22.12.2018

Paras joululeipä


Tätä hedelmäistä leipää olen leiponut jo useampana jouluna ja se on ollut  meidän perheessä huippusuosittu. Leipä on siitä ihana, ettei siihen laiteta lainkaan rasvaa, koska leivän mehevyys syntyy taikinaan lisättävistä hedelmistä ja pähkinöistä. Hedelmiä ja pähkinöitä voi vaihdella oman maun mukaan. Leipä säilyy tuoreena muutaman päivän, mutta yleensä se tulee syödyksi jo heti lämpimänä. Alkuperäinen ohje on Anu Harkin, joka on julkaistu vuosia sitten Maku-lehdessä.



Hedelmäinen joululeipä 


(ohjeesta tulee 2 leipää)

50 g tuorehiivaa
6 dl vettä
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl ruususuolaa
1 dl kauraleseitä
1 dl kaurahiutaleita
n.10 dl täysjyvä vehnäjauhoja
1 dl pähkinöitä rouhittuna
2 dl kuivattuja aprikooseja, omenan renkaita tai 
muita hedelmiä leikattuina


Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää suola ja hunaja. Sekoita joukkoon kauraleseet ja -hiutaleet sekä vehnäjauhoja sen verran, että taikinasta tulee vellimäistä. Lisää rouhitut pähkinät ja hedelmät. Alusta taikinaan loput jauhot vähitellen, kunnes taikina on sopivan kimmoisaa. Kohota peitettynä noin tunti.

Jaa taikina puoliksi ja muotoile kahdeksi pitkulaiseksi leiväksi ja nosta ne voideltuihin vuokiin (n.1litra). Kohota ja ripottele päälle hieman jauhoja ja koristele pähkinöillä, siemenillä tai hedelmillä. Paista leivät 225 asteessa noin 25 minuuttia.


Ohjeesta tulee kaksi leipää. Paista leivät pitkulaisissa paperisissa paistovuoissa. Saat leivistä kivan ruokalahjan, kun käärit leivän kakkupaperiin ja solmit nauhan leivän ympärille. Itse tehdystä lahjasta huokuu aito välittäminen. Aivan varmasti ilahdutat lahjan saajaa, sillä tämä leipä on herkkua.

Ihanaa tuoreen leivän tuoksuista viikonloppua!

Mari 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti