Siirry pääsisältöön

Makuuhuoneen sisustusvinkit
Makuuhuoneen sisustamisessa on keskeistä helppohoitoisuus ja tunnelma. Hyvän unen kannalta taas raikas ilma ja pölyttömyys on ensiarvoisen tärkeää. Huone tulisi olla helppo tuulettaa ja ilmanvaihto toimiva. Makuuhuoneen lämpötilaa on hyvä laskea muutamalla asteella muita tiloja alemmaksi.

On kuitenkin joitain asioita, mitkä makuuhuoneen sisustuksessa on hyvä ottaa huomioon. Orjallisesti en suosittele sisustusohjeita noudattamaan. Makuuhuoneen tunnelmaa ei pidä väheksyä, ja sehän on meistä jokaisesta itsestä kiinni, millaisessa makuuhuoneessa viihdymme. Onko makuuhuone moderni, boheemi, hillitty, värikäs vai maanläheinen. Ohessa muutamia perusasioita, joita sisustusalan koulutuksessa makuuhuoneen sisustuksessa painotettiin.


Sänky on makuuhuoneen tärkein hankinta

Makuuhuone on paikka, jossa pääasiassa levätään, joten se ei kaipaa runsasta kalustusta. Huoneeseen ei kannata ahtaa liikaa toimintoja, ettei levollinen tunnelma kärsi. Sänky on makuuhuoneen tärkein hankinta, koska sängyssä vietetään kolmasosa elämästä. Hanki siis paras mahdollinen, oikein mitoitettu sänky ja patja, jonka budjettisi sallii. Liian suuri sänky tekee koko huoneesta ahtaan. Sängyn molemmille puolille olisi hyvä jäädä vapaata tilaa noin 60cm, silloin vuoteeseen on helpompi mennä ja vuoteen sijaaminen käy näppärämmin. Mieti sängyn leveyden ohella myös korkeutta. Korkeasta vuoteesta on helpompi nousta ylös ja se näyttää ruhtinaalliselle, mutta korkea sänky vaatii ympärilleen enemmän tilaa. Jos vain mahdollista, älä sijoita parisänkyä kiinni seinään.

Vuoteen vierelle tarvitaan laskutila, etenkin jos luet iltaisin. Yöpöydän ei aina tarvitse olla laatikollinen "perinteinen" yöpöytä tai lipasto. Yöpöytänä toimii vaikka tuoli tai ihan mikä muu kaluste, joka ajaa saman asian. Yöpöydillä voi helposti leikitellä ja tuoda niillä makuuhuoneeseen persoonallisuutta. Jos yöpöytiä ei huoneeseen mahdu, mieti voisiko sängyn yläpuolelle seinään kiinnittää hyllyn. Hyvä olisi miettiä myös, mihin laitetaan yöksi vaatteet, sängynpeitteet ja sisustustyynyt.  Sisustaessani erään nuoren miehen makuuhuonetta sijoitin makuuhuoneen seinälle isoja rouheisia koukkuja, jotka toimivat erinomaisesti farkkujen ja huppareiden vaatesäilytyksessä.


Tekstiileillä tunnelmaa

On jokseenkin makuuasia millaisia tekstiilejä makuuhuoneeseen laitta, mutta itse suosin kestäviä luonnonmateriaaleja. Niiden tulee olla myös pesunkestäviä. Vuodevaatteissa pellava ja hyvälaatuinen puuvilla ovat mielestäni parhaita, sillä niiden huolto on helppoa. Pussilakanoilla saa väriä ja vaihtelua sänkyyn. Upeat lakanat ovat jo arkipäiväistä ylellisyyttä. Suosin itse yksiväriä lakanoita ja mielimateriaalini on pellava.

Paksu päiväpeite on oikea ratkaisu silloin, jos sängyn päällä oleillaan paljon, se pysyy hyvin paikoillaan. Tosin sitä on hankalampi käsitellä ja pestä kuin kevyttä. Päiväpeitteen materiaali ja väri vaikuttaa tilan tunnelmaan, koska se kattaa useita neliöitä huoneesta. Muodissa on huolettomat ja rennot petaukset ja näin ollen päiväpeittoa ei välttämättä tarvita lainkaan. Toiset suosivat helmalakanaa, minä en. Riippuu hieman sängyn rakenteesta tarvitaanko helmalakana. Koristetyynyillä vuode saadaan näyttämään puetulta ja kutsuvalta ja niillä saadaan nopeasti vaihdettua sisustuksen ilmettä.

Verhokankaat ovat kehittyneet valtavasti viime vuosina, on sekä kevyitä että paksuja verhoja. Paksut samettiverhot tulivat viime syksynä ja minäkin hankin meidän makuuhuoneeseen tummanpunaiset samettiverhot. Tykkään niistä kovasti ja makuuhuoneen ilme muuttui täysin, kun ohuet verhot vaihtuivat raskaisiin läpinäkymättömiin verhoihin. Katsotaan, täytyykö keväällä auringonvalon lisääntyessä siirtyä takaisin kevyempiin verhoihin. Herkkä nukkuja kaipaa usein pimennysverhoja. Vuorilliset verhot auttavat, mutta täysin pimeäksi huone saadaan pimennysverhoilla. Kauniita pimennysverhoja, jotka voidaan asetella joko ikkunan sivuille tai rulla- tai laskosverhoiksi ommellaan esimerkiksi Sur Sur Designs -ompelimossa. Ompelijat suunnittelevat ja ompelevat todella kauniita verhoja tilauskankaista, joita en ole muualla nähnyt. Säleverhoilla saa myös huoneen pimennettyä osittain. Säleverhoista löytyy myös monia vaihtoehtoja: puisia ja metallisia eri väreissä.

Itse kaipaan sängyn vierelle myös mattoa. On kiva herätä ja nostaa jalat pehmeälle matolle. Jos lattiatilaa on enemmin, niin huoneen kokonaisuuteen sopiva matto pehmentää kivasti tunnelmaa. Paras materiaali matolle on villa tai silkki, sillä aito matto puhdistuu itsestään ulkona tuuletettaessa eikä se tule sähköiseksi. Mattoa valitessa kannattaa miettiä kokoa, sillä liian pieni matto saa huoneen tuntumaan ahtaalle ja levottomalle, iso matto vastaavasti antaa tilantuntua ja se on helpompi pitää siistinä. Älä kuitenkaan liioittele maton kanssa. Maton voi sijoittaa myös osin sängyn alle. Koska kalustus makuuhuoneessa on suoraviivaista, niin omaan makkariin sijoitin pyöreän maton. Se rikkoo kivasti huoneen neliskulmaisia muotoja.


Valo

Paras ilmansuunta makuuhuoneelle on itä, sillä luonnonvaloon on hyvä herätä.
Keinovalon määrä riippuu paljon asukkaista. Toiset tarvitsevat kirkasta valoa, toisille taas riittää pehmeä tunnelmavalaistus, jolloin useammalla eri puolille huonetta sijoitetulla valaisimella saadaan vaihdeltua valon määrää. Lamppujen sävyllä on vaikutusta myös huoneen tunnelmaan.

Uusien asuntojen makuuhuoneet ovat valitettavasti melko pieniä, joten lähes aina ainoat valolähteet sijoittuvat kattoon ja yöpöydille tai lukuvaloiksi seinille. Kattovalaisin sijoittuu luonnollisesti sängyn yläpuolelle ja toimii hyvin huoneen yleisvalona. Himmennin lisää käyttömukavuutta huomattavasti.
Sen sijaan lukuvalot ja vaatekaappien kohdevalojen olisi hyvä olla voimakkaammat ja mielellään suunnattavat.


Tyyli ja väritys

Makuuhuoneen tulisi henkiä rauhaa ja raikkautta, ja etenkin asukkaan mukaista tunnelmaa. Tunnelman kannalta väritys on tärkeä. Yleisimmin makuuhuoneen väriksi valitaan viileää ja vaaleaa. Suomalaisten yleisin väri makuuhuoneessa on sininen ja todistetusti on osoitettu, että kylmät sävyt rauhoittavat nukkujaa. Viime vuosina tosin kin värit on hyväksytty makuuhuoneisiin. Tummia sävyjä suositaan ainakin yhdellä seinällä: tumman vihreää, luumunpunaista, terrakottaa ja ruskeaa, jopa isokuviollisia voimakkaita tapetteja. Kannattaa kuitenkin sisustaa niillä väreillä, jotka saavat sinut viihtymään huoneessa ja ennen kaikkea rentoutumaan.

Makuuhuoneen Fengshuit

Fengshui on tuhatvuotinen, kiinalainen filosofia. Se tarkoittaa harmoniaa ja tasapainoa, sekä keholle että mielelle. Fengshuin kautta luodaan hyvä energiavirtausta. Sen päämääränä on luoda rakennettu ympäristö, joka edistää ihmisen hyvinvointia  Moni miettii makuuhuonetta sisustaessaan Fengshuin vaikutuksia ja asettelee huonekalut Feng Shuin mukaisesti. Sähkölaitteiden uskotaan olevan haitallisia sängyn läheisyydessä, ei siis puhelimia tai tietokoneita yöpöydälle. Elektroniikka tuo turhaa stressiä makuuhuoneeseen ja nukahtaminen voi vaikeutua. Sinisen valon vaikutuksesta yöuniin on keskusteltu paljon.
 • Sänky niin, että näet ovelle
 • Vältä raskasta kirjahyllyä
 • Peili sänkyä vastapäätä voi häiritä harmoniaa
 • Verhot rahoittavat huoneen energiaa
 • Sänky pedataan luonnonmateriaalein
 • Makuuhuoneessa käytetään pehmeitä muotoja ja rauhallisia värejä
En mielelläni sijoittasi myöskään televisiota tai työpistettä makuuhuoneeseen, joskus se on kuitenkin ainoa mahdollisuus.


Viihtyisyyttä makuuhuoneeseen

Jos makuuhuone on tilava voi sinne sisustaa viihtyisän lukunurkkauksen nojatuolista ja jalkalampusta ja jos tila antaa periksi, niin pieni pöytä on kiva lisä. Pöydälle voi lukuhetken ajaksi laskea kahvikupposen. Tuoli on mukava siinäkin suhteessa, että siihen voi laskea käsistään tavaroita.

Trendikkääseen makuuhuoneeseen laitetaan sängynpäätyyn vanha, kulunut penkki. Kiva lisähän se onkin. Siihen on helppo kasata yöksi päiväpeitteet ja koristetyynyt. Säilytyslaatikollinen penkki on myös mainio ja se tuo lisää säilytystilaa.

Kasvit puhdistavat sisäilmaa, joten muutama kasvi makuuhuoneessa ei ole lainkaan hullumpi ajatus. Huoneilman puhdistamisen lisäksi kasvit tuovat huoneeseen viihtyisyyttä. Kasveja löytyy jokaiseen tilaan, mutta itse valitsisin makkariin isolehtisen, selkeän ja helppohoitoisen viherkasvin. Lehtien pölyt suihkuttaisin säännöllisesti viherkasveista pois.


Helposti makuuhuoneeseen jää roikkumaan vaatteita, työhön liittyviä papereita tai lehtiä. Makuuhuoneeseen ei pitäisi sijoittaa mitään työhön liittyviä elementtejä, etenkin uniongelmainen palaa helposti työasioihin, jos sattuu heräämään kesken unien. Myös siivoaminen helpottuu, jos lattialla ei roiku vaatteita tai lehtipinoja.

Kun makuuhuone on siisti ja viihtyisä on sinne kiva kellahtaa illalla nukkumaan. Yöuni on terveydelle välttämätöntä, kukaan ei pärjää ilman unta. Kun nukkuu hyvin, voi hyvin. Univaje altistaa keskittymis- ja suorituskyvyn laskun lisäksi muun muassa aineenvaihduntahäiriöille. Hyvää unta kannattaa vaalia.
Millainen tunnelma on sinun makuuhuoneessa?
Mari

Kuvat Porin asuntomessuilta/by Mari

Kommentit

 1. Heh. Yritin tässä justiin yhtenä päivänä ottaa kuvia meidän makkarista, johon ostin uudet, yllättävän kuosikkaat, mutta aivan ihanat verhot vanhojen, muistaakseni 7 vuotta paikallaan roikkuneiden beigejen (mitenköhän toi kirjoitetaan) pimennysverhojen tilalle, mutta kuvasaldo jäi niin laihaksi ja heikkolaatuiseksi, että ei päätynyt vielä ainakaan postaukseksi asti :).

  Meillähän siis makkari on justiin sillä puolella taloa (etelä eli päiväaurinko), missä sen ei varsinkaan pitäisi olla, mutta siihen ei voinut vaikuttaa, joten sillä on nyt kohta 26 vuotta jo menty vaihtelevalla menestyksellä. Mun osalta siis. Mies nyt nukkuu vaikka siinä kuuluisassa aidanseipäässä, mutta itse olen niin herkkäuninen, että pienikin pimennysverhojen välistä pilkottava valoraita häiritsee, vaikka olis silmät kiinni. Mies ei sitäkään tajua, vaan sanoo aina, että "onhan sulla luomet" :D. On joo, mutta nekin varmaan niin läpinäkyvää sorttia, että ei auta.

  Sänky uusittiin reilu vuosi sitten ja kaiken sen hankalan valintaprosessin jälkeen on osoittautunut aivan ihanaksi. Paitsi että valitsemani ekat jalat oli niin korkeat, että kumpikaan meistä ei ylettynyt sängyn reunalla istuessaan lattiaan asti, vaan aamulla tuntui, että tippuu sängystä, kun nousi ylös. Vaihdettiin sitten matalampiin, jotka näyttää tylsiltä, mutta nyt ylttyy omat jalat taas maahan asti.

  Päätyä en ole tähän asti sänkyyn halunnut, kun olen tykännyt päätyseinän rauhallisesta tapetista, mutta nyt olen alkanut päätyä päädyn kannalle. JOS vaan onnistun löytämään sopivan sävyisen ja meidän oloisen järkevällä hinnalla. Sängyn kanssa samaan sarjaan kuulunut pääty olisi maksanut yli tonnin ja se on mun mielestä liikaa (koska voisin sellaisen tehdä itsekin... noinniinkuin periaatteessa, projektiin ryhtyminen onkin sitten toinen juttu).

  Jos huvittaa kurkata, miltä meidän makkarissa näytti ennen kuosiverhoja, muutamia kuvia viime kesältä löytyy mm. täältä
  https://www.kotonasi.fi/2018/07/sukhimatot-sujahtivat-makkariin.html ja täältä https://www.kotonasi.fi/2018/07/ratkaisu-loytyi-rottingista.html (jälkimmäisessä myös yksi kammottava ennen-kuva makkarin nurkasta).

  Kiva postaus (taas).

  Reipasta päivämieltä ja rauhallisia unia sinne <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Annukka. Verhoilla on yllättävän suuri vaikutus huoneen tunnelmaan. Aiemmin vaihdoin verhoja vuodenaikojen mukaa, mutta en enää. Tekstiileillä sisustaa edullisesti.

   Meilläkään ei ole sängyssä päätyä, vaikka aika ajoin sellaista etsitään. Ovat tosiaan melkoisen hinnakkaita, varsinkin kun sänky on 180 cm. Tumma tapetti sängyn päädyssä kaipaisi jotain.

   Samoin sinulle mukavaa viikkoa!

   Poista
 2. Itse haluan rauhallisen tunnelman makuuhuoneeseen, väreinä pienessä makkarissa on luonnonläheisiä sävyjä. Mieluiten nukun pellavalakanoissa, lakanassa täytyy olla kuminauhat nurkissa jotta lakana pysyy hyvin paikoillaan, tyynyn tietynlainen... Olen varsinainen herneprinsessa, jos jokin ei ole kunnossa en saa kunnolla unta.

  Hyvä sänky on must! Aiemmin tuli säästettyä sänkyostoksilla, se oli väärässä kohtaa säästämistä. Selkä kipeytyi ja sänky meni kaksi kertaa vaihtoon muuaman vuoden päästä. Kun lopulta tutkin pitkän mikä olisi paras jämäkkä sänky, yllättäen testeissä Ikean Sultan nousi ykköseksi. Testasimem muitakin itsekin, mutta Ikean sänky osoittautui parhaaksi vaikkei hinta edellä oltukaan enää ostoksilla. Ei ihan edullinen ollut Ikean kallein sänky, mutta samantapaisista sängyistä kuitenkin huokein. Ja ollut todella hyvä käytössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa tutulta, kyllä kaikki pitää olla ojennuksessa, jotta uni tulee. Samat iltarutiinit ja sängyssä tyynyt oikeassa järjestyksessa. Nukun kahdella eri tyynyllä. Olen myös mieltynyt pellavalakanoihin.

   Sänky on tosi tärkeä. Kun ikää tulee lisää, niin sängyn merkitys vain kasvaa. Meidänkin edellinen sänky oli Ikeasta ja palveli hyvin 10 vuotta.

   Kiitos Tuuli kivasta kommentista ja ihanaa viikkoa sinulle!

   Poista
 3. Makuuhuone on todellakin niin tärkeä paikka, että hieman vinkkiä ja ohjeistusta kaipaakin - aina fengshuita myöden. Piipahda katsomaan joskus, mitä minä kirjoitin - oli meillä paljon yhteistäkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Celia kommentistasi. Kävin vierailulla blogissasi ja oikein kivalle vaikutti. Löysin monta mielenkiintoista kirjoitusta. Ihanaa talvista viikkoa sinulle!

   Poista
 4. Meilä on makuuhuoneen ikkunat idän ja pohjoisen suuntaan, ja ne mietittiin jo silloin rakennusvaiheessa - tai mies oli 'pääarkkitehti' näissä asioissa ja sitä on kyllä kiitelty moneen kertaan. Silti valoa tulee liikaa kesäaikaan ja pimennysverhot ovat aivan välttämättömät.
  Me hankittiin monta vuotta sitten Tempur-sängyt ja vieläpä sähkökäyttöiset, kun ne sai tarjouksessa samaan hintaan normaalien kanssa, ja edelleenkin ne ovat parhaat mitä meillä on koskaan ollut. Hotelleissa saattaa tulla jäykkyyttä selkään ja miehellä jopa kipeytyykin ja tilanne korjautuu heti, kun tulemme kotiin. Niin, ja sitä sähkötoimintoa käytän ihan joka ilta, sillä luen joka ilta kirjaa sängyssä.
  Meillä on makkarissa vain tuo sänky, yöpöydät ja sellainen vanha penkki tiiliseinän vieressä laskutilana, kirjojen säilytykseen jne. Vaihdoin yöpöydäksi vanhan laatikollisen pöydän aikaa sitten, ja se on toiminut kivasti. Se on ilmavampi ratkaisu kuin entinen yöpöytä. Miehen puolelle pitäisi löytää vielä jokin samantyyppiinen 'vanha' ratkaisu, mutta se tulee joskus jossain kohdalle.
  Pellavalakanat meilläkin on vallan, mutta nyt näin kaverilla kyllä niin ihanat satiinityyppiset kuviolliset lakanat, että ne jäivät vaivaamaan aika lailla...
  Nyt kaipaan uutta sängynpeitettä, mutta sitä on niin vaikea löytää. Ehkäpä pitäisi ensin saada aikaiseksi maalata makkarin seinät, niin sitten voisi miettiä sängynpeitettä. Vai pitäisiköhän se tehdä toisinpäin sittenkin...
  Kiva postaus ja sai aikaan paljon ajatuksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Maarit. Teillä on asiat hoidettu järkevästi ja teidän makkari onkin super ihanan näköinen tiiliseinineen. Ahh, kun sellaisen saisi! Meillä oli sängyn hankinta pari vuotta sitten ja kävimme koemakaamassa useita malleja. Molemmilla oli selkävaivoja vanhassa sängyssä, mutta ne katosivat uuden sängyn myötä eli sängyllä on väliä. Nyt en enää luopuisi hyvästä sängystä. Mieluummin tingin makuuhuoneen muista kalusteista.

   Täytyy myöntää, että vaikka hurahdin pellavalakanoihin jokunen vuosi sitten ja kaksia lakanoita vaihdellaan vuorotellen sänkyyn, niin olen pariin otteeseen hipelöinyt kaupassa tiukkaan kudottuja puuvillasatiinilakanoita. Kuosit ovat olleet niin ihastuttavia. Kevääksi tekisi mieli jotain vähän värikkäämpää lakanaa. Jos päädyt uusiin satiinilakanoihin, laitahan postausta blogiisi.

   Sängynpeite on hiukka hankala tosiaan. Melko arvokas hankinta ja pitäisi sopia muihin tekstiileihin ja seiniin. Itseäni häiritsee meidän makkarin sävyerot. Seinän tumma tapetti ei ihan mätsää sängynpeitteen kanssa. En tykkää, että sängynpeitto levitetään koko sängyn päälle. Käännän yläreunaa kaksin kerroin, niin että lakanat näkyvät ja lakanoiden pitäisi myös sopia sängynpeittoon. Niin ei aina kuitenkaan ole, toiset pellavat sopii toiset ei.

   Kiitos kivasta kommentista ja iloa päivääsi.

   Poista
 5. Itsellä makkarin sisutustus alkaa kohta, niin tulin hankkimaan ideoita. Pakko hankkia uusi sänky, niin ajattelin sittten koko huoneen laittaa uusiksi samalla. Itsekin haluaisin kiinnittää huomiota helppouteen ja tunnelmaan. Ihania värejä tuossa ekassa huoneessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Eero, kiva kun piipahdit vierailulle blogiini. Toivottavasti löysit jotain ideoita makkarin sisustukseen. Sänky on makkarin tärkein hankinta ja niitä kannattaa testata kunnolla ennen valintaa. Ekan kuvan värit ovat minunkin mieleen. Menestystä makkarin sisustamiseen ja upeita pakkaspäiviä sinne.

   Poista
 6. Vitsi miten kiva värimaailma tuossa ensimmäisessä, tulee ihan mieleen jokin luxus hotelli. Itse jotenkin aina niin takertunut sisustamisessa niin vaaleisiin sävyihin ja jotenkin olen pitänyt tummia värejä aina masentavina jopa. Pitää itsekin ruveta pohtimaan tarkemmin laajemmalla skaalalla värimaailmaa. Mekin olemme oikeastaan juuri rakentamassa meidän tulevaa taloa ja makuuhuoneessa vielä tällä hetkellä vasta ovet ja liukuovet paikoillaan, niin periaatteessahan voisin vielä repäistä lopullisien tapetti ja maalivaitoehtojen kohdalla. Kiitos inspiroivista kuvista ja tekstistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Leena. Minunkin suosikki on ekan kuvan sisustus ja värimaailma. Tummilla sävyillä saa yllättävää fiilistä ja tunnelmaa sisustukseen, etenkin makkariin. Lähes koko viime talven pidin poltetun oransseja pussilakanoita sängyssä ja ne miellyttivät kovasti. Kesällä siirryin vaaleisiin.

   Jos arkailet värin valinnassa, aloita pienin uudistuksin. Makkarissa esim. Voi olla sängyn päätyseinä vähän räväkämpi ja tekstiilit sävytettynä seinään. Kokonaisuudesta tulee silloin harmoninen.
   Voi, teillä on ihanat ajat käsillä kodin rakentamisessa. Nauttikaa ja tehkää siitä teidän näköinen koti.

   Poista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri