Siirry pääsisältöön

Tule joulu







Tule joulu kultainen ...

Odotan joulua, mutta olen oppinut olemaan stressaamatta joulukiireestä. Päivät vähenevät pikku hiljaa ja tuntuu siltä, että tänä vuonna joulu tulee liian nopeasti. Joka puolella huomaan asioita, joita olisi kiva tehdä vielä ennen joulua, mutta en taida ehtiä. Lähestyn joulua kuitenkin asenteella: se mitä ei ehdi, jää tekemättä. Siivouksen ja jouluruokien laiton sijaan valitsen joulutorit, koulun joulujuhlan, joulukonsertin ja läheisten kanssa vietetyn ajan. Asioita, jotka ovat minulle tärkeitä joulussa. Eilen pääsin lapsenlapsen koulun joulujuhlaan. Lasten esitykset ja joululaulut koskettivat ja sydän oli pakahtua onnesta.

Joulussa tärkeintä on tunnelma ja yhdessä oleminen. Enkä pane pahakseni, että jouluna saadaan muutama ylimääräinen vapaapäivä. Toivon kovasti, että saamme tänne pääkaupunkiseudulle myös reilun kerroksen lunta ja pikku pakkasta. Joulun pyhinä voisi kaivaa sukset esiin ja suunnata ladulle.


Joululahjoja harkitusti

Minulla ei ole tapana ostaa lahjoja lahjojen vuoksi. Haluan, että lahjoilla on merkitystä saajalleen. Käytän paljon aikaa lahjan miettimiseen: onko se tarpeellinen ja millainen lahja ilahduttaisi saajaansa. Hyvä myös, jos lahja on pitkäikäinen. Jokaista perheenjäsentä muistetaan jouluna pienellä lahjalla, mutta lapsenlapset ovat pääosassa. Heille annetaan lahjaksi jotain tarpeellista ja hyödyllistä.

Vaikka kiire painaa joulun alla niin pyrin tekemään itse osan lahjoista. Villasukkia on valmistunut syksystä lähtien ja niihin on neulottu monta kaunista ajatusta sukkien saajalle. Lahjapaketteihin leivon myös joululeipää ja joulukakkuja, jotka viedään perille halauksin ja lämpimin joulun toivotuksin.





Joulupöytä

Jouluaterian kattaus on tärkeä. Etsin ideoita lehdistä, jotain erilaista ja yllättävää on kiva kattaa pöydälle. Joulupöydässä on ollut aikaisempina vuosina oksia luonnosta tai helmiä. Tänä vuonna teen joulupöydästä mahdollisimman luonnonläheisen, ehkä havuja, käpyjä ja sammalta mustalla pellavaliinalla.  Tummanpunainen joululiina vaihtuu tänä vuonna todennäköisesti tummempaan. Jouluiseen tunnelmaan kuuluu elävien kynttilöiden tuike joulupöydässä.

Paljon keskustellaan kynttilöiden polttamiseen liittyvistä pienhiukkasista. En pysty luopumaan kynttilöistä ja siksi valitsen mieluummin steariinikynttilän tai ihanalta tuoksuvan mehiläisvahakynttilän (joita tosin on vaikeampi löytää). Kynttilöiden yleisimmät raaka-aineet ovat steariini ja parafiini. Parafiini on öljynjalostuksen sivutuote, kun taas uusiutuva steariini on eläinperäistä talia tai palmuöljyä. Hyvä laatuisen kynttilän tunnistaa parhaiten haistelemalla. Puhdas steariini tuoksuu perinteisesti kynttilälle ja hyvä parafiinikynttilä ei juuri millekään. Huonolaatuisessa parafiinikynttilässä on pistävä haju ja se savuttaa palaessaan ja kuorikerros palaa huonosti. Sydänlangan päähän muodostuva musta pallukka kertoo siitä, että kynttilässä on kuona-aineita.

Vielä en ole lyönyt lukkoon, mitä joulupöydässä tarjotaan, mutta lehtien ruokaohjeet kiinnostavat tässä vaiheessa kovasti. Erilaisia kaloja täytyy olla runsaasti tarjolla ja pääruuaksi perinteiset laatikot, totta kai. Kinkkua pieni pala (ei olla paistettu itse kinkkua vuosiin) ja savukalkkunaa. Perinteisten laatikoiden lisäksi teen aina jonkun uuden laatikon tai uuniruuan. Bataatti- ja punajuurilaatikko ovat olleet suosittuja viime vuosina sekä jouluruukku. Ehkä ne löytyvät tänäkin vuonna joulupöydästä hieman muunneltuina.

Joulupöytään kuuluu myös jouluinen salaatti. Siinä saa olla paljon punaista ja vihreää väriä. Aikaisempina vuosina olen koristellut salaatin granaattiomenan siemenillä. Onko sinulla hyvä joulusalaatin ohje? Jälkkäriksi toivotaan usein luumurahkaa, mutta kuuluuhan jouluun myös kunnon suklainen täytekakku.

Lämmin höyryävä glögi kuuluu tietenkin jouluaattoon, vaikka eri merkkejä on maisteltu jo koko joulukuun ajan. Jouluaattoon valitaan paras glögipullo, mausteiksi manteleita ja rusinoita.





Joulusisustus

Huonekalut eivät meillä muuta jouluna paikkaa. Ainoastaan takkahuoneen kulmasta siirretään yksi pieni palli pois ja sen tilalle rakennetaan joulupuu. Kuusi odottaa vielä varastossa ja se siirretään loppuviikosta sisälle. Musta iso joulutähti on ripustettu hyvissä ajoin takkahuoneen ikkunaan ja jouluvalot ovat palaneet koko joulukuun eri puolilla asuntoa. Eukalyptuksista ja havuista tehty seppele tuoksuu eteisessä. Meillä ei ole yhtään ikkunalautaa, joten kynttelikköjä en ikkunalle saa laitettua. Joulun väri on useampana vuonna ollut tummanpunainen, niin tänäkin vuonna. Joulutunnelma saa näkyä kodissa hillitysti.

Keittiön ikkunan väliin rakennetaan lasten kanssa joulumaisema. Ikkunan väliin levitetään  pumpulia lumihangeksi, pienet lumipallot laitetaan roikkumaan ikkunan yläosasta langalla. Joulutarina muotoutuu samalla kun ikkunaa rakennetaan. Maisemaan kuuluvat myös tontut ja metsän eläimet, jotka kurkistelevat kuusen takaa.

Pihalla palavat jouluiset lyhdyt ja aattona portin pieleen viedään tervapadat tai jätkänkynttilät. Viikonloppuna saimme lahjaksi ihanan lyhdyn, joka roikkuu heinäseipäissä. Oi, se on niin tunnelmallinen käsintehty ihanuus, jossa saa palaa kynttilä koko joulun ajan. Yleensä olen tehnyt havupalloja roikkumaan räystään reunalle, mutta tänä vuonna en ole ehtinyt askartelemaan niitä. Lapsuuden kodissani ulko-ovelle laitettiin havumatto. Ehkä sammalruukkujen seuraksi voisi hakea kotimetsästä muutaman havuoksan.




Joulussa parasta

Joulu alkaa tunnelmallisen Ravintola Sipulin joulupöydästä, jossa käymme illallisella viimeisenä arkipäivänä ennen joulua. Tänä vuonna se onkin jo hyvissä ajoin. Jouluaattona sauna lämpiää heti aamusta. Se on merkki rauhoittumisesta. Sytytän kynttilät saunaan ja pukuhuoneeseen ja tuon aamulla tuoksuvia havuja sisälle. Joulupuuroa (+yksi manteli) on tarjolla koko aamupäivän ja illan suussa syödään varsinainen jouluateria - viipyillen ja nauttien.

Parasta joulussa on yhdessä vietetty aika ilman hoppua. Joulu tuoksuu kanelille, kardemummalle ja pipareille. Joululaulut saavat soida koko valveillaoloajan. Syödään suklaata ja istutaan kaulakkain ja nautitaan. Illalla kurkistetaan kuusen alle ja lapset saavat jakaa lahjat. Jokainen avaa lahjan vuorollaan.

Kuvat ovat Ravintola Backaksen joulupöydästä.

Millaista joulua sinä odotat?

Mari

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri