Tule jouluTule joulu kultainen ...

Odotan joulua, mutta olen oppinut olemaan stressaamatta joulukiireestä. Päivät vähenevät pikku hiljaa ja tuntuu siltä, että tänä vuonna joulu tulee liian nopeasti. Joka puolella huomaan asioita, joita olisi kiva tehdä vielä ennen joulua, mutta en taida ehtiä. Lähestyn joulua kuitenkin asenteella: se mitä ei ehdi, jää tekemättä. Siivouksen ja jouluruokien laiton sijaan valitsen joulutorit, koulun joulujuhlan, joulukonsertin ja läheisten kanssa vietetyn ajan. Asioita, jotka ovat minulle tärkeitä joulussa. Eilen pääsin lapsenlapsen koulun joulujuhlaan. Lasten esitykset ja joululaulut koskettivat ja sydän oli pakahtua onnesta.

Joulussa tärkeintä on tunnelma ja yhdessä oleminen. Enkä pane pahakseni, että jouluna saadaan muutama ylimääräinen vapaapäivä. Toivon kovasti, että saamme tänne pääkaupunkiseudulle myös reilun kerroksen lunta ja pikku pakkasta. Joulun pyhinä voisi kaivaa sukset esiin ja suunnata ladulle.


Joululahjoja harkitusti

Minulla ei ole tapana ostaa lahjoja lahjojen vuoksi. Haluan, että lahjoilla on merkitystä saajalleen. Käytän paljon aikaa lahjan miettimiseen: onko se tarpeellinen ja millainen lahja ilahduttaisi saajaansa. Hyvä myös, jos lahja on pitkäikäinen. Jokaista perheenjäsentä muistetaan jouluna pienellä lahjalla, mutta lapsenlapset ovat pääosassa. Heille annetaan lahjaksi jotain tarpeellista ja hyödyllistä.

Vaikka kiire painaa joulun alla niin pyrin tekemään itse osan lahjoista. Villasukkia on valmistunut syksystä lähtien ja niihin on neulottu monta kaunista ajatusta sukkien saajalle. Lahjapaketteihin leivon myös joululeipää ja joulukakkuja, jotka viedään perille halauksin ja lämpimin joulun toivotuksin.

Joulupöytä

Jouluaterian kattaus on tärkeä. Etsin ideoita lehdistä, jotain erilaista ja yllättävää on kiva kattaa pöydälle. Joulupöydässä on ollut aikaisempina vuosina oksia luonnosta tai helmiä. Tänä vuonna teen joulupöydästä mahdollisimman luonnonläheisen, ehkä havuja, käpyjä ja sammalta mustalla pellavaliinalla.  Tummanpunainen joululiina vaihtuu tänä vuonna todennäköisesti tummempaan. Jouluiseen tunnelmaan kuuluu elävien kynttilöiden tuike joulupöydässä.

Paljon keskustellaan kynttilöiden polttamiseen liittyvistä pienhiukkasista. En pysty luopumaan kynttilöistä ja siksi valitsen mieluummin steariinikynttilän tai ihanalta tuoksuvan mehiläisvahakynttilän (joita tosin on vaikeampi löytää). Kynttilöiden yleisimmät raaka-aineet ovat steariini ja parafiini. Parafiini on öljynjalostuksen sivutuote, kun taas uusiutuva steariini on eläinperäistä talia tai palmuöljyä. Hyvä laatuisen kynttilän tunnistaa parhaiten haistelemalla. Puhdas steariini tuoksuu perinteisesti kynttilälle ja hyvä parafiinikynttilä ei juuri millekään. Huonolaatuisessa parafiinikynttilässä on pistävä haju ja se savuttaa palaessaan ja kuorikerros palaa huonosti. Sydänlangan päähän muodostuva musta pallukka kertoo siitä, että kynttilässä on kuona-aineita.

Vielä en ole lyönyt lukkoon, mitä joulupöydässä tarjotaan, mutta lehtien ruokaohjeet kiinnostavat tässä vaiheessa kovasti. Erilaisia kaloja täytyy olla runsaasti tarjolla ja pääruuaksi perinteiset laatikot, totta kai. Kinkkua pieni pala (ei olla paistettu itse kinkkua vuosiin) ja savukalkkunaa. Perinteisten laatikoiden lisäksi teen aina jonkun uuden laatikon tai uuniruuan. Bataatti- ja punajuurilaatikko ovat olleet suosittuja viime vuosina sekä jouluruukku. Ehkä ne löytyvät tänäkin vuonna joulupöydästä hieman muunneltuina.

Joulupöytään kuuluu myös jouluinen salaatti. Siinä saa olla paljon punaista ja vihreää väriä. Aikaisempina vuosina olen koristellut salaatin granaattiomenan siemenillä. Onko sinulla hyvä joulusalaatin ohje? Jälkkäriksi toivotaan usein luumurahkaa, mutta kuuluuhan jouluun myös kunnon suklainen täytekakku.

Lämmin höyryävä glögi kuuluu tietenkin jouluaattoon, vaikka eri merkkejä on maisteltu jo koko joulukuun ajan. Jouluaattoon valitaan paras glögipullo, mausteiksi manteleita ja rusinoita.

Joulusisustus

Huonekalut eivät meillä muuta jouluna paikkaa. Ainoastaan takkahuoneen kulmasta siirretään yksi pieni palli pois ja sen tilalle rakennetaan joulupuu. Kuusi odottaa vielä varastossa ja se siirretään loppuviikosta sisälle. Musta iso joulutähti on ripustettu hyvissä ajoin takkahuoneen ikkunaan ja jouluvalot ovat palaneet koko joulukuun eri puolilla asuntoa. Eukalyptuksista ja havuista tehty seppele tuoksuu eteisessä. Meillä ei ole yhtään ikkunalautaa, joten kynttelikköjä en ikkunalle saa laitettua. Joulun väri on useampana vuonna ollut tummanpunainen, niin tänäkin vuonna. Joulutunnelma saa näkyä kodissa hillitysti.

Keittiön ikkunan väliin rakennetaan lasten kanssa joulumaisema. Ikkunan väliin levitetään  pumpulia lumihangeksi, pienet lumipallot laitetaan roikkumaan ikkunan yläosasta langalla. Joulutarina muotoutuu samalla kun ikkunaa rakennetaan. Maisemaan kuuluvat myös tontut ja metsän eläimet, jotka kurkistelevat kuusen takaa.

Pihalla palavat jouluiset lyhdyt ja aattona portin pieleen viedään tervapadat tai jätkänkynttilät. Viikonloppuna saimme lahjaksi ihanan lyhdyn, joka roikkuu heinäseipäissä. Oi, se on niin tunnelmallinen käsintehty ihanuus, jossa saa palaa kynttilä koko joulun ajan. Yleensä olen tehnyt havupalloja roikkumaan räystään reunalle, mutta tänä vuonna en ole ehtinyt askartelemaan niitä. Lapsuuden kodissani ulko-ovelle laitettiin havumatto. Ehkä sammalruukkujen seuraksi voisi hakea kotimetsästä muutaman havuoksan.
Joulussa parasta

Joulu alkaa tunnelmallisen Ravintola Sipulin joulupöydästä, jossa käymme illallisella viimeisenä arkipäivänä ennen joulua. Tänä vuonna se onkin jo hyvissä ajoin. Jouluaattona sauna lämpiää heti aamusta. Se on merkki rauhoittumisesta. Sytytän kynttilät saunaan ja pukuhuoneeseen ja tuon aamulla tuoksuvia havuja sisälle. Joulupuuroa (+yksi manteli) on tarjolla koko aamupäivän ja illan suussa syödään varsinainen jouluateria - viipyillen ja nauttien.

Parasta joulussa on yhdessä vietetty aika ilman hoppua. Joulu tuoksuu kanelille, kardemummalle ja pipareille. Joululaulut saavat soida koko valveillaoloajan. Syödään suklaata ja istutaan kaulakkain ja nautitaan. Illalla kurkistetaan kuusen alle ja lapset saavat jakaa lahjat. Jokainen avaa lahjan vuorollaan.

Kuvat ovat Ravintola Backaksen joulupöydästä.

Millaista joulua sinä odotat?

Mari

Kommentit

Suositut tekstit