Siirry pääsisältöön

Huopapalloja matossa ja joululahjoissa

Yhteistyö Sukhi mattojen kanssa

Sukhi matot valmistaa täysin muista matoista poikkeavia villamattoja. Mielenkiintoisia, ennen näkemättömiä ja taiteellisia mattoja. Kuka keksikään kierittää villasta pieniä palloja ja tehdä niistä matto, ja vielä täysin käsityönä. Tällaista minä arvosta yli kaiken.

Huopapallomattojen pallot valmistetaan lähes samalla tavalla kuin huovutettaisiin villasukkaa. Laadukasta villaa, saippuavettä ja lopuksi huuhtelua. Villa on yksi lempimateriaaleistani, se tuoksuu ihanalle, hylkii likaa ja on lämmin. Kuten monet lukijoistani tietävät, niin käsissäni syntyy villasukkia pitkin vuotta aika monta paria. Siksi villa on minulle tuttu materiaali. Villan laadun tuntee välittömästi näpeissään, kun materiaaliin koskee.

Matot on tehty napakaksi erittäin huolellisesti viimeistellen, langanpätkiä ei ole missään ja pallot on tasaisesti koko maton alueella. Matot valmistetaan perinteiden mukaan Nepalissa. Katso, miten huopapallomatto valmistus tapahtuu, samalla voit tutustua nepalilaisiin kutojiin ja heidän perheisiinsä. Kutojat ovat valtavan taitavia. Heidän iloisia kasvojaan on ihana katsoa, millainen ilo ja yhteisöllisyys kutojien keskuudessa vallitsee. Sukhi on muuten nepalia ja se tarkoittaa onnellista.

Kuva: Sukhi 
Sain valita Sukhilta pienet matot. Odotettu paketti Nepalista saapui postiin ja matoissa oli kutojan terveiset ihan omakätisesti kirjoitettuna. Suoraan häneltä minulle. Se herätti luottamusta ja hyvää mieltä. Huomasin heti, että käsityön laatu on hyvää ja matot ovat erittäin napakan tuntuisia. Paksut matot pysyvät lattialla varmasti suorassa. Iloinen asia oli myös se, että valinnallani voin parantaa köyhien nepalilaisnaisten elämänlaatua ja työllistymistä sekä samalla koko perheen hyvinvointia. Mielestäni matoissa on tärkeää, miltä ne jalan alla tuntuvat ja pitihän sitä heti kokeilla - ihanalle! Matolla kävellessä jalkapohjat saavat pehmeää meridiaanihierontaa.


Mattoja saa eri kokoja joko pyöreinä tai neliskulmaisina. Yhteen mattoon menee tuhansia pieniä huopapalloja, jotka joku on pyöritellyt käsissään. Villa värjätään, joskin väreissä ekologisuus on erittäin tärkeällä sijalla. Värisävyjä on runsaasti, joten jokaisen makuun löytyy taatusti mieluinen väri. Vaikeus on varmasti siinä, mitä värejä omaan mattoon haluaa. Minulla ainakin oli valinnanvaikeutta. Haparoin pitkään värien kanssa, eikä se ihan nappiin mennytkään. Suosittelen pysymään muutamassa yhteen sointuvassa värisävyssä tai selkeästi kirkkaissa ja monivärisissä huopapalloissa. Tämä ihana punainen matto sopisi hyvin joulun aikaan, mutta upea se on muutenkin vaikka lastenhuoneessa.

Kuva: Sukhi
Oli tosi kiva tutustua Sukhi-mattoihin.  En voi muuta kuin todeta, että kaikki näkemäni matot ovat pieniä taideteoksia. Jokainen uniikki matto on omalla tavallaan kaunis. Huomion arvoista on myös se, että matot ovat molemmilta puolita samanlaiset. Nurja puoli on yhtä siisti kuin oikea eli oikeaa ja nurjaa ei oikeasti ole.

Sain Sukhilta myös pussillisen irrallisia huopapalloja. Leikkasin yhden pallon halki nähdäkseni, mitä pallon sisällä on. Pelkkää villaa! Pallo on niin tiivis, että veitsellä sen halki leikkaaminen oli vaikeaa. Sain samalla varmistuksen, että kirjoitan teille todella laadukkaista tuotteista.
Näin joulun alla halusin toteuttaa muutaman helpon askarteluidean huopapalloista. Ihan ensimmäisenä mieleeni tuli tehdä palloista helmet, käsinauha tai korvikset. Ne sopisivat jouluaaton tunnelmaan. Kävin ostamassa askartelutarvikkeet näihin askarteluihin Sinellistä, hinta oli yhteensä pari kymppiä.

Serkkuni poikkesi yhtenä iltana meillä. Keitettiin teetä ja syötiin joulutorttuja sekä askarreltiin keittiön pöydän ääressä. Tällaisia niistä sitten tuli. Mitäs tykkäät? Minusta nuo heijastimet ovat super ihania. Ensimmäisen laitoin omaan untuvatoppikseen ja kun lauantaina kävin Ompussa ostoksilla eräs rouva olisi halunnut ostaa sen minulta. Lisätilaus heijastavasta nauhasta lähti jo eteenpäin, että saan tehtyä heijastimia lisää.

Korvakorut

Tarvitset: hopeisia korvakorun koukkuja ja korupiikkejä ja pari huopapalloa
Pujota korupiikki huopapallojen läpi (voit käyttää välissä myös helmiä). Pujota piikki korvakorun alareunan koukkuun ja taita loppuosa puikosta pihtien avulla kauniisti. Voit jättää sen avoimeksi tai kierittää koko matkalta puikon yläosaan. Alinna oleviin olen taivuttanut toisen pään huopapallon sisälle ja ylimmissä on klipsi taitoskohdassa. Korvakoruihin voi myös liittää hopeaketjua, kuten vaalean ruskeissa koruissa.
Joulukoriste

Tarvitset: Pohjan, johon voit kiinnittää huopapallot tai tee se itse käkkyräisestä oksasta, maalia ja nauhaa (minulla oli hopeanarua)
Maalasin ensin pohjan kirjaimet ja koristeet valkoisella askartelumaalilla silikonituppoa apuna käyttäen. Koristeluun voi käyttää myös hilettä.  Jätä kuivumaan. Pujota huopapallot hopeanauhaan neulaa apuna käyttäen. Tee eri pituisia nauhoja. Nauhoihin voit kiinnittää myös muita joulukoristeita. Kiinnitä valmiit nauhat oksaan tai koristeeseen solmimalla. Taivuta lopuksi rautalangasta ripustuskoukku.


Heijastin

Tarvitset: Muutaman huopapallon, heijastinnauhaa, helmiä, ketjun tai nauhan sekä kiinnityskoukun.
Tee ensin tupsu pyörittämällä heijastin nauhaa käden ympärille. Käännä pihdeillä korupiikkiin koukku tai käytä valmista koukkua, paina koukku tiukasti nauhan toiseen päähän kaikkien nauhojen ympäri, niin että saat siitä tupsun. Pujota loppuosa koukusta helmen tai kartion (kuten kuvassa) läpi ja sen jälkeen huopapallon läpi. Jos korupiikit ovat lyhyitä, tarvitsen tähän kaksi piikkiä. Kiinnitä lopuksi heijastimeen ketju tai naru ja lopuksi kiinnityskoukku tai -klipsi. Leikkaa heijastintupsun toinen pää auki ja tasoita hapsut.


Avaimenperä

Tarvitset: Kaksinkertaisen avainrenkaan, kiinnityskoukun, vahvaa puuvillalankaa ja neulan.
Pujota huopapallot vahvaan puuvillalankaan neulan avulla. Laita pieni solmu langan päähän. Voit tehdä myös avaimenperästä pallon muotoisen, mutta älä jätä ompelulankoja näkyviin ja ompele kukin pallo kahteen suuntaan kiinni toisiinsa. Kiinnitä lopuksi avainrengas ja koukku työhön napakasti solmien. 
En malta olla vinkkaamatta vielä yhdestä ihanasta matosta.  Tämä alla oleva ruudullinen supersuosittu paimentolaistyylinen Beni Ouarain matto täyttää monen toiveet.

Kuva: Sukhi
Tutustu tarkemmin täällä > Sukhi mattojen valikoimaan ja tuotantotapaan. Parasta näissä on luonnollisuus, matot on kudottu 100 % lampaanvillaista eikä niissä ole käytetty lainkaan väriaineita. Kotiuttaisin Beni Ouaraineista meidän makuuhuoneeseen paksun ja pehmeän Khadijan -maton. Se on niin kaunis. Aamuisin olisi kiva nostaa varpaat peiton alta pehmeälle matolle - juuri tuollaiselle.

* huopapallomatot ja huopapallot saatu Sukhi-matolta

Onko sinulla kokemus Sukhin matoista?

 Mari

Kommentit

 1. Kiitos upeasta postauksesta, todella inspiroiva ja luulen, että tätä pitää jakaa vähän laajemmalle; ehkä me työntekijätkin innostumme askartelemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Milla! Tätä postausta oli todella kiva tehdä. Sain tutustua upeisiin Sukhi mattoihin ja niiden tekijöihin. Laadukkaat villahuopapallot valloittivat minut täysin. Villa on suosikkimateriaalini ja oli ilo askarrella näitä pieniä juttuja, samalla huomata miten hyvin huopapallot sopivat esimerkiksi korvakoruihin. Niistä ja heijastimesta tuli lempparini. Mukavia askarteluhetkiä sukhilaisille ja hyvää joulun odotusta.

   Poista
 2. Ei ole kokemusta mutta vaikuttaa kivalta! Wau! Ihanaa joulun odotusta! 💙

  http://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jasu. Kiva, että kävit vierailulla blogissani. Ihanaa joulun odotusta myös sinulle.

   Poista
 3. Olen noita huopamattoja ihastellut, mutta enpä ole huomannut, että huopapallojakin saa irrallaan - loistavia ideoita askartelijoille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Mira, huopapallomatot ovat ihania. Minulle on tärkeää, että kodissani ja vaatteissani on mahdollisimman paljon luonnonkuituja. Villa on yksi lempimateriaalini. Sain blogiyhteistyön merkeissä huopapalloja irrallaan ja innostuin tosiaan askartelemaan niistä näitä juttuja. Eilen tiedustelin, voiko näitä palloja ostaa erikseen. Odotellaan vastausta. Mukavaa loppuviikkoa sinulle ja kiva kun kävit blogissani vierailulla.

   Poista
 4. Meillä on juurikin Sukhimattojen huopapallomatto, yhteistyönä saatu kylläkin mutta erittäin mieluinen ollut. Valitettavasti mieheni kaatoi sen päälle kahvit joita ei saatu enää siitä pois, mutta tässäpä oiva idea uusiokäyttöön tuolle matolle... Voisin irroittaa puhtaita palloja ja käyttää niitä askartelussa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Nina, harmillista, että huopapallomattonne likaantui, ne ovat niin upeita. Oletko koittanut puhdistaa kylmällä vedellä ja laimealla etikkaliuoksella? Ota askarteluvinkit talteen ja käytä pallot niihin. Saat monta kivaa itsetehtyä lahjaa jouluksi. Ihanaa tulevaa viikonvaihdetta ja joulun odotusta.

   Poista
 5. Sukhimaton tuotteet on ihania! Vielä haaveilen omasta matostani kaihoisasti, mutta vielä joskus sellainen on meilläkin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Jasu, eikös olekin! Mottoni on: kannattaa haaveilla, sillä ne saattavat toteutua. Pidä unelmastasi kiinni ja ihanaa tulevaa pikkujoulua. Kiva kun piipahdit blogissani.

   Poista
 6. Ihania noi huopapallomatot ja mielenkiintoinen postaus! 😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anna-Maria. Eikös olekin ihania mattoja. Kiitos kun vierailit täällä. Mukavaa pikkujoulua!

   Poista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri