Siirry pääsisältöön

Elämä on jatkuvaa valintaa

Talven valkoisuus yllätti tänä aamuna. Lunta oli satanut maahan ja ulos katsoessani maisema näytti kauniille. Työhuoneen ja makuuhuoneen ikkunasta näkyy iso, vanha omenapuu, joka on erilailla kaunis eri vuodenaikoina. Keväällä se kukkii valkoisena, kesällä seuraan omenien kasvua, syksyllä se pudottaa lehdet ja on orvon näköinen. Kun lunta sataa, sen oksat saavat päälleen valkoisen hunnun ja se on mahdottoman upea. Kuvat tosin ovat Rukalta viime talvelta.


Pienet asiat saavat maailman näyttämään ihanalle, vaikka moni isompi asia menee päin mäntyä. Tämä vuoden vaihde on minulle muutoksen aikaa työelämässä. Olen pureskellut muutosta jo puolisen vuotta ja yrittänyt etsiä positiivisia asioita. Ajatukset ovat heilahdelleet laidasta laitaan. Työpaikkani nimittäin muuttaa. Tähän asti olen kävellyt töihin. Se on ollut mukavaa aamuliikuntaa niin kesällä kuin talvellakin. Matkalla on ollut hyvä asennoitua päivän koitoksiin ja haukata hieman happea. Uusi työpiste on 13 kilometrin päässä kotoa, joten en ehkä jaksa kävellä sinne asti. Auto tai julkinen liikenne vie perille, mutta ruuhka siihen suuntaan on tuskaista aamulla. Pohtiessani tulevaa muutosta huomaan, että etsin asiasta mahdollisuuksia ja siksi tulee verrattua asioita toisiinsa: matka kävellen-autolla, ruokapaikkoja paljon-vähän, vanhat työtilat-uudet työtilat jne.

Elämä on valintoja täynnä. Päivittäin teemme valtavan määrän valintoja sen enempää miettimättä. Luin joskus, että ihminen tekee 35 000 valintaa päivässä eli siis aika monta käskyä itselle. Moneen asiaan voimme itse vaikuttaa ja silloin on ihan itsestämme kiinni millaisia valintoja teemme, huonoja vai hyviä. Päivään pitäisi sisältyä aina myös hyviä valintoja, jotka tuottavat hyvää mieltä.

Heräsin tänä aamuna hyvin aikaisin ja mietiskelin taas näitä muuttoasioita. Olenko huolehtinut kaikista asioista ja mitä on vielä tekemättä, miten elämä asettuu raiteilleen uudessa työympäristössä.  Luettelin ihan sattumanvaraisesti vastakkaisia asiapareja (ilman mitään logiikkaa) ihan tavallisista asioista ja mietin valintojani päivän aikana. Aika paljon saan valita, vaikka tätä muuttoa en saanutkaan. Tällaisia valintoja minä teen arjessani. Miten sinä valitset?


 
Kävely - Pyöräily

Kävelen mielelläni aina kun se on mahdollista. Lyhyet matkat töihin, kauppaan, aina kun matka on alle kolme kilometriä. Käymme ahkerasti kävelyllä muutoinkin vapaa-ajalla. Pari tuntia vierähtää helposti. Ajamme autolla jonnekin, josta lähdemme sitten lenkille. Meistä on kiva kävellä muuallakin kuin tässä oman kodin ympäristössä.

Kesällä pyöräilemme. Teemme pitkiä päivän lenkkejä tai ainakin puolen päivän. Mukana on eväät tai sitten saatamme poiketa jonnekin syömään tai kahville. Ainakin kerran kesässä poljemme Helsinkiin täältä Espoosta ja kaupungin toista laitaa takaisin. Pyörät ovat ihan tavalliset 7-vaihteiset mummo- ja ukkipyörät ja vauhti on kohtuullinen. Pysähdymme välillä ihailemaan maisemaa tai muuten vaan hengähtämään.

Ryhmäliikunta - Kuntosali
 
Tykkään ryhmäliikunnasta enemmän kuin kuntosalilla hikoilusta. Jooga ja bodybalance ovat lemppareitani. Aloitin joogan jo lukiossa ollessani. Tosin silloin ei ollut ohjattuja joogatunteja, kuten tänä päivänä, vaan opiskelin joogaliikkeitä kirja edessäni lattialla. Jooga on minulle tärkeä siinäkin suhteessa, että kärsin ajoittain pahasta asentohuimauksesta ja saan joogan avulla pysymään sen kurissa. Se on myös nivelille hyvä liikuntamuoto. Monen mielestä se on liian hidasta ja tehotonta, mutta itse koen liikkeet toimiviksi kunhan ne tekee oikein.
 
Oma auto - Julkinen liikenne
 
Jos menen Helsinkiin yksin valitsen aina junan tai bussin. Nyt pähkäilen julkisen liikenteen ja oman auton käytön välillä uuteen toimistoon mennessäni. Ehkä käytän molempia tilanteen mukaan. Mielessä pyörii myös kesällä työmatkapyöräily. Oma auto on käytössä usein täällä Espoon sisällä asioidessa, sillä usein kantamuksia on paljon ja monta asiaa on toimitettava samalla reissulla. Ne sijoittuvat monesti viikonvaihteeseen. Viikolla en juurikaan ajele omalla autolla. Minua huolestuttaa ilmastokysymykset ja siksi meidän molemmat autot ovat vähäpäästöisiä ja toinen kulkee etanolilla. Tiedän, että nämä ovat huonoja puolustuksia autoilulle.
 
Raput - Hissi
 
Ehdottomasti raput. En käytä koskaan hissiä, olipa kerroksia kaksi tai kymmenen. Mieheni on tosin eri mieltä tästä. Joskus hän menee hissillä ja minä puuskutan raput ylös. Työpaikalla olen kerran käyttänyt hissiä, kun en kehdannut juoksuttaa vieraita neljänteen kerrokseen rappuja pitkin.
 
Marketti - Pikkukauppa
 
Pikkukauppa! Käyn tutuissa marketeissa säännöllisesti, mutta en tykkää niistä yhtään. Inhoan Selloa ja Itäkeskusta, koska suuntavaistoni menee siellä ihan sekaisin, vaikka yleensä minulla on hyvä suuntavaisto. Uudet isot kaupat ovat myös ikäviä, kun niistä ei löydä mitään. Aikaa menee ihan turhaan etsimiseen. Oma lähikauppa on turvallinen ja siellä voi hyvin lähettää terveisiä kauppiaalle, jos jokin tuote puuttuu hyllystä.


Talvi - Kesä
 
Hmm... jos tämä olisi pitänyt valita 15 vuotta sitten, olisin valinnut talven. Minusta talvi on ihana, kunhan on lunta. Se tuo monta ihanaa muistoa lapsuudesta ja jotenkin se on vaan niin mukava vuodenaika. Nautin metsässä hiihtämisestä, jäällä kävelemisestä, pakkaspäivistä, natisevasta lumesta jalkojen alla, kimaltavasta hangesta ja kevään aurinkoisista päivistä.
 
Kesän koin aiemmin jotenkin ahdistavana. Hassua, eikö vaan? Nykyisin nautin kesistäkin suunnattomasti. Kesäillat ovat pitkiä ja voi tehdä kaikenlaista kivaa. Ehdottomasti kesällä täytyy olla tekemistä. Nykyisin kiertelemme lähiseutuja ja kaupunkeja kesäisin ja iltaisin ehtii rannalle tai vaikka piknikille salaiseen piilopaikkaan, jollainen meillä on merenrannalla. Paikka, jonne muut eivät useinkaan löydä.
 
Ilta - Aamu
 
Olen aina ollut aamu-uninen. Minua ei saa viideltä ylös kuin erityistapauksessa. Olisi kyllä ihana herätä kesäaamuna aikaisin ja tuntea kesä tuoksut, mutta aika mahdotonta herääminen on niin aikaisin. Tarvitsen paljon unta, jotta pysyn virkeänä. Säännöllisyys on tärkeää. Illalla pyrin menemään noin klo 23 tienoilla nukkumaan ja aamulla herään itsekseni ilman kelloa viikolla ja viikonloppuna. Ainoastaan jos aamulla on kokous, laitan kellon soimaan.
 
Keinovalo - Kynttilä
 
Kirkas lamppu on kammotukseni. Valojen pitää olla pehmeitä ja siksi kynttilän valo on minulle kaikkein paras. Kotiin mennessä sytytän aina kynttilät, ellei mieheni ole tehnyt sitä ennen minua. Vaikka näkö on vuosien varrella heikentynyt, niin en siedä liian kirkasta valaistusta, kirkkaista loisteputkista puhumattakaan. Kodissa sytytän mielelläni lattia- ja pöytävalaisimet ja katon halogeenit. Onneksi meillä on himmentimet kaikissa valaisimissa, joten niillä saa hieman lukseja pienemmäksi.


Paperikalenteri - Sähköinen kalenteri
 
Käytän sähköistä kalenteria, mutta onhan paperikalenteriin niin paljon mukavampi kirjoitella muistiinpanoja itselle. Se toimii vähän myös päiväkirjana. Otin vuoden alusta käyttöön puolet pienemmän allakan, mutta en taida selvitä sen kanssa. Aivan liian vähän kirjoitustilaa. Luulen, että hankin jonkin kivan kalenterin, jossa on kuvia ja mietelauseita tulevaan vuoteen.
 
Reppu - Käsilaukku
 
Reppu kuuluu aika usein varustukseen, koska sen kantaminen on helppoa. Läppäri repussa ei paina lainkaan niin paljon kuin nahkalaukussa. Matkoilla ja retkeillessä reppu on ihan ehdoton. Tosin repussa pitää olla monta lokeroa, myös ulkopuolella vesipullolle, kännykälle ja avaimille, muuten en löydä niitä. Ostin kesälomareissulla kivan nahkaisin olkalaukun. Se on kiva, mutta liika paino kipeyttää välillä olkapään.
 
Maito - Vesi
 
Vesi. En ole juonut maitoa ainakaan 20 vuoteen. Ruokajuomani on vesi. Veteen liittyy minulle myös melkoinen ongelma. En nimittäin juo riittävästi päivän aikana. Vaikka kuinka yritän opetella juomaan, niin hankalaa se on. En ole maidolle allerginen, mutta se ei vaan maistu sellaisenaan. Ruuanlaitossa käytän kuitenkin maitotuotteita.
 
Kala - Liha
 
Ehdottomasti kala. Söisin kalaa ja kasviksia aina, jos vain se olisi mahdollista. Meidän perheen toinen osapuoli on lihansyöjä, mutta onneksi hän syö myös mielellään kalaa. Liha on ollut minulle pienestä pitäen jonkinlainen kammotus, palat jäävät pyörimään suuhun, enkä saa niitä oikein alas. Lihatuotteista valitsen mieluiten kanan.
 
Hampurilainen - Salaatti
 
Mieluisin valinta on salaatti. On kiva käydä joskus ulkona syömässä oikein kunnollinen iso ja maukas salaatti. Kotona välillä laiskuus iskee ja lisäkesalaatti jää vähän mielikuvituksettomaksi, varsikin näin talvella, kun vihannekset eivät maistu oikein miltään. Lounaspöydästä täytän ainakin puolet lautasesta, usein enemmänkin, salaatilla. Paljon siemeniä ja loraus öljyä. Nam.

 
 
Kahvi - Tee
 
Juon aamulla yhden ison kupillisen mustaa sokeritonta kahvia. Joskus siitäkin menee puolet viemäriin. Lopetin kahvin juomisen työpäivän aikana yli kymmenen vuotta sitten. Jos olen matkalla tai liikumme kodin ulkopuolella, silloin on kiva käydä cappuccinolla. Luonnollisesti juhliin kuuluu kahvittelu.
 
Televisio - Radio
 
Kun olen yksin kotona, niin radio tai oikeammin Spotify on aina päällä. Valitsen musiikkia tunnetilan mukaan. Soittolistalla on Chill Out, Slow Down, Sunday Morning, Relax ja Quiet Weekend -musiikkia ja joskus vähän räväkämpää. Musiikki on tärkeä osa elämää. Televisiosta on tullut melkoinen peikko viime aikoina. Se on liian usein päällä, vaikka sieltä ei mitään järkevää ohjelmaa tulekaan. Se pauhaa ihan turhaan olohuoneessa. Ohjelmat, joita haluamme katsoa laitetaan usein talteen ja ne katsotaan ajan kanssa ilman mainoksia.
 
 
Nojatuoli - Sohva
 
Olen "sohvaperuna" -tyyppi. On ihana käpertyä sohvan kulmaan, nostaa jalat viereen ja käpertyä pehmeän sohvan uumeniin. Sohvaa valitessa, halusimme tavallista syvemmän istumaosan, jotta siinä on kiva löhötä ja siinä tosiaan löhötään. Sohva on niin iso, että molemmat mahdumme siihen hyvin yhtä aikaa.
 
Sohvatyyny - Torkkupeitto
 
Viimeinenkin aisapari liittyy läheisesti tuohon sohvalla löhöämiseen. Sohvan päällä on monta sohvatyynyä, jotka muokataan oikeaan paikkaan ja asentoon siinä istuessa. Molemmilla on torkkupeitot, jotka ovat hyvin ahkerassa käytössä. Olen herkästi paleleva ja illalla on mukava kietoa torkkupeiton alle ainakin jalat. Sain joululahjaksi ihanan uuden Pentikin villaisen torkkupeiton pojaltani. Se on ihana.
 
Huh, miten pitkä tästä kirjoituksesta tuli, vaikka tässä on vasta muutama tavallisimpia valintoja arkipäivissäni. Päivästä voi tehdä mukavan valitsemalla itselle tärkeitä asioita. Parikymmentä vuotta sitten päätin, että pyrin joka päivä tekemään ainakin yhden asian, joka on tuottaa mielihyvää, se voi olla ihan pieni tai yksikertainen, mutta sellainen josta nautin.
 
Ihanaa viikonloppua Sinulle!
 
Mari
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri