaa ei siis tarvitse kuoria. Kuorissa piilee paljon makua (kuten monen muunkin juureksen ja hedelmän) ja niistä saadaan parhaat terveysvaikutukset. Vesipesu riittää. Nykyisin syön keitinperunat kuorineen - talvellakin.

Väheksyin perunaa jossain vaiheessa ja erityisesti kuumaa perunaa. Olin lukenut, että perunan sisältämät nopeat hiilarit saavat verensokerin nousemaan. Otin lautaselle perunaa, jos se oli jäähtynyt, silloin perunan tärkkelys oli muuttunut ns. resistentiksi tärkkelykseksi eli hitaiksi hiilareiksi, jolloin se ei nosta verensokeria.

Eilen meillä oli ruokana lohilaatikkoa, mikä on yksi lempiruuistani. Perunamuusi on myös super hyvää minkä tahansa pääruuan lisukkeena. Peruna kuuluu myös ehdottomasti moniin keittoihin. Varhaisperunat ja ruokaisa itse tehty perunasalaatti on kesällä ihan ehdottomia grilliruuan kanssa. Talvipäivien yksi suosikki on uuniperunat. Pistele suuret jauhoiset perunat tikulla ja pistä paistumaan suolapedillä uuniin, täytä lopuksi mehevällä täytteellä. Helppoa ja hyvää.

 

Valitsetko sinä perunalajikkeen valmistettavan ruuan mukaan? Minä olen tarkka perunalajikkeiden kanssa eli jauhoisista perunoista tehdään uunissa valmistettavia perunaruokia ja muusia ja kiinteitä perunoita keitetään ja laitetaan keittoon. Perunalajikkeita on valtavasti (yli 50) ja ainakaan minä en osaa ostaa perunoita ilman perunapussien väritunnisteita. Punaiset pussit sopivat soseisiin ja leivontaan, keltaiset yleispotuiksi ja vihreän pussin kiinteät perunat keittoihin ja salaatteihin.

Olisi kiva kuulla, mikä on sinun paras perunaohjeesi?
Mari

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Täyttä höyryä

Höyrypesuri on tarkoitettu kodin kovien pintojen puhdistamiseen. Se oli syy, miksi ostimme Kärcherin meille. Keittiön kaapinovissa on pinttymiä, joita en saa enää irti, vaikka olen kokeilut kaikki mahdolliset keinot mitä tiedän. Ne näkyvät etenkin nyt kun valon määrä on lisääntynyt. Yläovissa on pomput ja siksi niihin tulee koskettua jatkuvasti. Päätimme siis kokeilla viimeistä keinoa. Höyrypuhdistus tapahtuu höyryn avulla hygieenisesti, joten kemiallisia pesuaineita ei tarvita. Siksi se on myös ympäristöystävällinen valinta. Kärcher lupaa, että jopa 99,99 % tavanomaisista bakteereista poistuu höyrypesulla. Onhan tämä hyvä tulos perinteiseen moppaamiseen verrattuna. Kuuma hienojakoinen höyrysuihku ja paine poistaa rasvan sekä pinttyneen lian kovista pintamateriaaleista. Höyrypesuri ei kuitenkaan sovellu lakattuun puupintaan tai nahkaan, ne saattavat haalistua höyrystä. Kiiltävät muovipinnat, vahatut lattiat, akryylipinnat voivat myös kärsiä höyrypesusta. Paineen riittävyys on t