Siirry pääsisältöön

Tuomaan markkinatHelsingin vanhin joulutori Senaatintorille näyttää jo hieman samalta kuin euroopan muiden kaupunkien joulutorit. Joulutori koki uudistuksen muutama vuosi sitten ja ainakin minusta positiiviseen suuntaan. Nyt markkinoilla on panostettu herkullisiin ruokatarjottaviin. Ruoka-alueet kutsuvat maistelemaan jouluisia makuja. Kuten ajan henkeen kuuluu, nyt torilla on panostettu erityisesti kasvisruokiin. Jos pakkanen puraisee, niin lämmintä glögiä on myös tarjolla.

Joulutori avautui jo pikkujouluna, mutta ohjelmaa riittää jouluun asti. Torstaina Lucia-kulkue veti ihmisten kiinnostuksen puoleensa. Katujen varret täyttyivät ihmisistä. Loppuviikosta kuoromusiikki kaikuu torilla useampana päivänä. Lastenlauantaita vietetään 22.12., jolloin voit nähdä Lumikuningattaren torilla.
Pienistä katoksellisista kojuista löytyy persoonallisia käsitöitä. Alueella on yli sata alkutuottajaa myymässä tuotteitaan - kynttilöistä takorautatuotteisiin. Sepän työhön pääsee myös tutustumaan ihan läheltä. Eikä kannata unohtaa kauniita ruokalahjoja purkeissa. Kojuissa käsityöläiset kertoivat tuotteistaan auliisti.


Tunnelma joulutorilla on mukavan leppoisa. Joululaulut soivat lempeästi kaiuttimista ja kynttilöin koristellut kuuset valaisevat aluetta. Vanhanajan karuselli pyörittää innokkaita lapsia maksutta ja jonoa riittää pitkälti. Karusellilla on muuten ikää jo 100 vuotta.

Löytyypä joulutorilta myös suomalainen sauna. Savu tupruaa piipusta yläilmoihin. Aika yllättävää, mutta ehkä se kuuluu suomalaiseen jouluperinteeseen niin vahvasti, että se on tuotu myös tänne. Kun ikkunasta kurkistaa, niin onhan siellä saunojia.
Eikä joulutori ole mitään ilman joulupukkia. Häntä voi mennä tervehtimään Lapland Hotelsin mökkiin torin aukioloaikoina. Siellä pukki istuu jututtamassa lapsia. Tänä vuonna joulutorilla on enemmän ohjelmaa kuin aiemmin. Ruokapihojen ohjelmassa on keskiviikkoisin kokeilevaa ohjelmaa, lauantaisin perinteistä ja sunnuntaina viihdytään musiikin parissa.


Jos ajatuksissasi on jakaa hyvää joulumieltä, niin siihen on torilla oiva mahdollisuus Kauniiden tekojen kioskilla. Joulukuun ensimmäisellä viikolla saattoi lahjoittaa joululahjan tuntemattomalle naapurille ja tällä viikolla HelsinkiMissio myy aineettomia aikalahjoja yksinäisille. Punainen Risti on kioskilla joulun alla. Kojun edessä olevassa kuusessa on punaisia sydämiä toiveineen ja lahjoituksineen tuntemattomille: lastenhoitoapua, aikaa vanhukselle, siivousapua. Ainakin minua tällainen vapaaehtoistoiminta lämmittää.

Kaunista viikonloppua sinulle!
Mari

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri

Täyttä höyryä

Höyrypesuri on tarkoitettu kodin kovien pintojen puhdistamiseen. Se oli syy, miksi ostimme Kärcherin meille. Keittiön kaapinovissa on pinttymiä, joita en saa enää irti, vaikka olen kokeilut kaikki mahdolliset keinot mitä tiedän. Ne näkyvät etenkin nyt kun valon määrä on lisääntynyt. Yläovissa on pomput ja siksi niihin tulee koskettua jatkuvasti. Päätimme siis kokeilla viimeistä keinoa. Höyrypuhdistus tapahtuu höyryn avulla hygieenisesti, joten kemiallisia pesuaineita ei tarvita. Siksi se on myös ympäristöystävällinen valinta. Kärcher lupaa, että jopa 99,99 % tavanomaisista bakteereista poistuu höyrypesulla. Onhan tämä hyvä tulos perinteiseen moppaamiseen verrattuna. Kuuma hienojakoinen höyrysuihku ja paine poistaa rasvan sekä pinttyneen lian kovista pintamateriaaleista. Höyrypesuri ei kuitenkaan sovellu lakattuun puupintaan tai nahkaan, ne saattavat haalistua höyrystä. Kiiltävät muovipinnat, vahatut lattiat, akryylipinnat voivat myös kärsiä höyrypesusta. Paineen riittävyys on t