Tuomaan markkinatHelsingin vanhin joulutori Senaatintorille näyttää jo hieman samalta kuin euroopan muiden kaupunkien joulutorit. Joulutori koki uudistuksen muutama vuosi sitten ja ainakin minusta positiiviseen suuntaan. Nyt markkinoilla on panostettu herkullisiin ruokatarjottaviin. Ruoka-alueet kutsuvat maistelemaan jouluisia makuja. Kuten ajan henkeen kuuluu, nyt torilla on panostettu erityisesti kasvisruokiin. Jos pakkanen puraisee, niin lämmintä glögiä on myös tarjolla.

Joulutori avautui jo pikkujouluna, mutta ohjelmaa riittää jouluun asti. Torstaina Lucia-kulkue veti ihmisten kiinnostuksen puoleensa. Katujen varret täyttyivät ihmisistä. Loppuviikosta kuoromusiikki kaikuu torilla useampana päivänä. Lastenlauantaita vietetään 22.12., jolloin voit nähdä Lumikuningattaren torilla.
Pienistä katoksellisista kojuista löytyy persoonallisia käsitöitä. Alueella on yli sata alkutuottajaa myymässä tuotteitaan - kynttilöistä takorautatuotteisiin. Sepän työhön pääsee myös tutustumaan ihan läheltä. Eikä kannata unohtaa kauniita ruokalahjoja purkeissa. Kojuissa käsityöläiset kertoivat tuotteistaan auliisti.


Tunnelma joulutorilla on mukavan leppoisa. Joululaulut soivat lempeästi kaiuttimista ja kynttilöin koristellut kuuset valaisevat aluetta. Vanhanajan karuselli pyörittää innokkaita lapsia maksutta ja jonoa riittää pitkälti. Karusellilla on muuten ikää jo 100 vuotta.

Löytyypä joulutorilta myös suomalainen sauna. Savu tupruaa piipusta yläilmoihin. Aika yllättävää, mutta ehkä se kuuluu suomalaiseen jouluperinteeseen niin vahvasti, että se on tuotu myös tänne. Kun ikkunasta kurkistaa, niin onhan siellä saunojia.
Eikä joulutori ole mitään ilman joulupukkia. Häntä voi mennä tervehtimään Lapland Hotelsin mökkiin torin aukioloaikoina. Siellä pukki istuu jututtamassa lapsia. Tänä vuonna joulutorilla on enemmän ohjelmaa kuin aiemmin. Ruokapihojen ohjelmassa on keskiviikkoisin kokeilevaa ohjelmaa, lauantaisin perinteistä ja sunnuntaina viihdytään musiikin parissa.


Jos ajatuksissasi on jakaa hyvää joulumieltä, niin siihen on torilla oiva mahdollisuus Kauniiden tekojen kioskilla. Joulukuun ensimmäisellä viikolla saattoi lahjoittaa joululahjan tuntemattomalle naapurille ja tällä viikolla HelsinkiMissio myy aineettomia aikalahjoja yksinäisille. Punainen Risti on kioskilla joulun alla. Kojun edessä olevassa kuusessa on punaisia sydämiä toiveineen ja lahjoituksineen tuntemattomille: lastenhoitoapua, aikaa vanhukselle, siivousapua. Ainakin minua tällainen vapaaehtoistoiminta lämmittää.

Kaunista viikonloppua sinulle!
Mari

Kommentit

Suositut tekstit